Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bakó Levente, Kovalik Balázs, Bereményi Géza

2012.01.19. 14:36
Ajánlom
A Fidelio Klasszik január 21-i adásában megszólal még Sebők Monika, Réz András és Mikola Gergely is.

Az 1996-ban alakult Ewald Rézfúvós Együttes fennállásának másfél évtizede alatt megnyerte az összes rangos nemzetközi versenyt, négy Artisjus Díj mellett Liszt-díjat és Junior Prima Díjat kapott, több mint 500 koncertet adott itthon és külföldön és megjelentetett tíz lemezt. A kvintett elsőtrombitását, Bakó Leventét arrról kérdeztük, hogyan alakult ki csaknem 200 művet felölelő, átiratokból és eredetileg is rézfúvós kvintettre írt darabokból álló repertoárjuk. A muzsikus a kortárs magyar zeneszerzők számukra komponált műveiről mesélt. Az Ewald Rézfúvós Együttes elsőtrombitását 2011-ben megjelent 10. lemezükről is kérdeztük, amelynek érdekessége, hogy kizárólag Hidas Frigyes műveit tartalmazza, köztük az Edzésminták című kamaraetűd-sorozatot.

Kovalik Balázs Münchenben lesz tanszékvezető. A Németországban aktív rendező Alma Matere, az August Everding alapította Theaterakademie zenés színházi képzését vezeti 2012 őszétől. Munkásságát mindazonáltal itthon sem kell nélkülöznünk: a Magyar Állami Operaházban 2012. január 21. és február 14. között nyolc alkalommal ismét műsorra kerül a Mefistofele, mely egyik utolsó munkája volt a rendezőnek, mielőtt lejárt volna budapesti szerződése.

Születtem Magyarországon 2 címmel, a Magyar Kultúra napján, ami egyben Cseh Tamás születésnapja is, a Thália Színházban dalokkal emlékeznek a több mint két éve eltávozott zeneszerzőre, előadóművészre. A zenés színházi esten nyolc kiváló színész, Básti Juli, Cserhalmi György, Für Anikó, Holecskó Orsolya, Nagy Péter, Szegezdi Róbert, Tompos Kátya és Udvaros Dorottya tolmácsolásában hallgathat meg vasárnap este a közönség egy válogatást a legendás szerzőpáros, Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaiból. Az emlékest zenei rendezője Hrutka Róbert. A színházi koncertet a dalok szövegírója, Bereményi Géza rendezte.

Szuperprodukcióra készül a Klasszikon együttes. Az immár öt éve koncertező, komoly- és jazz-zenészekből álló formáció február 22-én egy másfél órásra tervezett, 3D show-elemeket is felvonultató operaestet ad az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Crossover dimenziók című műsorban a korábbi koncertekhez hasonlóan a muzsikusok a klasszikus és közkedvelt operai dallamokat ötvözik a legkülönfélébb könnyűzenei műfajokkal. A produkcióról a Klasszikon énekesnőjét és művészeti vezetőjét, Sebők Monikát kérdeztük.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház munkatársai pénteken este megnyitották a KÖKI Terminál 2. emeletén a KMO Nyitott Könyvespontot. Ez a külföldi minta alapján megvalósuló kezdeményezés nem más, mint egy ingyenes és mindenki számára könnyen elérhető közkönyvtár. A nyitott könyvszekrény ötletéről, a megvalósulásról és nem mellékesen az olvasás mai szerepéről Réz Andrást kérdeztük, aki írói és olvasói minőségében adta át az érdeklődőknek a Nyitott Könyvespontot.

A Pécsi Nemzeti Színház legújabb premierje A dzsungel könyve című musicalje, amelynek nyilvános főpróbáján jelnyelvi tolmács is közreműködött. Az önkormányzat rámutatott: a Pécsi Nemzeti Színház is csatlakozott a 90 decibel projekthez, amelynek célja, hogy a siket és hallássérült nézők akadálymentesen élvezhessék a különböző kulturális programokat. A Rudyard Kipling könyvén alapuló, Dés László, Geszti Péter és Békés Pál írta zenés darabot mintegy hetven hallássérült nézhette meg, akiknek a zene és a ritmus rezgéseit a kezükben tartott lufik közvetítették. Az előadás rendezője Böhm György, Maugli szerepében Mikola Gergő, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt látható.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére január 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.