Klasszikus

Fidelio Klasszik: Égerházi Attila és Gimesi Dóra

2015.11.06. 14:54
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 7-i adásában megszólal még Békefi Anna és Illés Szabolcs is.

A Djabe 2015-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az Arany Zsiráf- és eMeRTon-díjas zenekar eddig a világ negyvenkét országában lépett fel sikerrel. Itthon a fúziós jazz/világzene műfaj egyik első számú képviselőjének számít. 2014-ben pályafutása legjobb albumát készítette el Forward címmel. Régóta szerettek volna olyan zeneanyagot komponálni és felvenni, melyben szimfonikus zenekarral dolgoznak. A 2013-ban kezdődött együttműködés eredményeként a Forwardon a Miskolci Szimfonikus Zenekar muzsikusai kiemelt szerepet kaptak. A zenekari részeket az anyag nagyobb részét jegyző Barabás Tamás komponálta, a hangszereléseket Kovács Zoltán készítette. A Djabe november 10-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben várja közönségét lemezbemutató koncertjére, amelyről az együttes vezetőjét, Égerházi Attilát kérdezzük.

djabe 2012 gray

djabe 2012 gray

Lázár Ervin A legkisebb boszorkányban Ámi Lajos népmesei motívumokból szőtt történetét meséli újra. Seprűn lovagoló boszorkányok, láncra vert sárkány, szélsebesen vágtató táltos lovak elevenednek meg a fordulatos történetben, amely a rengeteg kaland, csoda és átváltozás mellett leginkább mégis a szerelemről és az önfeláldozásról szól. Gimesi Dóra dramaturg beszél Lengyel Pál nagy sikerű rendezéséről, amelyet a Budapest Bábszínház felújított változatban, új szereposztással, de a klasszikus látványvilágot megtartva tűz műsorára, emellett azt is megtudhatjuk, milyen kapcsolata van Lázár Ervinnek a Bábszínházzal.

A harmadik kerületben színes és sokrétű kulturális kínálat kényezteti az ott élőket és a vendégeket. Ezt a kínálatot gazdagítja tavaly szeptember óta önálló intézményként az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont is. Az Esernyős első látásra olyan, mint egy klasszikus bisztró, de a felszín mögött ennél jóval több rejlik. Annak érdekében, hogy ez az információs pont ne valamiféle száraz, „lelketlen” ügyfélszolgálati iroda legyen, hanem valódi közösségi térré váljék, nyílt meg a kávézó és a kamaraterem, amely folyamatosan változó programokkal áll a vendégek rendelkezésére. Az Esernyős október 8-án történetének újabb mérföldkövéhez érkezett: a kávézó, az információs pont, a jegyiroda, a múzeumi shop és a kamaraterem mellett megkezdte működését az Esernyős Galéria. Az új kiállítótér az Édes és savanyú: spliti történetek című kiállítással nyitott, amelyre 13 horvát művész alkotása érkezett Óbudára az Art Market nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár hivatalos szatellit programja és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként. Az intézményt Békefi Anna, az Esernyős ügyvezetője mutatja be.

Corelli's Legacy címmel készített szólólemezt Illés Szabolcs barokkhegedűs, violoncello da spalla játékos, akinek decembertől a historikus előadási gyakorlatról, a hozzá tartozó hangszerekről és korhű használatukról, illetve a mostanság „autentikus” hangszerekkel reklámozott másféle produkciókról szóló sorozata indul a Budapest Music Centerben. Illés Szabolcsot nemrég befejezett külföldi tanulmányairól is kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Színház

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.