Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bársony, Csengeri, Telefondoktor

2011.05.05. 19:58
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik május 7-i adásában.

Adott egy szülész-nőgyógyász, aki egy napon bezárja magát a saját rendelőjébe és telefonon tartja a kapcsolatot a külvilággal. Szüléseket próbál levezetni, közben pedig egyre inkább belegabalyodik a saját életének apróbb, kényszerű hazugságaiba. Erről szól Szabó Borbála Telefondoktor című darabja, melynek május 5-én este lesz a bemutatója a Bárka Színház kávézójában. Az előadás érdekessége, hogy a telefondoktort Göttinger Pál játssza, aki színházi rendező, a rendezést pedig Orosz Dénes vállalta el, akit eddig filmrendezőként ismertünk. Velük beszélgetett Rick Zsófi.

A burgenlandi Raidingban, avagy magyar nevén Doborjánban 2006-ban adták át a 200 éve született zseni szülőháza tőszomszédságában felépített Liszt Ferenc Központot, ahol azóta minden évben Liszt Fesztivált rendeznek. A rendezvényt az intendánsok, Johannes és Eduard Kutrowatz zongoraművészek a kerek évforduló alkalmából több hónapossá bővítették: januárt és márciust követően júniusban és októberben is világszínvonalú koncertsorozatokkal várják az érdeklődőket a Soprontól csupán néhány kilométerre található falucskába. Az év többi hónapjában pedig kiállítások egész sora fogadja a Burgenlandba látogatókat. A jubileum alkalmából megújult a Liszt szülőházában rendezett kiállítás, mely Liszt születésétől édesapja, Liszt Ádám haláláig kalauzolja a látogatókat, Eisenstadtban pedig három tárlat is várja az érdeklődőket. A kiállítások és a raidingi fesztivál az egész Burgenlandot behálózó egész éves sorozat, a Lisztománia 2011 részét képezik. A részletekről először Johannes Kutrowaczot hallják, akit a sorozat különös nevéről, a Liszt-fesztivál koncepciójáról és a burgenlandi kiállításokról kérdeztünk. A négyévszakos Liszt-fesztivál zenei programjáról, valamint a sorozat emblémájául szolgáló, meghökkentő, napszemüveges Liszt-kép hátteréről Eduard Kutrowacz beszélt riporterünknek.

A hazai és nemzetközi hangversenyélet három kiválósága - Baráti Kristóf hegedűművész, Bársony Péter brácsaművész és Várdai István csellóművész gondolt egy nagyot és fiatal zenészek számára meghirdettek egy zenei tábort. Tíz-tíz fiatal hegedűs, brácsás és csellista művész vehet részt július 11-és 17-e között az első alkalommal meghirdetett tihanyi mesterkurzuson. A Tihanyi Zenei Napok egy kamarazenei koncerttel zárul, amelyet a Starlet Music Management szervezésében a Trónörökösök a színen sorozat keretében tartanak meg a tanárok és a résztvevő növendékek részvételével. A Tihanyi Zenei Napokról és a nyári elfoglaltságairól a kurzus egyik kitalálójával, Bársony Péter brácsaművésszel beszélgettünk.

A tavaly júniusban elhunyt Kovács József operaénekes emlékére a Memory-Interoperett nagyszabású gálaestet rendez május 17-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. A rendezvényen az operaáriákon és musical slágereken kívül felcsendülnek a legnagyobb operett-dallamok többek között Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Ábrahám Pál műveiből. Az emlékkoncerten Korcsmáros György, Jászai Mari-díjas Érdemes művész rendezésében - a teljesség igénye nélkül - olyan művészek lépnek fel, mint Auksz Éva, Bellai Judit, Békés Attila, Fonyó Barbara, Frankó Tünde, Kállay Bori, Mahó Andrea, Teremi Trixi, Tóth János. A gálaesten Csengeri Attila egy meglepetés dalt énekel majd, amit érthetően még nekünk sem árult el, de azt igen, hogy mikor ismerte meg az operett műfaj egyik legnagyobb alakját - Kovács Józsefet. Az operett-és musicalszínész Csengeri Attilával Hegedűs Claudia beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.