Klasszikus

Fidelio Klasszik: Dányi, Dés, Havas, Vigh

2017.06.10. 09:06
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása június 10-én lesz hallható.

Az 1956-os évfordulóhoz kapcsolódva idén rengeteg kreatív kezdeményezés indult útjára, köztük színdarabok, irodalmi pályázatok, gyermek- és ifjúsági programok. A fiatalabb korosztály, a 16 év feletti amatőr és professzionális előadóművészek számára létrejött projektek egyike a Cicil Mozgó(kép) Világ Alapítvány Üdv néked, ifjúság! című online vers- és prózamondó versenye. A megmérettetés elsősorban a vers- és prózamondásra helyezi a hangsúlyt, a művészi megfogalmazást kiemelve, a szempont tehát nem a feltöltött kisfilm minősége. A választott vers vagy próza témája a szabadság, szabadság iránti vágy, vagy konkrétan az 1956-os forradalom és szabadságharc lehet. A youtube formátumban feltöltött verseket, prózákat mások mellett Kiss László – a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Csics Gyula – író, költő, Buda Ferenc – Kossuth-díjas író-költő és Dányi Krisztián – színművész-rendező zsűrizi. Dányi Krisztiánt arról is kérdeztük, vajon az a korosztály, amelyet a verseny megszólít – azaz a 16 évesektől a huszonévesekig –, hogyan tudja átadni olyan történelmi események hangulatát, amelyet nem élt át; illetve inkább verset vagy inkább prózát választanak a fiatalok.

Dés László

Dés László (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár)

A vágy villamosa című 1947-es Tenessee Williams-darab a világ egyik legismertebb drámája, amelyből film, opera és balett is készült. A színdarab a Broadwayn mutatkozott be 1947-ben, Magyarországon 1964-ben adták ki először. Karizmatikus történet, amely az emberi érzelmeket lecsupaszítva, a maguk mélységében, teljességében mutatja meg. A történetet az elmúlt 70 évben megannyi formában feldolgozták, át- meg átszínezve, megunhatatlanul, a világ legjobb színészeivel, táncosaival, zenészeivel. Dés László régi álma volt, hogy A vágy villamosa életre keljen saját zenéjével és a modern balett sajátos eszközeivel. Júniustól a nézők is láthatják Venekei Marianna első egész estés koreográfiájával a mindig aktuális darabot, amelyben a szerzők visszatértek a '40-es évekbe, New Orleans-ba, az eredeti Tenessee Williams-darab különös atmoszférájába. Dés Lászlót arról is kérdeztük, vajon mi az, ami őt ennyire megragadja A vágy villamosában; a beszédes karakterek hogyan keltek életre a zenéjében; illetve mi a legnehezebb az ilyen típusú történetmesélésben, ahol egy klasszikusról akar újat mutatni, de az eredetit is meg kívánja őrizni.

Tizedik alkalommal, június 28. és július 4. között rendezik meg az  Armel Opera Fesztivált . A hagyományokhoz híven idén is öt operabemutatót tartanak, továbbá Armel Opera Festival Extra programra és gálaestre is várják az Armel barátait, az operarajongókat és az érdeklődő közönséget. A fesztivál nyitó- és záróeseménye Budapesten, a Thália Színházban lesz, ahol Rufus Wainwright  Prima Donna  című operáját élvezheti a közönség Alföldi Róbert rendezésében, Bécsben pedig, a MuTh Színházban további négy produkciót mutatnak be. A jubileumát ünneplő rendezvénysorozat programjairól bővebben  Havas Ágnes , a fesztivál igazgatója mesél.

Vigh Andrea

Vigh Andrea (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A Zeneakadémia a 2017/2018-as évadban a korábbiaknál is izgalmasabb programsorozattal igyekszik a zenerajongók több generációjának is kedvében járni. Az 1875-ben alapított intézmény mindig is a zeneművészet és a zenetudomány meghatározó helyszíne volt, és ez 140 év távlatából mit sem változott. Az egyetemi oktatás is rendkívüli fontossággal bír, ugyanakkor a 2013-as megújulása óta mint koncertközpont is jelentős, európai viszonylatban is. A Zeneakadémia a zenei világörökség fontos része, és az itt képzett zenészek is továbbviszik szerte a nagyvilágban a csak itt, e különleges légkörben, a jellegzetes magyar zenei oktatás keretében elnyerhető tudást. Éppen ez az egyik kiemelt pontja az új évadnak. Azaz ne csak a világsztárok miatt jöjjön be a közönség a Zeneakadémia koncertjeire, hanem az itt tanuló vagy itt végzett fiatal tehetségek miatt is. Ezt a célt szolgálja például a most induló rezidens program, amely a Kelemen Kvartetthez kapcsolódik. Arról, hogy milyen programokkal, milyen tematika mentén kívánja a Zeneakadémia megújítani koncertsorozatait, hogy hogyan kapcsolódnak össze a külföldi sztárok a hazai kiválóságokkal, s mely korszakok mely zeneszerzői lesznek idén és jövőre a középpontban, Vigh Andrea hárfaművészt, a Zeneakadémia rektorát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. június 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.