Klasszikus

Fidelio Klasszik: Eszterhay, Nemcsák, Ötvös, Ráduly

2017.06.16. 15:47
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása június 17-én lesz hallható.

Eszterhai Katalin újságíró, szerkesztő, televíziós producer új könyve néhány nappal ezelőtt jelent meg. A Majdnem Eszterházy – Porból a csillagokig című önéletrajzi kötetből emlékek sokasága sejlik fel. A könyv visszatekintés arra a zegzugos, kanyargós, mégis hihetetlenül izgalmas és inspiráló életútra, amelyet a szerző magáénak tudhat. A szerző tavaly megjelent első kötete, az Akaratunk gyógyereje recepteken keresztül meséli el, hogyan nyerte vissza látását, részben a gyógynövények, fűszerek és régi receptek segítségével, úgy, hogy az orvosok már lemondtak arról, hogy valaha is látni fog. A most megjelent könyv egy újabb szelet az életéből, amelynek fontos része volt Magyarország, a televíziózás, a Cimbora című műsor, amelynek operatőre volt férje, Lajtai György; az Olaszországban töltött évek és 30 éve Kanada, ahol többek között dokumentumfilmeket készít, és többek között tehetséges, híres, világbaszakadt magyarok történetét meséli el a kamerával. Eszterhai Katalint magyar gyökerei mellett arról is kérdeztük, mi a könyve legfontosabb üzenete az olvasóknak, mit tart a legfontosabbnak a saját életében; és mi inspirálja a produceri munkában.

Nemcsák Károly

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Sikerrel zárta 60., jubileumi évadát a József Attila Színház.Mint Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója elmondta, a színház az elmúlt évadban a tájelőadásokat leszámítva összesen 356 előadást adott közel 105.000 néző előtt. A 2017/2018-as évadra a színház összesen nyolc új bemutatóval készül; az előadásokat Böhm György, Csiszár Imre, Hargitai Iván, Quintus Konrád, Schlanger András, Szitás Barbara, Telihay Péter és Verebes István rendezi. A repertoáron maradó előadások mellett a nagyszínpadon öt, a stúdióban két bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított beavató színházi programsorozat pedig újabb produkcióval egészül ki. Az előző évekhez hasonlón az évadzáró társulati ülésen a 2016/17-es évad díjazottjai is átvehették kitüntetéseiket. A korábbi díjak mellett az idei évadban elhunyt kolléga és barát, Józsa Imre emlékére, Nemcsák Károly kezdeményezésére új díjat is alapított a színház, amelynek átadására, illetve a későbbi díjak odaítélésre az igazgató a színművész két özvegyét, Kocsis Juditot és Létay Dórát kérte fel. Az első Józsa Imre-díjat elsősorban a színpadon végzett alázatos munkájáért Botár Endre színművész vehette át. Az idei és az új évadról a József Attila Színház igazgatójával, Nemcsák Károllyal beszélgetünk.

Az Orlai Produkciós Iroda június 27-én mutatja be a Belvárosi Színházban Sam Holcroft nagysikerű, egy karácsonyi családi összejövetelt fókuszba állító komédiáját, a  Családi játszmák at. A konfliktusokkal, ellen-és rokonszenvvel, hazugságokkal és sok humorral átszőtt, a közönséget cinkos játékra „invitáló” darabot Göttinger Pál rendezi. A főbb szerepekben  Ötvös András , Réti Adrienn, Járó Zsuzsa, Szikszai Rémusz, Kútvölgyi Erzsébet, Papp János és Csikász Ágnes látható. A családi körben eltöltött ünnepek okozta frusztrációról a Mattew szerepébe bújó Ötvös Andrást kérdeztük.

