Klasszikus

Fidelio Klasszik: Ács, Záborszky

2013.02.07. 20:45
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása február 9-én lesz hallható.

Létezik-e közép-európai identitás? A Design Terminál immár harmadik alkalommal meghirdetett Gombold újra! elnevezésű kortárs öltözéktervezési pályázata ezt a kérdést is feszegeti, a válaszokat pedig most is a fiatal divattervezőktől várják. Ennek aktualitását az adja, hogy idén Magyarország tölti be a Visegrádi Négyek elnöki tisztjét, így a kiírás szerint a magyar mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kulturális értékek által ihletett munkákkal lehet pályázni. Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója azt is elmondja, pontosan kik, mivel és meddig pályázhatnak a 2013-as Gombold újrára, de arról is szólt, hogy a tavalyihoz képest milyen újításokat eszközöltek a díjazás tekintetében.

A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amely értékteremtő munkájáért 2000-ben Magyar Örökség díjban, 2011-ben pedig Nemzeti Ifjúsági Zenekar címben részesült, újszerű kezdeményezést mutat be, melynek megvalósítása - Kodály Zoltán szellemében - például szolgálhat az egész ország számára. A Zuglói Filharmónia tevékenysége a kezdetektől a fiatalokra irányult, részben a zeneoktatás, részben sokféle kulturális programja révén. Bebizonyosodott, hogy az értékes zene, illetve értékes művészet, annak kisugárzása, belső rendje ma is hat. Komplex művészeti programsorozat keretében Zugló valamennyi iskolását, több mint tízezer fiatalt invitálnak egy tartalmas, ismeretterjesztő kulturális programra a Zuglói Zeneházba. Egy nap alatt három 40 perces programot játszanak, amelyek között, a szünetekben cserélhet helyet a közönség, így hat napon keresztül összesen 18 koncertre várják a fiatalokat. A márciusi programban megidézik az 1848-as forradalom napját és annak előestéjét: zenei környezetbe helyezik a szcenikus feldolgozást, bevonva az óvodás és iskoláskorú gyerekeket is az előadásba. Záborszky Kálmán Liszt-díjas karnagy, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője a zenekarnak adományozott elismerés és egy német vendégszereplés mellett e komplex közönségnevelési programról mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.