Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bubnó Tamás, Rost Andrea, Béres Ilona

2011.12.09. 14:15
Ajánlom
A Fidelio Klasszik december 10-i adásában megszólal Bolyki Balázs, Madaras Gergely, Mihály Gábor, Presser Gábor és Znamenák István is.

Orientale Lumen (Kelet világossága) címmel négyrészes sorozattal ünnepli a Szent Efrém Férfikar fennállásának tíz éves évfordulóját. A Szent István-bazilikában tartandó koncerteket mikulás, karácsony, húsvét és pünkösd tematikája szerint rendezik 2011. december 19. és 2012. június 3. között, rangos vendégművészek: Őexcellenciája Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök, Jevgenyij Nyeszterenko, Szabóki Tünde és Sebestyén Márta közreműködésével. Az Orientale Lumen című sorozat koncepciójáról és a 10 éves Szent Efrém férfikarról Bubnó Tamás, az együttes művészeti vezetője mesél.

A napokban jelent meg Rost Andrea Pannon dalok - Magyar, cigány és zsidó népdalok a Kárpát-medencéből című legújabb lemeze. A világhírű szopránban a legnagyobb operaszerepek eléneklése után merült fel a gondolat, hogy a pannon térség zeneiségét újra megfogalmazza. Mindehhez olyan alkotótársakra talált, mint a Szokolay Dongó Balázs - Bolya Mátyás szerzőpáros és Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője. A Pannon dalok lemezbemutató koncertjét december 14-én tartják a Művészetek Palotájában. A művésznő műsor és a korong zenei anyagáról, valamint a közös munkáról beszél.

November 16-án mutatták be a Thália Színházban Peter Shaffer Equus című darabját, amelyben egy fiú egyetlen éjszakán megvakít hat lovat. A fiú egy bírónő, Hester Salomon közbenjárásával kerül a legjobb gyerekpszichiáterhez. Hester szerepét Béres Ilona játssza, vele beszélgettünk még a bemutató előtt egy héttel.

Országos turnéra indult az adventi időszakban a Bolyki Soul&Gospel Kórus. A következő két hétben az ország nagyvárosaiban, többek között Miskolcon, Kecskeméten és Győrben is hallhatja a közönség a több mint 60 énekest számláló együttest. A felcsendülő dalok között megtaláljuk az ismert karácsonyi dallamokat, de vadonatúj saját szerzemények is elhangoznak majd. A kórust idén februárban alapította Bolyki Balázs azzal a nem titkolt szándékkal, hogy saját oktatási rendszerét megvalósítva, még több rajongót szerezzen a soul és gospel műfajoknak. A tagok többségének nincs zenei előélete, se képzettsége, hanem ahogyan Bolyki Balázs fogalmaz, az intenzív, heti 8 órás próbáknak köszönhetően válnak profi előadókká. A turnéról és a kórus hétköznapi munkájáról egyaránt kérdeztük az énekest.

A karmester és fuvolaművész Madaras Gergellyel elsősorban frissen kapott Junior Prima Díjáról beszélgettünk.

Nagyszabású bemutatóval kezdi az évet 2012. január 7-én a Magyar Állami Népi Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A Magyar Tánckoncert című, új műfajt is meghatározó produkcióban közel kétszáz művész tolmácsolásában jelenik meg a magyar múlt és jelen. A Szolnoki Sportcsarnokban bemutatandó kétórás esten, amelyről tévéfelvétel is készül, színpadra lép a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus és a Budapesti Ifjúsági Kórus is. A karmester az az Izaki Masahiro lesz, aki 1995-ben hazánkban első helyezést ért el a Magyar Televízió VIII. Nemzetközi Karmesterversenyén. A produkcióról Mihályi Gábort kérdeztük.

2011 szilveszterének éjszakáján ismét az Amadinda és Presser zenéje tölti meg a Művészetek Palotájának hangversenytermét. 11 év, 11 koncert, 9 vendégművész, 2 helyszín - az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor szilveszteri koncertjei számokban. Idén először az esten a hangszerek királynője, az orgona is felcsendül a vendégnek, Fassang László orgonaművésznek köszönhetően. A program ez alkalommal is alakulóban van - előfordulhat, hogy még a színpadon is változni fog. Egy biztos: ebben az évben első alkalommal nem Rácz Zoltán előadásban csendül fel majd éjfélkor a Himnusz zongorán, hanem Fassang László előadásában orgonán - B-dúrban. A szilveszteri koncertről ezúttal Presser Gáborral beszélgettünk.

December 11-én, vasárnap este mutatják be a Nemzeti Színházban Sütő András Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját. A 16. század derekán játszódó darab egy lókereskedő, Kolhaas Mihály tragikus történetét meséli el. A lócsiszárt Heinrich von Kleist novellájából ismerte meg a világ, az ezen a történeten alapuló Sütő-drámát a Nemzeti Színházban először rendező Znamenák István állítja színpadra - őt kérdeztük a bemutató kapcsán.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.