Klasszikus

Fidelio Klasszik: Adamik, Gyöngyösi, Vadas

2012.08.02. 10:02
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának augusztus 4-i adásában megszólal még Zimányi Zsófia és Murányiné Liptai Judit is.

Szerencsés ember az, akiknek a hivatása és a legkedvesebb szórakozása is ugyanaz. Adamik Gábor, a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekarának tubása, a Heavy Brass Guys Tuba Quartet vezetője szerencsés ember. Mint mondja, nehezen tud elszakadni hangszerétől, így nyáron sem sokat pihen, merthogy ilyenkor muzsikus barátaival koncertezik. Ebben az évben az egy hét múlva kezdődő Zempléni Fesztiválon is meghallgathatja a közönség a különleges hangzást és vidám hangulatot teremtő Heavy Brass Guys Tuba Quartet két hangversenyét. A tubás fiatalemberek ezúttal magyar műsorral készülnek az augusztus 17-iki és 18-iki koncertekre. Sűrű és munkás hónapok állnak Gyöngyösi Levente mögött. Az Erkel-díjas komponistának nemrégiben jelent meg szerzői lemeze, szeptemberben pedig a Budapesti Mahler-ünnep keretében mutatják be III., Születés című szimfóniáját. Gyöngyösi Levente adásunk idején Torinóban tartózkodik, ahol az Európai Kórusszövetség 2012-es nemzetközi zeneszerző versenyén Gloria Kajoniensis című művével elnyert első díját veheti át.

Idén augusztus 26. és szeptember 4. között zajlanak hagyományosan a világzenében legerősebb, de minden műfaj kedvelőinek ínyencségekkel kedveskedő Zsidó Nyári Fesztivál programjai. A klasszikus programok mellett néhány olyan meglepetésben is része lehet a közönségnek, amely tovább növelheti a fiatal látogatók számát. Ezekről és a szeptember 4-én megrendezendő Jubileumi Gálaestről Vadas Vera, a fesztivál igazgatója beszél. Még két hétig várják a kikapcsolódni vágyókat a Millenáris Piknik színes gyerekprogramjai és felnőtteket is megszólító szórakoztató műsorai. A szervezők keddtől szombatig ígérnek felhőtlen szórakozást a család apraja-nagyjának. A harmadik éve megrendezett Millenáris Piknik főszervezőjét, Murányiné Liptai Juditot a díjmentesen látogatható programokról kérdeztük.

Mint korábbi nyári adásainkban, most is válogattunk az elmúlt félév általunk kiemelkedőnek ítélt, legizgalmasabbnak tartott eseményeiből. A Költészet Napján, április 11-én nyitotta meg kapuit a nagy múltú Rózsavölgyi Zeneműbolt emeletén a színházi és irodalmi esteknek, koncerteknek, kiállításoknak és gyerekprogramoknak egyaránt helyet adó Rózsavölgyi Szalon. Az új kulturális központ művészeti vezetője Zimányi Zsófia. A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére augusztus 5-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Tánc

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.