Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bartók Fesztivál, Moholy-Nagy, Szegedi Szabadtéri

2011.06.24. 14:30
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik június 25-i adásában.

Szombathelyen július 11-én kezdődik és július 18-ig tart a Nemzetközi Bartók Szeminárium Fesztivál, amelyet idén „Bartók - elődök kortársak, követők" szlogennel rendeznek meg. A program tehát nem csupán a Bartók utáni zenét állítja a középpontba, hanem azoknak a zeneszerzőknek művészetével is foglalkozik, akik Bartókra nagy hatást gyakoroltak, valamint Bartók életművét az új zene bemutatásával ötvözi. A mesterkurzusokat olyan jeles előadók, professzorok tartják, mint Peskó Zoltán, Tihanyi László, Eckhardt Gábor, Nagy Péter, Pauk György, Kim Kashkashian, Jacques Zoon és Meláth Andrea; a fesztivál koncertjein fellép mások mellett Ránki Dezső zongoraművész és László Attila gitárművész is. A rendezvényt Igric György ismertette a Filharmónia Budapest nyár eleji sajtótájékoztatóján.

4E893CFB-FCB9-4AD9-B01E-217B174FF415

Moholy-Nagy László: Cím nélkül (1939)

A soros EU-elnökség alkalmából a Ludwig Múzeumban 2011. június 9-én nyílt kiállítás Moholy-Nagy László munkáiból. A tárlat a művész fényképeit, fotogramjait, filmjeit, „fénnyel készült" munkáit helyezi a középpontba. A világ több mint húsz múzeumából és magángyűjteményekből származó, mintegy 200 műtárgyat és dokumentumot felvonultató kiállítás Madrid, Berlin és Hága után érkezik Budapestre, s magyar vonatkozású fényképekkel, hazai gyűjteményekben őrzött kiadványokkal és Moholy-Nagy László családjának köszönhetően a korábbi helyszíneken nem szereplő értékes dokumentumokkal egészül ki. A kiállítás jelentőségéről, tematikájáról és a tárlat kapcsán megjelent különleges kiadványokról Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója beszélt a kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt.

Az idén 80 esztendős Szegedi Szabadtéri Játékok nyitódarabja július 1-jén Az ember tragédiája. A fesztivál ünnepi előadását jelnyelvi tolmácsolással mutatják be. A Dóm téren Ónodi Eszter alakítja Évát, Rátóti Zoltán lesz Ádám, és Trill Zsolt mutatkozik be Luciferként. A darab rendezőjével, Vidnyánszky Attilával, valamint Ónodi Eszterrel és Trill Zsolttal Hegedűs Claudia beszélgetett.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2011-es évadának egyik bemutatója júliusban Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb operettje, A víg özvegy lesz, amely négy alkalommal kerül majd színpadra. A mű - hallatlan sikere mellett - zeneileg rendkívül nagyformátumú, az operaházak repertoárján is gyakran szerepel. A szereposztás tekintetében a nagy népszerűségnek örvendő közönségkedvencek mellett operaénekesekre is számíthatnak a nézők. A víg özvegy címszerepét alakító Herczenik Annával Papp Tímea beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 26-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.