Klasszikus

Fidelio Klasszik: Dányi, Pátkai, Vámos, Vörös

2016.11.11. 09:25
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása november 12-én lesz hallható.

Pandora szelencéje címmel nemrég mutatta be a Karinthy Színház stúdió színpada, a KoMod Színház Thuróczy Katalin fekete komédiáját. A két főszereplő, Andresz Kati és Gulyás Ádám, valamint a darabbal rendezőként most bemutatkozó Dányi Krisztián régóta dolgozik együtt. A KoMod Színház társulatának egyik védjegye, hogy szívesen vesz elő ismeretlen vagy alig ismert hazai vagy európai szerzőktől származó kortárs darabokat, de akár klasszikusnak számító műveket is szívesen újragondol. A cél, hogy a ma emberét leginkább feszítő kérdésekre keressenek választ. Thuróczy Katalin, a rémkomédia írója, dramaturg, író, újságíró főként színdarabokat ír, valamint novellákat, verseket, ám számos forgatókönyve és adaptációja is ismert.

Pátkai Rozina

Pátkai Rozina (Fotó/Forrás: Béres Attila, www.mno.hu)

Új, Paraíso na Terra című nagylemezével jelentkezik Pátkai Rozina, aki csodás hangjával, előadásával és személyiségével Magyarországtól Amerikáig felhívja magára a figyelmet. Az olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő pályáját klasszikus énekkel kezdte, s több mint négy éve robbant be a zenei köztudatba. Zenekarával – különböző felállásokban – a brazil dallamvilágot képviseli, de az improvizáció is közel áll hozzá. December 17-én a Budapest Jazz Clubban nemcsak az új lemezből hallható ízelítő, hanem Rozina rajzai és montázsai is megtekinthetők lesznek a koncerthelyszín kiállítóterében.

Vámos Miklós

Vámos Miklós

Nemrég jelent meg Vámos Miklós új könyve Hattyúk dala címmel. A könyv szokatlan idővonalon mozog, hiszen a jelenből indul és a múlt felé megy tovább, középpontjában pedig egy titokzatos szöveg áll: a hattyús kézirat. Minden fejezet más-más korszakba viszi az olvasót, s a cselekmény egyik fontos motívuma a hattyús kézirat megfejtésének kísérlete, bármely korszakban, időben is járunk. A könyv másik érdekessége a helyszínválasztás: Pécs. Hosszú időn át készült a Hattyúk dala: az ötévnyi munka sok forrásmunkát, történelmi tények felkutatását is rejti. „Ez egy történelmi regény. Egy város, egy nép, egy törzs históriája. A jelenből indul, s hátrál visszafelé a múltba. Kétezer év magány” – írja művéről Vámos Miklós, akinek eddig 35 kötete jelent meg, köztük regények, színművek, novellák, forgatókönyvek. Legismertebb regényei a Zenga zének, a New York Budapest metró, az Anya csak egy van és az Apák könyve, amelynek jogait egyébként amerikai könyvkiadó is megvásárolta. Vámos Miklós legtöbb művében a család és a történelem összefüggéseit ábrázolja. Vajon így van ez a Hattyúk dalában is?

The Spirit of Hungaricum címmel rendhagyó programsorozat indult a Gerbeaud-házban, amelynek elsődleges célja a magyar kultúra sokszínűségének bemutatása. Mindezt két hónapon keresztül, minden nap egy-egy izgalmas koncert, irodalmi est, valamint a Best of Herendi című kiállítás segítségével. A Herendi Porcelánmanufaktúrát 1826-ban alapították, s hagyományaihoz hűen azóta is minden egyes munkafázis kézzel történik. A porcelánt régen „fehér aranynak” nevezték – birtokolni kiváltság volt, rangot jelentett. Nem csoda, ha a ma már hungaricumnak, a Magyar Örökség részének nyilvánított porcelán az idelátogató külföldiek számára is izgalmas látnivaló. A programsorozat kiállítása a teljes porcelánsorozatot bemutatja a kezdetektől napjainkig, de a hungaricumnak tekintett cigányzene és a híres magyar jazz is várja a látogatókat. Vörös Tamást, a The Spirit of Hungaricum rendezvényigazgatóját többek között a névválasztásról és a program szellemiségéről is kérdeztük, valamint arról, hogy kik azok a fellépő művészek, akik várhatóan sokakat csalogatnak majd be a patinás Gerbeaud-házba.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 13-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.