Klasszikus

Fidelio Klasszik: Csonka, Kővári, Lieber, Vincze

2017.05.26. 13:34
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása május 28-án, szombaton délelőtt 10 órától lesz hallható.

A Mozsár Műhelyben minden hónapban egyszer egy házigazda és hat vendége várja a hallgatóságot, hogy bepillanthassanak híres emberek, történelmi személyiségek, művészek életébe leveleiken keresztül. Ezek a levelek olykor viccesek, olykor tragikus hangvételűek, de mindenképpen fontos dolgokat árulnak el az adott emberről vagy éppen korszakról. A Beszélő levelek olyan személyiségek leveleit tárják elénk, mint David Bowie, Grace Kelly, Albert Einstein, Mozart, Ady Endre vagy Marilyn Monroe. A tavaly szeptember óta futó programsorozatban 11 előadás során több mint 80 fellépő fordult meg az esteken, és közel 200 levelet ismerhettek meg a nézők. Választ kaphattak például arra, hogy mit írt Richard Burton Elizabeth Taylornak a szakításukkor, vagy arra, hogy mire kérte Mahatma Gandhi levelében Adolf Hitlert. S vajon hogyan vallott szerelmet Latinovits Zoltán Ruttkai Évának? A június 10-i záróeseményen a sorozat legjobbjaiból válogatnak a művészek, Barna Zsombor, Csonka András, Fullajtár Andrea, Gálffi László, Hernádi Judit és Szirtes Balázs. Az est házigazdája ezúttal Karafiáth Orsolya lesz. Csonka Andrást arra kértem, idézzen fel különösen megható vagy humoros pillanatokat, meséljen arról, hogyan készül az estekre; illetve van-e személyes kedvence.

POSZT

POSZT

Idén június 8. és 17. között rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót, amelynek a Pécsi Nemzeti Színház, a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ ad otthont. A többnapos kulturális találkozó célja a minőségi programok színpadra állítása, a fiatal tehetségek – színészek, zenészek, írók, költők, alkotóművészek – felkarolása, a független és alternatív színházi előadások bemutatása, szakmai beszélgetések, workshopok, valamint minőségi könnyűzenei programok megszervezése. Hogy milyen ínyencséggel találkozhat a színházszerető közönség Pécsett, melyek lesznek idén a legfontosabb változások és újdonságok, versenyelőadások és kísérőprogramok, arról Kővári Zsuzsa produkciós igazgatóval beszélgetünk.

A capella. A szóról sokunknak Bobby McFerrin vagy a Bolyki Brothers ugrik be először. Ma már szerencsére sokan művelik ezt a műfajt, ami egyébként utalhat hangszerkíséret nélküli többszólamú kórusműre, előadásmódra, előadóra. Eredete egyébként a 16. századig nyúlik vissza: „templomi stílust” jelentett olaszul, a Sixtus-kápolna karzatán ugyanis csak énekeseknek volt hely. Az a capella csúcsa a 16. század végén Palestrina művei voltak, a 17. századtól már hangszeres szólamok váltották az éneket. Ma ismét reneszánszát éli az a capella. A King's Singers, a Manhattan Transfer világhírűvé tették a műfajt, a Fool Moon, a Cotton Club Singers itthon is kedveltté tették. Annyira, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg az A Capella Fesztivált a Várkert Bazárban, ahol két napon át Szlovénia, Csehország, Franciaország és Zimbabwe egy-egy a capella együttese énekel kicsiknek és nagyoknak. Idén családos programokra is számíthatunk: készíthetünk a gyerekekkel papírkoronát, térbeli képeslapot, színes játékhangszert.  Liber Endrét, a Hangvető művészeti igazgatóját, az A Capella Fesztivál szervezőjét arról is kérdezzük, vajon minek köszönheti a stílus óriási népszerűségét; mi a műfaj nehézsége, mitől lesz egy előadó mestere e stílusnak; és hogyan alakították ki az idei fesztivál programját.

Vincze Balázs

Vincze Balázs (Fotó/Forrás: Marsalkó Péter)

Esténként ismét fényárba borul Pécs belvárosa, ezúttal június 30. és július 2. között: a Zsolnay Fényfesztivál keretében az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint 10 ezer négyzetméternyi vetített felületet, amely európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság. A háromnapos rendezvénysorozat programjairól, a hiánypótló fesztiválról és a tavaly „Az év eseménye" kategóriában elnyert Made in Pécs-díj jelentőségéről Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. május 28-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Bencze Máté: "Sikerült olyan átütő erővel játszanom, hogy ez a közönségnek is átjöjjön"

Virtuózok közönségdíjas, Eurovision Young Musicians döntős, és múlt hétvégén a szerbiai FEMUS 2019 nemzetközi fúvósverseny minden elérhető díját is besöpörte. Európa egyik legmagasabb klasszikus zenészével, a 203 centis, 18 éves hajdúböszörményi szaxofonossal, Bencze Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.