Klasszikus

Fidelio Klasszik: Csaba Péter és Kiss Imre

2016.10.14. 10:19
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának október 15-i adásában hallható lesz még Balázs Zoltán, a Maladype Színház művészeti vezetője és Bosznai Tibor, a Hadik alapítója, művészeti vezetője is.

Különleges koncertekkel teli programot kínál a MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban – immár kilenc bérletsorozat 44 koncertje között válogathatnak az érdeklődők. Jesús López-Cobos, Mark Gorenstein, Kobayashi Ken-Ichiro, Nobuko Imai, Jean-Efflam Bavouzet, Kirill Troussov, Ránki Dezső, Frankl Péter, Hamar Zsolt, Várdai István, Onczay Csaba, Komlósi Ildikó – csak néhány a neves vendégművészek közül. A programokról a MÁV Szimfonikusokkal ötödik szezonját kezdő Csaba Péter karmestert, művészeti vezetőt kérdeztük, aki beszélt arról is, hogy hogyan érintette őket a hír, miszerint elveszik tőlük azt a Múzeum utcai próbatermet, a Károlyi-palotát, amelyben a MÁV Szimfonikus Zenekar 65 éve próbál.

Csaba Péter

Csaba Péter (Fotó/Forrás: MÁV Szimfonikusok)

A Hadik, a legendás irodalmi kávéház, ahol Kosztolányi, Karinthy, Babits Mihály és József Attila is szívesen időzött, a századforduló elején nyitott, egészen pontosan 1906-tól már látogatták, de 1910-től vált törzshellyé a budapesti művészélet számára. Így ír róla Karinthy Márton: „Ott volt mindenki, aki fontos. Ott volt mindenki, aki számít. Ott volt általában mindenki. Ott volt Aranka, a királynő udvarhölgyeivel, Devecseriné Guthi Erzsébettel, Kondor Líviával és Klug Bözsivel. Ott volt Karinthy, a főisten az udvartartásával. Ott volt a sakk-kör elnöke, aki azonos volt Karinthyval és az eszperantók magyarországi elnöke, aki szintén ő volt. De általában mindenki ott volt. Mindenki, aki számít. És ezek mind egyszerre beszéltek.” Nos, ez ma sincs másként. A néhány éve újraindított kávéház mára irodalmi szalonnal, jazz estekkel, ínyenc menüvel és a '20-as évek hangulatával várja a közönségét. A hat év alatt rengeteg ötlet valósult meg és még számos várat magára. Erről is és az idelátogatókról is mesél  Bosznai Tibor  alapító, művészeti vezető.

Hadik Kávéház

Hadik Kávéház

Izgalmas kiállítással ünnepli fennállásának ötvenedik évét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. A tárlaton megismerhetjük az intézmény történetét, valamint a gyűjteményeiben őrzött különleges tárgyakat is. Az ötven kiállítási tárgy bemutatja a múzeumhoz kötődő legfontosabb személyeket, és ízelítőt kínál a legsikeresebb kiállítások közül. A látogatók megtekinthetik többek között Görgei Artúr Franck kávé számláját, valamint a tizenegymillió-ötszázezredik Hubertusos üveget. Hogy miket még, arról Kiss Imrét, a múzeum igazgatóját kérdeztük.

A Maladype Színház a dadaizmus 100 éves évfordulója alkalmából Matei Vișniec Dada Cabaret című darabját mutatja be Farkas Gábor Gábriel zenekarával koprodukcióban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, október 20-án az Átrium Film-Színházban. Színház és zene kivételesen izgalmas egyvelege, Matei Vişniec látomásos abszurdja keveredik a barokk falzettek, a mozgalmi dalok, a német kabarék, a francia sanzonok, az orfeumok és varieték világával. A zeneileg, vizuálisan és nyelvezetében is különleges produkcióban a Maladype színészei – Bödők Zsigmond, Huszárik Kata, Szilágyi Ágota és Tankó Erika – együtt játszanak Kútvölgyi Erzsébettel, akit Lenin szerepében láthat a közönség. A dadaizmus lényege a játékosság, a nyelvek keveredése, a verbális és non-verbális jelek furcsa együttállása – mindez kezdetek óta a Maladype Színház és a szerző forma- és stílusvilágának is sajátja. Az előadás zenei vezetője Farkas Gábor Gábriel, aki a darab egyik kulcsfiguráját, Monsieur Dadát is alakítja. Az esten a szereplők több minőségben – színészként, énekesként, zenészként – is megmutatkoznak. Az előadás kapcsán a rendezővel, a Maladype Színház művészeti vezetőjével, Balázs Zoltánnal beszélgettünk többek között arról, hogy mitől különleges és szerethető Vișniec írói világa, és hogyan járja körbe, milyen színházi eszközökkel teszi izgalmassá a Maladype Társulat az avantgárd művészeti mozgalom, azaz a dadaizmus vetületeit.

Balázs Zoltán 01

Balázs Zoltán 01

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 16-án, vasárnap este hét órától kerül sor. 

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.