Klasszikus

Fidelio Klasszik: Fischer, Sebő, Sebestyén

2014.05.10. 06:39
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának következő adásában megszólal Ács Péter és Szirtes Edina Mókus is.

Meghirdette a 2014/15-ös évad programját a Budapesti Fesztiválzenekar. Több hazai koncert, a német zenekultúra gyöngyszemei és a pedagógiai programok bővítése szerepelnek a tervek között. A BFZ számára a következő szezon a Müpával közösen rendezett Európai Hidak elnevezésű fesztivállal nyit, ami idén Németországra, a német kultúrára fókuszál. A 2015-ös év egyik sokakat megmozgató programja a szokásos maraton - ezúttal Sztravinszkij műveiből. Fischer Iván Andrássy úti lakásszínházában beszélgetett a karmester-zeneigazgatóval, aki elmondta: úgy érzi, hogy zenekara szárnyal, zeneileg a csúcson van, de elárulta azt is, szerinte mit jelent harminc év egy nagyzenekar életében.

Kacsó Hanga Borbála, a Tokos Zenekar, a Cirkalom Táncegyüttes, Kaszai Lili és Fundák Kristóf lett kategóriájának győztese a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyben április 19-én. Sebő Ferencet a műsor döntőjén kaptuk mikrofonvégre, aki örömét fejezte ki, hogy a műsor kapcsán az egész ország megtudta, milyen kiváló fiatal hagyományőrzők élnek és dolgoznak az országban. A népzenész, a zsűri elnöke reményét fejezte ki, hogy az érdeklődés fennmarad a műsor következő szériájáig. A tervek szerint a Fölszállott a páva harmadik évadát gyerekek számára hirdetik majd meg.

A Fölszállott a páva egyetlen női zsűritagját is mikrofonvégre kaptuk. Sebestyén Mártával mint a talán legismertebb hazai népdalénekes elmondta: néptáncosnak lenni azt is jelenti, hogy egy egymásra odafigyelő és segítő közösség tagjává válik az ember. Azt is elárulta, miért érdemes a fiataloknak népi kultúrával foglalkozniuk.

Az Óbudai Danubia Zenekart 1993-ban Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival. Ekkor még többségük - ideértve a karmestert is - a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált - az együttes 2001-ben elnyerte és három évig viselhette a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet is. Az elmúlt időszakban rendhagyó produkciók megvalósítására is lehetőség nyílt, s a zenekar nem állt meg a klasszikus zene határainál; rendszeresen tesz „kirándulást" más zenei műfajok területére, szívesen játszik filmzenéket, illetve gyakorta vesz részt jazz-, pop-, rock-, illetve világzenei produkciókban. A zenekar hagyományos koncertjeinek az újra megnyílt Zeneakadémia lett ismét a helyszíne, de a következő évtizedek fiatal közönségét az új sorozatok célozzák meg, amelyeket a Budapest Music Center lát vendégül. Mindezekről Ács Péterrel, az együttes ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Sz.E.M. elnevezésű saját zenekarával és új dalokkal először mutatkozik be nyilvánosság előtt Szirtes Edina Mókus május 15-én este a Fogasházban. Az ingyenes koncert a Werk Akadémia végzős zenei menedzsereinek vizsgakoncertje is egyben. Az esemény napján 19 órától Takarásban címmel a Werk végzős képzőművészeti menedzserei által rendezett pop-up vizsgakiállítást nyitják meg a Fogasház Galériájában, majd a filmesek vizsgadarabjait is levetítik. A előadóművésszel ez alkalommal legfrissebb zenekaráról és zenei stílusáról beszélgettünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.