Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bogányi Tibor, Erdős Ákos, Mészáros Máté

2016.11.04. 10:08
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása november 5-én lesz hallható.

Az évente több mint százharminc zeneművet színpadra állító Pannon Filharmonikusok a 2016/2017-es, Győztesekkel játszunk címet viselő évadban is világhírű szólistákkal és olyan nemzetközileg elismer zenészekkel áll a Művészetek Palotája és a Kodály Központ színpadára, mint a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztese, Fenyő István, a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyek eddigi legfiatalabb győztese, Akiko Suwanai, és Marie-Elisabeth Hecker is, aki nemzetközi gordonkaversenyben aratott sikerével várt ismertté. Hogy milyen célokat tűzött ki az új évadra a Pannon Filharmonikusok, és mely zenetörténeti alkotások kapnak helyet a repertoárban, arról a stílusában a művészi sokszínűséget és virtuóz interpretálást képviselő Bogányi Tibort, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterét kérdeztük.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

Az Óbudai Kamarakórus az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium egykori diákjaiból alakult éppen harminc éve. A jelenleg 20 aktív taggal működő kórust, megalakulása óta dr. Erdős Ákos vezeti. A kezdő karnagyként a kórust megszervező Erdős Ákos – mára egyetemi adjunktusként – az elmúlt években rendkívül szerteágazó szakmai tevékenységgel vált elismert szakemberré; többek között vezénylési gyakorlatot, kargyakorlatot oktat, vegyeskarok, diplomakórus gyakorlatvezető tanára, de kórusvezénylés-módszertant, kórusirodalom-ismeretet is tanít, emellett 1998 óta az ELTE TFK Pro Musica Hungarica vegyeskarának vezetője. Számtalan szakmai díja és elismerése mellett fontos állomás doktori címének megvédése, publikációi, valamint zsűritagként rangos eseményeken való aktív részvétele. Az Óbudai Kamarakórus az idei jubileumi év okán különösen sokrétű, színes repertoárral lép a közönség elé.

Mészáros Máté

Mészáros Máté (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Egy e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadott nagy lebukás szimfóniájának lehetünk tanúi november 17-én a Belvárosi Színházban. A Zöldi Gergely fordításában, Paczolay Béla rendezésében, Mészáros Máté, Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa és Péter Kata főszereplésével készülő, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával megvalósuló Billy van Zandt és Jane Milmore Bocs, félrement! című vígjátéka egyrészt tökéletesen képezi le azt a digitalizált, személyességében redukálódott világot, amelyben ma élünk, másrészt bemutatja, hogy hogyan képes egyetlen, nem a megfelelő címzettnek küldött üzenet felborítani egy házaspár és barátaik békés mindennapjait. Az előadásban rejlő kihívásokról a George-ot megformáló Mészáros Mátéval beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 6-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Juliette Gréco, akinek Boris Vian, Albert Camus és Jean-Paul Sartre írt dalszöveget

Kilencvenhárom éves korában szerdán meghalt Juliette Gréco, a francia sanzon nagyasszonya, Léo Ferré, Jacques Prévert és Serge Gainsbourg dalainak előadója - közölte családja az AFP francia hírügynökséggel.
Zenés színház

A New York-i Metropolitan Operaház lemondta az egész szezont

Közel 140 éves történelmében először lemondta egész szezonját a New York-i Metropolitan Operaház (Met), amely csak jövő szeptemberben nyitja meg ismét kapuit a közönség előtt.
Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Jazz/World

Újabb rangos elismerést gyűjtött be a készülőben lévő Magyar Zene Háza

A világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztéseként díjazták a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Házát a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.