Klasszikus

Fidelio Klasszik: Gergye, Hollerung, Kálloy Molnár

2016.09.23. 10:29
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának szeptember 24-i adásában hallható lesz Kovács Adrienn is, az Éjszakai Nyomozás – Detektív játék a holdfénynél című kiállítás egyik szervezője.

Gergye Krisztián Társulata a tavalyi nagysikerű Kokoscka babája után ismét a Bridging Europe Fesztivál keretében tartott bemutatót Lautrec táncolni fog címmel szeptember 23-án a Művészetek Palotájában. A francia koprodukcióban létrejött bemutató Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel. Az aranykornak nevezett előző századforduló Párizsának ellentmondásos atmoszférája elevenedik meg olyan vizualitás keretében, amely Lautrec világának 21. századi posztimpressziója. Az előadás egyben emlékmű, mely a halandóságra, de a lélek halhatatlanságára és a történelmen átívelő örök emberi kérdésekre világít rá. A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az összművészeti előadás önironikus humorával, túlmutatva a társadalomkritikán az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi. A legközelebb 2017-ben, a Nemzeti Táncszínház szervezésében látható előadásról a bemutató előtt a rendező-koreográfus Gergye Krisztiánnal beszélgettünk.

Gergye Krisztián

Gergye Krisztián (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara mind az együttes, mind pedig a zenekari tagok korát tekintve. 1993. óta hivatásos együttes, amelynek zeneigazgató-karmestere, Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben; az elmúlt években hatalmas sikerrel szerepelt itthon és külföldön egyaránt. Az idei évadban a zenekar hallható lesz a Budapest CAFe keretén belül is, de közös produkcióra készül a Közép-Európa Táncszínházzal, emellett a már jól megszokott Cinemusic koncertek is várják majd a közönséget.

Hollerung Gábor

Hollerung Gábor

Ki ne ismerné a „búsképű” lovag Don Quijote kalandjait, aki hű szolgájával, Sancho Panzával megvív minden létező ellenséggel? A mű eredeti címe: Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha, amelyet Miguel de Cervantes Saavedra írt, feltehetően 1605 körül. A műből számos feldolgozás, színdarab, filmváltozat született, és természetesen a zenés darabok íróinak fantáziáját is megihlette: a La Mancha lovagja című musical bemutatója 1965 novemberében volt Washingtonban – a népszerűségét bizonyítja, hogy 2328 előadást élt meg néhány év alatt. A La Mancha lovagja Európában elsőként Madridban mutatkozott be, majd hamarosan a Budapesti közönség is láthatta az Operettszínházban, Darvas Ivánnal és Galambos Erzsivel a főszerepekben. A musicalt Dale Wasserman jegyzi, aki eredetileg tévéjátékot akart írni a műből; csatlakozott hozzá Albert Marre, aki az ősbemutató szövegkönyvéért felelt és Mich Leigh zeneszerző, aki korábban reklámdalok írásából élt, valamint Joe Darion, akinek akkortájt szinte csak bukott darabjai voltak. Ám ők négyen mégis óriási sikerre vitték a Cervantesi történetet, hiszen több, mint négy évtizede folyamatosan játsszák a világ nagy színpadain. Hamarosan a József Attila Színház tűzi műsorára Nagy Viktor rendezésében, a főbb szerepekben Zöld Csabával, Foki Veronikával, Kálloy Molnár Péterrel és Gazdag Tiborral. A bemutató kapcsán a Sanchót alakító Kálloy Molnár Pétert kérdeztük.

Kálloy Molnár Péter

Kálloy Molnár Péter (Fotó/Forrás: MAO)

A Vajdahunyadvár ismét izgalmas kalandokkal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt, hiszen hamarosan kezdődik az  Éjszakai nyomozás , azaz a  Detektívjáték holdfényben  című kiállítás az f exhibition szervezésében. A 2016. szeptember 24-től november 6-ig látogatható tárlat és óriástársasjáték a Mezőgazdasági Múzeumban veszi kezdetét, ahol egy képzeletbeli, holdfényes kertben egy kalandos éjszakai nyomozás részeseként mehetnek a minidetektívek egy rejtélyes bajkeverő nyomába. Természetesen számos dolgot meg kell tanulni annak érdekében, hogy elkapják a tettest, például a nyomolvasás és felderítés fortélyait, így a bűneset helyszínén, elemlámpa fényénél már könnyebben összegyűjthetik a bűnjeleket és a bizonyítékokat. A nyomozótanoncok félhomályos kertben barangolnak, amelyet csak a hold világít meg, de így lehet a legbiztosabban találkozni a kert különös lakóival, a Szikrázóval, a Bódítóval, a Szürkületi Vadásszal és az Éjjellátóval. Közben folyamatosan ébernek kell maradni, hiszen trükkös fejtörők és megtévesztő nyomok teszik próbára a résztvevőket.  Kovács Adriennt, az  Éjszakai Nyomozás – Detektív játék a holdfénynél  című kiállítás egyik szervezőjét kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.