Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bogányi Tibor, Gárdos Péter, Káel Csaba, Várjon Dénes

2016.04.08. 10:18
Ajánlom
A magazinműsor április 9-i adásában hallható lesz még Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója is.

A Bogányi testvérek – Bence, Bernadett, Clara-Dent, Gergely és Tibor – adnak közös hangversenyt május 15-én a Zeneakadémián, ahol Bach, Haydn, Mozart, Puccini, Purcell, Vivaldi és Weber művei csendülnek fel a neves előadóművészek és az Új Magyar Kamarazenekar előadásában. Bogányi Gergely az általa megálmodott Bogányi-zongorán játszik ezen a koncerten. A koncertről, a családi együtt muzsikálásról ez alkalommal Bogányi Tibor csellóművésszel, karmesterrel beszélgetünk.

Bogányi Tibor

Bogányi Tibor

A Londoni Magyar Kulturális Központban április 6-án mutatták be Gárdos Péter Hajnali láz című kötetét, amely mára több mint 35 országban jelenik meg. A regény tavaly nagy sikert aratott a Londoni Könyvvásáron, azóta Németországban, Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Svédországban, Ausztráliában, Portugáliában, Tajvanon és Hollandiában is kiadták, és hamarosan megjelenik az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben. Az Egyesült Királyságban szerdától kapható a könyv, amely Gárdos Péter szüleinek egymásra találását meséli el: holokauszt-túlélőként Svédország különböző menekülttáboraiban lábadoztak, levelezés útján találtak és szerettek egymásba. Gárdos Péter filmje, amelyet a könyvből forgatott, márciusban a San José-i Cinequest Filmfesztiválon elnyerte a legjobb játékfilm díját dráma kategóriában. A szerző az LS Kiadói Csoport tájékoztatása szerint április 23-án a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Chaja Polak holland íróval beszélget majd, aki Salka című regényében holokauszt-túlélő anyjának állított emléket. Egy 2015 novemberében készült interjúban arról is kérdeztük a filmrendezőt, vajon miért nem kapott a kötet publicitást öt évvel ezelőtti megjelenésekor. Gárdos Péter új filmjének terveiről is beszélt.

Klasszikus és világzenei koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások és szabadtéri rendezvények: összesen mintegy 150 program várja közönségét az április 8-án kezdődő és több mint két héten át tartó 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az idei eseménysorozatról a budapesti sajtótájékoztatón  Káel Csaba , a Müpa vezérigazgatója, a fesztivált szervező operatív testület elnöke beszélt.

kael csaba foto mupa 0U0B6166

kael csaba foto mupa 0U0B6166

A Google Kulturális Intézete által indított honlapján 60 ország több mint 900 különböző köz- és magángyűjteménye között immár a Kiscelli Múzeum kiállítási tárgyai is megtekinthetők. Sőt, az óbudai intézmény mintegy 180 darabos műtárgyadatbázisa, valamint három tárlatának anyaga egy okostelefon-alkalmazással le is tölthető. Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója nem gondolja, hogy a virtuális kiállítás hatására kevesebb látogató érkezne ezentúl a múzeumba, mivel az eredeti műtárgy közvetlen fizikai megtekintésével járó élményt egy honlap nem tudja helyettesíteni.

Tallér Zsófia zeneszerző és Várjon Dénes zongoraművész vehette át március 30-án, szerdán a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat a Zeneakadémián. „Tallér Zsófia drámai alkat, nemcsak személyisége, de művei is ezt bizonyítják” – hangsúlyozta Fekete Gyula zeneszerző, kuratóriumi tag, a Zeneakadémia Zeneszerzés Tanszékének tanszékvezetője, az egyetem rektorhelyettese a díjátadón. Hozzáfűzte: az elmúlt néhány évben olyan nagyszabású művek kerültek ki alkotóműhelyéből, amelyek méltán keltették fel a zenészszakma figyelmét. Várjon Dénesről Devich János gordonkaművész, az egyetem professor emeritusa úgy fogalmazott, hogy „a zenét szerető közönség Anda Géza utódjaként, szellemi örököseként tartja számon, művészként és magyarként”. Mint mondta, „ezt a súlyos, de felemelő terhet büszkén vállalja, a feladatot remekül teljesíti”. Kiemelte: Várjon Dénes életének derekán, karrierjének csúcsán jár, s eddigi pályája szinte töretlenül juttatta el odáig, hogy ma már a legnagyobbak között tartják őt számon. Az elismerés apropóján Várjon Dénes zongoraművésszel beszélgetünk.

Várjon Dénes kislányával

Várjon Dénes kislányával

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Filharmónia Magyarország

A zeneszerzőknek az Orgonák Éjszakája programsorozat valamennyi koncertjén elhangzó nyitányt kell komponálniuk, melyet március végéig küldhetnek el a pályázatra.
Klasszikus hír

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Klasszikus hír

Pad Zoltán kapja idén a Lajtha László-díjat

A Magyar Rádió Énekkarának karnagya a január 18-i Lajtha-emlékesten veheti át az elismerést. A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.
Klasszikus hír

Fiatal énekesek jelentkezését várják a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Az ötödik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny élő fordulói, az elő- és középdöntők, valamint a döntő 2022. szeptember 5-től 11-ig zajlik majd a Zeneakadémián, az internetes közvetítésnek köszönhetően pedig a világ minden pontjáról követhetik az érdeklődők.  
Klasszikus ajánló

Mahler hattyúdala – a Nemzeti Filharmonikusok koncertje

Mahler IX. szimfóniája nagy zenekari létszámot igényel, technikailag rendkívül nehéz mű. Talán épp ezért volt szíve vágya Kovács János karmesternek, hogy ezt a szimfóniát egyszer dirigálja. Álma teljesül 2022. január 13-án a Müpában, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.