Klasszikus

Fidelio Klasszik: Ács, Záborszky

2013.02.07. 20:45
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása február 9-én lesz hallható.

Létezik-e közép-európai identitás? A Design Terminál immár harmadik alkalommal meghirdetett Gombold újra! elnevezésű kortárs öltözéktervezési pályázata ezt a kérdést is feszegeti, a válaszokat pedig most is a fiatal divattervezőktől várják. Ennek aktualitását az adja, hogy idén Magyarország tölti be a Visegrádi Négyek elnöki tisztjét, így a kiírás szerint a magyar mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kulturális értékek által ihletett munkákkal lehet pályázni. Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója azt is elmondja, pontosan kik, mivel és meddig pályázhatnak a 2013-as Gombold újrára, de arról is szólt, hogy a tavalyihoz képest milyen újításokat eszközöltek a díjazás tekintetében.

A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amely értékteremtő munkájáért 2000-ben Magyar Örökség díjban, 2011-ben pedig Nemzeti Ifjúsági Zenekar címben részesült, újszerű kezdeményezést mutat be, melynek megvalósítása - Kodály Zoltán szellemében - például szolgálhat az egész ország számára. A Zuglói Filharmónia tevékenysége a kezdetektől a fiatalokra irányult, részben a zeneoktatás, részben sokféle kulturális programja révén. Bebizonyosodott, hogy az értékes zene, illetve értékes művészet, annak kisugárzása, belső rendje ma is hat. Komplex művészeti programsorozat keretében Zugló valamennyi iskolását, több mint tízezer fiatalt invitálnak egy tartalmas, ismeretterjesztő kulturális programra a Zuglói Zeneházba. Egy nap alatt három 40 perces programot játszanak, amelyek között, a szünetekben cserélhet helyet a közönség, így hat napon keresztül összesen 18 koncertre várják a fiatalokat. A márciusi programban megidézik az 1848-as forradalom napját és annak előestéjét: zenei környezetbe helyezik a szcenikus feldolgozást, bevonva az óvodás és iskoláskorú gyerekeket is az előadásba. Záborszky Kálmán Liszt-díjas karnagy, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője a zenekarnak adományozott elismerés és egy német vendégszereplés mellett e komplex közönségnevelési programról mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.