Klasszikus

Fidelio Klasszik: Balázs, Csaba, Fesztbaum

2016.02.26. 12:00
Ajánlom
A magazinműsor február 27-i adásában hallható lesz még Fábián Péter, a k2 Színház egyik alapítója is.

A Balázs Elemér Group, a magyar jazz egyik kiemelkedő szereplője 15 éves lett – ez alkalomból Örök Szerelem címmel lemezbemutató koncertet ad a Budafoki Dohnányi Zenekar vonós kamaraegyüttesének közreműködésével március 23-án a MOM Kulturális Központban. Balázs Elemér közel húsz éve meghatározó alakja a magyar zenei életnek mint dobos és zeneszerző. Pat Metheny szerint olyan zenész, aki képes minden egyes zenei pillanatot figyelemmel hallgatni. 2002 óta vezeti a Balázs Elemér Groupot, mely ugyanabban az évben az Around the world című albummal debütált. 2005-ben a Refracting Sounds címmel megjelent lemezük a Mahasz Gramofon díját kapta, valamint az év jazzlemeze lett. Balázs Elemér 2005-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Ezüst Keresztje kitüntetést kapta. Európa szerte rendszeresen fellép különböző fesztiválokon. Az új, jubileumi lemez egy olyan exkluzív kiadás, amelyen a zenekar rajongótábora által kiválasztott legkedveltebb számok hallhatóak a megszokottól eltérő, különleges, Balázs József és a mindössze 14 éves ifj. Balázs Elemér által készített hangszerelésben, a Budafoki Dohnányi Zenekar vonós kamaraegyüttesének közreműködésével. A lemezbemutató koncert kapcsán többek között azt is megkérdeztük a zenésztől, hogy vajon a közönség kedvencei mennyire a zenekar kedvenc számai; mit jelent pontosan a különleges hangszerelés, illetve a 15 év milyen fontos tapasztalatokkal bír – akár a zenélésben, akár emberi kapcsolatok tekintetében.

Balázs Elemér

Balázs Elemér

Csaba Péter művészi pályáján fokozatosan tért át hegedűről a karmesteri pálcára, és az utóbbi 25-30 évben majdhogynem kizárólag karmesterként dolgozott. 1983 óta Franciaországban, Lyonban él. Számos zenekart alapított, mely együttesekkel világsikereket ért el. 1994-től a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó karmestere. Svédországban emellett egy nagyszabású projekt elindítója, melyhez a svéd televízió és a Eurovision Young Musicians is csatlakozott. A nagysikerű projektet, mely európai fiatal zenei tehetségek támogatására jött létre, Spanyolországban fejlesztette tovább: Csaba Péter 2001 óta művészeti vezetője a fesztiválnak, munkájának köszönhetően sok kiváló ifjú magyar muzsikusnak volt alkalma bemutatkoznia. Csaba Péter a 2012-2013-as évadtól a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. Kétrészes interjúnkban első felében karmesterségről, tanításról és arról is kérdeztük, milyen rendszerességgel jár Magyarországra. Csaba Péter legközelebb itthon március 5-én lép fel a Budapesti Vonósok Akadémiai bérletének első részében, az együttes karmestereként. Az interjú második részében a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében tartandó hangversenyről beszélgettünk vele.

Több mint egy éve tartja folyamatosan műsorán az Óbudai Társaskör Fesztbaum Béla és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar Seress Rezső előtt tisztelgő estjét, amelynek hanganyaga immár CD-n is elérhető. A Rózsavölgyi és Társa kiadó és az Óbudai Társaskör közös gondozásában februárban megjelenő lemez 20+1 dalt tartalmaz. A Fesztbaum Béla által szerkesztett és előadott dalokkal és szövegekkel a különös sorsú magyar világsláger, a Szomorú vasárnap szerzőjére, Seress Rezsőre emlékeznek. A csak az Óbudai Társaskörben hallható esteken a színművész és a Berki Sándor vezette Kék Duna Koncert-Szalonzenekar hónapról hónapra megidézi ezt a jellegzetesen pesti alakot, a „füttyös muzsikust”, a „kis Seresst”, aki szinte soha nem hagyta el szeretett hetedik kerületét, és évtizedekig volt meghatározó szereplője a pesti éjszakának. Egyedi humora és keserédes melankóliája lett a védjegye, dalai fájdalmasan ismerősek. Egyszerre idézik a kort, a '30-as, '40-es évek mozgalmas, tragikus pillanatait, és válnak azóta is mindenkor aktuális szívüggyé, vigasztalóvá, útitárssá. Zongorázni igazán nem tudván, fél kézzel pötyögve, rekedtes hangján adta elő számait, melyek egytől egyig igazi slágerré váltak. Vendégkönyvébe dedikált az egész 20. század Toscaninitől a walesi hercegen át Louis Armstrongig. Otto Klemperer, a világhírű karmester legendás mondata Seressről: „Nem muzsikus – csak zseni.” A közismert dalok legközelebb március 31-én lesznek hallhatók élőben az Óbudai Társaskörben. Seress Rezsőről, valamint a Dalok a Kispipából estről és lemezről Fesztbaum Bélával beszélgettünk.

Fesztbaum Béla

Fesztbaum Béla

A k2 Színház 2010 nyarán alakult független színházi műhely, amely a Kaposvári Egyetem akkor másodéves színész-hallgatóiból szerveződött. A társulat rövid idő alatt a független színházi élet meghatározó részévé vált, az elmúlt időszakban számos nagysikerű előadást készítettek. Januárban mutattak be Röpülj, lelkem! címmel zenés színházi előadást, amelynek szövegét Fábián Péter és Benkó Bence közösen írták, és a rendezést is együtt jegyzik. Az előadásban olyan figurák fakadnak dalra, mint Árpád fejedelem, Etelközy Mátyás színigazgató és parlamenti képviselő, vagy épp Láz Etelka tüntető. A helyszín Magyarország, a karakterek ismeretlen ismerősök, az idő azonban kimondatlan. A Szkéné Színházban látható produkció hátteréről és a nézői reakciókról a k2 Színház egyik alapítóját, Fábián Pétert kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 28-nn, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.