Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bubnó Tamás, Rost Andrea, Béres Ilona

2011.12.09. 14:15
Ajánlom
A Fidelio Klasszik december 10-i adásában megszólal Bolyki Balázs, Madaras Gergely, Mihály Gábor, Presser Gábor és Znamenák István is.

Orientale Lumen (Kelet világossága) címmel négyrészes sorozattal ünnepli a Szent Efrém Férfikar fennállásának tíz éves évfordulóját. A Szent István-bazilikában tartandó koncerteket mikulás, karácsony, húsvét és pünkösd tematikája szerint rendezik 2011. december 19. és 2012. június 3. között, rangos vendégművészek: Őexcellenciája Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök, Jevgenyij Nyeszterenko, Szabóki Tünde és Sebestyén Márta közreműködésével. Az Orientale Lumen című sorozat koncepciójáról és a 10 éves Szent Efrém férfikarról Bubnó Tamás, az együttes művészeti vezetője mesél.

A napokban jelent meg Rost Andrea Pannon dalok - Magyar, cigány és zsidó népdalok a Kárpát-medencéből című legújabb lemeze. A világhírű szopránban a legnagyobb operaszerepek eléneklése után merült fel a gondolat, hogy a pannon térség zeneiségét újra megfogalmazza. Mindehhez olyan alkotótársakra talált, mint a Szokolay Dongó Balázs - Bolya Mátyás szerzőpáros és Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője. A Pannon dalok lemezbemutató koncertjét december 14-én tartják a Művészetek Palotájában. A művésznő műsor és a korong zenei anyagáról, valamint a közös munkáról beszél.

November 16-án mutatták be a Thália Színházban Peter Shaffer Equus című darabját, amelyben egy fiú egyetlen éjszakán megvakít hat lovat. A fiú egy bírónő, Hester Salomon közbenjárásával kerül a legjobb gyerekpszichiáterhez. Hester szerepét Béres Ilona játssza, vele beszélgettünk még a bemutató előtt egy héttel.

Országos turnéra indult az adventi időszakban a Bolyki Soul&Gospel Kórus. A következő két hétben az ország nagyvárosaiban, többek között Miskolcon, Kecskeméten és Győrben is hallhatja a közönség a több mint 60 énekest számláló együttest. A felcsendülő dalok között megtaláljuk az ismert karácsonyi dallamokat, de vadonatúj saját szerzemények is elhangoznak majd. A kórust idén februárban alapította Bolyki Balázs azzal a nem titkolt szándékkal, hogy saját oktatási rendszerét megvalósítva, még több rajongót szerezzen a soul és gospel műfajoknak. A tagok többségének nincs zenei előélete, se képzettsége, hanem ahogyan Bolyki Balázs fogalmaz, az intenzív, heti 8 órás próbáknak köszönhetően válnak profi előadókká. A turnéról és a kórus hétköznapi munkájáról egyaránt kérdeztük az énekest.

A karmester és fuvolaművész Madaras Gergellyel elsősorban frissen kapott Junior Prima Díjáról beszélgettünk.

Nagyszabású bemutatóval kezdi az évet 2012. január 7-én a Magyar Állami Népi Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A Magyar Tánckoncert című, új műfajt is meghatározó produkcióban közel kétszáz művész tolmácsolásában jelenik meg a magyar múlt és jelen. A Szolnoki Sportcsarnokban bemutatandó kétórás esten, amelyről tévéfelvétel is készül, színpadra lép a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Budapesti Ifjúsági Kórus is. A karmester az az Izaki Masahiro lesz, aki 1995-ben hazánkban első helyezést ért el a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi Karmesterversenyén. A produkcióról Mihályi Gábort kérdeztük.

2011 szilveszterének éjszakáján ismét az Amadinda és Presser zenéje tölti meg a Művészetek Palotájának hangversenytermét. 11 év, 11 koncert, 9 vendégművész, 2 helyszín - az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszteri koncertjei számokban. Idén először az esten a hangszerek királynője, az orgona is felcsendül a vendégnek, Fassang László orgonaművésznek köszönhetően. A program ez alkalommal is alakulóban van - előfordulhat, hogy még a színpadon is változni fog. Egy biztos: ebben az évben első alkalommal nem Rácz Zoltán előadásban csendül fel majd éjfélkor a Himnusz zongorán, hanem Fassang László előadásában orgonán - B-dúrban. A szilveszteri koncertről ezúttal Presser Gáborral beszélgettünk.

December 11-én, vasárnap este mutatják be a Nemzeti Színházban Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját. A 16. század derekán játszódó darab egy lókereskedő, Kolhaas Mihály tragikus történetét meséli el. A lócsiszárt Heinrich von Kleist novellájából ismerte meg a világ, az ezen a történeten alapuló Sütő-drámát a Nemzeti Színházban először rendező Znamenák István állítja színpadra - őt kérdeztük a bemutató kapcsán.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.