Klasszikus

Fidelio Klasszik: Balázs, Csaba, Fesztbaum

2016.02.26. 12:00
Ajánlom
A magazinműsor február 27-i adásában hallható lesz még Fábián Péter, a k2 Színház egyik alapítója is.

A Balázs Elemér Group, a magyar jazz egyik kiemelkedő szereplője 15 éves lett – ez alkalomból Örök Szerelem címmel lemezbemutató koncertet ad a Budafoki Dohnányi Zenekar vonós kamaraegyüttesének közreműködésével március 23-án a MOM Kulturális Központban. Balázs Elemér közel húsz éve meghatározó alakja a magyar zenei életnek mint dobos és zeneszerző. Pat Metheny szerint olyan zenész, aki képes minden egyes zenei pillanatot figyelemmel hallgatni. 2002 óta vezeti a Balázs Elemér Groupot, mely ugyanabban az évben az Around the world című albummal debütált. 2005-ben a Refracting Sounds címmel megjelent lemezük a Mahasz Gramofon díját kapta, valamint az év jazzlemeze lett. Balázs Elemér 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Ezüst Keresztje kitüntetést kapta. Európa szerte rendszeresen fellép különböző fesztiválokon. Az új, jubileumi lemez egy olyan exkluzív kiadás, amelyen a zenekar rajongótábora által kiválasztott legkedveltebb számok hallhatóak a megszokottól eltérő, különleges, Balázs József és a mindössze 14 éves ifj. Balázs Elemér által készített hangszerelésben, a Budafoki Dohnányi Zenekar vonós kamaraegyüttesének közreműködésével. A lemezbemutató koncert kapcsán többek között azt is megkérdeztük a zenésztől, hogy vajon a közönség kedvencei mennyire a zenekar kedvenc számai; mit jelent pontosan a különleges hangszerelés, illetve a 15 év milyen fontos tapasztalatokkal bír – akár a zenélésben, akár emberi kapcsolatok tekintetében.

Balázs Elemér

Balázs Elemér

Csaba Péter művészi pályáján fokozatosan tért át hegedűről a karmesteri pálcára, és az utóbbi 25-30 évben majdhogynem kizárólag karmesterként dolgozott. 1983 óta Franciaországban, Lyonban él. Számos zenekart alapított, mely együttesekkel világsikereket ért el. 1994-től a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó karmestere. Svédországban emellett egy nagyszabású projekt elindítója, melyhez a svéd televízió és a Eurovision Young Musicians is csatlakozott. A nagysikerű projektet, mely európai fiatal zenei tehetségek támogatására jött létre, Spanyolországban fejlesztette tovább: Csaba Péter 2001 óta művészeti vezetője a fesztiválnak, munkájának köszönhetően sok kiváló ifjú magyar muzsikusnak volt alkalma bemutatkoznia. Csaba Péter a 2012-2013-as évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. Kétrészes interjúnkban első felében karmesterségről, tanításról és arról is kérdeztük, milyen rendszerességgel jár Magyarországra. Csaba Péter legközelebb itthon március 5-én lép fel a Budapesti Vonósok Akadémiai bérletének első részében, az együttes karmestereként. Az interjú második részében a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében tartandó hangversenyről beszélgettünk vele.

Több mint egy éve tartja folyamatosan műsorán az Óbudai Társaskör Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Seress Rezső előtt tisztelgő estjét, amelynek hanganyaga immár CD-n is elérhető. A Rózsavölgyi és Társa kiadó és az Óbudai Társaskör közös gondozásában februárban megjelenő lemez 20+1 dalt tartalmaz. A Fesztbaum Béla által szerkesztett és előadott dalokkal és szövegekkel a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjére, Seress Rezsőre emlékeznek. A csak az Óbudai Társaskörben hallható esteken a színművész és a Berki Sándor vezette Kék Duna Koncert-Szalonzenekar hónapról hónapra megidézi ezt a jellegzetesen pesti alakot, a „füttyös muzsikust”, a „kis Seresst”, aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét, és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a '30-as, '40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait, és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá. Zongorázni igazán nem tudván, fél kézzel pötyögve, rekedtes hangján adta elő számait, melyek egytől egyig igazi slágerré váltak. Vendégkönyvébe dedikált az egész 20. század Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig. Otto Klemperer, a világhírű karmester legendás mondata Seressről: „Nem muzsikus – csak zseni.” A közismert dalok legközelebb március 31-én lesznek hallhatók élőben az Óbudai Társaskörben. Seress Rezsőről, valamint a Dalok a Kispipából estről és lemezről Fesztbaum Bélával beszélgettünk.

Fesztbaum Béla

Fesztbaum Béla

A k2 Színház 2010 nyarán alakult független színházi műhely, amely a Kaposvári Egyetem akkor másodéves színész-hallgatóiból szerveződött. A társulat rövid idő alatt a független színházi élet meghatározó részévé vált, az elmúlt időszakban számos nagysikerű előadást készítettek. Januárban mutattak be Röpülj, lelkem! címmel zenés színházi előadást, amelynek szövegét Fábián Péter és Benkó Bence közösen írták, és a rendezést is együtt jegyzik. Az előadásban olyan figurák fakadnak dalra, mint Árpád fejedelem, Etelközy Mátyás színigazgató és parlamenti képviselő, vagy épp Láz Etelka tüntető. A helyszín Magyarország, a karakterek ismeretlen ismerősök, az idő azonban kimondatlan. A Szkéné Színházban látható produkció hátteréről és a nézői reakciókról a k2 Színház egyik alapítóját, Fábián Pétert kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 28-nn, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

5 zenemű, amely kapudrog lehet Bartók Bélához

Bartók zenéje nem könnyű. Hiába vált az egyik legismertebb magyar művészszemélyiséggé, valószínűleg többször találkozunk róla elnevezett utcával, térrel, mint a zeneműveivel. Ezen segítünk most.
Klasszikus videó

Szívet melengető videó: Pillangó szállt a fuvolaművész homlokára játék közben

Létezik ennél igazabb megerősítés egy muzsikus számára, mint az, hogy egy pillangó is gyönyörködni kezd a játékában?
Klasszikus könyvajánló

És Ön olvas még zenei könyveket?

A klasszikus zene közönsége szűk, de szeret olvasni. Ez kihívás egy könyvkiadónak, a Rózsavölgyi pedig számos újdonsággal szolgálhat az érdeklődőknek.
Klasszikus hír

Az isonzói csata emlékére koncertezik Szlovéniában a magyar zenekar

Ősbemutatóra készült a BFT zenekara Ljubjanában: mintegy 250 fős zenekar játszik a "Nagy Háború" áldozatainak emlékére.
Klasszikus podcast

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!