Klasszikus

Fiatalok körúti térhódítása

2005.05.31. 00:00
Ajánlom
A Madách Színház új Webber bemutatója óriási lendülettel kezdődik. Már az első kép pergő táncjátékká válik, hogy aztán a hatásos tömegjelenetek vegyék át a főszerepet. Az új körúti musical erőssége a fiatalok fokozott jelenléte, amit talán körúti térhódításként is jellemezhetnénk.

A Volt egyszer egy csapat című musicalben helyet követel magának egy új színészgeneráció, akik otthonosak a zenés színpadon és nem utolsósorban el tudják énekelni a dalokat és eltáncolni az egyáltalán nem könnyű koreográfiát. Ez utóbbinak a szerzője az önálló koreográfusi szerepben most debütáló Tihanyi Ákos. A nemzetközi táncos múlttal rendelkező fiatal művész rendkívül dinamikus, egyéni látásmódot tükröző mozdulatsorai olykor egy valódi táncdráma hőfokát is megközelítik. Különösen hátborzongató a börtönjelenet, amikor az elitéltek imbolygó, a rabságból kitörni vágyó egymás fölött tornyosuló árnyai segítségével kalandozhatunk el egy zárt világ legmélyebb bugyraiba.

Szintén tele vannak ötlettel Kentaur díszletei. Tökéletesnek mondható a díszlettervező alapkoncepciója is, mely szerint mozgatható, forgó falak segítségével éri el a gyors helyszínváltozásokat, ezzel azt a hatást nyújtja a nézőknek, mintha egy filmet néznének. Míg a Fantom esetében többször előfordult a mesét leleplező technikai esetlenség a színpadon, addig most megbízható profi módon bonyolódik az üzemmenet.

Dicséretes a főszerepekben Nagy Sándor, illetve Nádasi Veronika, egy másik szereposztásban viszont Miller Zoltán és Mahó Andrea alakítása a prózai részekben kevéssé árnyalt, a daloknál pedig inkább az éneklés hangerejére koncentrálnak. Fölösleges külsőségektől mentes, pontos Barát Attila, illetve Serbán Attila Thomas szerepében és egyszerre mulatságos illetve szeretnivaló a Göndört megformáló Nagy Lóránt és Ömböli Pál.

Szirtes Tamás rendező jól érezte, hogy a darab Londonban bemutatott dramaturgiáján változtatni kell. Egy esetleges happy end ugyanis nálunk is teljesen hatástalanította volna a zenés drámát. Az más kérdés, hogy ha már a szerző egy mély társadalmi konfliktust szeretne bemutatni, akkor azt nem lehet a musicalszínpadra adaptált könnyített változatban megtenni. A magyar, illetve közép-európaiként emlegetett variáció szerzői többek között a dalszövegeket jegyző Bródy János, pedig akkor lett volna igazán bátor, ha az ír katolikus protestáns viszályt például a Magyarországon élő csoportokra adaptálja. Azt persze belátom, hogy a társadalmi kettészakadásnak a közvetlenebb utalás nélkül is vannak jócskán a hazai közéletünkre vonatkozó áthallásai. Végül is a sokszor közhelyesnek ható dramaturgiai megoldásokkal, illetve dalokkal együtt nem nehéz megjósolni, hogy a produkciót a közönség várhatóan, hosszú, éveken át tartó sikerre ítéli.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.