Klasszikus

Fidelio Klasszik: Dányi, Dés, Havas, Vigh

2017.06.10. 09:06
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása június 10-én lesz hallható.

Az 1956-os évfordulóhoz kapcsolódva idén rengeteg kreatív kezdeményezés indult útjára, köztük színdarabok, irodalmi pályázatok, gyermek- és ifjúsági programok. A fiatalabb korosztály, a 16 év feletti amatőr és professzionális előadóművészek számára létrejött projektek egyike a Cicil Mozgó(kép) Világ Alapítvány Üdv néked, ifjúság! című online vers- és prózamondó versenye. A megmérettetés elsősorban a vers- és prózamondásra helyezi a hangsúlyt, a művészi megfogalmazást kiemelve, a szempont tehát nem a feltöltött kisfilm minősége. A választott vers vagy próza témája a szabadság, szabadság iránti vágy, vagy konkrétan az 1956-os forradalom és szabadságharc lehet. A youtube formátumban feltöltött verseket, prózákat mások mellett Kiss László – a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Csics Gyula – író, költő, Buda Ferenc – Kossuth-díjas író-költő és Dányi Krisztián – színművész-rendező zsűrizi. Dányi Krisztiánt arról is kérdeztük, vajon az a korosztály, amelyet a verseny megszólít – azaz a 16 évesektől a huszonévesekig –, hogyan tudja átadni olyan történelmi események hangulatát, amelyet nem élt át; illetve inkább verset vagy inkább prózát választanak a fiatalok.

Dés László

Dés László (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár)

A vágy villamosa című 1947-es Tenessee Williams-darab a világ egyik legismertebb drámája, amelyből film, opera és balett is készült. A színdarab a Broadwayn mutatkozott be 1947-ben, Magyarországon 1964-ben adták ki először. Karizmatikus történet, amely az emberi érzelmeket lecsupaszítva, a maguk mélységében, teljességében mutatja meg. A történetet az elmúlt 70 évben megannyi formában feldolgozták, át- meg átszínezve, megunhatatlanul, a világ legjobb színészeivel, táncosaival, zenészeivel. Dés László régi álma volt, hogy A vágy villamosa életre keljen saját zenéjével és a modern balett sajátos eszközeivel. Júniustól a nézők is láthatják Venekei Marianna első egész estés koreográfiájával a mindig aktuális darabot, amelyben a szerzők visszatértek a '40-es évekbe, New Orleans-ba, az eredeti Tenessee Williams-darab különös atmoszférájába. Dés Lászlót arról is kérdeztük, vajon mi az, ami őt ennyire megragadja A vágy villamosában; a beszédes karakterek hogyan keltek életre a zenéjében; illetve mi a legnehezebb az ilyen típusú történetmesélésben, ahol egy klasszikusról akar újat mutatni, de az eredetit is meg kívánja őrizni.

Tizedik alkalommal, június 28. és július 4. között rendezik meg az  Armel Opera Fesztivált . A hagyományokhoz híven idén is öt operabemutatót tartanak, továbbá Armel Opera Festival Extra programra és gálaestre is várják az Armel barátait, az operarajongókat és az érdeklődő közönséget. A fesztivál nyitó- és záróeseménye Budapesten, a Thália Színházban lesz, ahol Rufus Wainwright  Prima Donna  című operáját élvezheti a közönség Alföldi Róbert rendezésében, Bécsben pedig, a MuTh Színházban további négy produkciót mutatnak be. A jubileumát ünneplő rendezvénysorozat programjairól bővebben  Havas Ágnes , a fesztivál igazgatója mesél.

Vigh Andrea

Vigh Andrea (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A Zeneakadémia a 2017/2018-as évadban a korábbiaknál is izgalmasabb programsorozattal igyekszik a zenerajongók több generációjának is kedvében járni. Az 1875-ben alapított intézmény mindig is a zeneművészet és a zenetudomány meghatározó helyszíne volt, és ez 140 év távlatából mit sem változott. Az egyetemi oktatás is rendkívüli fontossággal bír, ugyanakkor a 2013-as megújulása óta mint koncertközpont is jelentős, európai viszonylatban is. A Zeneakadémia a zenei világörökség fontos része, és az itt képzett zenészek is továbbviszik szerte a nagyvilágban a csak itt, e különleges légkörben, a jellegzetes magyar zenei oktatás keretében elnyerhető tudást. Éppen ez az egyik kiemelt pontja az új évadnak. Azaz ne csak a világsztárok miatt jöjjön be a közönség a Zeneakadémia koncertjeire, hanem az itt tanuló vagy itt végzett fiatal tehetségek miatt is. Ezt a célt szolgálja például a most induló rezidens program, amely a Kelemen Kvartetthez kapcsolódik. Arról, hogy milyen programokkal, milyen tematika mentén kívánja a Zeneakadémia megújítani koncertsorozatait, hogy hogyan kapcsolódnak össze a külföldi sztárok a hazai kiválóságokkal, s mely korszakok mely zeneszerzői lesznek idén és jövőre a középpontban, Vigh Andrea hárfaművészt, a Zeneakadémia rektorát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. június 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.