Klasszikus

Fidelio Klasszik: Batta András és Csonka András

2012.01.12. 14:10
Ajánlom
A Fidelio Klasszik január 14-i adásában megszólal még Szirtes Edina Mókus, Tihanyi Ákos és Csikós Attila is.

Ilyenkor év elején már megszokhatták, hogy a kulturális intézményvezetők elmondják, milyen programokkal készülnek az aktuális év során. Mi sem szakítottunk a hagyománnyal, amikor arra kértük a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát, Batta András, hogy ő is meséljen nekünk a Zeneakadémia 2012-es terveiről, koncertjeiről és kiemelt rendezvényeiről.

Mondják, hogy egy ember életében pontosan hét évente cserélődnek ki a sejtek, és ennek következtében nemcsak testileg, de szellemileg is újjászületünk. Az idén hetedik évébe lépő Művészetek Palotája vajon ebben az értelemben is emberléptékű? Mindenképpen szükség mutatkozik arra, hogy az intézmény programszerkesztésében, stratégiájában váltson most, amikor az elhúzódó gazdasági válság nem hagyja érintetlenül a kulturális szcénát sem. Arra voltunk tehát kíváncsiak, hogy a Müpa vezetése, jelen esetben a vezérigazgató-helyettes, Csonka András hogyan fogalmazza meg házon belül a sejtcserélődést, illetve milyen rövid- és hosszú távú koncepció mentén alakítják ki a további működésüket.

A Magyar Kultúra napján ismét megcsillantja zenei sokoldalúságát Szirtes Edina Mókus. A fiatal zeneszerző-hegedűművész nem mellékesen énekes: Szerelmesezős című koncertjén két új lemezanyagából is ízelítőt ad a közönségnek a Millenáris Fogadóban. A Valentin napra megjelenő korongon Szirtes Edina barátai verseire írt popzenei anyaga hallható majd. A január 22-i dupla lemezbemutató koncerten mások mellett közreműködik a Fabula Rasa zenekar, és vendégként fellép Kováts Kriszta.

A Sufni G'ART'N nevű létesítményben Sötétkamra néven új kisszínház, műhely, befogadó tér születik Csikós Attila és Sediánszky Nóra vezetésével. Csikós Attila beszélt nekünk a kezdeményezésről.

Tihanyi Ákos táncos-koreográfust egyebek mellett jelenleg futó munkáiról kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére január 14-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.