Klasszikus

Fidelio Klasszik: Gergye, Hollerung, Kálloy Molnár

2016.09.23. 10:29
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának szeptember 24-i adásában hallható lesz Kovács Adrienn is, az Éjszakai Nyomozás – Detektív játék a holdfénynél című kiállítás egyik szervezője.

Gergye Krisztián Társulata a tavalyi nagysikerű Kokoscka babája után ismét a Bridging Europe Fesztivál keretében tartott bemutatót Lautrec táncolni fog címmel szeptember 23-án a Művészetek Palotájában. A francia koprodukcióban létrejött bemutató Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel. Az aranykornak nevezett előző századforduló Párizsának ellentmondásos atmoszférája elevenedik meg olyan vizualitás keretében, amely Lautrec világának 21. századi posztimpressziója. Az előadás egyben emlékmű, mely a halandóságra, de a lélek halhatatlanságára és a történelmen átívelő örök emberi kérdésekre világít rá. A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az összművészeti előadás önironikus humorával, túlmutatva a társadalomkritikán az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi. A legközelebb 2017-ben, a Nemzeti Táncszínház szervezésében látható előadásról a bemutató előtt a rendező-koreográfus Gergye Krisztiánnal beszélgettünk.

Gergye Krisztián

Gergye Krisztián (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara mind az együttes, mind pedig a zenekari tagok korát tekintve. 1993. óta hivatásos együttes, amelynek zeneigazgató-karmestere, Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben; az elmúlt években hatalmas sikerrel szerepelt itthon és külföldön egyaránt. Az idei évadban a zenekar hallható lesz a Budapest CAFe keretén belül is, de közös produkcióra készül a Közép-Európa Táncszínházzal, emellett a már jól megszokott Cinemusic koncertek is várják majd a közönséget.

Hollerung Gábor

Hollerung Gábor

Ki ne ismerné a „búsképű” lovag Don Quijote kalandjait, aki hű szolgájával, Sancho Panzával megvív minden létező ellenséggel? A mű eredeti címe: Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha, amelyet Miguel de Cervantes Saavedra írt, feltehetően 1605 körül. A műből számos feldolgozás, színdarab, filmváltozat született, és természetesen a zenés darabok íróinak fantáziáját is megihlette: a La Mancha lovagja című musical bemutatója 1965 novemberében volt Washingtonban – a népszerűségét bizonyítja, hogy 2328 előadást élt meg néhány év alatt. A La Mancha lovagja Európában elsőként Madridban mutatkozott be, majd hamarosan a Budapesti közönség is láthatta az Operettszínházban, Darvas Ivánnal és Galambos Erzsivel a főszerepekben. A musicalt Dale Wasserman jegyzi, aki eredetileg tévéjátékot akart írni a műből; csatlakozott hozzá Albert Marre, aki az ősbemutató szövegkönyvéért felelt és Mich Leigh zeneszerző, aki korábban reklámdalok írásából élt, valamint Joe Darion, akinek akkortájt szinte csak bukott darabjai voltak. Ám ők négyen mégis óriási sikerre vitték a Cervantesi történetet, hiszen több, mint négy évtizede folyamatosan játsszák a világ nagy színpadain. Hamarosan a József Attila Színház tűzi műsorára Nagy Viktor rendezésében, a főbb szerepekben Zöld Csabával, Foki Veronikával, Kálloy Molnár Péterrel és Gazdag Tiborral. A bemutató kapcsán a Sanchót alakító Kálloy Molnár Pétert kérdeztük.

Kálloy Molnár Péter

Kálloy Molnár Péter (Fotó/Forrás: MAO)

A Vajdahunyadvár ismét izgalmas kalandokkal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt, hiszen hamarosan kezdődik az  Éjszakai nyomozás , azaz a  Detektívjáték holdfényben  című kiállítás az f exhibition szervezésében. A 2016. szeptember 24-től november 6-ig látogatható tárlat és óriástársasjáték a Mezőgazdasági Múzeumban veszi kezdetét, ahol egy képzeletbeli, holdfényes kertben egy kalandos éjszakai nyomozás részeseként mehetnek a minidetektívek egy rejtélyes bajkeverő nyomába. Természetesen számos dolgot meg kell tanulni annak érdekében, hogy elkapják a tettest, például a nyomolvasás és felderítés fortélyait, így a bűneset helyszínén, elemlámpa fényénél már könnyebben összegyűjthetik a bűnjeleket és a bizonyítékokat. A nyomozótanoncok félhomályos kertben barangolnak, amelyet csak a hold világít meg, de így lehet a legbiztosabban találkozni a kert különös lakóival, a Szikrázóval, a Bódítóval, a Szürkületi Vadásszal és az Éjjellátóval. Közben folyamatosan ébernek kell maradni, hiszen trükkös fejtörők és megtévesztő nyomok teszik próbára a résztvevőket.  Kovács Adriennt, az  Éjszakai Nyomozás – Detektív játék a holdfénynél  című kiállítás egyik szervezőjét kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.