Klasszikus

Fidelio Klasszik: Balázs János, Bob Schulz és Révész Emese

2016.10.21. 12:11
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása október 22-én lesz hallható.

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első Cziffra Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott.Az első fesztivál sikere után 2017. február 21. és 26. között kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált. Hogy ez miben különbözik az elsőtől, kik lesznek azok a felnőtt és ifjú művészek, akik közreműködésükkel emelik a fesztivál színvonalát, kik nyerhetik el a zongoraművész géniusz tiszteletére létrehozott ösztöndíjat, valamint életműdíjat, arról Balázs Jánossal, a fesztivál megálmodójával beszélgetünk.

Balázs János

Balázs János

A filmipar sok-sok magyar tehetséget adott már a nagyvilágnak, köztük olyanokat is, akik itthon nem, csak a tengerentúlon tudták megvalósítani álmaikat. Ilyen Schulz Róbert, vagyis Bob Schulz producer, rendező is, aki valaha zöldségpucoló volt, aztán gondolt egy nagyot, és elindult szerencsét próbálni, s végül az Atlanti-óceán nyugati partján kötött ki. A híressé vált magyar emigráns igaz történetei most egy könyvben olvashatók: például számos érdekes, izgalmas találkozás politikusokkal, filmes világsztárokkal, mint Samuel L. Jackson, Károly herceg, Shirley MacLaine, Zsigmond Vilmos, Szabó István vagy Psota Irén. A kanadai-magyar filmproduceritthon többek között Mel Gibson filmjével, az Arcnélküli emberrel tette ismertté a nevét. Új könyve, az Aposztróf Kiadónál megjelent Csapó! Tessék! – Szelfi Terézvárostól Hollywoodig kapcsán kétrészes interjúban mesél eddigi pályafutásáról, Jurij Gagarinnal való forgatásáról, Faludy György barátságáról és a Mel Gibsonnal közös munkájáról is.

Máriás István: Harapós kutya, 2010

Máriás István: Harapós kutya, 2010 (Fotó/Forrás: Budapesti Történeti Múzeum)

Boldogság, ártatlanság, szépség, szabadon szárnyaló képzelet, a valóságot átható játékvilág, ösztönös alkotóerő, jövő. A gyermekhez manapság ilyen és ehhez hasonló fogalmak sorát társítjuk. A Budapesti Történeti Múzeum Gyerek/kor/képcímű kiállítása annak ered nyomába, hogy a gyermekről alkotott képzetek hogyan jelennek meg a hazai képzőművészeti hagyományban. A négy évszázad távlatában mintegy 200 művet bemutató tárlat egymás mellé helyezi vagy éppen ütközteti különböző korok képalkotását az anyaságról, a családról, a nemi szerepekről, a játékról, az iskoláról, a szegénységről, a háborúról és a felnőttek nosztalgikus visszatekintéséről. Mindezekről Révész Emesét, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

Királyi családoktól a lakótelepi feelingig - gyerekek a művészetben

Kapcsolódó

Királyi családoktól a lakótelepi feelingig - gyerekek a művészetben

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában található tárlat négy kurátora humoros és személyes kiállítási anyagot állított össze a gyerek, a gyerekkor és a család témakörében. A laikusokat gondolatébresztő elrendezésével, a műértőket ritkán látott alkotásokkal, a gyerekeket pedig vendéglényekkel kötik le.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 23-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.