Klasszikus

Fidelio Klasszik: Benkó Bence, Égerházi Attila, Marton László Távolodó

2016.11.25. 14:13
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának november 26-i adásában megszólal még Fekete András kurátor is.

Vajon képes-e a színház egy ember vagy egy közösség életét teljesen megváltoztatni, illetve ha a változás megtörténik, tudunk-e ezzel kezdeni valamit? Ezt a kérdést járja körbe a hat éve alakult k2 Színház társulatának az Átrium Film- Színházban november 15-én bemutatott Cájtstükk, avagy a bizonytalanok című darabja, melyet szokatlan improvizációs technika, formabontó elképzelések, kis magyar neurózis és az „itt és most” varázsa jellemez. A főszerepekben Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Piti Emőke, Viktor Balázs, valamint az Örkény Színházból jól ismert Bíró Kriszta és Gyöngyi Zsuzsa láthatók. Az előadás legközelebb 2016. december 15-én lesz műsoron. A rendhagyó előadásról a rendezőt, a k2 Színház egyik alapítóját, Benkó Bencét kérdeztük.

Benkó Bence és Fábián Péter

Benkó Bence és Fábián Péter (Fotó/Forrás: Szécsi István / Fidelio)

Huszonegyedik életévébe lépett idén a hazai jazz/world fusion első számú képviselője, a Djabe zenekar, amely számos hazai és külföldi zenei díjat, elismerést begyűjtött már pályafutása során. Az idén tavasszal megjelent Dimensions című új albumuk bemutató turnéja után három új taggal frissült a zenekar – már ebben a felállásban kezdik meg a 2016-17-es évet átölelő New Dimensions Update névre keresztelt koncertsorozatukat. Hogy miért volt szükség a frissítésére, mennyiben változik a zenekar műfaji megközelítése az új tagok által, arról Égerházi Attila gitáros, a zenekar alapítója mesél.

Müpa

Müpa

A Müpa összművészeti sorozata, a Bábel-est jellegzetessége többek között, hogy minden alkalommal sokféle művészeti ágból jönnek el a fellépők, akiknek produkcióját egy-egy előre meghatározott téma fűzi össze. A Bábel-estek célja, hogy a különböző művészeti kifejezési formák egymást erősítsék, kiegészítsék, s azzal, hogy az eltérő művészeti ágak összefonódnak egy estére, egy produkcióra, a közönség és a művészek számára is egyedi módon kapcsolódhatnak össze a sokak által ismert és a szubkultúrákban jellemző önkifejezési formák. December 7-én a következő Bábel-est Szárnyak címmel várja fellépő művészeit, ezúttal is különleges elgondolás alapján választva az egyes művészeti ágak képviselőiből: itt lesz a Kolinda együttes alapítója, Kiss Ferenc, aki egykor, negyven évvel ezelőtt, amikor még nem létezett a világzene fogalma, megalkotta azt népzenei feldolgozásaikkal; egy másik Kolinda-tag, Lantos Iván is fellép a Kistehén zenekarral. Téri Gáspár és Bardóczy Ilka újcirkuszi duettjét, a Grotesque Gymnasticsot is láthatjuk, amint „hatméteres függesztett rúdon tartanak repülő dialógust mindarról, amit már a földön állva nem lehet eltáncolni”. Ladik Katalin is ott lesz, aki azért is különleges fellépő, mert munkásságát idén a LennonOno Grant for Peace díjjal ismerte el Yoko Ono. Marton László Távolodóval, a Bábel-estek sorozatszerkesztőjével beszélgettünk.

Forrás 4., Erzsébet híd

Forrás 4., Erzsébet híd (Fotó/Forrás: Molnár Éva Ágnes / Mai Manó Ház)

A Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház a Budapest 1 napja című fotóprojekt folytatásaként 2016 őszén a víz motívumát középpontba helyezve szervezett újabb akciót. A programban részt vevő fotográfusok a kijelölt napon, szeptember 29-én hajnaltól a következő nap pirkadatáig örökítették meg a víz jelenlétét Budapesten: a személyes élettérben, a város publikus helyszínein, az épített környezet részeként figyelték a vizet. A legjobban sikerült képekből 2017. január 8-ig látható tárlat a Mai Manó Házban. A kiállítás kurátorát, Fekete Andrást kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 27-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.