Klasszikus

Fidelio Klasszik: Balázs János, Gerendás Péter és Gyetvai Péter

2016.04.29. 17:04
Ajánlom
A magazinműsor április 30-i adásában hallható lesz még Csernus Katalin, a Melodika Csoport tagja is.

Nagyszabású szabadtéri koncerten lép a közönség Balázs János zongoraművész. Az MVM Zrt. által életre hívott ZEnergia május 8-án egyedülálló kulturális élményt kínál majd Budapesten, a Bazilika előtti téren, sohasem látott vizuális háttérrel. A ZEnergia egy olyan egyedülálló szabadtéri zongorakoncert, amely képes a fiatalok számára is értelmezhető köntösbe csomagolni a komolyzenét. Balázs János ez alkalommal Liszt Ferenc legnépszerűbb műveiből játszik: felcsendül egyebek mellett a 6. magyar rapszódia és a Szerelmi álmok című mű is. A koncertet a vizuális háttér teszi teljessé – ehhez az esemény során a Bazilika teljes épülete monumentális fényfestést kap, amely élőben követi a Balázs János által játszott zenét. Az egyébként ingyenes koncerten az ülőhelyekre 500 forintos támogatói jegy vásárolható: a befolyt összeg teljes egészében a Zeneakadémia Alapítvány munkáját, ezen keresztül pedig a fiatal zeneművészek előre jutását segíti.

Balazs.Janos fekvo

Balazs.Janos fekvo (Fotó/Forrás: Raffay Zsofia)

Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész, szövegíró, akinek zenéje igen sokrétű, hiszen a latin dallamok, a rock, de a líraibb darabok, sőt a jazz is megtalálható albumain. Nagyon ismertek színházi darabokhoz írt zenéi, mint a Legyetek jók , ha tudtok, az Aranyborjú vagy éppen a 11 perc a Tháliában, de 1992 óta önálló albumai is sorra jelentek meg, a tizenhatodik éppen egy éve. Köztük az Apák könyve című album, amely Vámos Miklós hasonló című könyvének zenei változata. S e ponton találkozik ismét a két művész, mégpedig május 7-én, amikor Apák könyve címmel egy rendhagyó apák napi ünneplésre hívja a közönséget a Pannon Filharmonikusok szervezésében Vámos Miklós, Gerendás Péter és Fekete-Kovács Kornél Pécsre, a Kodály Központba. A délután filmvetítéssel kezdődik, majd beszélgetéseket hallhatnak híres pécsi családok apái és fiai közreműködésével. Az est fénypontja minden bizonnyal Vámos Miklós Apák könyve című családregényének zenei feldolgozása lesz. Vámos Miklós maga beszél családja apáiról és az ő sorsformáló életükről, majd a Pannon Filharmonikusok és Gerendás Péter közös, Apák könyve című könnyűzenei albumának szimfonikus feldolgozása hangzik el Fekete-Kovács Kornél átiratában és trombitaszólójával. A kilenc gyermeket nevelő Gerendás Péter maga is szimbólummá vált, például ami az apaságot illeti. A művészt többek között arról is kérdeztük, mi a legszebb és a legfájdalmasabb az apaság megélésében; gyermekei mire tanították meg őt, hogyan hatott művészetére, önkifejezésére a nagy család; mi az, amit minden gyermekének megtanított; illetve a májusi koncerten mi az ő személyes üzenete.

gerendás péter

gerendás péter (Fotó/Forrás: Peter Graf)

