Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bubnó Tamás és Keller András

2012.01.05. 14:49
Ajánlom
A Fidelio Klasszik idei első, január 7-i adásában megszólal még Fazekas Gergely és Várkonyi Judit is.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, "Vándorélet" - Liszt Ferenc nyomában címmel tavaly tavasszal műveltségi vetélkedőt írt ki a Jeunesses Musicales Egyesület Kárpát-medencei középiskolás csapatok számára. A diákok egy tízfordulós online elődöntő során mérhették össze tudásukat szeptember 21-és november 30-a között. A döntőt már offline, Budapesten rendezték meg a Művészetek Palotájában december 10-én. A több hetes szellemi csatározás során több mint félezer középiskolás diák járta be virtuálisan Európának azon városait, amelyek kötődtek a 200 éve született Liszt Ferenc sokrétű zenei tevékenységéhez. A vetélkedőn a nyíregyházi Kürt utcai zenészek bizonyultak a legjobbaknak, akik a tárgyi ajándékok mellett egy weimari utazást is nyertek. A Vándorélet főszervezője Fazekas Gergely zenetörténész nem csak a számok nyelvén összegezte a zenei-műveltségi vetélkedő tanulságait.

Az idén fennállásuk tízedik évfordulóját ünneplő Szent Efrém Férfikar tagjai mint mindig, ebben az évben is rengeteget dolgoznak. A Bubnó Tamás vezette férfikar egy évtizednyi pályafutását az Orientale lumen - Kelet fénye című négyrészes egyházzenei sorozattal ünnepli. A 2011. december 19. és 2012. június 3. között zajló sorozat a keleti kereszténység egyházi zenéjét mutatja be rangos vendégművészek közreműködésével. S bár a hangversenyek fő helyszíne a Szent István Bazilika, a Kelet (zenei) fényeit nem csak a budapestiek hallgathatják meg.

Az elmúlt hónapokban jó néhány operaházi bemutatóról szót ejtettünk, valamint a dalszínház számos ének- és táncművészét, muzsikusát szólaltattuk meg a Fidelio Klasszikban. Terveink szerint ez idén sem lesz másként. Ezúttal a azonban nem egy előadóművészt hanem a dalszínház sajtófőnökét Várkonyi Juditot kérdeztük a 2011/2012-es évad második felének premierjeiről és az Operaház kiemelt eseményeiről.

2012 Végh Sándor éve lesz, hiszen tavasszal Nemzetközi Vonósnégyes Verseny és ünnepi eseménysor állít majd emléket a 100 évvel ezelőtt, 1912. május 17-én született világhírű hegedűművész-karmesternek. Végh Sándor legkedvesebb magyar tanítványa, Keller András a Fidelio Klassziknak felidézte a mester hegedűtanári, kamaramuzsikusi és karmesteri egyéniségét és elmondta: bár korántsem tetszik neki a mester minden felvétele, "nincs olyan hangja, amit ne szeretne".

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére január 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.