Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bársony Ágnes, Réz András, Tengely Gábor

2011.10.13. 18:07
Ajánlom
A Fidelio Klasszik október 15-i adásában megszólal Turi Bálint, Kuti Judit, Magdus Katalin és Németh Zsuzsanna is.

Második alkalommal ad koncertet október 24-én a Művészetek Palotájában a tajvani születésű, de három éve Magyarországon élő zongoraművész, Hsin-Ni Liu. A művésznő ezúttal a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral együtt lép fel azon az ünnepi eseményen, amit a Kínai Köztársaság századik évfordulója alkalmából rendeznek a Fesztivál Színházban. A koncerten Mozart és Sosztakovics műveket hallgathat meg a közönség. Az esten a Szolnoki Szimfonikusokat zeneigazgatójuk, az 1995-ös televíziós karmesterverseny máig népszerű győztese, a japán származású Izaki Masahiro vezényli majd. A rendezvény részleteiről Magdus Katalin mesél.

Első alkalommal szervez karnagyi kurzust a nagymúltú Budapesti Vándor Kórus. A résztvevők október 21. és 23. között hallgathatnak előadásokat és vehetnek részt abban a műhelymunkában, amelynek során csiszolhatnak vezénylés-technikájukon. A kurzus részleteibe a kórus Artisjus-díjas karnagya és művészeti vezetője, Németh Zsuzsanna avatja be a hallgatókat.

Zenei botlatókövek címmel háromrészes kamarazenei koncertsorozattal állítanak emléket a Bálint Házban a Holokausztban elhurcoltakra. A koncertsorozat főszervezőjét, Bársony Ágnest Hegedűs Claudia kérdezte.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen október 14-én mutatták be az Olympos High School című előadást, amely az Odüsszeia történetét dolgozza fel különleges formában. Az előadók a negyedéves színész-bábszínész szakosok, a rendező pedig Tengely Gábor, akit egyebek mellett arról kérdezett Papp Tímea, hogy nem áll-e távol a mai tinisorozatok világa a görög mitológiától.

Még mindig szorongok címmel egy hete látott napvilágot Réz András legújabb kötete. Amennyiben Önöknek ismerősnek tűnik a könyv címe, az nem a véletlen műve, ugyanis a mostani önvallomás a 2003-ban megjelent Válogatott szorongásaim rendhagyó folytatása. A mindig mókás filmesztéta ezúttal sem hazudtolja meg önmagát: gyilkos iróniával láttatja a körülöttünk lévő világot, amibe ő éppúgy beletartozik, mint példának okáért a túlélhető világvége.

A ZeneSzüret -LISZTre hangolva egy olyan nívós komolyzenei fesztivál Pécsett, amit idén először, hagyományteremtő szándékkal szerveznek meg. Minden évben más zeneszerzőre, koncepcióra fókuszál a fesztivál. A Pécsi Zenei Fesztivál részleteiről a műsorban Kuti Judit beszél.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban szeptember 7-én mutatták be az Ajtót nyitok című előadást, Turi Bálint előadóestjét, amelyben József Attila, Dsida Jenő és Márai Sándor versei hangzanak el. „A szonettkoszorú József Attila születésnapi köszöntője, ajándéka mesterének és barátjának, Juhász Gyulának 40. születésnapjára. Az előadás a mesterszonett létrejöttét mutatja be a színész alkotófolyamatán keresztül, megfogalmazva ars poeticáját, bepillantást engedve legbelsőbb mikrokozmoszába" - írja a színész az előadásról, amelyet legközelebb október 20-án láthat a közönség a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.