Klasszikus

Fidelio Klasszik: Berg Judit, Pál István Szalonna, Pass Andrea, Szabó Róbert Csaba

2017.05.19. 10:53
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása május 20-án, szombaton délelőtt 10 órától lesz hallható.

Berg Judit könyve, egész pontosan mesesorozata, a Lengemesék nemrég került a mozikba, hogy elvarázsolja a gyerekeket, a szüleiket és a nagyszüleiket is egy csodálatos tó lakóinak történetével. Ők a lengék. Sokunkban él még a gyermekkor nyarainak emléke. Ha volt alkalmuk játszani tó vagy folyó környékén, bizonyára elvarázsolódtak attól a mesevilágtól, amit a tó lakói, a kacsák, békák, szúnyogok, halak közössége jelenti. Nos, éppen ezt az emléket idézheti a lengék, a tavak zöldbőrű őrzőinek birodalma is. Berg Judit, aki négy gyermek édesanyja és számos mesekönyv szerzője – mint a Rumini-sorozat, a Maszat-könyvek, a Panka és Csiribí vagy a Két kis dinó-sorozat – saját gyermekeinek kezdett meséket írni. Ma már gyerekek sokasága lehet részese mesevilágának. Berg Juditot arról is kérdeztük, hogy a Lengemeséket ki vagy mi ihlette, hogyan építette fel a világukat; a gyermekei mit gondolnak a lengékről, alakították-e a saját gyermekei a lengék világának történetét; szerinte mire vágyik egy gyermek a mesében; illetve mi volt a legnehezebb feladat amikor a Lengemeséket mozivászonra vitték.

Pál István Szalonna

Pál István Szalonna (Fotó/Forrás: Molnár Edit, forrás: port.hu)

A Duna Karnevál idén már 22. alkalommal, öt ország részvételével várja közönségét június 3. és. 18 között Budapesten, a Duna Művészeti Társaság rendezésében, Mucsi János koreográfus igazgatásával. A nemzetközi kulturális fesztiválon közel 800 magyar és 200 külföldi művész, 37 zenei és tánccsoport az értékőrzés és a hagyományápolás, a kiemelkedő nemzeti értékek korszerű megközelítését helyezi középpontba ezen a nyáron is. A karneváli hangulatot természetesen minden évben újabb elemekkel, attrakciókkal fokozzák a fellépők és a szervező. Néptánc, népzene, fúvós-, szimfonikus és világzene egyaránt felhangzik az egy hét alatt, európai, ázsiai és tengerentúli produkciókon keresztül. A karnevál helyszínei önmagukban is turistalátványosságok, hiszen a Margitsziget, a Várkert Bazár, a Lánchíd, a Dunakorzó, a Vörösmarty tér és idén már a Városmajori Szabadtéri Színpad is bekapcsolódik a színek, zenék, mozdulatok hömpölygő áradatába. Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész idén a Duna Karnevál csúcspontját jelentő Monarchia Bálja nevet viselő gálaműsor zenei szerkesztőjeként jelenik meg a Margitszigeten. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjét arról is kérdeztük, hogy milyen téma köré épül az idei gálaműsor, hogyan építette fel a reformkortól a Millenniumig terjedő korszak sokféle zenei anyagának összefoglalását; illetve melyik az ő személyes kedvence a gálaműsorból.

Pass Andrea

Pass Andrea (Fotó/Forrás: Nagy Gergő)

A 2014-ben Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével létrejött Mentőcsónak Egység innovatív színházi programjaiban olyan aktuális társadalmi kérdések kerülnek terítékre, mint például az előítéletesség, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés, valamint a kivándorlás problematikája. Programjaik egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére, aktív társadalmi jelenlétre bátorítják a középiskolás résztvevőket. Pass Andreával a Jurányi Házban februárban debütált A néma tartomány című előadásról, illetve a rasszizmus témáját középpontba állító Újvilág című darabról és annak drámapedagógiával ötvözött változatáról, az Újvilág oktatási csomagról beszélgetünk.

A korábbi évekhez hasonlóan idén tavasszal is tíz kortárs magyar szerző versengett a 3 millió forint összdíjazású Aegon Művészeti Díj elnyeréséért. A rangos elismerést 2017-ben Krasznahorkai László kapta a Báró Wenckheim hazatér című regényéért. A tízes lista egyik jelöltje Szabó Róbert Csaba, aki az Alakváltók című művével pályázott az irodalmi díjra. A Marosvásárhelyen élő író-szerkesztő regényében az 1989-es romániai forradalom adja a keretet, de a fő történet a román Sztálinnak is nevezett diktátor, Gheorghiu Dej uralma alatt játszódik 1954-ben. Az Alakváltókért idén Mészöly Mikós-díjban részesült fiatal szerzővel egyebek mellett az életszagú fikció alapjául szolgáló mindenkori hatalom természetrajzáról is beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. május 21-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.