Klasszikus

Fidelio Klasszik: Fischer, Sebő, Sebestyén

2014.05.10. 06:39
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának következő adásában megszólal Ács Péter és Szirtes Edina Mókus is.

Meghirdette a 2014/15-ös évad programját a Budapesti Fesztiválzenekar. Több hazai koncert, a német zenekultúra gyöngyszemei és a pedagógiai programok bővítése szerepelnek a tervek között. A BFZ számára a következő szezon a Müpával közösen rendezett Európai Hidak elnevezésű fesztivállal nyit, ami idén Németországra, a német kultúrára fókuszál. A 2015-ös év egyik sokakat megmozgató programja a szokásos maraton - ezúttal Sztravinszkij műveiből. Fischer Iván Andrássy úti lakásszínházában beszélgetett a karmester-zeneigazgatóval, aki elmondta: úgy érzi, hogy zenekara szárnyal, zeneileg a csúcson van, de elárulta azt is, szerinte mit jelent harminc év egy nagyzenekar életében.

Kacsó Hanga Borbála, a Tokos Zenekar, a Cirkalom Táncegyüttes, Kaszai Lili és Fundák Kristóf lett kategóriájának győztese a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyben április 19-én. Sebő Ferencet a műsor döntőjén kaptuk mikrofonvégre, aki örömét fejezte ki, hogy a műsor kapcsán az egész ország megtudta, milyen kiváló fiatal hagyományőrzők élnek és dolgoznak az országban. A népzenész, a zsűri elnöke reményét fejezte ki, hogy az érdeklődés fennmarad a műsor következő szériájáig. A tervek szerint a Fölszállott a páva harmadik évadát gyerekek számára hirdetik majd meg.

A Fölszállott a páva egyetlen női zsűritagját is mikrofonvégre kaptuk. Sebestyén Mártával mint a talán legismertebb hazai népdalénekes elmondta: néptáncosnak lenni azt is jelenti, hogy egy egymásra odafigyelő és segítő közösség tagjává válik az ember. Azt is elárulta, miért érdemes a fiataloknak népi kultúrával foglalkozniuk.

Az Óbudai Danubia Zenekart 1993-ban Héja Domonkos alapította muzsikus barátaival. Ekkor még többségük - ideértve a karmestert is - a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált - az együttes 2001-ben elnyerte és három évig viselhette a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet is. Az elmúlt időszakban rendhagyó produkciók megvalósítására is lehetőség nyílt, s a zenekar nem állt meg a klasszikus zene határainál; rendszeresen tesz „kirándulást" más zenei műfajok területére, szívesen játszik filmzenéket, illetve gyakorta vesz részt jazz-, pop-, rock-, illetve világzenei produkciókban. A zenekar hagyományos koncertjeinek az újra megnyílt Zeneakadémia lett ismét a helyszíne, de a következő évtizedek fiatal közönségét az új sorozatok célozzák meg, amelyeket a Budapest Music Center lát vendégül. Mindezekről Ács Péterrel, az együttes ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Sz.E.M. elnevezésű saját zenekarával és új dalokkal először mutatkozik be nyilvánosság előtt Szirtes Edina Mókus május 15-én este a Fogasházban. Az ingyenes koncert a Werk Akadémia végzős zenei menedzsereinek vizsgakoncertje is egyben. Az esemény napján 19 órától Takarásban címmel a Werk végzős képzőművészeti menedzserei által rendezett pop-up vizsgakiállítást nyitják meg a Fogasház Galériájában, majd a filmesek vizsgadarabjait is levetítik. A előadóművésszel ez alkalommal legfrissebb zenekaráról és zenei stílusáról beszélgettünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.