Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bogányi Tibor, Erdős Ákos, Mészáros Máté

2016.11.04. 10:08
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása november 5-én lesz hallható.

Az évente több mint százharminc zeneművet színpadra állító Pannon Filharmonikusok a 2016/2017-es, Győztesekkel játszunk címet viselő évadban is világhírű szólistákkal és olyan nemzetközileg elismer zenészekkel áll a Művészetek Palotája és a Kodály Központ színpadára, mint a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztese, Fenyő István, a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyek eddigi legfiatalabb győztese, Akiko Suwanai, és Marie-Elisabeth Hecker is, aki nemzetközi gordonkaversenyben aratott sikerével várt ismertté. Hogy milyen célokat tűzött ki az új évadra a Pannon Filharmonikusok, és mely zenetörténeti alkotások kapnak helyet a repertoárban, arról a stílusában a művészi sokszínűséget és virtuóz interpretálást képviselő Bogányi Tibort, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterét kérdeztük.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

Az Óbudai Kamarakórus az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium egykori diákjaiból alakult éppen harminc éve. A jelenleg 20 aktív taggal működő kórust, megalakulása óta dr. Erdős Ákos vezeti. A kezdő karnagyként a kórust megszervező Erdős Ákos – mára egyetemi adjunktusként – az elmúlt években rendkívül szerteágazó szakmai tevékenységgel vált elismert szakemberré; többek között vezénylési gyakorlatot, kargyakorlatot oktat, vegyeskarok, diplomakórus gyakorlatvezető tanára, de kórusvezénylés-módszertant, kórusirodalom-ismeretet is tanít, emellett 1998 óta az ELTE TFK Pro Musica Hungarica vegyeskarának vezetője. Számtalan szakmai díja és elismerése mellett fontos állomás doktori címének megvédése, publikációi, valamint zsűritagként rangos eseményeken való aktív részvétele. Az Óbudai Kamarakórus az idei jubileumi év okán különösen sokrétű, színes repertoárral lép a közönség elé.

Mészáros Máté

Mészáros Máté (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Egy e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadott nagy lebukás szimfóniájának lehetünk tanúi november 17-én a Belvárosi Színházban. A Zöldi Gergely fordításában, Paczolay Béla rendezésében, Mészáros Máté, Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa és Péter Kata főszereplésével készülő, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával megvalósuló Billy van Zandt és Jane Milmore Bocs, félrement! című vígjátéka egyrészt tökéletesen képezi le azt a digitalizált, személyességében redukálódott világot, amelyben ma élünk, másrészt bemutatja, hogy hogyan képes egyetlen, nem a megfelelő címzettnek küldött üzenet felborítani egy házaspár és barátaik békés mindennapjait. Az előadásban rejlő kihívásokról a George-ot megformáló Mészáros Mátéval beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 6-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.