Klasszikus

Fidelio Klasszik: Csaba Péter és Kiss Imre

2016.10.14. 10:19
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának október 15-i adásában hallható lesz még Balázs Zoltán, a Maladype Színház művészeti vezetője és Bosznai Tibor, a Hadik alapítója, művészeti vezetője is.

Különleges koncertekkel teli programot kínál a MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban – immár kilenc bérletsorozat 44 koncertje között válogathatnak az érdeklődők. Jesús López-Cobos, Mark Gorenstein, Kobayashi Ken-Ichiro, Nobuko Imai, Jean-Efflam Bavouzet, Kirill Troussov, Ránki Dezső, Frankl Péter, Hamar Zsolt, Várdai István, Onczay Csaba, Komlósi Ildikó – csak néhány a neves vendégművészek közül. A programokról a MÁV Szimfonikusokkal ötödik szezonját kezdő Csaba Péter karmestert, művészeti vezetőt kérdeztük, aki beszélt arról is, hogy hogyan érintette őket a hír, miszerint elveszik tőlük azt a Múzeum utcai próbatermet, a Károlyi-palotát, amelyben a MÁV Szimfonikus Zenekar 65 éve próbál.

Csaba Péter

Csaba Péter (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikusok)

A Hadik, a legendás irodalmi kávéház, ahol Kosztolányi, Karinthy, Babits Mihály és József Attila is szívesen időzött, a századforduló elején nyitott, egészen pontosan 1906-tól már látogatták, de 1910-től vált törzshellyé a budapesti művészélet számára. Így ír róla Karinthy Márton: „Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki. Ott volt Aranka, a királynő udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten az udvartartásával. Ott volt a sakk-kör elnöke, aki azonos volt Karinthyval és az eszperantók magyarországi elnöke, aki szintén ő volt. De általában mindenki ott volt. Mindenki, aki számít. És ezek mind egyszerre beszéltek.” Nos, ez ma sincs másként. A néhány éve újraindított kávéház mára irodalmi szalonnal, jazz estekkel, ínyenc menüvel és a '20-as évek hangulatával várja a közönségét. A hat év alatt rengeteg ötlet valósult meg és még számos várat magára. Erről is és az idelátogatókról is mesél  Bosznai Tibor  alapító, művészeti vezető.

Hadik Kávéház

Hadik Kávéház

Izgalmas kiállítással ünnepli fennállásának ötvenedik évét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. A tárlaton megismerhetjük az intézmény történetét, valamint a gyűjteményeiben őrzött különleges tárgyakat is. Az ötven kiállítási tárgy bemutatja a múzeumhoz kötődő legfontosabb személyeket, és ízelítőt kínál a legsikeresebb kiállítások közül. A látogatók megtekinthetik többek között Görgei Artúr Franck kávé számláját, valamint a tizenegymillió-ötszázezredik Hubertusos üveget. Hogy miket még, arról Kiss Imrét, a múzeum igazgatóját kérdeztük.

A Maladype Színház a dadaizmus 100 éves évfordulója alkalmából Matei Vișniec Dada Cabaret című darabját mutatja be Farkas Gábor Gábriel zenekarával koprodukcióban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, október 20-án az Átrium Film-Színházban. Színház és zene kivételesen izgalmas egyvelege, Matei Vişniec látomásos abszurdja keveredik a barokk falzettek, a mozgalmi dalok, a német kabarék, a francia sanzonok, az orfeumok és varieték világával. A zeneileg, vizuálisan és nyelvezetében is különleges produkcióban a Maladype színészei – Bödők Zsigmond, Huszárik Kata, Szilágyi Ágota és Tankó Erika – együtt játszanak Kútvölgyi Erzsébettel, akit Lenin szerepében láthat a közönség. A dadaizmus lényege a játékosság, a nyelvek keveredése, a verbális és non-verbális jelek furcsa együttállása – mindez kezdetek óta a Maladype Színház és a szerző forma- és stílusvilágának is sajátja. Az előadás zenei vezetője Farkas Gábor Gábriel, aki a darab egyik kulcsfiguráját, Monsieur Dadát is alakítja. Az esten a szereplők több minőségben – színészként, énekesként, zenészként – is megmutatkoznak. Az előadás kapcsán a rendezővel, a Maladype Színház művészeti vezetőjével, Balázs Zoltánnal beszélgettünk többek között arról, hogy mitől különleges és szerethető Vișniec írói világa, és hogyan járja körbe, milyen színházi eszközökkel teszi izgalmassá a Maladype Társulat az avantgárd művészeti mozgalom, azaz a dadaizmus vetületeit.

Balázs Zoltán 01

Balázs Zoltán 01

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor. 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.