Klasszikus

Fidelio Klasszik: Barnkopf, Farkas, Kolozsváry, Toronyi

2016.12.30. 12:49
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő, idei utolsó adása december 31-én hallható.

A napokban jelent meg Barnkopf Balázs ifjú orgonaművész lemeze, amelyen természetesen Bach-darabok is megszólalnak, de Saint-Saëns egy Adagiója, sőt két magyar szerző műve is felcsendül. A 17 éves művész a szakavatottak szerint kivételes tehetség – ezt gondolja róla Varnus Xaver is, aki véletlenül, egy videómegosztón, darabot keresgélve bukkant rá Barnkopf Balázs egyik felvételére, amelyen felismerte önnön fiatalkori énjét és saját játékstílusát. Varnus Xaver azóta pártfogásába vette az ifjú művészt, és bemutatta a legbefolyásosabb zenei köröknek, mecénásoknak, mestereknek, sőt közös koncerteket is adnak, alkalmanként akár két orgonán egyszerre játszva.

Farkas Róbert

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Ruthe Zuntz)

A Budapest Bár néhány év alatt az egyik legismertebb zenekarrá vált – nemcsak az alternatív zenei vonalon, hanem sokféle zenei ízlésű csoportok és generációk körében is. Az együttes 2007-ben alakult Farkas Róbert vezetésével, eredetileg régi idők kedvelt kávéházi cigányzenéjének megismertetése és korszerűsítése érdekében, de közben csatlakoztak alternatív és rockzenészek is előadóként. Pusztán egyetlen lemez volt az eredeti cél, ám a népszerűségük annyira gyorsan nőtt, hogy most már nem lehet nélkülük fesztivált, koncertet szervezni, hiszen a táncdalok, filmslágerek, kuplék és a cigányzene ötvözete rendkívül egyedivé és utánozhatatlanná teszi a zenekar minden megszólalását. Néhány hete Ünnep címmel jelent meg új albumuk, amelyen kivételesen a Budapest Bár teljes csapata megtalálható, azaz Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián és a kezdeteket idézve Szalóki Ági. Saját számok és feldolgozások egyaránt felcsendülnek, sőt, egy emblematikus dal, John Lennon és Yoko Ono Happy Xmas című dala is, amelyet a formáció minden zenésze együtt énekel a lemezen.

A modern magyar művészet egyik kiemelkedő alakjának, Ország Lilinek az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria Árny a kövön című kiállítása. A 2017. március 26-ig megtekinthető, több mint háromszáz művet felvonultató tárlat Paul Delvaux, Giorgio de Chirico és Vieira da Silva festményeinek társaságában láttatja az alkotó főbb korszakait. A kiállítótérben Ország Lili eredeti elképzelésének megfelelően felépült a Labirintus is, benne a művész több mint ötven darabból álló labirintus-sorozatával. A tárlat kurátorával, Kolozsváry Mariannával beszélgetünk.

Az idén száz éves Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár az évforduló alkalmából teljes megújuláson megy keresztül. 100 tárgy – 100 történet című legújabb kiállítása 100 tárgyon keresztül meséli el az intézmény 100 éves történetét. A tárlat rekonstrukciós kísérlet is: arra vállalkozik, hogy visszaadja a tárgynak a rendszerváltás előtt elhallgatott történetét. A kiállításról, valamint az átalakuló múzeumról Toronyi Zsuzsannát, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatóját kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. január 1-jén, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.