Klasszikus

Fidelio Klasszik: Birta, Esterházy, Utolsó óra

2011.04.14. 18:38
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik április 16-i adásában.

Még nincs 30 éves, de már számos hazai és külföldi színpadi sikert tudhat magáénak Birta Gábor. A fiatal kontratenor hangfajából adódóan elsősorban barokk, illetve kortárs művekben szerepel. Az Operaház színpadán Händel: Xerxes című operájában Arszamenészként debütált 2009-ben. A nemrégiben zárult Budapesti Tavaszi Fesztiválon is láthatta, hallhatta a közönség a Magyar Állami Operaház magánénekesét Fekete Gyula: Excelsior! című operájában IX. Pius pápa megformálójaként. Amire azonban a legbüszkébb, hogy tavaly ősszel létrehozott egy saját produkciót Händel:Legenda címmel. Birta Gáborral operaszerepeiről és a barokk zeneszerző nem hivatalos életrajzából életre hívott estjéről Hegedűs Claudia beszélgetett.

B1A8EFFB-A4BD-4657-BAC0-28D336FA7FCB

Excelsior! (Fotó: Juhász Attila)

Az Aegon Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Művészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiugró alkotóművészeti teljesítményeket. Az AEGON Művészeti Díj irodalmi elismerés, amelyet élő magyar író kaphat meg az előző évben újdonságként napvilágot látott, kiemelkedő jelentőségű szépirodalmi művéért - erről szakmai zsűri dönt. Az idei díjat Esterházy Péter kapta Esti című kötetéért. A díjátadón Molnár Piroska olvasott föl a könyvből, a laudációt Parti Nagy Lajos mondta, végül pedig Szikszai Rémusz beszélgetett a szerzővel, Esterházy Péterrel.

Befejeződött a Hagyományok Háza egyedülálló Jövőnk Öröksége projektje, amelynek keretében elkészült hét könyv, valamint az Utolsó óra gyűjtés felvételeiből az 50 CD-ből álló Új Pátria-sorozat az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával. A nagyszabású projekt archiválásáról és elérhetőségéről Pávai István népzenekutatót, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központjának vezetőjével és Agócs Gergellyel, a Hagyományok Háza Népművészeti Műhelyének vezetőjével beszélgettünk. 

A csaknem két hete véget ért 31. Budapesti Tavaszi Fesztivál 17 napján közel 100 program várta az érdeklődőket ebben az évben. A BTF kulturális eseményeit, beleértve a kiállításokat és a hatodik alkalommal megtartott kísérőrendezvényt, a Fringe Fesztivált az előzetes becslések alapján körülbelül 140-150 ezren látogatták. A Budapesti Tavaszi Fesztivál ebben az évben is bővelkedett világsztárokban, és számos kerek évfordulóról, születésnapról is megemlékeztek a szervezők. Zimányi Zsófia 15 évig irányította a Fesztiválközpontot, és többek között elérte azt, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál örökös tagságot nyert a jelentős európai kulturális rendezvények illusztris klubjába. Április 10-én, vasárnap este a Művészetek Palotájában az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának hangversenye után Zimányi Zsófia igazgató átadott egy karmesteri pálcát a Budapesti Fesztiválközpont új vezetőjének, Vitézy Zsófiának. Az idei rendezvény mérlegét még természetesen Zimányi Zsófia vonta meg, aki idén utoljára vezényelte le a Budapesti Tavaszi Fesztivált március 18. és április 3-a között.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 17-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.