Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bubnó, Medveczky, Szegedi

2012.06.14. 09:45
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának június 16-i adásában megszólal még Kolti Helga és Pilz János is.

Nem először láthatja, hallhatja a hazai közönség Benjamin Britten Noé bárkája című gyerekoperáját.  A Budapesti Énekes Iskola növendékei több mint egy évtizeddel ezelőtt már előadták ezt a darabot. Ezúttal a Budapesti Mahler-Ünnep keretében, szeptember 5-én, 6-án, 7-én és 8-án nézheti meg a közönség a Művészetek Palotájában Britten gyerekoperáját. A Noé bárkája gyerekszereplői ezúttal is a Budapesti Énekes Iskola tanulói, akik mellett profi muzsikusok - a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai - és operaénekesek működnek közre.  A darab rendező-karmestere Philipp György. Az 1958-ban bemutatott Britten-műről az előadás egykori és mai művészeti vezetőjével, Bubnó Tamással beszélgettünk.

Immár megszokhatták, hogy az elmúlt hetekben neves muzsikusokat kérdeztünk arról, hogy milyen zenei és magánéleti élmények fűzik a Művészetek Palotájához. Ezúttal Medveczky Ádám karmestert kértük arra, hogy meséljen a Müpával kapcsolatos érzéseiről, a Kossuth-díjas karnagy, a Magyar Állami Operaház örökös tagja ugyanis a kezdetektől számos hangversenyen dirigált már a Művészetek Palotájában is. A karnagy egyebek mellett azt is elmesélte, hogy milyen érzés az, amikor egy muzsikus lélekben belakja a teret.

Szegedi Csaba neve ma már ismerősen cseng operakedvelő körökben. A fiatal bariton tudja, hogy Scarpia és Jago szerepéhez fiatal még, gonoszkodásból mégis kijutott neki az idei évad elején: a Bánk bán Biberachjaként és a Simon Boccanegra Paolo Albiani szerepében megmutathatta sötét oldalát. Úgy tartja, a hangjának Mozart a gyógyszere, ezért nagy örömmel játszotta a Così fan tutte egyik gazfickóját. Az évadot Argentínában zárta s lélekben már a következő szezonra készül, amely álomszerepeket tartogat számára. Nagy gonddal válogatja szólókoncertjei műsorát, a készülésben pedig legjobb barátja, Szekeres László zongoraművész segíti. Az önálló estekben megtalálja a szabadságot és a kitárulkozást. Az énekesi pálya alapja számára mégis a kötelességtudat és a szorgalom - vallja; akárhonnan jön az ember, messzire juthat, ha dolgozik.

A Szentendre Táncegyüttes fellépésével indul június 29-én a Szentendrei Teátrum és Nyár 2012 programsorozata. Az augusztus 26-ig tartó eseményen koncerteket, gyerekelőadásokat és több koprodukcióban készült előadás bemutatóját is láthatja a közönség. Az eseménysorozat az augusztus 24-én kezdődő Szentendre éjjel-nappal nyitva elnevezésű háromnapos fesztivállal zárul, amelyen késő éjszakáig változatos programokkal várják a vendégeket. Kolti Helga, a Szentendrei Kulturális Központ igazgatója arról is mesélt, hogy a programokon kívül miért érdemes Szentendrére látogatni.

Immár 18. alkalommal rendezi meg a Budapesti Vonósok Kamarazenekar a Nemzetközi Haydn Fesztivált június 29. és július 8. között. A közönséget ebben az évben ismét a felújított Esterházy-kastély termeibe invitálják a szervezők. Az eseménysorozat idén a Haydn és a franciák alcímet kapta, ezáltal kifejezve a Budapesti Vonósok tiszteletét a 75 éve elhunyt Maurice Ravel és a 150 éve született Claude Debussy francia zeneszerzők iránt. A klasszikus darabokat mások mellett olyan vendégművészek adják elő, mint Jana Bouskova, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás vagy a Papp Duó. A Budapesti Vonósok művészeti vezetője Botvay Károly csellóművész, hangversenymestere Pilz János hegedűművész. A zenekarhoz nemrégiben csatlakozott koncertmester a Haydn Fesztivál részletes programja mellett azt is elárulta, hogyan találtak egymásra a Budapesti Vonósokkal.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 17-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.
Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.