Klasszikus

Fidelio Klasszik: Fekete, Kesselyák, Philipp

2014.05.23. 08:23
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának következő adásában megszólal még Kovács Géza, Kun Árpád és Nagypál Gábor is.

1941-ben Hitler arra kérte a magyar kormányt, hogy tegye lehetővé a német csapatok átvonulását, cserébe elismeri az ország területi igényeit Jugoszlávia felé - ellenkező esetben lerohanják Magyarországot. A magyar csapatok is bevonultak Újvidék környékére. 1944-ben a délvidéki magyar lakosságot fasisztának kiáltották ki: kínzások, lincselések és tömeges kivégzések kezdődtek. A Máté Gábor rendezte, Vörös című produkció a legjobb előadások között verseng a pécsi színházi találkozón júniusban. A Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának közös előadásáról az egyik főszereplővel, Fekete Ernővel beszélgetünk.

A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál idén június 13. és 22. között nemcsak az operarajongókat várja, hiszen az összművészeti programsorozat keretében a zenés műfajok mellett helyet kap a képzőművészet és az irodalom is. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató az operaelőadások mellett megtalálható kísérőprogramokról, a megnyitóról, az Ezrek operájáról és a Vacsora fehérben elnevezésű flash mobról is mesél.

Az À la c'ARTe független professzionális zenei társulás, kamarakórus, kreatív gondolkodó együttes - s ezzel hiánypótló szerepet tölt be Magyarország zenei életében. Az Á la cARTe tagjai hivatásos kórusok énekesei, azon kevesek, akik nemcsak vágynak a jóra, de tenni is készek érte. Az együttes nem stílusfüggő, nem specializálódik: minden énekelhető jó zenét elénekelnek. Az à la carte kifejezés hagyományosan az étlapról szabadon választást jelenti - esetükben erre a széles műsortárra, stílusismeretre, magukat minden helyzetben feltalálásra/feltálalásra utal. Legújabb produkciójuk, a lieBESTod zenei anyaga tág tematika mentén mozog - szó lesz benne szerelemről, kapcsolatokról, féltékenységről. A műsor fő pillére Wagner Tristan és Izolda előjátéka, áthangszerelve a 16 tagú kórusra. Az a capella muzsika ellenpontozásaként a klasszikus művek közt könnyed oldtimer jazz muzsikát játszik a Joe Fritz Band, s olykor közösen is zenélnek a kórussal. Az Á la cARTe vezetőjével, Philipp György karnaggyal beszélgetünk a lieBESTOd kapcsán, amelynek bemutatója június elsején a Jurányi Házban, június 2-án pedig a Budapest Music Centerben lesz hallható.

Bemutatta következő évadának programjait a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar. Idén nyáron is folytatódnak a Nemzeti Filharmonikusok martonvásári Beethoven-estjei, akárcsak a szomszédos országos magyarok is lakta városaiban adott koncertjei. Az idei spanyolországi és törökországi vendégszereplések után a zenekar június közepén Dél-Koreába és Japánba utazik - a szigetországban az együttes volt zeneigazgatója, a nemrég újra Magyarországon járt világhírű japán karmester, Kobajasi Kenicsiro vezényletével is fellépnek. Kovács Gézát, a zenekar főigazgatóját elsősorban a zenekar új bérletkonstrukciójáról és ifjúsági előadásiról faggatjuk.

Úgy tűnik, 2013-ban az utazás témája foglalkoztatta leginkább a magyar írókat, költőket. Ez derült ki az Aegon Művészeti Díj május közepi díjátadóján, amelyen a tíz jelölt kötet közül Kun Árpád Boldog Észak című művét választotta legjobbnak a szakmai kuratórium. A Norvégiában élő szerzővel költözésről, boldogságról, valamint a regény formai lehetőségeiről beszélgetünk.

Hamarosan kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó, amelyre meghívást kapott a Szikszai Rémusz színész-rendező által összefogott VÁDLI Alkalmi Társulás tavaly novemberben bemutatott előadása, az I. Erzsébet is. Paul Foster darabja a világtörténelem egyik legnagyobb és legellentmondásosabb alakjának, a modernkori Anglia megteremtőjének állít emléket. I. Erzsébet neve egy egész történelmi korszakot fémjelez, amely a mai korral sok szempontból rokonítható időszaknak számít, amikor a világ és benne az ember radikális változások küszöbén állt. Az előadásban narrátori minőségben megjelenő Pata Solát alakító Nagypál Gábort arról is kérdezzük, hogyan teszi teljessé saját szerepét és az előadás egészét Bodor Johanna táncművész jelenléte, és hogyan fogadták a POSZT-ra való meghívást.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Könyv

Vámos Miklós: Prűd lelkűek legyenek óvatosak ezzel a könyvvel

Az új évben is folytatódik a Fidelio.hu-n Vámos Miklós sorozata, amelyben a népszerű író megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Bakos Gyöngyi Nyolcszáz utca gyalog című első kötetét ajánlja. Gondolataira a könyv szerzője reagál.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.
Színház

Rangos nemzetközi fesztiválon látható Székely Kriszta Nóra-rendezése

A Katona József Színház előadása a Lessingtage Digital online fesztiválon szerepel. A közvetítés – az eseményre meghívott többi produkcióhoz hasonlóan – bárki számára ingyenesen követhető lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.