Sokan ismerik a harsona szót, de talán kevésbé tudják beazonosítani a sokféle rézfúvós hangszer közül. Nos, ez egy 15. században megjelent, tölcséres fúvókájú hangszer, a trombita és a tuba között. Bizonyára mindenki azt gondolja, hogy megvan a maga fontos helye egy szimfonikus zenekarban, de arra talán nem is gondolnak, hogy e hangszer egyedül is képes megtölteni az étert, s ha ráadásul még három másik harsona vagy pozan is csatlakozik hozzá, akkor olyan egyedülálló hangzás jön létre, amit a Four Bones négy tagja képes kicsalogatni a harsonából. A Four Bones Quartet 2003-ban alakult Zeneakadémiát végzett tagokkal. Azóta bejárták Európát, sőt visszatérő vendégek Ázsiában. 2007-ben a Művészetek Palotájában mutatták be az Impressziókat, mely több művészeti ágat felölelve (költészet és filmművészet), új műfajt teremtett. 2011 őszén megjelent Crossroads című nagylemezük a tangó, a jazz, a folk és a komolyzene gyakran egymást keresztező világába viszi a hallgatót, öt kiváló magyar kortárs zeneszerző munkájával kombinálva. Repertoárjuk a korai reneszánsztól ismert klasszikusokon át a mai kortárs zenét bemutatva a könnyedebb melódiákon, népszerű műveken át a jazz világáig rendkívül sokféle hangzást mutat meg. Hamarosan, június 4-én újra láthatja őket a közönség itthon is, ami nagy esemény, mivel három éve nem léptek föl magyar színpadon. Gyetvai Pétert, az együttes vezetőjét arról is kérdeztük, hogy a 13 évnyi együttzenélés során hogyan tudtak újból és újból mást alkotni, megújítani a zenei mondandójukat; melyik ország és zene volt a legnagyobb hatással rájuk; mennyiben jelent jobb feltételeket és kedvezőtlenebb helyzetet, ha az ember nem egy nagy együttesben zenél, hanem a maga formabontó útját járja; illetve meg lehet-e ma ebből élni, vagy állandóan valami meghökkentő dologgal kell előrukkolni, hogy érdekesek maradjanak a zenei életben.

Gyetvai Péter

Gyetvai Péter

Az úgynevezett crossover stílus hallatán sokan berzenkednek, mert bár népszerű ötvözni az egyes stíluselemeket, vájtfülűek gyakran hangoztatják, hogy minden eredetiben az igazi. Ez alól talán mégis kivétel a Melodika Csoport, akik a klasszikus zenét picit újraértelmezve, a zeneszerzők gondolatiságát megtartva, de új és nagyon egyedi hangszerelésben mutatják meg a zenerajongóknak. Az együttes mindhárom tagja, Antal Gábor (zongora, melódika) Csernus Katalin (gitár) és Pödör Bálint (ütőhangszerek) előadóművész tanárok, akik nemcsak szórakoztatva zenélnek klasszikusokat, de nagyon fontos céljuk a zenei ismeretterjesztés. A zenekar 2014 óta hallható a jelenlegi felállásban, de e rövid idő alatt is nagyon népszerűek, és rengeteg koncertet adnak szerte az országban, sőt már a tengerentúlon is. Bekerültek ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban június 6. és 9. között rendezendő, három fordulóból álló SAVVY Chamber Music Competition innovatív zenei tendenciákat támogató kamarazenei verseny döntőjébe. Itthon a Cérnahangversenyek sorozatban tizenhét koncertből álló saját ismeretterjesztő műsort adtak budapesti és vidéki iskolákban, nyáron pedig a Nemzetközi Orff Intézet által rendezett Orff Meets Kodály elnevezésű nemzetközi, zenetanároknak szóló továbbképző kurzuson vesznek részt Pécsett. Legközelebbi koncertjük május 11-én lesz Budapesten, a MOM Kulturális Központban. Rendhagyó találkozás tanúi lehetünk, amelynek során Mozart és a tangó, Bach és a jazz, az opera és a reggae randevúznak egy koncert erejéig. Csernus Katalintól azt is kérdeztük, hogy milyen volt a legelső találkozás a zenekari tagokkal; hogyan és miért döntöttek e különleges crossover stílus mellett; hogyan lehetséges minden egyes zenei stílusban nagyon elmélyedni ahhoz, hogy ötvözni lehessen azokat; illetve gyerekek hogyan reagálnak a koncertjeikre, és mi volt tőlük a legnagyobb dicséret számukra.

Melodika Csoport

Melodika Csoport (Fotó/Forrás: Papp Schneider)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május elsején, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus díj

Londoni díj közelében a Concerto Budapest koncertfilmje – az Ön szavazatán is múlhat!

A Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét beválasztották a 10. LOVIE AWARDS döntőjébe. Október 29-ig tart a kategória döntőseiről rendezett nemzetközi internetes szavazás. Szavazzon október 29. éjfélig, hogy ez a magyar film legyen a befutó!
Klasszikus interjú

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.