Klasszikus

Fidelio Klasszik: Barnkopf, Farkas, Kolozsváry, Toronyi

2016.12.30. 12:49
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő, idei utolsó adása december 31-én hallható.

A napokban jelent meg Barnkopf Balázs ifjú orgonaművész lemeze, amelyen természetesen Bach-darabok is megszólalnak, de Saint-Saëns egy Adagiója, sőt két magyar szerző műve is felcsendül. A 17 éves művész a szakavatottak szerint kivételes tehetség – ezt gondolja róla Varnus Xaver is, aki véletlenül, egy videómegosztón, darabot keresgélve bukkant rá Barnkopf Balázs egyik felvételére, amelyen felismerte önnön fiatalkori énjét és saját játékstílusát. Varnus Xaver azóta pártfogásába vette az ifjú művészt, és bemutatta a legbefolyásosabb zenei köröknek, mecénásoknak, mestereknek, sőt közös koncerteket is adnak, alkalmanként akár két orgonán egyszerre játszva.

Farkas Róbert

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Ruthe Zuntz)

A Budapest Bár néhány év alatt az egyik legismertebb zenekarrá vált – nemcsak az alternatív zenei vonalon, hanem sokféle zenei ízlésű csoportok és generációk körében is. Az együttes 2007-ben alakult Farkas Róbert vezetésével, eredetileg régi idők kedvelt kávéházi cigányzenéjének megismertetése és korszerűsítése érdekében, de közben csatlakoztak alternatív és rockzenészek is előadóként. Pusztán egyetlen lemez volt az eredeti cél, ám a népszerűségük annyira gyorsan nőtt, hogy most már nem lehet nélkülük fesztivált, koncertet szervezni, hiszen a táncdalok, filmslágerek, kuplék és a cigányzene ötvözete rendkívül egyedivé és utánozhatatlanná teszi a zenekar minden megszólalását. Néhány hete Ünnep címmel jelent meg új albumuk, amelyen kivételesen a Budapest Bár teljes csapata megtalálható, azaz Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián és a kezdeteket idézve Szalóki Ági. Saját számok és feldolgozások egyaránt felcsendülnek, sőt, egy emblematikus dal, John Lennon és Yoko Ono Happy Xmas című dala is, amelyet a formáció minden zenésze együtt énekel a lemezen.

A modern magyar művészet egyik kiemelkedő alakjának, Ország Lilinek az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria Árny a kövön című kiállítása. A 2017. március 26-ig megtekinthető, több mint háromszáz művet felvonultató tárlat Paul Delvaux, Giorgio de Chirico és Vieira da Silva festményeinek társaságában láttatja az alkotó főbb korszakait. A kiállítótérben Ország Lili eredeti elképzelésének megfelelően felépült a Labirintus is, benne a művész több mint ötven darabból álló labirintus-sorozatával. A tárlat kurátorával, Kolozsváry Mariannával beszélgetünk.

Az idén száz éves Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár az évforduló alkalmából teljes megújuláson megy keresztül. 100 tárgy – 100 történet című legújabb kiállítása 100 tárgyon keresztül meséli el az intézmény 100 éves történetét. A tárlat rekonstrukciós kísérlet is: arra vállalkozik, hogy visszaadja a tárgynak a rendszerváltás előtt elhallgatott történetét. A kiállításról, valamint az átalakuló múzeumról Toronyi Zsuzsannát, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatóját kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. január 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallange. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.