Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bogányi Tibor, Erdős Ákos, Mészáros Máté

2016.11.04. 10:08
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása november 5-én lesz hallható.

Az évente több mint százharminc zeneművet színpadra állító Pannon Filharmonikusok a 2016/2017-es, Győztesekkel játszunk címet viselő évadban is világhírű szólistákkal és olyan nemzetközileg elismer zenészekkel áll a Művészetek Palotája és a Kodály Központ színpadára, mint a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztese, Fenyő István, a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyek eddigi legfiatalabb győztese, Akiko Suwanai, és Marie-Elisabeth Hecker is, aki nemzetközi gordonkaversenyben aratott sikerével várt ismertté. Hogy milyen célokat tűzött ki az új évadra a Pannon Filharmonikusok, és mely zenetörténeti alkotások kapnak helyet a repertoárban, arról a stílusában a művészi sokszínűséget és virtuóz interpretálást képviselő Bogányi Tibort, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterét kérdeztük.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

Az Óbudai Kamarakórus az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium egykori diákjaiból alakult éppen harminc éve. A jelenleg 20 aktív taggal működő kórust, megalakulása óta dr. Erdős Ákos vezeti. A kezdő karnagyként a kórust megszervező Erdős Ákos – mára egyetemi adjunktusként – az elmúlt években rendkívül szerteágazó szakmai tevékenységgel vált elismert szakemberré; többek között vezénylési gyakorlatot, kargyakorlatot oktat, vegyeskarok, diplomakórus gyakorlatvezető tanára, de kórusvezénylés-módszertant, kórusirodalom-ismeretet is tanít, emellett 1998 óta az ELTE TFK Pro Musica Hungarica vegyeskarának vezetője. Számtalan szakmai díja és elismerése mellett fontos állomás doktori címének megvédése, publikációi, valamint zsűritagként rangos eseményeken való aktív részvétele. Az Óbudai Kamarakórus az idei jubileumi év okán különösen sokrétű, színes repertoárral lép a közönség elé.

Mészáros Máté

Mészáros Máté (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Egy e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadott nagy lebukás szimfóniájának lehetünk tanúi november 17-én a Belvárosi Színházban. A Zöldi Gergely fordításában, Paczolay Béla rendezésében, Mészáros Máté, Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa és Péter Kata főszereplésével készülő, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával megvalósuló Billy van Zandt és Jane Milmore Bocs, félrement! című vígjátéka egyrészt tökéletesen képezi le azt a digitalizált, személyességében redukálódott világot, amelyben ma élünk, másrészt bemutatja, hogy hogyan képes egyetlen, nem a megfelelő címzettnek küldött üzenet felborítani egy házaspár és barátaik békés mindennapjait. Az előadásban rejlő kihívásokról a George-ot megformáló Mészáros Mátéval beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 6-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.