Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bubnó, Medveczky, Szegedi

2012.06.14. 09:45
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának június 16-i adásában megszólal még Kolti Helga és Pilz János is.

Nem először láthatja, hallhatja a hazai közönség Benjamin Britten Noé bárkája című gyerekoperáját.  A Budapesti Énekes Iskola növendékei több mint egy évtizeddel ezelőtt már előadták ezt a darabot. Ezúttal a Budapesti Mahler-Ünnep keretében, szeptember 5-én, 6-án, 7-én és 8-án nézheti meg a közönség a Művészetek Palotájában Britten gyerekoperáját. A Noé bárkája gyerekszereplői ezúttal is a Budapesti Énekes Iskola tanulói, akik mellett profi muzsikusok - a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai - és operaénekesek működnek közre.  A darab rendező-karmestere Philipp György. Az 1958-ban bemutatott Britten-műről az előadás egykori és mai művészeti vezetőjével, Bubnó Tamással beszélgettünk.

Immár megszokhatták, hogy az elmúlt hetekben neves muzsikusokat kérdeztünk arról, hogy milyen zenei és magánéleti élmények fűzik a Művészetek Palotájához. Ezúttal Medveczky Ádám karmestert kértük arra, hogy meséljen a Müpával kapcsolatos érzéseiről, a Kossuth-díjas karnagy, a Magyar Állami Operaház örökös tagja ugyanis a kezdetektől számos hangversenyen dirigált már a Művészetek Palotájában is. A karnagy egyebek mellett azt is elmesélte, hogy milyen érzés az, amikor egy muzsikus lélekben belakja a teret.

Szegedi Csaba neve ma már ismerősen cseng operakedvelő körökben. A fiatal bariton tudja, hogy Scarpia és Jago szerepéhez fiatal még, gonoszkodásból mégis kijutott neki az idei évad elején: a Bánk bán Biberachjaként és a Simon Boccanegra Paolo Albiani szerepében megmutathatta sötét oldalát. Úgy tartja, a hangjának Mozart a gyógyszere, ezért nagy örömmel játszotta a Così fan tutte egyik gazfickóját. Az évadot Argentínában zárta s lélekben már a következő szezonra készül, amely álomszerepeket tartogat számára. Nagy gonddal válogatja szólókoncertjei műsorát, a készülésben pedig legjobb barátja, Szekeres László zongoraművész segíti. Az önálló estekben megtalálja a szabadságot és a kitárulkozást. Az énekesi pálya alapja számára mégis a kötelességtudat és a szorgalom - vallja; akárhonnan jön az ember, messzire juthat, ha dolgozik.

A Szentendre Táncegyüttes fellépésével indul június 29-én a Szentendrei Teátrum és Nyár 2012 programsorozata. Az augusztus 26-ig tartó eseményen koncerteket, gyerekelőadásokat és több koprodukcióban készült előadás bemutatóját is láthatja a közönség. Az eseménysorozat az augusztus 24-én kezdődő Szentendre éjjel-nappal nyitva elnevezésű háromnapos fesztivállal zárul, amelyen késő éjszakáig változatos programokkal várják a vendégeket. Kolti Helga, a Szentendrei Kulturális Központ igazgatója arról is mesélt, hogy a programokon kívül miért érdemes Szentendrére látogatni.

Immár 18. alkalommal rendezi meg a Budapesti Vonósok Kamarazenekar a Nemzetközi Haydn Fesztivált június 29. és július 8. között. A közönséget ebben az évben ismét a felújított Esterházy-kastély termeibe invitálják a szervezők. Az eseménysorozat idén a Haydn és a franciák alcímet kapta, ezáltal kifejezve a Budapesti Vonósok tiszteletét a 75 éve elhunyt Maurice Ravel és a 150 éve született Claude Debussy francia zeneszerzők iránt. A klasszikus darabokat mások mellett olyan vendégművészek adják elő, mint Jana Bouskova, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás vagy a Papp Duó. A Budapesti Vonósok művészeti vezetője Botvay Károly csellóművész, hangversenymestere Pilz János hegedűművész. A zenekarhoz nemrégiben csatlakozott koncertmester a Haydn Fesztivál részletes programja mellett azt is elárulta, hogyan találtak egymásra a Budapesti Vonósokkal.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 17-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.