Klasszikus

Fidelio Klasszik: Berg Judit, Pál István Szalonna, Pass Andrea, Szabó Róbert Csaba

2017.05.19. 10:53
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása május 20-án, szombaton délelőtt 10 órától lesz hallható.

Berg Judit könyve, egész pontosan mesesorozata, a Lengemesék nemrég került a mozikba, hogy elvarázsolja a gyerekeket, a szüleiket és a nagyszüleiket is egy csodálatos tó lakóinak történetével. Ők a lengék. Sokunkban él még a gyermekkor nyarainak emléke. Ha volt alkalmuk játszani tó vagy folyó környékén, bizonyára elvarázsolódtak attól a mesevilágtól, amit a tó lakói, a kacsák, békák, szúnyogok, halak közössége jelenti. Nos, éppen ezt az emléket idézheti a lengék, a tavak zöldbőrű őrzőinek birodalma is. Berg Judit, aki négy gyermek édesanyja és számos mesekönyv szerzője – mint a Rumini-sorozat, a Maszat-könyvek, a Panka és Csiribí vagy a Két kis dinó-sorozat – saját gyermekeinek kezdett meséket írni. Ma már gyerekek sokasága lehet részese mesevilágának. Berg Juditot arról is kérdeztük, hogy a Lengemeséket ki vagy mi ihlette, hogyan építette fel a világukat; a gyermekei mit gondolnak a lengékről, alakították-e a saját gyermekei a lengék világának történetét; szerinte mire vágyik egy gyermek a mesében; illetve mi volt a legnehezebb feladat amikor a Lengemeséket mozivászonra vitték.

Pál István Szalonna

Pál István Szalonna (Fotó/Forrás: Molnár Edit, forrás: port.hu)

A Duna Karnevál idén már 22. alkalommal, öt ország részvételével várja közönségét június 3. és. 18 között Budapesten, a Duna Művészeti Társaság rendezésében, Mucsi János koreográfus igazgatásával. A nemzetközi kulturális fesztiválon közel 800 magyar és 200 külföldi művész, 37 zenei és tánccsoport az értékőrzés és a hagyományápolás, a kiemelkedő nemzeti értékek korszerű megközelítését helyezi középpontba ezen a nyáron is. A karneváli hangulatot természetesen minden évben újabb elemekkel, attrakciókkal fokozzák a fellépők és a szervező. Néptánc, népzene, fúvós-, szimfonikus és világzene egyaránt felhangzik az egy hét alatt, európai, ázsiai és tengerentúli produkciókon keresztül. A karnevál helyszínei önmagukban is turistalátványosságok, hiszen a Margitsziget, a Várkert Bazár, a Lánchíd, a Dunakorzó, a Vörösmarty tér és idén már a Városmajori Szabadtéri Színpad is bekapcsolódik a színek, zenék, mozdulatok hömpölygő áradatába. Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész idén a Duna Karnevál csúcspontját jelentő Monarchia Bálja nevet viselő gálaműsor zenei szerkesztőjeként jelenik meg a Margitszigeten. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét arról is kérdeztük, hogy milyen téma köré épül az idei gálaműsor, hogyan építette fel a reformkortól a Millenniumig terjedő korszak sokféle zenei anyagának összefoglalását; illetve melyik az ő személyes kedvence a gálaműsorból.

Pass Andrea

Pass Andrea (Fotó/Forrás: Nagy Gergő)

A 2014-ben Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével létrejött Mentőcsónak Egység innovatív színházi programjaiban olyan aktuális társadalmi kérdések kerülnek terítékre, mint például az előítéletesség, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés, valamint a kivándorlás problematikája. Programjaik egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére, aktív társadalmi jelenlétre bátorítják a középiskolás résztvevőket. Pass Andreával a Jurányi Házban februárban debütált A néma tartomány című előadásról, illetve a rasszizmus témáját középpontba állító Újvilág című darabról és annak drámapedagógiával ötvözött változatáról, az Újvilág oktatási csomagról beszélgetünk.

A korábbi évekhez hasonlóan idén tavasszal is tíz kortárs magyar szerző versengett a 3 millió forint összdíjazású Aegon Művészeti Díj elnyeréséért. A rangos elismerést 2017-ben Krasznahorkai László kapta a Báró Wenckheim hazatér című regényéért. A tízes lista egyik jelöltje Szabó Róbert Csaba, aki az Alakváltók című művével pályázott az irodalmi díjra. A Marosvásárhelyen élő író-szerkesztő regényében az 1989-es romániai forradalom adja a keretet, de a fő történet a román Sztálinnak is nevezett diktátor, Gheorghiu Dej uralma alatt játszódik 1954-ben. Az Alakváltókért idén Mészöly Mikós-díjban részesült fiatal szerzővel egyebek mellett az életszagú fikció alapjául szolgáló mindenkori hatalom természetrajzáról is beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. május 21-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Színház

Botrány a Katonában: kitiltották az egyik dolgozót

A Katona József Színház egyik szerződéses munkatársa erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival. A színház nem nevezte meg a szóban forgó személyt.
Klasszikus

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Klasszikus

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Anton Rubinstein, az orosz zene keresztapja

Az orosz zene fényes évszázada nem képzelhető el nélküle. Életében csak Liszt volt népszerűbb nála, kortársai pedig lényeglátásáról, kimeríthetetlen energiájáról emlékeztek rá. Százhuszonöt éve hunyt el Anton Rubinstein.
Klasszikus interjú

Fischer Iván megszólalt a Fesztiválzenekar megszorításai kapcsán

A Fesztiválzenekar karmestere az Indexnek elmondta: egy ideális rendszerben 4-5 évre előre lehetne tervezni. Szerinte az sem jó, ha többet kap az, aki ügyesebben lobbizik vagy jobb kapcsolatai vannak.
Klasszikus ajánló

Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs estet adnak a Zeneakadémián

Egy különleges zongoraesttel lepi meg az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a közönségét november 22-én a Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus mti

Már megint elárvereznek egy Mozart kottát

Egy-két fiatalkori menüettet. Bezzeg a Requiem kézirata nem kerül kalapács alá soha, pedig összedobnánk rá a pénzt a szerkesztőségben.
Klasszikus videó

Vadim Repin videóban üzent a Cziffra Fesztivál közönségének

„Öröm számomra, hogy a világ egyik legnagyobb zongoraművészének tiszteletére játszhatok” – mondja a hegedűművész, aki februárban a Cziffra György Fesztivál vendége lesz.