Klasszikus

Fidelio Klasszik: Fenyő, Apáti, Körner

2012.05.17. 14:30
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának május 19-i adásában megszólal még Aranyos Ágota, a ProArtFest művészeti vezetője is.

Önök szerint mi a kulcsszó egy impresszárió életében, illetve milyen stratégiai lépések szükségesek ahhoz, hogy egy muzsikus sikeressé váljon a nemzetközi művészpiacon? Ezekre a kérdésekre a legilletékesebb válaszol, Körner Tamás, aki az év első felében egyszemélyes zenei ügynökséget nyitott. A Budapesti Fesztiválzenekartól januárban nyugalomba vonult impresszárió az elmúlt hetekben már négy magyar művésszel le is szerződött, valamint külföldi zenekarokkal és két szólista muzsikussal is tárgyal a közös munkáról.

Pünkösdkor 7 ország 12 koncerten mutatkozik be az alsópetényi Prónay-, valamint a legéndi Nyáry-kastélyban a ProArtFesten. A másfél év alatt felújított, tavaly Europa Nostra-díjra jelölt alsópetényi Prónay-kastély lesz a május 25. és 28. között megrendezett régizenei fesztivál központi helyszíne. A kezdeményezésről Aranyos Ágota táncművész, a ProArtFest művészeti vezetője beszél.

Apáti Bence, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa ismét színpadra lép a Karamazov testvérek előadásaiban. A legnagyobb szólószerepekben jeleskedő balettművész a bemutató óta alakítja Iván szerepét, így a premier előtti felkészülés ritka fizikai nehézségeiről, a figura bonyolult lelki alkatának megjelenítéséről és az előadásmód változásairól is vannak tapasztalatai. Az Operaház májusban öt alkalommal játssza a Dosztojevszkij-mű alapján koreografált táncdrámát. Apáti június 3-án új szerepben, az Anna Karenina Kareninjeként mutatkozik be az Operaházban. Karenin, az idősebb férj szerepével kapcsolatban az idő múlása is eszébe jut a táncosnak, aki Seregi Lászlóra, a hazai balettművészet ikonjára is emlékezik.

Három héttel ezelőtt új sorozatot indítottunk a Fidelio Klasszik műsorán. Neves muzsikusokat kérdezünk arról, hogy milyen személyes élmények fűzik az idén hetedik évébe lépett Művészetek Palotájához. Az első beszélgetésben Baráti Kristóf hegedűművész mesélt arról, hogy milyen rejtett zugokat fedezett fel a Művészetek Palotájában, és felidézte az érzést, amikor először játszott a Bartók Béla hangversenyteremben. Mai megszólalónk Fenyő László Németországban élő gordonkaművész, aki számos legendássá vált Müpa-koncerten működött már közre. A világhírű csellista elmesélte, hogy milyen próbateremnek nehezen nevezhető helyszínen is tudtak már gyakorolni Baráti Kristóf barátjával...

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 20-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Vizuál

Vidnyánszky az eszefésekért tüntet drMáriás festményén

Újabb drMáriással gazdagodott a magyar festészet tárháza. A festőművész, aki általában a napilapokban keresi témáit, most Vidnyánszky és a színművészetisek ügyét találta meg.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus díj

Londoni díj közelében a Concerto Budapest koncertfilmje – az Ön szavazatán is múlhat!

A Concerto Budapest Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét beválasztották a 10. LOVIE AWARDS döntőjébe. Október 29-ig tart a kategória döntőseiről rendezett nemzetközi internetes szavazás. Szavazzon október 29. éjfélig, hogy ez a magyar film legyen a befutó!
Klasszikus interjú

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.
Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.