Klasszikus

Fidelio Klasszik: Csonka, Kővári, Lieber, Vincze

2017.05.26. 13:34
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása május 28-án, szombaton délelőtt 10 órától lesz hallható.

A Mozsár Műhelyben minden hónapban egyszer egy házigazda és hat vendége várja a hallgatóságot, hogy bepillanthassanak híres emberek, történelmi személyiségek, művészek életébe leveleiken keresztül. Ezek a levelek olykor viccesek, olykor tragikus hangvételűek, de mindenképpen fontos dolgokat árulnak el az adott emberről vagy éppen korszakról. A Beszélő levelek olyan személyiségek leveleit tárják elénk, mint David Bowie, Grace Kelly, Albert Einstein, Mozart, Ady Endre vagy Marilyn Monroe. A tavaly szeptember óta futó programsorozatban 11 előadás során több mint 80 fellépő fordult meg az esteken, és közel 200 levelet ismerhettek meg a nézők. Választ kaphattak például arra, hogy mit írt Richard Burton Elizabeth Taylornak a szakításukkor, vagy arra, hogy mire kérte Mahatma Gandhi levelében Adolf Hitlert. S vajon hogyan vallott szerelmet Latinovits Zoltán Ruttkai Évának? A június 10-i záróeseményen a sorozat legjobbjaiból válogatnak a művészek, Barna Zsombor, Csonka András, Fullajtár Andrea, Gálffi László, Hernádi Judit és Szirtes Balázs. Az est házigazdája ezúttal Karafiáth Orsolya lesz. Csonka Andrást arra kértem, idézzen fel különösen megható vagy humoros pillanatokat, meséljen arról, hogyan készül az estekre; illetve van-e személyes kedvence.

POSZT

POSZT

Idén június 8. és 17. között rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót, amelynek a Pécsi Nemzeti Színház, a Zsolnay Negyed és a Kodály Központ ad otthont. A többnapos kulturális találkozó célja a minőségi programok színpadra állítása, a fiatal tehetségek – színészek, zenészek, írók, költők, alkotóművészek – felkarolása, a független és alternatív színházi előadások bemutatása, szakmai beszélgetések, workshopok, valamint minőségi könnyűzenei programok megszervezése. Hogy milyen ínyencséggel találkozhat a színházszerető közönség Pécsett, melyek lesznek idén a legfontosabb változások és újdonságok, versenyelőadások és kísérőprogramok, arról Kővári Zsuzsa produkciós igazgatóval beszélgetünk.

A capella. A szóról sokunknak Bobby McFerrin vagy a Bolyki Brothers ugrik be először. Ma már szerencsére sokan művelik ezt a műfajt, ami egyébként utalhat hangszerkíséret nélküli többszólamú kórusműre, előadásmódra, előadóra. Eredete egyébként a 16. századig nyúlik vissza: „templomi stílust” jelentett olaszul, a Sixtus-kápolna karzatán ugyanis csak énekeseknek volt hely. Az a capella csúcsa a 16. század végén Palestrina művei voltak, a 17. századtól már hangszeres szólamok váltották az éneket. Ma ismét reneszánszát éli az a capella. A King's Singers, a Manhattan Transfer világhírűvé tették a műfajt, a Fool Moon, a Cotton Club Singers itthon is kedveltté tették. Annyira, hogy már harmadik alkalommal rendezik meg az A Capella Fesztivált a Várkert Bazárban, ahol két napon át Szlovénia, Csehország, Franciaország és Zimbabwe egy-egy a capella együttese énekel kicsiknek és nagyoknak. Idén családos programokra is számíthatunk: készíthetünk a gyerekekkel papírkoronát, térbeli képeslapot, színes játékhangszert.  Liber Endrét, a Hangvető művészeti igazgatóját, az A Capella Fesztivál szervezőjét arról is kérdezzük, vajon minek köszönheti a stílus óriási népszerűségét; mi a műfaj nehézsége, mitől lesz egy előadó mestere e stílusnak; és hogyan alakították ki az idei fesztivál programját.

Vincze Balázs

Vincze Balázs (Fotó/Forrás: Marsalkó Péter)

Esténként ismét fényárba borul Pécs belvárosa, ezúttal június 30. és július 2. között: a Zsolnay Fényfesztivál keretében az ország legjobb fényfestő csapatai keltenek életre több mint 10 ezer négyzetméternyi vetített felületet, amely európai viszonylatban is kimagasló, varázslatos látványosság. A háromnapos rendezvénysorozat programjairól, a hiánypótló fesztiválról és a tavaly „Az év eseménye" kategóriában elnyert Made in Pécs-díj jelentőségéről Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője mesél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. május 28-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Jazz/World

Coltrane újabb meglepetése az utókornak a Blue World című album

Szeptember 27-én újabb, eddig kiadatlan Coltrane-album lát napvilágot. Hallgasd meg a cikkben a címadó dalt!
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus kritika

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.