Klasszikus

Fidelio Klasszik: Benkó Bence, Égerházi Attila, Marton László Távolodó

2016.11.25. 14:13
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának november 26-i adásában megszólal még Fekete András kurátor is.

Vajon képes-e a színház egy ember vagy egy közösség életét teljesen megváltoztatni, illetve ha a változás megtörténik, tudunk-e ezzel kezdeni valamit? Ezt a kérdést járja körbe a hat éve alakult k2 Színház társulatának az Átrium Film- Színházban november 15-én bemutatott Cájtstükk, avagy a bizonytalanok című darabja, melyet szokatlan improvizációs technika, formabontó elképzelések, kis magyar neurózis és az „itt és most” varázsa jellemez. A főszerepekben Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Piti Emőke, Viktor Balázs, valamint az Örkény Színházból jól ismert Bíró Kriszta és Gyöngyi Zsuzsa láthatók. Az előadás legközelebb 2016. december 15-én lesz műsoron. A rendhagyó előadásról a rendezőt, a k2 Színház egyik alapítóját, Benkó Bencét kérdeztük.

Benkó Bence és Fábián Péter

Benkó Bence és Fábián Péter (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

Huszonegyedik életévébe lépett idén a hazai jazz/world fusion első számú képviselője, a Djabe zenekar, amely számos hazai és külföldi zenei díjat, elismerést begyűjtött már pályafutása során. Az idén tavasszal megjelent Dimensions című új albumuk bemutató turnéja után három új taggal frissült a zenekar – már ebben a felállásban kezdik meg a 2016-17-es évet átölelő New Dimensions Update névre keresztelt koncertsorozatukat. Hogy miért volt szükség a frissítésére, mennyiben változik a zenekar műfaji megközelítése az új tagok által, arról Égerházi Attila gitáros, a zenekar alapítója mesél.

Müpa

Müpa

A Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est jellegzetessége többek között, hogy minden alkalommal sokféle művészeti ágból jönnek el a fellépők, akiknek produkcióját egy-egy előre meghatározott téma fűzi össze. A Bábel-estek célja, hogy a különböző művészeti kifejezési formák egymást erősítsék, kiegészítsék, s azzal, hogy az eltérő művészeti ágak összefonódnak egy estére, egy produkcióra, a közönség és a művészek számára is egyedi módon kapcsolódhatnak össze a sokak által ismert és a szubkultúrákban jellemző önkifejezési formák. December 7-én a következő Bábel-est Szárnyak címmel várja fellépő művészeit, ezúttal is különleges elgondolás alapján választva az egyes művészeti ágak képviselőiből: itt lesz a Kolinda együttes alapítója, Kiss Ferenc, aki egykor, negyven évvel ezelőtt, amikor még nem létezett a világzene fogalma, megalkotta azt népzenei feldolgozásaikkal; egy másik Kolinda-tag, Lantos Iván is fellép a Kistehén zenekarral. Téri Gáspár és Bardóczy Ilka újcirkuszi duettjét, a Grotesque Gymnasticsot is láthatjuk, amint „hatméteres függesztett rúdon tartanak repülő dialógust mindarról, amit már a földön állva nem lehet eltáncolni”. Ladik Katalin is ott lesz, aki azért is különleges fellépő, mert munkásságát idén a LennonOno Grant for Peace díjjal ismerte el Yoko Ono. Marton László Távolodóval, a Bábel-estek sorozatszerkesztőjével beszélgettünk.

Forrás 4., Erzsébet híd

Forrás 4., Erzsébet híd (Fotó/Forrás: Molnár Éva Ágnes / Mai Manó Ház)

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház a Budapest 1 napja című fotóprojekt folytatásaként 2016 őszén a víz motívumát középpontba helyezve szervezett újabb akciót. A programban részt vevő fotográfusok a kijelölt napon, szeptember 29-én hajnaltól a következő nap pirkadatáig örökítették meg a víz jelenlétét Budapesten: a személyes élettérben, a város publikus helyszínein, az épített környezet részeként figyelték a vizet. A legjobban sikerült képekből 2017. január 8-ig látható tárlat a Mai Manó Házban. A kiállítás kurátorát, Fekete Andrást kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 27-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Tánc

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.