Klasszikus

Fidelio Klasszik: Birta, Esterházy, Utolsó óra

2011.04.14. 18:38
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik április 16-i adásában.

Még nincs 30 éves, de már számos hazai és külföldi színpadi sikert tudhat magáénak Birta Gábor. A fiatal kontratenor hangfajából adódóan elsősorban barokk, illetve kortárs művekben szerepel. Az Operaház színpadán Händel: Xerxes című operájában Arszamenészként debütált 2009-ben. A nemrégiben zárult Budapesti Tavaszi Fesztiválon is láthatta, hallhatta a közönség a Magyar Állami Operaház magánénekesét Fekete Gyula: Excelsior! című operájában IX. Pius pápa megformálójaként. Amire azonban a legbüszkébb, hogy tavaly ősszel létrehozott egy saját produkciót Händel:Legenda címmel. Birta Gáborral operaszerepeiről és a barokk zeneszerző nem hivatalos életrajzából életre hívott estjéről Hegedűs Claudia beszélgetett.

B1A8EFFB-A4BD-4657-BAC0-28D336FA7FCB

Excelsior! (Fotó: Juhász Attila)

Az Aegon Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró alkotóművészeti teljesítményeket. Az AEGON Művészeti Díj irodalmi elismerés, amelyet élő magyar író kaphat meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért - erről szakmai zsűri dönt. Az idei díjat Esterházy Péter kapta Esti című kötetéért. A díjátadón Molnár Piroska olvasott föl a könyvből, a laudációt Parti Nagy Lajos mondta, végül pedig Szikszai Rémusz beszélgetett a szerzővel, Esterházy Péterrel.

Befejeződött a Hagyományok Háza egyedülálló Jövőnk Öröksége projektje, amelynek keretében elkészült hét könyv, valamint az Utolsó óra gyűjtés felvételeiből az 50 CD-ből álló Új Pátria-sorozat az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. A nagyszabású projekt archiválásáról és elérhetőségéről Pávai István népzenekutatót, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központjának vezetőjével és Agócs Gergellyel, a Hagyományok Háza Népművészeti Műhelyének vezetőjével beszélgettünk. 

A csaknem két hete véget ért 31. Budapesti Tavaszi Fesztivál 17 napján közel 100 program várta az érdeklődőket ebben az évben. A BTF kulturális eseményeit, beleértve a kiállításokat és a hatodik alkalommal megtartott kísérőrendezvényt, a Fringe Fesztivált az előzetes becslések alapján körülbelül 140-150 ezren látogatták. A Budapesti Tavaszi Fesztivál ebben az évben is bővelkedett világsztárokban, és számos kerek évfordulóról, születésnapról is megemlékeztek a szervezők. Zimányi Zsófia 15 évig irányította a Fesztiválközpontot, és többek között elérte azt, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál örökös tagságot nyert a jelentős európai kulturális rendezvények illusztris klubjába. Április 10-én, vasárnap este a Művészetek Palotájában az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának hangversenye után Zimányi Zsófia igazgató átadott egy karmesteri pálcát a Budapesti Fesztiválközpont új vezetőjének, Vitézy Zsófiának. Az idei rendezvény mérlegét még természetesen Zimányi Zsófia vonta meg, aki idén utoljára vezényelte le a Budapesti Tavaszi Fesztivált március 18. és április 3-a között.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 17-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.