Klasszikus

Fiatalok körúti térhódítása

2005.05.31. 00:00
Ajánlom
A Madách Színház új Webber bemutatója óriási lendülettel kezdődik. Már az első kép pergő táncjátékká válik, hogy aztán a hatásos tömegjelenetek vegyék át a főszerepet. Az új körúti musical erőssége a fiatalok fokozott jelenléte, amit talán körúti térhódításként is jellemezhetnénk.

A Volt egyszer egy csapat című musicalben helyet követel magának egy új színészgeneráció, akik otthonosak a zenés színpadon és nem utolsósorban el tudják énekelni a dalokat és eltáncolni az egyáltalán nem könnyű koreográfiát. Ez utóbbinak a szerzője az önálló koreográfusi szerepben most debütáló Tihanyi Ákos. A nemzetközi táncos múlttal rendelkező fiatal művész rendkívül dinamikus, egyéni látásmódot tükröző mozdulatsorai olykor egy valódi táncdráma hőfokát is megközelítik. Különösen hátborzongató a börtönjelenet, amikor az elitéltek imbolygó, a rabságból kitörni vágyó egymás fölött tornyosuló árnyai segítségével kalandozhatunk el egy zárt világ legmélyebb bugyraiba.

Szintén tele vannak ötlettel Kentaur díszletei. Tökéletesnek mondható a díszlettervező alapkoncepciója is, mely szerint mozgatható, forgó falak segítségével éri el a gyors helyszínváltozásokat, ezzel azt a hatást nyújtja a nézőknek, mintha egy filmet néznének. Míg a Fantom esetében többször előfordult a mesét leleplező technikai esetlenség a színpadon, addig most megbízható profi módon bonyolódik az üzemmenet.

Dicséretes a főszerepekben Nagy Sándor, illetve Nádasi Veronika, egy másik szereposztásban viszont Miller Zoltán és Mahó Andrea alakítása a prózai részekben kevéssé árnyalt, a daloknál pedig inkább az éneklés hangerejére koncentrálnak. Fölösleges külsőségektől mentes, pontos Barát Attila, illetve Serbán Attila Thomas szerepében és egyszerre mulatságos illetve szeretnivaló a Göndört megformáló Nagy Lóránt és Ömböli Pál.

Szirtes Tamás rendező jól érezte, hogy a darab Londonban bemutatott dramaturgiáján változtatni kell. Egy esetleges happy end ugyanis nálunk is teljesen hatástalanította volna a zenés drámát. Az más kérdés, hogy ha már a szerző egy mély társadalmi konfliktust szeretne bemutatni, akkor azt nem lehet a musicalszínpadra adaptált könnyített változatban megtenni. A magyar, illetve közép-európaiként emlegetett variáció szerzői többek között a dalszövegeket jegyző Bródy János, pedig akkor lett volna igazán bátor, ha az ír katolikus protestáns viszályt például a Magyarországon élő csoportokra adaptálja. Azt persze belátom, hogy a társadalmi kettészakadásnak a közvetlenebb utalás nélkül is vannak jócskán a hazai közéletünkre vonatkozó áthallásai. Végül is a sokszor közhelyesnek ható dramaturgiai megoldásokkal, illetve dalokkal együtt nem nehéz megjósolni, hogy a produkciót a közönség várhatóan, hosszú, éveken át tartó sikerre ítéli.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

Filmzeneszerző édesapja mindent a negyedik feleségére hagyott, Jean-Michel Jarre és féltestvére, Stéphanie azonban nem nyugszanak bele a dologba.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.