Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bodrogi, Komáromi, Sütő, Szarvasy

2017.09.08. 17:53
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása szeptember 9-én lesz hallható.

Georg Phillip Telemann a barokk korának egyik legnagyobb zeneszerzője volt, ám neve halála után hosszú időre feledésbe merült. Csaknem minden műfajban alkotott, zenekari darabok, operák, oratórikus művek, kantáták, misék, versenyművek, passiók sokasága, több mint 3000 darab alkotja életművét. Halálának 250. évfordulóján tiszteleg a barokk mester előtt Bodrogi Éva, Lachegyi Imre és Szászvárosi Sándor, akik közös koncertjükön a Vigadóban Telemann világi és egyházi műveiből válogatnak szeptember 28-án. Bodrogi Éva szoprán, a londoni Guildhall School of Music and Dramán szerezte meg előadó-művészi diplomáját, majd művésztanár oklevelet szerzett. Számos kiváló előadás kapcsolódik nevéhez a historikus zene területén, de ugyanúgy otthon van a kortárs zene, kortárs opera világában. A művészt arról is kérdeztük, Telemann zenéjében mi varázsolja el énekesként: milyen újításokkal szolgált a zeneszerző; mi az, amit nem tudunk róla, pedig jellegzetes a zenéjében; illetve hogyan választották ki a koncerten felcsendülő darabokat.

Lachegyi Imre, Szászvárosi Sándor, Bodrogi Éva

Lachegyi Imre, Szászvárosi Sándor, Bodrogi Éva (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

„Egy éjszakás kaland cooltúrára vágyóknak” – hirdeti a szlogen.35 budapesti színház programja állt össze az idei, hatodik alkalommal megrendezendő Színházak Éjszakájára, így bárki előre megtervezheti, milyen útvonalat kövessen szeptember 16-án, hogy mindent lásson, ami érdekli őt. Egy este, amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny; egy este, amikor nincsenek nézők, csak résztvevők; egy este, amikor nem a színpadon, hanem a backstage-ben folyik a játék. A hagyományokhoz híven a programsorozat már délután elkezdődik, és egészen másnap hajnalig tart. Mind a harmincöt színházban az önkéntesek pultjánál egy színházi puzzle várja majd a játékos kedvűeket, amelynek sikeres kirakása után választani lehet egyet a résztvevő színházak logóival ellátott puzzle-alakú hűtőmágnesek közül. Erről szól ugyanis idén a Színházak Éjszakája: az összetartozásról, a közös játékról. „Rakjuk össze” – ez a 2017-es eseménysorozat mottója, mert a szervezők szerint igazán jó dolog csak akkor születhet, ha közösen hozzuk létre. Komáromi Györgyöt, a Színházak Éjszakája projektvezetőjét személyes élményeiről is kérdeztük.

Éric-Emmanuel Schmitt Az ismeretlen című drámáját viszik színpadra a Rózsavölgyi Szalonban Császi Ádám rendezésében, Fodor Tamás, Sütő András, Sztarenki Dóra, Varga Ádám főszereplésével. A történet nem sokkal az Anschluss után, 1938-ban játszódik, amikor az élete végén járó Sigmund Freudot a Német Birodalom elismerő nyilatkozat aláírására akarja kényszeríteni, lányát pedig elhurcolják. Ugyanezen az éjszakán egy idegen érkezik az orvos dolgozószobájába, s ezzel kezdetét veszi egy intelligens, feszültségekkel teli diskurzus. A szeptember 7-én debütáló előadásról Sütő András színművésszel beszélgetett.

Fodor Tamás: „Nehezen ülök be előadást nézni”

Kapcsolódó

Fodor Tamás: „Nehezen ülök be előadást nézni”

Az ismeretlen címmel a második olyan előadást tűzi műsorára a Rózsavölgyi Szalon, amelynek középpontjában a neves pszichiáter, Sigmund Freud áll. Az őt megformáló Fodor Tamással beszélgettünk.

A szecesszió a századforduló jellegzetes építészeti, képzőművészeti, sőt irodalmi stílusa, amelynek eredeti jelentése elkülönülés, kivonulás. 1897-ben ugyanis 49 művész vonult ki a bécsi művészeti központból, hogy új stílust hozzon létre. A szecesszió minden ország művészetében másként és máskor jelentkezett, s egészen az 1970-es évekig nem volt egyértelmű korszakolása. Itthon Lechner Ödön az egyik legjellegzetesebb építész alakja. Ő mondta, hogy „magyar formanyelv nem volt, hanem lesz” – és ezzel, szinte nemzeti stílussá tette a szecessziót. Az Ipaművészeti Múzeum, a Földtani Intézet vagy éppen a Magyar Államkincstár épülete is szimbolikus alkotása e művészeti irányzatnak. A Szecessziós kincsvadászat a Terézvárosban elnevezésű séta éppen e különleges századfordulós szépséget fedezi fel. A Zeneakadémiától induló program választ keres arra, vajon hogyan ismerhetünk fel minden stílusjegyet, és mely lakóházak, áruházak, mulatók viselik magukon több mint száz éve a kacskaringós vonalakat, a mitológiai alakokat. Szarvasy Esztert, a séta vezetőjét arról is kérdeztük, miért válhatott ennyire népszerűvé a szecesszió, és mi az igazi jelentősége művészeti szempontból.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. szeptember 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Jazz/World

Visszahelyezik a verset ősi jogaiba – 50 éves a Kaláka

Idén ötvenéves a Kaláka zenekar, akinek dalain már több generáció nőtt fel. A jubileumot november 30-án a Müpában is megünneplik, ennek kapcsán kérdeztük Gryllus Dánielt a vers szerepéről, a gyerekközönségről és Latinovits Zoltánról.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Vizuál

Másfél méteres hollywoodi óriás: 75 éves Danny DeVito

Szóljatok a köpcösnek, Ikrek, Junior, Batman – csak néhány azok közül a filmek közül, amelyek sokak kedvencévé tették Danny DeVitót, aki 150 centis magasságával Hollywood egyik legnagyobb sztárja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje

Szabó Stein Imre és Géczy Dávid látványos imázsfilmje a Lovie Awards díjkiosztóján nyert.
Klasszikus hír

Az EU is elismerte a Kodály-módszeren alapuló digitális tudásközpontot

A zeneoktatás innovatív módszereinek kidolgozására létrejött digitális zenepedagógiai tudásközpont, a Kodály HUB az első magyar vezetésű felsőoktatási Erasmus-projekt, amely „Jó Gyakorlat” és „Sikertörténet” minősítést is nyert.
Klasszikus interjú

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.
Klasszikus beszámoló

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.