Klasszikus

Fidelio Klasszik: Fekete, Kesselyák, Philipp

2014.05.23. 08:23
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának következő adásában megszólal még Kovács Géza, Kun Árpád és Nagypál Gábor is.

1941-ben Hitler arra kérte a magyar kormányt, hogy tegye lehetővé a német csapatok átvonulását, cserébe elismeri az ország területi igényeit Jugoszlávia felé - ellenkező esetben lerohanják Magyarországot. A magyar csapatok is bevonultak Újvidék környékére. 1944-ben a délvidéki magyar lakosságot fasisztának kiáltották ki: kínzások, lincselések és tömeges kivégzések kezdődtek. A Máté Gábor rendezte, Vörös című produkció a legjobb előadások között verseng a pécsi színházi találkozón júniusban. A Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös előadásáról az egyik főszereplővel, Fekete Ernővel beszélgetünk.

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál idén június 13. és 22. között nemcsak az operarajongókat várja, hiszen az összművészeti programsorozat keretében a zenés műfajok mellett helyet kap a képzőművészet és az irodalom is. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató az operaelőadások mellett megtalálható kísérőprogramokról, a megnyitóról, az Ezrek operájáról és a Vacsora fehérben elnevezésű flash mobról is mesél.

Az À la c'ARTe független professzionális zenei társulás, kamarakórus, kreatív gondolkodó együttes - s ezzel hiánypótló szerepet tölt be Magyarország zenei életében. Az Á la cARTe tagjai hivatásos kórusok énekesei, azon kevesek, akik nemcsak vágynak a jóra, de tenni is készek érte. Az együttes nem stílusfüggő, nem specializálódik: minden énekelhető jó zenét elénekelnek. Az à la carte kifejezés hagyományosan az étlapról szabadon választást jelenti - esetükben erre a széles műsortárra, stílusismeretre, magukat minden helyzetben feltalálásra/feltálalásra utal. Legújabb produkciójuk, a lieBESTod zenei anyaga tág tematika mentén mozog - szó lesz benne szerelemről, kapcsolatokról, féltékenységről. A műsor fő pillére Wagner Tristan és Izolda előjátéka, áthangszerelve a 16 tagú kórusra. Az a capella muzsika ellenpontozásaként a klasszikus művek közt könnyed oldtimer jazz muzsikát játszik a Joe Fritz Band, s olykor közösen is zenélnek a kórussal. Az Á la cARTe vezetőjével, Philipp György karnaggyal beszélgetünk a lieBESTOd kapcsán, amelynek bemutatója június elsején a Jurányi Házban, június 2-án pedig a Budapest Music Centerben lesz hallható.

Bemutatta következő évadának programjait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar. Idén nyáron is folytatódnak a Nemzeti Filharmonikusok martonvásári Beethoven-estjei, akárcsak a szomszédos országos magyarok is lakta városaiban adott koncertjei. Az idei spanyolországi és törökországi vendégszereplések után a zenekar június közepén Dél-Koreába és Japánba utazik - a szigetországban az együttes volt zeneigazgatója, a nemrég újra Magyarországon járt világhírű japán karmester, Kobajasi Kenicsiro vezényletével is fellépnek. Kovács Gézát, a zenekar főigazgatóját elsősorban a zenekar új bérletkonstrukciójáról és ifjúsági előadásiról faggatjuk.

Úgy tűnik, 2013-ban az utazás témája foglalkoztatta leginkább a magyar írókat, költőket. Ez derült ki az Aegon Művészeti Díj május közepi díjátadóján, amelyen a tíz jelölt kötet közül Kun Árpád Boldog Észak című művét választotta legjobbnak a szakmai kuratórium. A Norvégiában élő szerzővel költözésről, boldogságról, valamint a regény formai lehetőségeiről beszélgetünk.

Hamarosan kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amelyre meghívást kapott a Szikszai Rémusz színész-rendező által összefogott VÁDLI Alkalmi Társulás tavaly novemberben bemutatott előadása, az I. Erzsébet is. Paul Foster darabja a világtörténelem egyik legnagyobb és legellentmondásosabb alakjának, a modernkori Anglia megteremtőjének állít emléket. I. Erzsébet neve egy egész történelmi korszakot fémjelez, amely a mai korral sok szempontból rokonítható időszaknak számít, amikor a világ és benne az ember radikális változások küszöbén állt. Az előadásban narrátori minőségben megjelenő Pata Solát alakító Nagypál Gábort arról is kérdezzük, hogyan teszi teljessé saját szerepét és az előadás egészét Bodor Johanna táncművész jelenléte, és hogyan fogadták a POSZT-ra való meghívást.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.