01-otvos andras-170502-A40A4552

01-otvos andras-170502-A40A4552 (Fotó/Forrás: Szécsi István / Dívány)

Ki ne ismerné Vukot, a kis rókát? Ha a mai gyerekeknek játszanánk le a 36 évvel ezelőtti kópiát, bizonyára nem ugyanazt az élményt jelentené, mint a '80-as évek gyermekeinek, de varázsát most mégis visszanyerte, hiszen alkotója, Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregényrajzoló születésnapja tiszteletére felújították Vuk meséjét. A Fekete István történetéből készült mesefilm 35 mm-es filmre készült, a több tízezer képkockát darabonként beszkennelték, és digitális technikával tették ragyogóbbá, élettelibbé a Magyar Filmlaborban, sőt a filmhez a hangot is újrakeverték. Dargay Attila június 20-án lenne 90 éves, az ő emlékére kerül a mozikba, először június 18-án az Urániába. A filmvetítéshez kapcsolódik számos egyéb esemény, például kiállítás Dargay Attila eredeti rajzaiból, karakterterveiből és storyboardjából, azaz képregényszerű elrendezésben megrajzolt forgatókönyveiből, de animációs műhelyfoglalkozáson és pódiumbeszélgetésen is részt vehetünk. A Magyar Nemzeti Filmarchívum, amely számos magyar filmklasszikus felújításáért felel, 1957 óta működik, közgyűjteményként gyűjti és a kor igényeinek megfelelő formában hozzáférhetővé teszi a nemzeti filmkincset, a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumait. Vezetőjét, Ráduly Györgyöt arról is kérdeztük, mi a legfontosabb a filmrestaurálás során; milyen technológiai lehetőségek vannak most, és hogyan használható ez 60–70 évvel ezelőtti filmeknél. De beszélgettünk arról is, hogy a Vuk, amely Amerikát is megjárta, mit szimbolizál a magyar filmkészítésben; illetve Dargay Attila munkássága és a Vuk miért fontos a szakma számára.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. június 18-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Kényszerhelyzetbe kerültem” – megszólalt Horváth Lajos Ottó a Nemzetiben történt balesete után kapott összegek kapcsán

A balesetben megsérült színművész azután lépett a nyilvánosság elé, hogy Vidnyánszky Attila a neki és Szász Júliának adott pénzbeli juttatásokkal kapcsolatban nyilatkozott. Közleményére a Nemzeti Színház is reagált.
Vizuál

Ezekről a kultfilmekről ma már mindenki szuperlatívuszokban beszél, pedig megbuktak a premierjük idején

Ma már nehéz elhinni, de számos kultikus remekmű alulteljesített premierje idején a mozikban. Cikkünkben ezek közül mutatunk be néhányat, rávilágítva arra is, milyen tényezők befolyásolhatják egy-egy produkció pénzügyi sikerét. 
Klasszikus

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.
Színház

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.
Könyv

Vámos Miklós: Szívbe markoló az írói padlások posztumusz lesöprése

Vámos Miklós állandó rovatában hónapról hónapra megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Gabriel García Márquez posztumusz kiadású, Találkozunk augusztusban című kisregényével foglalkozik. Gondolataira a Magvetőnél megjelent kötet kontrollfordítója, Kutasy Mercédesz reagál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.
Klasszikus beszámoló

Kobayashi Ken-Ichiróval turnézott Japánban a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a legutóbbi, 2019-es nagy sikerű japán turné után idén június 17-től július 7-ig újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban vendégszerepelt, Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével.
Klasszikus kritika

Sorscsapások két kalapácsütésben – Mahler-koncert Szombathelyen

Mahler 6. szimfóniája nem tartozik a szerző leggyakrabban játszott művei közé, a Tragikus melléknév azonban félrevezető lehet azoknak, akik először találkoznak a darabbal. Az alkotás ezúttal Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában hangzott el.
Klasszikus ajánló

Varázslatos tájakon várnak a Zempléni Fesztivál koncertjei

Az idén augusztus 9–19. között tartott Zempléni Fesztivál célja, hogy sokszínű műsor-összeállítással, valamint a kultúra és a turizmus összekapcsolása irányába mutatott elkötelezettségével megismertesse a régió történelmi és kulturális értékeit a világgal.
Klasszikus hír

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az együttes bejelentette, július 10-től Fischer Ivánt nevezik ki zeneigazgatójuknak. A dirigens a pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere.