Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bogányi Tibor, Erdős Ákos, Mészáros Máté

2016.11.04. 10:08
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása november 5-én lesz hallható.

Az évente több mint százharminc zeneművet színpadra állító Pannon Filharmonikusok a 2016/2017-es, Győztesekkel játszunk címet viselő évadban is világhírű szólistákkal és olyan nemzetközileg elismer zenészekkel áll a Művészetek Palotája és a Kodály Központ színpadára, mint a Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny győztese, Fenyő István, a Nemzetközi Csajkovszkij-versenyek eddigi legfiatalabb győztese, Akiko Suwanai, és Marie-Elisabeth Hecker is, aki nemzetközi gordonkaversenyben aratott sikerével várt ismertté. Hogy milyen célokat tűzött ki az új évadra a Pannon Filharmonikusok, és mely zenetörténeti alkotások kapnak helyet a repertoárban, arról a stílusában a művészi sokszínűséget és virtuóz interpretálást képviselő Bogányi Tibort, a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterét kérdeztük.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

Az Óbudai Kamarakórus az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium egykori diákjaiból alakult éppen harminc éve. A jelenleg 20 aktív taggal működő kórust, megalakulása óta dr. Erdős Ákos vezeti. A kezdő karnagyként a kórust megszervező Erdős Ákos – mára egyetemi adjunktusként – az elmúlt években rendkívül szerteágazó szakmai tevékenységgel vált elismert szakemberré; többek között vezénylési gyakorlatot, kargyakorlatot oktat, vegyeskarok, diplomakórus gyakorlatvezető tanára, de kórusvezénylés-módszertant, kórusirodalom-ismeretet is tanít, emellett 1998 óta az ELTE TFK Pro Musica Hungarica vegyeskarának vezetője. Számtalan szakmai díja és elismerése mellett fontos állomás doktori címének megvédése, publikációi, valamint zsűritagként rangos eseményeken való aktív részvétele. Az Óbudai Kamarakórus az idei jubileumi év okán különösen sokrétű, színes repertoárral lép a közönség elé.

Mészáros Máté

Mészáros Máté (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Egy e-mailekben, telefonokon és csevegő-programokon előadott nagy lebukás szimfóniájának lehetünk tanúi november 17-én a Belvárosi Színházban. A Zöldi Gergely fordításában, Paczolay Béla rendezésében, Mészáros Máté, Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa és Péter Kata főszereplésével készülő, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával megvalósuló Billy van Zandt és Jane Milmore Bocs, félrement! című vígjátéka egyrészt tökéletesen képezi le azt a digitalizált, személyességében redukálódott világot, amelyben ma élünk, másrészt bemutatja, hogy hogyan képes egyetlen, nem a megfelelő címzettnek küldött üzenet felborítani egy házaspár és barátaik békés mindennapjait. Az előadásban rejlő kihívásokról a George-ot megformáló Mészáros Mátéval beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 6-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Klasszikus

Milyen ember volt Beethoven? - Előadássorozat indul zeneszerzőkről

A Beethoven-emlékévben elsőként a bonni mesterrel foglalkozik Tóth Endre zenetörténész, aki a Kelet Kávézóba invitálja a zeneszeretőket január 20-án.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Klasszikus felhívás

Pályázatot hirdet zeneszerzőknek Miranda Liu vonósnégyese

Az első verseny nagy sikere után Miranda Liu hegedűművésznő és kvartettje meghirdette 2020-ra a CESQ II. Nemzetközi Zeneszerzőversenyét.