Klasszikus

Fidelio, harmadszor

2009.05.25. 10:32
Ajánlom
Azt hiszem, minden kommentár felesleges - ha valaki ezeket a sorokat olvassa, akkor már úgyis túljutott az új Fidelio.hu okozta első meglepődésen. A miértek és hogyanok alább.

Az első szó a köszöneté kell legyen: ha Ön, kedves olvasó, sok ezer kultúrafüggő társával egyetemben nem kattintgatja rokkantra a régi oldalt, eszünk ágában sem lett volna belevágni ebbe az igencsak nagy munkába. De mi is éreztük, hogy kezd kínossá válni, ha egy-egy keresés elindítását követően akár a kávé is kényelmesen lefő... De ez természetes, sőt kész csoda volt - azazhogy inkább régi informatikus kollégánk-barátunk tudását dicséri -, hogy a 2001-ben fejlesztett ős-Fidelio.hu motorja, amit 2004 őszén inkább csak külsőleg kozmetikáztunk, eddig kibírta. Nem tizenhatezer felhasználóra és sokmillió karakternyi információra terveztük. Ennek a site-nak most minden bitje új - és tudjuk, hogy még közel sem került mindegyik a helyére... de megteszünk minden tőlünk telhetőt.

Az új Fidelio.hu azonban elsősorban nem informatikailag, hanem tartalmilag kíván sokkal többet nyújtani, mint eddig - elég csak a felső menüsorra pillantani: Színház, Tánc, Musical, Kiállítás... igen, megpróbálunk ezeken a területeken is ugyanolyan színvonalú tartalmakat és szolgáltatást nyújtani, mint amit eddig a klasszikus zene és a jazz területén nyújtottunk. Nem a nulláról indulunk, hiszen immár két évad óta szerkesztjük a Fidelio Estet, a legnagyobb példányszámú hazai kulturális programmagazint. De a Fidelio.hu jóval több kell legyen, mint a Fidelio Est online változata: saját jogán kell ugyanolyan meghatározó összkulturális médiummá válnia, mint amilyenné a korábbi Fidelio.hu vált a klasszikus- és jazz-zene területén. Ám nem csupán a színházrajongókat szeretnénk meghódítani, hanem a zenerajongókat is még jobban megbecsülni: a következő hetekben számos új funkció és tartalmi modul fog "beélesedni" - köztük a Zeneszoba, vagy a librettó- és dalszöveg-adatbázis -, és természetesen igyekszünk az ilyenkor előforduló kisebb-nagyobb hibákat minél gyorsabban elhárítani.

Igencsak hosszú volt az út az egykori egyszerkesztős hobbisite-tól a mostani (és leendő) Fidelióig - s az Ön érdeklődése, kritikája, lelkesedése nélkül nem jutottunk volna el idáig. Szeretnénk mindezt meghálálni azzal, hogy továbbmegyünk ezen az úton - s arra kérjük, ha az első hetek esetleg döcögősek is lesznek ebben az „új házasságban", tartson ki mellettünk! Ígérjük, mindent megteszünk azért, hogy a továbbiakban is megtaláljon itt mindent, amiért eddig velünk tartott  - sőt, még jóval többet is.

Zsoldos Dávid

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.