Klasszikus

Fidelio Klasszik: Eszterhay, Nemcsák, Ötvös, Ráduly

2017.06.16. 15:47
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának legközelebbi adása június 17-én lesz hallható.

Eszterhai Katalin újságíró, szerkesztő, televíziós producer új könyve néhány nappal ezelőtt jelent meg. A Majdnem Eszterházy – Porból a csillagokig című önéletrajzi kötetből emlékek sokasága sejlik fel. A könyv visszatekintés arra a zegzugos, kanyargós, mégis hihetetlenül izgalmas és inspiráló életútra, amelyet a szerző magáénak tudhat. A szerző tavaly megjelent első kötete, az Akaratunk gyógyereje recepteken keresztül meséli el, hogyan nyerte vissza látását, részben a gyógynövények, fűszerek és régi receptek segítségével, úgy, hogy az orvosok már lemondtak arról, hogy valaha is látni fog. A most megjelent könyv egy újabb szelet az életéből, amelynek fontos része volt Magyarország, a televíziózás, a Cimbora című műsor, amelynek operatőre volt férje, Lajtai György; az Olaszországban töltött évek és 30 éve Kanada, ahol többek között dokumentumfilmeket készít, és többek között tehetséges, híres, világbaszakadt magyarok történetét meséli el a kamerával. Eszterhai Katalint magyar gyökerei mellett arról is kérdeztük, mi a könyve legfontosabb üzenete az olvasóknak, mit tart a legfontosabbnak a saját életében; és mi inspirálja a produceri munkában.

Nemcsák Károly

Nemcsák Károly (Fotó/Forrás: József Attila Színház)

Sikerrel zárta 60., jubileumi évadát a József Attila Színház.Mint Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója elmondta, a színház az elmúlt évadban a tájelőadásokat leszámítva összesen 356 előadást adott közel 105.000 néző előtt. A 2017/2018-as évadra a színház összesen nyolc új bemutatóval készül; az előadásokat Böhm György, Csiszár Imre, Hargitai Iván, Quintus Konrád, Schlanger András, Szitás Barbara, Telihay Péter és Verebes István rendezi. A repertoáron maradó előadások mellett a nagyszínpadon öt, a stúdióban két bemutatót tartanak, a fiatalok számára indított beavató színházi programsorozat pedig újabb produkcióval egészül ki. Az előző évekhez hasonlón az évadzáró társulati ülésen a 2016/17-es évad díjazottjai is átvehették kitüntetéseiket. A korábbi díjak mellett az idei évadban elhunyt kolléga és barát, Józsa Imre emlékére, Nemcsák Károly kezdeményezésére új díjat is alapított a színház, amelynek átadására, illetve a későbbi díjak odaítélésre az igazgató a színművész két özvegyét, Kocsis Juditot és Létay Dórát kérte fel. Az első Józsa Imre-díjat elsősorban a színpadon végzett alázatos munkájáért Botár Endre színművész vehette át. Az idei és az új évadról a József Attila Színház igazgatójával, Nemcsák Károllyal beszélgetünk.

Az Orlai Produkciós Iroda június 27-én mutatja be a Belvárosi Színházban Sam Holcroft nagysikerű, egy karácsonyi családi összejövetelt fókuszba állító komédiáját, a  Családi játszmák at. A konfliktusokkal, ellen-és rokonszenvvel, hazugságokkal és sok humorral átszőtt, a közönséget cinkos játékra „invitáló” darabot Göttinger Pál rendezi. A főbb szerepekben  Ötvös András , Réti Adrienn, Járó Zsuzsa, Szikszai Rémusz, Kútvölgyi Erzsébet, Papp János és Csikász Ágnes látható. A családi körben eltöltött ünnepek okozta frusztrációról a Mattew szerepébe bújó Ötvös Andrást kérdeztük.

01-otvos andras-170502-A40A4552

01-otvos andras-170502-A40A4552 (Fotó/Forrás: Szécsi István / Dívány)

Ki ne ismerné Vukot, a kis rókát? Ha a mai gyerekeknek játszanánk le a 36 évvel ezelőtti kópiát, bizonyára nem ugyanazt az élményt jelentené, mint a '80-as évek gyermekeinek, de varázsát most mégis visszanyerte, hiszen alkotója, Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregényrajzoló születésnapja tiszteletére felújították Vuk meséjét. A Fekete István történetéből készült mesefilm 35 mm-es filmre készült, a több tízezer képkockát darabonként beszkennelték, és digitális technikával tették ragyogóbbá, élettelibbé a Magyar Filmlaborban, sőt a filmhez a hangot is újrakeverték. Dargay Attila június 20-án lenne 90 éves, az ő emlékére kerül a mozikba, először június 18-án az Urániába. A filmvetítéshez kapcsolódik számos egyéb esemény, például kiállítás Dargay Attila eredeti rajzaiból, karakterterveiből és storyboardjából, azaz képregényszerű elrendezésben megrajzolt forgatókönyveiből, de animációs műhelyfoglalkozáson és pódiumbeszélgetésen is részt vehetünk. A Magyar Nemzeti Filmarchívum, amely számos magyar filmklasszikus felújításáért felel, 1957 óta működik, közgyűjteményként gyűjti és a kor igényeinek megfelelő formában hozzáférhetővé teszi a nemzeti filmkincset, a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumait. Vezetőjét, Ráduly Györgyöt arról is kérdeztük, mi a legfontosabb a filmrestaurálás során; milyen technológiai lehetőségek vannak most, és hogyan használható ez 60–70 évvel ezelőtti filmeknél. De beszélgettünk arról is, hogy a Vuk, amely Amerikát is megjárta, mit szimbolizál a magyar filmkészítésben; illetve Dargay Attila munkássága és a Vuk miért fontos a szakma számára.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. június 18-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.