Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bodrogi, Komáromi, Sütő, Szarvasy

2017.09.08. 17:53
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása szeptember 9-én lesz hallható.

Georg Phillip Telemann a barokk korának egyik legnagyobb zeneszerzője volt, ám neve halála után hosszú időre feledésbe merült. Csaknem minden műfajban alkotott, zenekari darabok, operák, oratórikus művek, kantáták, misék, versenyművek, passiók sokasága, több mint 3000 darab alkotja életművét. Halálának 250. évfordulóján tiszteleg a barokk mester előtt Bodrogi Éva, Lachegyi Imre és Szászvárosi Sándor, akik közös koncertjükön a Vigadóban Telemann világi és egyházi műveiből válogatnak szeptember 28-án. Bodrogi Éva szoprán, a londoni Guildhall School of Music and Dramán szerezte meg előadó-művészi diplomáját, majd művésztanár oklevelet szerzett. Számos kiváló előadás kapcsolódik nevéhez a historikus zene területén, de ugyanúgy otthon van a kortárs zene, kortárs opera világában. A művészt arról is kérdeztük, Telemann zenéjében mi varázsolja el énekesként: milyen újításokkal szolgált a zeneszerző; mi az, amit nem tudunk róla, pedig jellegzetes a zenéjében; illetve hogyan választották ki a koncerten felcsendülő darabokat.

Lachegyi Imre, Szászvárosi Sándor, Bodrogi Éva

Lachegyi Imre, Szászvárosi Sándor, Bodrogi Éva (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

„Egy éjszakás kaland cooltúrára vágyóknak” – hirdeti a szlogen.35 budapesti színház programja állt össze az idei, hatodik alkalommal megrendezendő Színházak Éjszakájára, így bárki előre megtervezheti, milyen útvonalat kövessen szeptember 16-án, hogy mindent lásson, ami érdekli őt. Egy este, amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny; egy este, amikor nincsenek nézők, csak résztvevők; egy este, amikor nem a színpadon, hanem a backstage-ben folyik a játék. A hagyományokhoz híven a programsorozat már délután elkezdődik, és egészen másnap hajnalig tart. Mind a harmincöt színházban az önkéntesek pultjánál egy színházi puzzle várja majd a játékos kedvűeket, amelynek sikeres kirakása után választani lehet egyet a résztvevő színházak logóival ellátott puzzle-alakú hűtőmágnesek közül. Erről szól ugyanis idén a Színházak Éjszakája: az összetartozásról, a közös játékról. „Rakjuk össze” – ez a 2017-es eseménysorozat mottója, mert a szervezők szerint igazán jó dolog csak akkor születhet, ha közösen hozzuk létre. Komáromi Györgyöt, a Színházak Éjszakája projektvezetőjét személyes élményeiről is kérdeztük.

Éric-Emmanuel Schmitt Az ismeretlen című drámáját viszik színpadra a Rózsavölgyi Szalonban Császi Ádám rendezésében, Fodor Tamás, Sütő András, Sztarenki Dóra, Varga Ádám főszereplésével. A történet nem sokkal az Anschluss után, 1938-ban játszódik, amikor az élete végén járó Sigmund Freudot a Német Birodalom elismerő nyilatkozat aláírására akarja kényszeríteni, lányát pedig elhurcolják. Ugyanezen az éjszakán egy idegen érkezik az orvos dolgozószobájába, s ezzel kezdetét veszi egy intelligens, feszültségekkel teli diskurzus. A szeptember 7-én debütáló előadásról Sütő András színművésszel beszélgetett.

Fodor Tamás: „Nehezen ülök be előadást nézni”

Kapcsolódó

Fodor Tamás: „Nehezen ülök be előadást nézni”

Az ismeretlen címmel a második olyan előadást tűzi műsorára a Rózsavölgyi Szalon, amelynek középpontjában a neves pszichiáter, Sigmund Freud áll. Az őt megformáló Fodor Tamással beszélgettünk.

A szecesszió a századforduló jellegzetes építészeti, képzőművészeti, sőt irodalmi stílusa, amelynek eredeti jelentése elkülönülés, kivonulás. 1897-ben ugyanis 49 művész vonult ki a bécsi művészeti központból, hogy új stílust hozzon létre. A szecesszió minden ország művészetében másként és máskor jelentkezett, s egészen az 1970-es évekig nem volt egyértelmű korszakolása. Itthon Lechner Ödön az egyik legjellegzetesebb építész alakja. Ő mondta, hogy „magyar formanyelv nem volt, hanem lesz” – és ezzel, szinte nemzeti stílussá tette a szecessziót. Az Ipaművészeti Múzeum, a Földtani Intézet vagy éppen a Magyar Államkincstár épülete is szimbolikus alkotása e művészeti irányzatnak. A Szecessziós kincsvadászat a Terézvárosban elnevezésű séta éppen e különleges századfordulós szépséget fedezi fel. A Zeneakadémiától induló program választ keres arra, vajon hogyan ismerhetünk fel minden stílusjegyet, és mely lakóházak, áruházak, mulatók viselik magukon több mint száz éve a kacskaringós vonalakat, a mitológiai alakokat. Szarvasy Esztert, a séta vezetőjét arról is kérdeztük, miért válhatott ennyire népszerűvé a szecesszió, és mi az igazi jelentősége művészeti szempontból.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. szeptember 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.