Klasszikus

Fidelio Klasszik: Dányi, Dés, Havas, Vigh

2017.06.10. 09:06
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása június 10-én lesz hallható.

Az 1956-os évfordulóhoz kapcsolódva idén rengeteg kreatív kezdeményezés indult útjára, köztük színdarabok, irodalmi pályázatok, gyermek- és ifjúsági programok. A fiatalabb korosztály, a 16 év feletti amatőr és professzionális előadóművészek számára létrejött projektek egyike a Cicil Mozgó(kép) Világ Alapítvány Üdv néked, ifjúság! című online vers- és prózamondó versenye. A megmérettetés elsősorban a vers- és prózamondásra helyezi a hangsúlyt, a művészi megfogalmazást kiemelve, a szempont tehát nem a feltöltött kisfilm minősége. A választott vers vagy próza témája a szabadság, szabadság iránti vágy, vagy konkrétan az 1956-os forradalom és szabadságharc lehet. A youtube formátumban feltöltött verseket, prózákat mások mellett Kiss László – a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Csics Gyula – író, költő, Buda Ferenc – Kossuth-díjas író-költő és Dányi Krisztián – színművész-rendező zsűrizi. Dányi Krisztiánt arról is kérdeztük, vajon az a korosztály, amelyet a verseny megszólít – azaz a 16 évesektől a huszonévesekig –, hogyan tudja átadni olyan történelmi események hangulatát, amelyet nem élt át; illetve inkább verset vagy inkább prózát választanak a fiatalok.

Dés László

Dés László (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár)

A vágy villamosa című 1947-es Tenessee Williams-darab a világ egyik legismertebb drámája, amelyből film, opera és balett is készült. A színdarab a Broadwayn mutatkozott be 1947-ben, Magyarországon 1964-ben adták ki először. Karizmatikus történet, amely az emberi érzelmeket lecsupaszítva, a maguk mélységében, teljességében mutatja meg. A történetet az elmúlt 70 évben megannyi formában feldolgozták, át- meg átszínezve, megunhatatlanul, a világ legjobb színészeivel, táncosaival, zenészeivel. Dés László régi álma volt, hogy A vágy villamosa életre keljen saját zenéjével és a modern balett sajátos eszközeivel. Júniustól a nézők is láthatják Venekei Marianna első egész estés koreográfiájával a mindig aktuális darabot, amelyben a szerzők visszatértek a '40-es évekbe, New Orleans-ba, az eredeti Tenessee Williams-darab különös atmoszférájába. Dés Lászlót arról is kérdeztük, vajon mi az, ami őt ennyire megragadja A vágy villamosában; a beszédes karakterek hogyan keltek életre a zenéjében; illetve mi a legnehezebb az ilyen típusú történetmesélésben, ahol egy klasszikusról akar újat mutatni, de az eredetit is meg kívánja őrizni.

Tizedik alkalommal, június 28. és július 4. között rendezik meg az  Armel Opera Fesztivált . A hagyományokhoz híven idén is öt operabemutatót tartanak, továbbá Armel Opera Festival Extra programra és gálaestre is várják az Armel barátait, az operarajongókat és az érdeklődő közönséget. A fesztivál nyitó- és záróeseménye Budapesten, a Thália Színházban lesz, ahol Rufus Wainwright  Prima Donna  című operáját élvezheti a közönség Alföldi Róbert rendezésében, Bécsben pedig, a MuTh Színházban további négy produkciót mutatnak be. A jubileumát ünneplő rendezvénysorozat programjairól bővebben  Havas Ágnes , a fesztivál igazgatója mesél.

Vigh Andrea

Vigh Andrea (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A Zeneakadémia a 2017/2018-as évadban a korábbiaknál is izgalmasabb programsorozattal igyekszik a zenerajongók több generációjának is kedvében járni. Az 1875-ben alapított intézmény mindig is a zeneművészet és a zenetudomány meghatározó helyszíne volt, és ez 140 év távlatából mit sem változott. Az egyetemi oktatás is rendkívüli fontossággal bír, ugyanakkor a 2013-as megújulása óta mint koncertközpont is jelentős, európai viszonylatban is. A Zeneakadémia a zenei világörökség fontos része, és az itt képzett zenészek is továbbviszik szerte a nagyvilágban a csak itt, e különleges légkörben, a jellegzetes magyar zenei oktatás keretében elnyerhető tudást. Éppen ez az egyik kiemelt pontja az új évadnak. Azaz ne csak a világsztárok miatt jöjjön be a közönség a Zeneakadémia koncertjeire, hanem az itt tanuló vagy itt végzett fiatal tehetségek miatt is. Ezt a célt szolgálja például a most induló rezidens program, amely a Kelemen Kvartetthez kapcsolódik. Arról, hogy milyen programokkal, milyen tematika mentén kívánja a Zeneakadémia megújítani koncertsorozatait, hogy hogyan kapcsolódnak össze a külföldi sztárok a hazai kiválóságokkal, s mely korszakok mely zeneszerzői lesznek idén és jövőre a középpontban, Vigh Andrea hárfaművészt, a Zeneakadémia rektorát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. június 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.