Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bársony Ágnes, Réz András, Tengely Gábor

2011.10.13. 18:07
Ajánlom
A Fidelio Klasszik október 15-i adásában megszólal Turi Bálint, Kuti Judit, Magdus Katalin és Németh Zsuzsanna is.

Második alkalommal ad koncertet október 24-én a Művészetek Palotájában a tajvani születésű, de három éve Magyarországon élő zongoraművész, Hsin-Ni Liu. A művésznő ezúttal a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral együtt lép fel azon az ünnepi eseményen, amit a Kínai Köztársaság századik évfordulója alkalmából rendeznek a Fesztivál Színházban. A koncerten Mozart és Sosztakovics műveket hallgathat meg a közönség. Az esten a Szolnoki Szimfonikusokat zeneigazgatójuk, az 1995-ös televíziós karmesterverseny máig népszerű győztese, a japán származású Izaki Masahiro vezényli majd. A rendezvény részleteiről Magdus Katalin mesél.

Első alkalommal szervez karnagyi kurzust a nagymúltú Budapesti Vándor Kórus. A résztvevők október 21. és 23. között hallgathatnak előadásokat és vehetnek részt abban a műhelymunkában, amelynek során csiszolhatnak vezénylés-technikájukon. A kurzus részleteibe a kórus Artisjus-díjas karnagya és művészeti vezetője, Németh Zsuzsanna avatja be a hallgatókat.

Zenei botlatókövek címmel háromrészes kamarazenei koncertsorozattal állítanak emléket a Bálint Házban a Holokausztban elhurcoltakra. A koncertsorozat főszervezőjét, Bársony Ágnest Hegedűs Claudia kérdezte.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen október 14-én mutatták be az Olympos High School című előadást, amely az Odüsszeia történetét dolgozza fel különleges formában. Az előadók a negyedéves színész-bábszínész szakosok, a rendező pedig Tengely Gábor, akit egyebek mellett arról kérdezett Papp Tímea, hogy nem áll-e távol a mai tinisorozatok világa a görög mitológiától.

Még mindig szorongok címmel egy hete látott napvilágot Réz András legújabb kötete. Amennyiben Önöknek ismerősnek tűnik a könyv címe, az nem a véletlen műve, ugyanis a mostani önvallomás a 2003-ban megjelent Válogatott szorongásaim rendhagyó folytatása. A mindig mókás filmesztéta ezúttal sem hazudtolja meg önmagát: gyilkos iróniával láttatja a körülöttünk lévő világot, amibe ő éppúgy beletartozik, mint példának okáért a túlélhető világvége.

A ZeneSzüret -LISZTre hangolva egy olyan nívós komolyzenei fesztivál Pécsett, amit idén először, hagyományteremtő szándékkal szerveznek meg. Minden évben más zeneszerzőre, koncepcióra fókuszál a fesztivál. A Pécsi Zenei Fesztivál részleteiről a műsorban Kuti Judit beszél.

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban szeptember 7-én mutatták be az Ajtót nyitok című előadást, Turi Bálint előadóestjét, amelyben József Attila, Dsida Jenő és Márai Sándor versei hangzanak el. „A szonettkoszorú József Attila születésnapi köszöntője, ajándéka mesterének és barátjának, Juhász Gyulának 40. születésnapjára. Az előadás a mesterszonett létrejöttét mutatja be a színész alkotófolyamatán keresztül, megfogalmazva ars poeticáját, bepillantást engedve legbelsőbb mikrokozmoszába" - írja a színész az előadásról, amelyet legközelebb október 20-án láthat a közönség a Budapesti Kamaraszínház Ericsson Stúdiójában.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 2-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.