Klasszikus

Fidelio Klasszik: Ács, Záborszky

2013.02.07. 20:45
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának következő adása február 9-én lesz hallható.

Létezik-e közép-európai identitás? A Design Terminál immár harmadik alkalommal meghirdetett Gombold újra! elnevezésű kortárs öltözéktervezési pályázata ezt a kérdést is feszegeti, a válaszokat pedig most is a fiatal divattervezőktől várják. Ennek aktualitását az adja, hogy idén Magyarország tölti be a Visegrádi Négyek elnöki tisztjét, így a kiírás szerint a magyar mellett a cseh, a lengyel és a szlovák kulturális értékek által ihletett munkákkal lehet pályázni. Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója azt is elmondja, pontosan kik, mivel és meddig pályázhatnak a 2013-as Gombold újrára, de arról is szólt, hogy a tavalyihoz képest milyen újításokat eszközöltek a díjazás tekintetében.

A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amely értékteremtő munkájáért 2000-ben Magyar Örökség díjban, 2011-ben pedig Nemzeti Ifjúsági Zenekar címben részesült, újszerű kezdeményezést mutat be, melynek megvalósítása - Kodály Zoltán szellemében - például szolgálhat az egész ország számára. A Zuglói Filharmónia tevékenysége a kezdetektől a fiatalokra irányult, részben a zeneoktatás, részben sokféle kulturális programja révén. Bebizonyosodott, hogy az értékes zene, illetve értékes művészet, annak kisugárzása, belső rendje ma is hat. Komplex művészeti programsorozat keretében Zugló valamennyi iskolását, több mint tízezer fiatalt invitálnak egy tartalmas, ismeretterjesztő kulturális programra a Zuglói Zeneházba. Egy nap alatt három 40 perces programot játszanak, amelyek között, a szünetekben cserélhet helyet a közönség, így hat napon keresztül összesen 18 koncertre várják a fiatalokat. A márciusi programban megidézik az 1848-as forradalom napját és annak előestéjét: zenei környezetbe helyezik a szcenikus feldolgozást, bevonva az óvodás és iskoláskorú gyerekeket is az előadásba. Záborszky Kálmán Liszt-díjas karnagy, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője a zenekarnak adományozott elismerés és egy német vendégszereplés mellett e komplex közönségnevelési programról mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Klasszikus ajánló

Fesztiválok hegyen-völgyben - Fidelio Klasszik

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kokas Katalinnal, Oszkó-Jakab Natáliával és Vasvári Csabával.
Klasszikus hír

Eötvös Pétert az „év zeneszerzője” díjra jelölték Németországban

Nyilvánosságra hozták az egyik legrangosabb német klasszikus zenei díj, az OPUS KLASSIK jelöléseit. Az év zeneszerzője kategóriában Eötvös Pétert is jelölték a díjra a BMC Records-nál megjelent Atlantis című művéért.