Klasszikus

Fidelio Klasszik: Adamik, Gyöngyösi, Vadas

2012.08.02. 10:02
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának augusztus 4-i adásában megszólal még Zimányi Zsófia és Murányiné Liptai Judit is.

Szerencsés ember az, akiknek a hivatása és a legkedvesebb szórakozása is ugyanaz. Adamik Gábor, a Magyar Állami Operaház Szimfonikus Zenekarának tubása, a Heavy Brass Guys Tuba Quartet vezetője szerencsés ember. Mint mondja, nehezen tud elszakadni hangszerétől, így nyáron sem sokat pihen, merthogy ilyenkor muzsikus barátaival koncertezik. Ebben az évben az egy hét múlva kezdődő Zempléni Fesztiválon is meghallgathatja a közönség a különleges hangzást és vidám hangulatot teremtő Heavy Brass Guys Tuba Quartet két hangversenyét. A tubás fiatalemberek ezúttal magyar műsorral készülnek az augusztus 17-iki és 18-iki koncertekre. Sűrű és munkás hónapok állnak Gyöngyösi Levente mögött. Az Erkel-díjas komponistának nemrégiben jelent meg szerzői lemeze, szeptemberben pedig a Budapesti Mahler-ünnep keretében mutatják be III., Születés című szimfóniáját. Gyöngyösi Levente adásunk idején Torinóban tartózkodik, ahol az Európai Kórusszövetség 2012-es nemzetközi zeneszerző versenyén Gloria Kajoniensis című művével elnyert első díját veheti át.

Idén augusztus 26. és szeptember 4. között zajlanak hagyományosan a világzenében legerősebb, de minden műfaj kedvelőinek ínyencségekkel kedveskedő Zsidó Nyári Fesztivál programjai. A klasszikus programok mellett néhány olyan meglepetésben is része lehet a közönségnek, amely tovább növelheti a fiatal látogatók számát. Ezekről és a szeptember 4-én megrendezendő Jubileumi Gálaestről Vadas Vera, a fesztivál igazgatója beszél. Még két hétig várják a kikapcsolódni vágyókat a Millenáris Piknik színes gyerekprogramjai és felnőtteket is megszólító szórakoztató műsorai. A szervezők keddtől szombatig ígérnek felhőtlen szórakozást a család apraja-nagyjának. A harmadik éve megrendezett Millenáris Piknik főszervezőjét, Murányiné Liptai Juditot a díjmentesen látogatható programokról kérdeztük.

Mint korábbi nyári adásainkban, most is válogattunk az elmúlt félév általunk kiemelkedőnek ítélt, legizgalmasabbnak tartott eseményeiből. A Költészet Napján, április 11-én nyitotta meg kapuit a nagy múltú Rózsavölgyi Zeneműbolt emeletén a színházi és irodalmi esteknek, koncerteknek, kiállításoknak és gyerekprogramoknak egyaránt helyet adó Rózsavölgyi Szalon. Az új kulturális központ művészeti vezetője Zimányi Zsófia. A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére augusztus 5-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.