Klasszikus

Fidelio Klasszik: Égerházi Attila és Gimesi Dóra

2015.11.06. 14:54
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 7-i adásában megszólal még Békefi Anna és Illés Szabolcs is.

A Djabe 2015-ben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Az Arany Zsiráf- és eMeRTon-díjas zenekar eddig a világ negyvenkét országában lépett fel sikerrel. Itthon a fúziós jazz/világzene műfaj egyik első számú képviselőjének számít. 2014-ben pályafutása legjobb albumát készítette el Forward címmel. Régóta szerettek volna olyan zeneanyagot komponálni és felvenni, melyben szimfonikus zenekarral dolgoznak. A 2013-ban kezdődött együttműködés eredményeként a Forwardon a Miskolci Szimfonikus Zenekar muzsikusai kiemelt szerepet kaptak. A zenekari részeket az anyag nagyobb részét jegyző Barabás Tamás komponálta, a hangszereléseket Kovács Zoltán készítette. A Djabe november 10-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben várja közönségét lemezbemutató koncertjére, amelyről az együttes vezetőjét, Égerházi Attilát kérdezzük.

djabe 2012 gray

djabe 2012 gray

Lázár Ervin A legkisebb boszorkányban Ámi Lajos népmesei motívumokból szőtt történetét meséli újra. Seprűn lovagoló boszorkányok, láncra vert sárkány, szélsebesen vágtató táltos lovak elevenednek meg a fordulatos történetben, amely a rengeteg kaland, csoda és átváltozás mellett leginkább mégis a szerelemről és az önfeláldozásról szól. Gimesi Dóra dramaturg beszél Lengyel Pál nagy sikerű rendezéséről, amelyet a Budapest Bábszínház felújított változatban, új szereposztással, de a klasszikus látványvilágot megtartva tűz műsorára, emellett azt is megtudhatjuk, milyen kapcsolata van Lázár Ervinnek a Bábszínházzal.

A harmadik kerületben színes és sokrétű kulturális kínálat kényezteti az ott élőket és a vendégeket. Ezt a kínálatot gazdagítja tavaly szeptember óta önálló intézményként az Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont is. Az Esernyős első látásra olyan, mint egy klasszikus bisztró, de a felszín mögött ennél jóval több rejlik. Annak érdekében, hogy ez az információs pont ne valamiféle száraz, „lelketlen” ügyfélszolgálati iroda legyen, hanem valódi közösségi térré váljék, nyílt meg a kávézó és a kamaraterem, amely folyamatosan változó programokkal áll a vendégek rendelkezésére. Az Esernyős október 8-án történetének újabb mérföldkövéhez érkezett: a kávézó, az információs pont, a jegyiroda, a múzeumi shop és a kamaraterem mellett megkezdte működését az Esernyős Galéria. Az új kiállítótér az Édes és savanyú: spliti történetek című kiállítással nyitott, amelyre 13 horvát művész alkotása érkezett Óbudára az Art Market nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár hivatalos szatellit programja és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál részeként. Az intézményt Békefi Anna, az Esernyős ügyvezetője mutatja be.

Corelli's Legacy címmel készített szólólemezt Illés Szabolcs barokkhegedűs, violoncello da spalla játékos, akinek decembertől a historikus előadási gyakorlatról, a hozzá tartozó hangszerekről és korhű használatukról, illetve a mostanság „autentikus” hangszerekkel reklámozott másféle produkciókról szóló sorozata indul a Budapest Music Centerben. Illés Szabolcsot nemrég befejezett külföldi tanulmányairól is kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.