Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bársony, Csengeri, Telefondoktor

2011.05.05. 19:58
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik május 7-i adásában.

Adott egy szülész-nőgyógyász, aki egy napon bezárja magát a saját rendelőjébe és telefonon tartja a kapcsolatot a külvilággal. Szüléseket próbál levezetni, közben pedig egyre inkább belegabalyodik a saját életének apróbb, kényszerű hazugságaiba. Erről szól Szabó Borbála Telefondoktor című darabja, melynek május 5-én este lesz a bemutatója a Bárka Színház kávézójában. Az előadás érdekessége, hogy a telefondoktort Göttinger Pál játssza, aki színházi rendező, a rendezést pedig Orosz Dénes vállalta el, akit eddig filmrendezőként ismertünk. Velük beszélgetett Rick Zsófi.

A burgenlandi Raidingban, avagy magyar nevén Doborjánban 2006-ban adták át a 200 éve született zseni szülőháza tőszomszédságában felépített Liszt Ferenc Központot, ahol azóta minden évben Liszt Fesztivált rendeznek. A rendezvényt az intendánsok, Johannes és Eduard Kutrowatz zongoraművészek a kerek évforduló alkalmából több hónapossá bővítették: januárt és márciust követően júniusban és októberben is világszínvonalú koncertsorozatokkal várják az érdeklődőket a Soprontól csupán néhány kilométerre található falucskába. Az év többi hónapjában pedig kiállítások egész sora fogadja a Burgenlandba látogatókat. A jubileum alkalmából megújult a Liszt szülőházában rendezett kiállítás, mely Liszt születésétől édesapja, Liszt Ádám haláláig kalauzolja a látogatókat, Eisenstadtban pedig három tárlat is várja az érdeklődőket. A kiállítások és a raidingi fesztivál az egész Burgenlandot behálózó egész éves sorozat, a Lisztománia 2011 részét képezik. A részletekről először Johannes Kutrowaczot hallják, akit a sorozat különös nevéről, a Liszt-fesztivál koncepciójáról és a burgenlandi kiállításokról kérdeztünk. A négyévszakos Liszt-fesztivál zenei programjáról, valamint a sorozat emblémájául szolgáló, meghökkentő, napszemüveges Liszt-kép hátteréről Eduard Kutrowacz beszélt riporterünknek.

A hazai és nemzetközi hangversenyélet három kiválósága - Baráti Kristóf hegedűművész, Bársony Péter brácsaművész és Várdai István csellóművész gondolt egy nagyot és fiatal zenészek számára meghirdettek egy zenei tábort. Tíz-tíz fiatal hegedűs, brácsás és csellista művész vehet részt július 11-és 17-e között az első alkalommal meghirdetett tihanyi mesterkurzuson. A Tihanyi Zenei Napok egy kamarazenei koncerttel zárul, amelyet a Starlet Music Management szervezésében a Trónörökösök a színen sorozat keretében tartanak meg a tanárok és a résztvevő növendékek részvételével. A Tihanyi Zenei Napokról és a nyári elfoglaltságairól a kurzus egyik kitalálójával, Bársony Péter brácsaművésszel beszélgettünk.

A tavaly júniusban elhunyt Kovács József operaénekes emlékére a Memory-Interoperett nagyszabású gálaestet rendez május 17-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A rendezvényen az operaáriákon és musical slágereken kívül felcsendülnek a legnagyobb operett-dallamok többek között Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Ábrahám Pál műveiből. Az emlékkoncerten Korcsmáros György, Jászai Mari-díjas Érdemes művész rendezésében - a teljesség igénye nélkül - olyan művészek lépnek fel, mint Auksz Éva, Bellai Judit, Békés Attila, Fonyó Barbara, Frankó Tünde, Kállay Bori, Mahó Andrea, Teremi Trixi, Tóth János. A gálaesten Csengeri Attila egy meglepetés dalt énekel majd, amit érthetően még nekünk sem árult el, de azt igen, hogy mikor ismerte meg az operett műfaj egyik legnagyobb alakját - Kovács Józsefet. Az operett-és musicalszínész Csengeri Attilával Hegedűs Claudia beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.