Klasszikus

Fidelio Klasszik: Égerházi Attila és Gimesi Dóra

2015.11.06. 14:54
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 7-i adásában megszólal még Békefi Anna és Illés Szabolcs is.

A Djabe 2015-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az Arany Zsiráf- és eMeRTon-díjas zenekar eddig a világ negyvenkét országában lépett fel sikerrel. Itthon a fúziós jazz/világzene műfaj egyik első számú képviselőjének számít. 2014-ben pályafutása legjobb albumát készítette el Forward címmel. Régóta szerettek volna olyan zeneanyagot komponálni és felvenni, melyben szimfonikus zenekarral dolgoznak. A 2013-ban kezdődött együttműködés eredményeként a Forwardon a Miskolci Szimfonikus Zenekar muzsikusai kiemelt szerepet kaptak. A zenekari részeket az anyag nagyobb részét jegyző Barabás Tamás komponálta, a hangszereléseket Kovács Zoltán készítette. A Djabe november 10-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben várja közönségét lemezbemutató koncertjére, amelyről az együttes vezetőjét, Égerházi Attilát kérdezzük.

djabe 2012 gray

djabe 2012 gray

Lázár Ervin A legkisebb boszorkányban Ámi Lajos népmesei motívumokból szőtt történetét meséli újra. Seprűn lovagoló boszorkányok, láncra vert sárkány, szélsebesen vágtató táltos lovak elevenednek meg a fordulatos történetben, amely a rengeteg kaland, csoda és átváltozás mellett leginkább mégis a szerelemről és az önfeláldozásról szól. Gimesi Dóra dramaturg beszél Lengyel Pál nagy sikerű rendezéséről, amelyet a Budapest Bábszínház felújított változatban, új szereposztással, de a klasszikus látványvilágot megtartva tűz műsorára, emellett azt is megtudhatjuk, milyen kapcsolata van Lázár Ervinnek a Bábszínházzal.

A harmadik kerületben színes és sokrétű kulturális kínálat kényezteti az ott élőket és a vendégeket. Ezt a kínálatot gazdagítja tavaly szeptember óta önálló intézményként az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont is. Az Esernyős első látásra olyan, mint egy klasszikus bisztró, de a felszín mögött ennél jóval több rejlik. Annak érdekében, hogy ez az információs pont ne valamiféle száraz, „lelketlen” ügyfélszolgálati iroda legyen, hanem valódi közösségi térré váljék, nyílt meg a kávézó és a kamaraterem, amely folyamatosan változó programokkal áll a vendégek rendelkezésére. Az Esernyős október 8-án történetének újabb mérföldkövéhez érkezett: a kávézó, az információs pont, a jegyiroda, a múzeumi shop és a kamaraterem mellett megkezdte működését az Esernyős Galéria. Az új kiállítótér az Édes és savanyú: spliti történetek című kiállítással nyitott, amelyre 13 horvát művész alkotása érkezett Óbudára az Art Market nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár hivatalos szatellit programja és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként. Az intézményt Békefi Anna, az Esernyős ügyvezetője mutatja be.

Corelli's Legacy címmel készített szólólemezt Illés Szabolcs barokkhegedűs, violoncello da spalla játékos, akinek decembertől a historikus előadási gyakorlatról, a hozzá tartozó hangszerekről és korhű használatukról, illetve a mostanság „autentikus” hangszerekkel reklámozott másféle produkciókról szóló sorozata indul a Budapest Music Centerben. Illés Szabolcsot nemrég befejezett külföldi tanulmányairól is kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, ellehetetlenül az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát, miután 250 millió forintot von el tőlük a kormány.
Klasszikus ajánló

Zongorás mini maraton lesz a hétvégén a Festetics Palotában

A nagysikerű „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat mini maratonján vehet részt február 16-án és 17-én a vállalkozó kedvű közönség. A hétvégén, szombaton és vasárnap összesen négy koncertet tartanak a Festetics Palotában.
Klasszikus ajánló

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.