Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bársony Ágnes, Réz András, Tengely Gábor

2011.10.13. 18:07
Ajánlom
A Fidelio Klasszik október 15-i adásában megszólal Turi Bálint, Kuti Judit, Magdus Katalin és Németh Zsuzsanna is.

Második alkalommal ad koncertet október 24-én a Művészetek Palotájában a tajvani születésű, de három éve Magyarországon élő zongoraművész, Hsin-Ni Liu. A művésznő ezúttal a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral együtt lép fel azon az ünnepi eseményen, amit a Kínai Köztársaság századik évfordulója alkalmából rendeznek a Fesztivál Színházban. A koncerten Mozart és Sosztakovics műveket hallgathat meg a közönség. Az esten a Szolnoki Szimfonikusokat zeneigazgatójuk, az 1995-ös televíziós karmesterverseny máig népszerű győztese, a japán származású Izaki Masahiro vezényli majd. A rendezvény részleteiről Magdus Katalin mesél.

Első alkalommal szervez karnagyi kurzust a nagymúltú Budapesti Vándor Kórus. A résztvevők október 21. és 23. között hallgathatnak előadásokat és vehetnek részt abban a műhelymunkában, amelynek során csiszolhatnak vezénylés-technikájukon. A kurzus részleteibe a kórus Artisjus-díjas karnagya és művészeti vezetője, Németh Zsuzsanna avatja be a hallgatókat.

Zenei botlatókövek címmel háromrészes kamarazenei koncertsorozattal állítanak emléket a Bálint Házban a Holokausztban elhurcoltakra. A koncertsorozat főszervezőjét, Bársony Ágnest Hegedűs Claudia kérdezte.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen október 14-én mutatták be az Olympos High School című előadást, amely az Odüsszeia történetét dolgozza fel különleges formában. Az előadók a negyedéves színész-bábszínész szakosok, a rendező pedig Tengely Gábor, akit egyebek mellett arról kérdezett Papp Tímea, hogy nem áll-e távol a mai tinisorozatok világa a görög mitológiától.

Még mindig szorongok címmel egy hete látott napvilágot Réz András legújabb kötete. Amennyiben Önöknek ismerősnek tűnik a könyv címe, az nem a véletlen műve, ugyanis a mostani önvallomás a 2003-ban megjelent Válogatott szorongásaim rendhagyó folytatása. A mindig mókás filmesztéta ezúttal sem hazudtolja meg önmagát: gyilkos iróniával láttatja a körülöttünk lévő világot, amibe ő éppúgy beletartozik, mint példának okáért a túlélhető világvége.

A ZeneSzüret -LISZTre hangolva egy olyan nívós komolyzenei fesztivál Pécsett, amit idén először, hagyományteremtő szándékkal szerveznek meg. Minden évben más zeneszerzőre, koncepcióra fókuszál a fesztivál. A Pécsi Zenei Fesztivál részleteiről a műsorban Kuti Judit beszél.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban szeptember 7-én mutatták be az Ajtót nyitok című előadást, Turi Bálint előadóestjét, amelyben József Attila, Dsida Jenő és Márai Sándor versei hangzanak el. „A szonettkoszorú József Attila születésnapi köszöntője, ajándéka mesterének és barátjának, Juhász Gyulának 40. születésnapjára. Az előadás a mesterszonett létrejöttét mutatja be a színész alkotófolyamatán keresztül, megfogalmazva ars poeticáját, bepillantást engedve legbelsőbb mikrokozmoszába" - írja a színész az előadásról, amelyet legközelebb október 20-án láthat a közönség a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.