Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bogányi Tibor, Gárdos Péter, Káel Csaba, Várjon Dénes

2016.04.08. 10:18
Ajánlom
A magazinműsor április 9-i adásában hallható lesz még Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója is.

A Bogányi testvérek – Bence, Bernadett, Clara-Dent, Gergely és Tibor – adnak közös hangversenyt május 15-én a Zeneakadémián, ahol Bach, Haydn, Mozart, Puccini, Purcell, Vivaldi és Weber művei csendülnek fel a neves előadóművészek és az Új Magyar Kamarazenekar előadásában. Bogányi Gergely az általa megálmodott Bogányi-zongorán játszik ezen a koncerten. A koncertről, a családi együtt muzsikálásról ez alkalommal Bogányi Tibor csellóművésszel, karmesterrel beszélgetünk.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

A Londoni Magyar Kulturális Központban április 6-án mutatták be Gárdos Péter Hajnali láz című kötetét, amely mára több mint 35 országban jelenik meg. A regény tavaly nagy sikert aratott a Londoni Könyvvásáron, azóta Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Svédországban, Ausztráliában, Portugáliában, Tajvanon és Hollandiában is kiadták, és hamarosan megjelenik az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben. Az Egyesült Királyságban szerdától kapható a könyv, amely Gárdos Péter szüleinek egymásra találását meséli el: holokauszt-túlélőként Svédország különböző menekülttáboraiban lábadoztak, levelezés útján találtak és szerettek egymásba. Gárdos Péter filmje, amelyet a könyvből forgatott, márciusban a San José-i Cinequest Filmfesztiválon elnyerte a legjobb játékfilm díját dráma kategóriában. A szerző az LS Kiadói Csoport tájékoztatása szerint április 23-án a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Chaja Polak holland íróval beszélget majd, aki Salka című regényében holokauszt-túlélő anyjának állított emléket. Egy 2015 novemberében készült interjúban arról is kérdeztük a filmrendezőt, vajon miért nem kapott a kötet publicitást öt évvel ezelőtti megjelenésekor. Gárdos Péter új filmjének terveiről is beszélt.

Klasszikus és világzenei koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások és szabadtéri rendezvények: összesen mintegy 150 program várja közönségét az április 8-án kezdődő és több mint két héten át tartó 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az idei eseménysorozatról a budapesti sajtótájékoztatón  Káel Csaba , a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke beszélt.

kael csaba foto mupa 0U0B6166

kael csaba foto mupa 0U0B6166

A Google Kulturális Intézete által indított honlapján 60 ország több mint 900 különböző köz- és magángyűjteménye között immár a Kiscelli Múzeum kiállítási tárgyai is megtekinthetők. Sőt, az óbudai intézmény mintegy 180 darabos műtárgyadatbázisa, valamint három tárlatának anyaga egy okostelefon-alkalmazással le is tölthető. Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója nem gondolja, hogy a virtuális kiállítás hatására kevesebb látogató érkezne ezentúl a múzeumba, mivel az eredeti műtárgy közvetlen fizikai megtekintésével járó élményt egy honlap nem tudja helyettesíteni.

Tallér Zsófia zeneszerző és Várjon Dénes zongoraművész vehette át március 30-án, szerdán a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat a Zeneakadémián. „Tallér Zsófia drámai alkat, nemcsak személyisége, de művei is ezt bizonyítják” – hangsúlyozta Fekete Gyula zeneszerző, kuratóriumi tag, a Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének tanszékvezetője, az egyetem rektorhelyettese a díjátadón. Hozzáfűzte: az elmúlt néhány évben olyan nagyszabású művek kerültek ki alkotóműhelyéből, amelyek méltán keltették fel a zenészszakma figyelmét. Várjon Dénesről Devich János gordonkaművész, az egyetem professor emeritusa úgy fogalmazott, hogy „a zenét szerető közönség Anda Géza utódjaként, szellemi örököseként tartja számon, művészként és magyarként”. Mint mondta, „ezt a súlyos, de felemelő terhet büszkén vállalja, a feladatot remekül teljesíti”. Kiemelte: Várjon Dénes életének derekán, karrierjének csúcsán jár, s eddigi pályája szinte töretlenül juttatta el odáig, hogy ma már a legnagyobbak között tartják őt számon. Az elismerés apropóján Várjon Dénes zongoraművésszel beszélgetünk.

Várjon Dénes kislányával

Várjon Dénes kislányával

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Színház

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.
Klasszikus ütőhangszer

Ütőhangszeres szakmai nap és konferencia Szegeden

2019. október 5-én hiánypótló és nagyszabású ütőhangszeres rendezvénynek ad otthont Szeged.
Klasszikus hír

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.