Klasszikus

Fidelio Klasszik: Dányi, Pátkai, Vámos, Vörös

2016.11.11. 09:25
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása november 12-én lesz hallható.

Pandora szelencéje címmel nemrég mutatta be a Karinthy Színház stúdió színpada, a KoMod Színház Thuróczy Katalin fekete komédiáját. A két főszereplő, Andresz Kati és Gulyás Ádám, valamint a darabbal rendezőként most bemutatkozó Dányi Krisztián régóta dolgozik együtt. A KoMod Színház társulatának egyik védjegye, hogy szívesen vesz elő ismeretlen vagy alig ismert hazai vagy európai szerzőktől származó kortárs darabokat, de akár klasszikusnak számító műveket is szívesen újragondol. A cél, hogy a ma emberét leginkább feszítő kérdésekre keressenek választ. Thuróczy Katalin, a rémkomédia írója, dramaturg, író, újságíró főként színdarabokat ír, valamint novellákat, verseket, ám számos forgatókönyve és adaptációja is ismert.

Pátkai Rozina

Pátkai Rozina (Fotó/Forrás: Béres Attila, www.mno.hu)

Új, Paraíso na Terra című nagylemezével jelentkezik Pátkai Rozina, aki csodás hangjával, előadásával és személyiségével Magyarországtól Amerikáig felhívja magára a figyelmet. Az olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő pályáját klasszikus énekkel kezdte, s több mint négy éve robbant be a zenei köztudatba. Zenekarával – különböző felállásokban – a brazil dallamvilágot képviseli, de az improvizáció is közel áll hozzá. December 17-én a Budapest Jazz Clubban nemcsak az új lemezből hallható ízelítő, hanem Rozina rajzai és montázsai is megtekinthetők lesznek a koncerthelyszín kiállítóterében.

Vámos Miklós

Vámos Miklós

Nemrég jelent meg Vámos Miklós új könyve Hattyúk dala címmel. A könyv szokatlan idővonalon mozog, hiszen a jelenből indul és a múlt felé megy tovább, középpontjában pedig egy titokzatos szöveg áll: a hattyús kézirat. Minden fejezet más-más korszakba viszi az olvasót, s a cselekmény egyik fontos motívuma a hattyús kézirat megfejtésének kísérlete, bármely korszakban, időben is járunk. A könyv másik érdekessége a helyszínválasztás: Pécs. Hosszú időn át készült a Hattyúk dala: az ötévnyi munka sok forrásmunkát, történelmi tények felkutatását is rejti. „Ez egy történelmi regény. Egy város, egy nép, egy törzs históriája. A jelenből indul, s hátrál visszafelé a múltba. Kétezer év magány” – írja művéről Vámos Miklós, akinek eddig 35 kötete jelent meg, köztük regények, színművek, novellák, forgatókönyvek. Legismertebb regényei a Zenga zének, a New York Budapest metró, az Anya csak egy van és az Apák könyve, amelynek jogait egyébként amerikai könyvkiadó is megvásárolta. Vámos Miklós legtöbb művében a család és a történelem összefüggéseit ábrázolja. Vajon így van ez a Hattyúk dalában is?

The Spirit of Hungaricum címmel rendhagyó programsorozat indult a Gerbeaud-házban, amelynek elsődleges célja a magyar kultúra sokszínűségének bemutatása. Mindezt két hónapon keresztül, minden nap egy-egy izgalmas koncert, irodalmi est, valamint a Best of Herendi című kiállítás segítségével. A Herendi Porcelánmanufaktúrát 1826-ban alapították, s hagyományaihoz hűen azóta is minden egyes munkafázis kézzel történik. A porcelánt régen „fehér aranynak” nevezték – birtokolni kiváltság volt, rangot jelentett. Nem csoda, ha a ma már hungaricumnak, a Magyar Örökség részének nyilvánított porcelán az idelátogató külföldiek számára is izgalmas látnivaló. A programsorozat kiállítása a teljes porcelánsorozatot bemutatja a kezdetektől napjainkig, de a hungaricumnak tekintett cigányzene és a híres magyar jazz is várja a látogatókat. Vörös Tamást, a The Spirit of Hungaricum rendezvényigazgatóját többek között a névválasztásról és a program szellemiségéről is kérdeztük, valamint arról, hogy kik azok a fellépő művészek, akik várhatóan sokakat csalogatnak majd be a patinás Gerbeaud-házba.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 13-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Plusz

9,3 milliárd forintot kaptak tavaly a zeneszerzők

2019-ben több mint 17 ezer új dal született és közel 14 ezer magyar szerző részesült jogdíjból. Minden korábbinál több jutott a hazai alkotóknak, mint a külföldieknek: közel 5 milliárd Ft jogdíjat kaptak egy év alatt. Az Artisjus szerzői egyesület közzétette 2019-es zenepiaci statisztikáit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.
Klasszikus ajánló

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
Klasszikus ajánló

Márciusi kínálat az Óbudai Társaskörben

Bach, Bartók, Beethoven, Sztravinszkij – nagy zeneszerzők és különleges estek az Óbudai Társaskör márciusi programkínálatában.