Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bodrogi, Komáromi, Sütő, Szarvasy

2017.09.08. 17:53
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása szeptember 9-én lesz hallható.

Georg Phillip Telemann a barokk korának egyik legnagyobb zeneszerzője volt, ám neve halála után hosszú időre feledésbe merült. Csaknem minden műfajban alkotott, zenekari darabok, operák, oratórikus művek, kantáták, misék, versenyművek, passiók sokasága, több mint 3000 darab alkotja életművét. Halálának 250. évfordulóján tiszteleg a barokk mester előtt Bodrogi Éva, Lachegyi Imre és Szászvárosi Sándor, akik közös koncertjükön a Vigadóban Telemann világi és egyházi műveiből válogatnak szeptember 28-án. Bodrogi Éva szoprán, a londoni Guildhall School of Music and Dramán szerezte meg előadó-művészi diplomáját, majd művésztanár oklevelet szerzett. Számos kiváló előadás kapcsolódik nevéhez a historikus zene területén, de ugyanúgy otthon van a kortárs zene, kortárs opera világában. A művészt arról is kérdeztük, Telemann zenéjében mi varázsolja el énekesként: milyen újításokkal szolgált a zeneszerző; mi az, amit nem tudunk róla, pedig jellegzetes a zenéjében; illetve hogyan választották ki a koncerten felcsendülő darabokat.

Lachegyi Imre, Szászvárosi Sándor, Bodrogi Éva

Lachegyi Imre, Szászvárosi Sándor, Bodrogi Éva (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

„Egy éjszakás kaland cooltúrára vágyóknak” – hirdeti a szlogen.35 budapesti színház programja állt össze az idei, hatodik alkalommal megrendezendő Színházak Éjszakájára, így bárki előre megtervezheti, milyen útvonalat kövessen szeptember 16-án, hogy mindent lásson, ami érdekli őt. Egy este, amikor nem kell hét óra hét percig várni, hogy felgördüljön a függöny; egy este, amikor nincsenek nézők, csak résztvevők; egy este, amikor nem a színpadon, hanem a backstage-ben folyik a játék. A hagyományokhoz híven a programsorozat már délután elkezdődik, és egészen másnap hajnalig tart. Mind a harmincöt színházban az önkéntesek pultjánál egy színházi puzzle várja majd a játékos kedvűeket, amelynek sikeres kirakása után választani lehet egyet a résztvevő színházak logóival ellátott puzzle-alakú hűtőmágnesek közül. Erről szól ugyanis idén a Színházak Éjszakája: az összetartozásról, a közös játékról. „Rakjuk össze” – ez a 2017-es eseménysorozat mottója, mert a szervezők szerint igazán jó dolog csak akkor születhet, ha közösen hozzuk létre. Komáromi Györgyöt, a Színházak Éjszakája projektvezetőjét személyes élményeiről is kérdeztük.

Éric-Emmanuel Schmitt Az ismeretlen című drámáját viszik színpadra a Rózsavölgyi Szalonban Császi Ádám rendezésében, Fodor Tamás, Sütő András, Sztarenki Dóra, Varga Ádám főszereplésével. A történet nem sokkal az Anschluss után, 1938-ban játszódik, amikor az élete végén járó Sigmund Freudot a Német Birodalom elismerő nyilatkozat aláírására akarja kényszeríteni, lányát pedig elhurcolják. Ugyanezen az éjszakán egy idegen érkezik az orvos dolgozószobájába, s ezzel kezdetét veszi egy intelligens, feszültségekkel teli diskurzus. A szeptember 7-én debütáló előadásról Sütő András színművésszel beszélgetett.

Fodor Tamás: „Nehezen ülök be előadást nézni”

Kapcsolódó

Fodor Tamás: „Nehezen ülök be előadást nézni”

Az ismeretlen címmel a második olyan előadást tűzi műsorára a Rózsavölgyi Szalon, amelynek középpontjában a neves pszichiáter, Sigmund Freud áll. Az őt megformáló Fodor Tamással beszélgettünk.

A szecesszió a századforduló jellegzetes építészeti, képzőművészeti, sőt irodalmi stílusa, amelynek eredeti jelentése elkülönülés, kivonulás. 1897-ben ugyanis 49 művész vonult ki a bécsi művészeti központból, hogy új stílust hozzon létre. A szecesszió minden ország művészetében másként és máskor jelentkezett, s egészen az 1970-es évekig nem volt egyértelmű korszakolása. Itthon Lechner Ödön az egyik legjellegzetesebb építész alakja. Ő mondta, hogy „magyar formanyelv nem volt, hanem lesz” – és ezzel, szinte nemzeti stílussá tette a szecessziót. Az Ipaművészeti Múzeum, a Földtani Intézet vagy éppen a Magyar Államkincstár épülete is szimbolikus alkotása e művészeti irányzatnak. A Szecessziós kincsvadászat a Terézvárosban elnevezésű séta éppen e különleges századfordulós szépséget fedezi fel. A Zeneakadémiától induló program választ keres arra, vajon hogyan ismerhetünk fel minden stílusjegyet, és mely lakóházak, áruházak, mulatók viselik magukon több mint száz éve a kacskaringós vonalakat, a mitológiai alakokat. Szarvasy Esztert, a séta vezetőjét arról is kérdeztük, miért válhatott ennyire népszerűvé a szecesszió, és mi az igazi jelentősége művészeti szempontból.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. szeptember 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Művészi szabadság

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Klasszikus Hangszertár

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Klasszikus hír

A Zeneakadémia tanárai péntek esténként a remény dallamát játsszák erkélykoncerten

A párizsi és a lyoni Conservatoire közös felhívása nyomán először április 3-án, majd minden pénteken este 7-kor Marc-Antoine Charpentier Te Deumának jól ismert prelúdiuma szólal meg. A Zeneakadémia örömmel fogadta a felkérést: minden héten más oktatója játssza a dallamot erkélykoncerten.
Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.