Klasszikus

Fidelio Klasszik: Dányi, Dés, Havas, Vigh

2017.06.10. 09:06
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása június 10-én lesz hallható.

Az 1956-os évfordulóhoz kapcsolódva idén rengeteg kreatív kezdeményezés indult útjára, köztük színdarabok, irodalmi pályázatok, gyermek- és ifjúsági programok. A fiatalabb korosztály, a 16 év feletti amatőr és professzionális előadóművészek számára létrejött projektek egyike a Cicil Mozgó(kép) Világ Alapítvány Üdv néked, ifjúság! című online vers- és prózamondó versenye. A megmérettetés elsősorban a vers- és prózamondásra helyezi a hangsúlyt, a művészi megfogalmazást kiemelve, a szempont tehát nem a feltöltött kisfilm minősége. A választott vers vagy próza témája a szabadság, szabadság iránti vágy, vagy konkrétan az 1956-os forradalom és szabadságharc lehet. A youtube formátumban feltöltött verseket, prózákat mások mellett Kiss László – a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Csics Gyula – író, költő, Buda Ferenc – Kossuth-díjas író-költő és Dányi Krisztián – színművész-rendező zsűrizi. Dányi Krisztiánt arról is kérdeztük, vajon az a korosztály, amelyet a verseny megszólít – azaz a 16 évesektől a huszonévesekig –, hogyan tudja átadni olyan történelmi események hangulatát, amelyet nem élt át; illetve inkább verset vagy inkább prózát választanak a fiatalok.

Dés László

Dés László (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár)

A vágy villamosa című 1947-es Tenessee Williams-darab a világ egyik legismertebb drámája, amelyből film, opera és balett is készült. A színdarab a Broadwayn mutatkozott be 1947-ben, Magyarországon 1964-ben adták ki először. Karizmatikus történet, amely az emberi érzelmeket lecsupaszítva, a maguk mélységében, teljességében mutatja meg. A történetet az elmúlt 70 évben megannyi formában feldolgozták, át- meg átszínezve, megunhatatlanul, a világ legjobb színészeivel, táncosaival, zenészeivel. Dés László régi álma volt, hogy A vágy villamosa életre keljen saját zenéjével és a modern balett sajátos eszközeivel. Júniustól a nézők is láthatják Venekei Marianna első egész estés koreográfiájával a mindig aktuális darabot, amelyben a szerzők visszatértek a '40-es évekbe, New Orleans-ba, az eredeti Tenessee Williams-darab különös atmoszférájába. Dés Lászlót arról is kérdeztük, vajon mi az, ami őt ennyire megragadja A vágy villamosában; a beszédes karakterek hogyan keltek életre a zenéjében; illetve mi a legnehezebb az ilyen típusú történetmesélésben, ahol egy klasszikusról akar újat mutatni, de az eredetit is meg kívánja őrizni.

Tizedik alkalommal, június 28. és július 4. között rendezik meg az  Armel Opera Fesztivált . A hagyományokhoz híven idén is öt operabemutatót tartanak, továbbá Armel Opera Festival Extra programra és gálaestre is várják az Armel barátait, az operarajongókat és az érdeklődő közönséget. A fesztivál nyitó- és záróeseménye Budapesten, a Thália Színházban lesz, ahol Rufus Wainwright  Prima Donna  című operáját élvezheti a közönség Alföldi Róbert rendezésében, Bécsben pedig, a MuTh Színházban további négy produkciót mutatnak be. A jubileumát ünneplő rendezvénysorozat programjairól bővebben  Havas Ágnes , a fesztivál igazgatója mesél.

Vigh Andrea

Vigh Andrea (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A Zeneakadémia a 2017/2018-as évadban a korábbiaknál is izgalmasabb programsorozattal igyekszik a zenerajongók több generációjának is kedvében járni. Az 1875-ben alapított intézmény mindig is a zeneművészet és a zenetudomány meghatározó helyszíne volt, és ez 140 év távlatából mit sem változott. Az egyetemi oktatás is rendkívüli fontossággal bír, ugyanakkor a 2013-as megújulása óta mint koncertközpont is jelentős, európai viszonylatban is. A Zeneakadémia a zenei világörökség fontos része, és az itt képzett zenészek is továbbviszik szerte a nagyvilágban a csak itt, e különleges légkörben, a jellegzetes magyar zenei oktatás keretében elnyerhető tudást. Éppen ez az egyik kiemelt pontja az új évadnak. Azaz ne csak a világsztárok miatt jöjjön be a közönség a Zeneakadémia koncertjeire, hanem az itt tanuló vagy itt végzett fiatal tehetségek miatt is. Ezt a célt szolgálja például a most induló rezidens program, amely a Kelemen Kvartetthez kapcsolódik. Arról, hogy milyen programokkal, milyen tematika mentén kívánja a Zeneakadémia megújítani koncertsorozatait, hogy hogyan kapcsolódnak össze a külföldi sztárok a hazai kiválóságokkal, s mely korszakok mely zeneszerzői lesznek idén és jövőre a középpontban, Vigh Andrea hárfaművészt, a Zeneakadémia rektorát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. június 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.