Klasszikus

Fidelio Klasszik: Gadó, Haselböck, Katona, Spiegl

2016.04.15. 11:06
Ajánlom
A magazinműsor április 16-i adásában hallható lesz még a Virtuózokból megismert Tóth Bettina és Vincze Balázs koreográfus is.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 17-én a Bálna ad otthont a Gadó Gábor International Project estnek. Gadó Gábor tavaly találkozott először a magyar kortárs komolyzene fiatal generációjának krémjéből alakult Classicus Ensemble tagjaival. Tornyai Péter, Zétényi Tamás és Dargay Marcell mint szólista-zeneszerzőt meghívták egy koncertjükre. Jó emlékű munkaperiódus után – idézte fel Gadó – „nagyszerű koncerten játszhattunk, és most, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon újra inspirálhatjuk egymást”. Másik formációja ausztrál és francia jazz-zenészekből áll. A különlegesnek ígérkező, a jazzt és a klasszikus zenét ötvöző estről a Fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján mesélt Gadó Gábor jazzgitáros.

Gadó Gábor

Gadó Gábor (Fotó/Forrás: Huszti István)

Liszt Weimarban komponált főművét, a Krisztus-oratóriumot egy olyan zenekar tolmácsolásában hallhatjuk április 17-én, amelynek elődjét egykor éppen Liszt emelte az európai zenekarok elitjébe. Az est karmestere, Martin Haselböck az utóbbi években egy rendkívül inspiráló vállalkozással hívta fel magára a nemzetközi zenei élet és a Liszt-rajongók figyelmét: Liszt szimfonikus költeményeit Liszt-orabeli hangszereken vette fel, ezáltal a darabok teljesen új színekben születtek újjá. A Krisztus-oratórium szorosan kötődik Weimarhoz, hiszen a teljes kompozíció ősbemutatója 1873-ban a weimari Herder-templomban volt, az előadást Liszt maga vezényelte. A zeneszerző ambiciózus vállalkozása, mely a katolikus egyházi zene megújítását célozta meg, a Krisztussal a csúcsra érkezett. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett nagyszabású estről a Fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján Martin Haselböck orgonaművész, karmester mesélt.

Martin Haselböck

Martin Haselböck

Katona Klári énekesnő, dalszerző, szövegíró, költő, a magyar könnyűzene egyik meghatározó és művészetében rendkívül egyedi alkotója. Pályája több szakaszra is osztható, amelynek egyik része a Demjén-korszak, majd a Presser-korszak, 1992-től szerzői korszaka. A '90-es évektől maga írja dalait olyan zenész- és szerzőtársakkal, mint Szakcsi Lakatos Béla és Babos Gyula. A Fekete gyöngy és a Most című albumok máig nagyon népszerűek, nemcsak a dallamvilága, különleges hangzása, de költőisége, létértelmező szövegvilága miatt is. Kész szavak című hangoskönyve a világról való elmélkedéseit gyűjti össze, zenei aláfestéssel. Katona Klári néhány éve a zenepedagógiában is új fejezetet nyitott, 2003-ban Óvodás dalaim címmel gyerekeknek szóló lemezt jelentetett meg. A kisgyermekek zenei neveléséhez óriási segítséget nyújtó album és oktatócsomag több, mint ezer óvodába jutott el, és Zeneország címmel tévéműsor is készült belőle. Katona Klári folyamatosan alkot. A ma már jótékonysági tevékenységéről, kreatív munkáiról is ismert művész egyik fontos mondata: „az az igazán fontos, ami azt üzeni az embereknek, hogy semmibe sem szabad beletörődni. Nincs miért elfogadni a reménytelent, hogy igenis lehet tenni, sőt tenni kell ahhoz, hogy élhetőbb, emberségesebb legyen az élet”. Április 18-án a New York Művész Páholyban Közelség címmel férfiról, nőről, életről, családról szóló írásai elevenednek meg. Az est írói létének bemutatása, egyfajta írói önvallomás​ - mint mondja. Erről is kérdeztük a művészt és persze arról is, hogyan lehet jól szeretni, a magunk útját járni, mindent megérteni és beépíteni saját élettörténetünkbe.

katona klari

katona klari

Spiegl Anna 2013-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész szakán, Meczner János és Csizmadia Tibor osztályában. A 2011/2012-es évad óta játszik a Budapest Bábszínház előadásaiban. Jelenlegi szerepein kívül a héten a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatott Brecht-darab egyik főszereplőjeként is látható. Emellett a napokban vehette át a MASZK Országos Színészegyesület kuratóriumától a pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat. A Budapest Bábszínház idei utolsó bemutatójának, A kaukázusi krétakörnek szerepéről, valamint a díjról beszélgetünk Spiegl Annával.

Spiegl Anna - A kaukázusi krétakör, Budapest Bábszínház

Spiegl Anna - A kaukázusi krétakör, Budapest Bábszínház (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt)

A Virtuózok című műsor lehetne egy átlagos tehetségkutató műsor. Ez a műsor azonban már az első perctől kezdve más volt, mint amit valaha láthatott a közönség: olyan komolyzenei tehetségkutató műsor, amely nélkülözi a látvány-show elemeit, viszont nagyon közelről, szerethető módon mutatja be azokat a gyerekeket, akik kimagasló teljesítményt nyújtanak és nyújthatnak majd a jövőben a klasszikus zenében. Formabontó jellegét az is erősíti, hogy nemcsak a tehetségek felfedezése, de további segítsége, pályájuk elindítása is a vállalt feladatok közé tartozik, ugyanakkor a közönséget is bevonja a műsor, hiszen az egyik legfontosabb cél a komolyzene megszerettetése minél több korosztállyal. A Virtuózok a váratlan sikerrel élve, tovább bővítette palettáját, hiszen a Virtuózok Viadala koncertsorozat a már megismert hazai tehetségeket és egy-egy hangszert állít a középpontba, melyen az ifjú tehetségek összemérik tudásukat egy vendéggel. A közönségnek kell döntenie, mégpedig úgy, hogy nem lehet tudni, vajon kinek a játékát hallották. Április 24-én a Virtuózok Viadalának egyik szereplője Tóth Bettina lesz, aki hárfajátékával nyűgözött le mindenkit. Az ifjú tehetséget arról is kérdeztük, vajon az ő számára mit jelent a virtuozitás; mi az, amit a leginkább szeret a hárfában; mi a legmegerőltetőbb a gyakorlásban és a felkészülésben, és mik a tervei a verseny után.

Tóth Bettina

Tóth Bettina (Fotó/Forrás: Tóth Bettina)

Dubrovay László több mint két évtizede fejezte be nagyszabású balettjét. A Faust, az elkárhozott története Goethe remekművének 1. és 2. részét követi, s miként a filozofikus dráma, úgy a zene is enciklopédikus teljességre törekszik. A mű április 22-én csendül fel a Müpában a Pécsi Balett és a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Vincze Balázs, az est koreográfusa szerint Dubrovay Faust-víziója „monumentális, szinopszisa aprólékosan részletezett, elképesztően színes, a zenemű szinte tánc nélkül is vizualizálható, és a zeneszerző személyisége legalább annyira inspirál, mint Faust bolyongása, szerelmei és pokoljárása”. A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó eseményről a Fesztivál budapesti sajtótájékoztatóján – amelyen Dubrovay László is részt vett – Vincze Balázs nyilatkozott.

Vincze Balázs

Vincze Balázs (Fotó/Forrás: Marsalkó Péter)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 17-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Klasszikus

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hollywood

Gustavo Dudamel csillagot kapott a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ráadásul John Williams azt mondta rá, hogy egy géniusz.
Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.