Klasszikus

Fidelio Klasszik: Gergye, Hollerung, Kálloy Molnár

2016.09.23. 10:29
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának szeptember 24-i adásában hallható lesz Kovács Adrienn is, az Éjszakai Nyomozás – Detektív játék a holdfénynél című kiállítás egyik szervezője.

Gergye Krisztián Társulata a tavalyi nagysikerű Kokoscka babája után ismét a Bridging Europe Fesztivál keretében tartott bemutatót Lautrec táncolni fog címmel szeptember 23-án a Művészetek Palotájában. A francia koprodukcióban létrejött bemutató Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel. Az aranykornak nevezett előző századforduló Párizsának ellentmondásos atmoszférája elevenedik meg olyan vizualitás keretében, amely Lautrec világának 21. századi posztimpressziója. Az előadás egyben emlékmű, mely a halandóságra, de a lélek halhatatlanságára és a történelmen átívelő örök emberi kérdésekre világít rá. A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az összművészeti előadás önironikus humorával, túlmutatva a társadalomkritikán az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi. A legközelebb 2017-ben, a Nemzeti Táncszínház szervezésében látható előadásról a bemutató előtt a rendező-koreográfus Gergye Krisztiánnal beszélgettünk.

Gergye Krisztián

Gergye Krisztián (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

A Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legfiatalabb hivatásos zenekara mind az együttes, mind pedig a zenekari tagok korát tekintve. 1993. óta hivatásos együttes, amelynek zeneigazgató-karmestere, Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a magyar zenei életben; az elmúlt években hatalmas sikerrel szerepelt itthon és külföldön egyaránt. Az idei évadban a zenekar hallható lesz a Budapest CAFe keretén belül is, de közös produkcióra készül a Közép-Európa Táncszínházzal, emellett a már jól megszokott Cinemusic koncertek is várják majd a közönséget.

Hollerung Gábor

Hollerung Gábor

Ki ne ismerné a „búsképű” lovag Don Quijote kalandjait, aki hű szolgájával, Sancho Panzával megvív minden létező ellenséggel? A mű eredeti címe: Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha, amelyet Miguel de Cervantes Saavedra írt, feltehetően 1605 körül. A műből számos feldolgozás, színdarab, filmváltozat született, és természetesen a zenés darabok íróinak fantáziáját is megihlette: a La Mancha lovagja című musical bemutatója 1965 novemberében volt Washingtonban – a népszerűségét bizonyítja, hogy 2328 előadást élt meg néhány év alatt. A La Mancha lovagja Európában elsőként Madridban mutatkozott be, majd hamarosan a Budapesti közönség is láthatta az Operettszínházban, Darvas Ivánnal és Galambos Erzsivel a főszerepekben. A musicalt Dale Wasserman jegyzi, aki eredetileg tévéjátékot akart írni a műből; csatlakozott hozzá Albert Marre, aki az ősbemutató szövegkönyvéért felelt és Mich Leigh zeneszerző, aki korábban reklámdalok írásából élt, valamint Joe Darion, akinek akkortájt szinte csak bukott darabjai voltak. Ám ők négyen mégis óriási sikerre vitték a Cervantesi történetet, hiszen több, mint négy évtizede folyamatosan játsszák a világ nagy színpadain. Hamarosan a József Attila Színház tűzi műsorára Nagy Viktor rendezésében, a főbb szerepekben Zöld Csabával, Foki Veronikával, Kálloy Molnár Péterrel és Gazdag Tiborral. A bemutató kapcsán a Sanchót alakító Kálloy Molnár Pétert kérdeztük.

Kálloy Molnár Péter

Kálloy Molnár Péter (Fotó/Forrás: MAO)

A Vajdahunyadvár ismét izgalmas kalandokkal várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt, hiszen hamarosan kezdődik az  Éjszakai nyomozás , azaz a  Detektívjáték holdfényben  című kiállítás az f exhibition szervezésében. A 2016. szeptember 24-től november 6-ig látogatható tárlat és óriástársasjáték a Mezőgazdasági Múzeumban veszi kezdetét, ahol egy képzeletbeli, holdfényes kertben egy kalandos éjszakai nyomozás részeseként mehetnek a minidetektívek egy rejtélyes bajkeverő nyomába. Természetesen számos dolgot meg kell tanulni annak érdekében, hogy elkapják a tettest, például a nyomolvasás és felderítés fortélyait, így a bűneset helyszínén, elemlámpa fényénél már könnyebben összegyűjthetik a bűnjeleket és a bizonyítékokat. A nyomozótanoncok félhomályos kertben barangolnak, amelyet csak a hold világít meg, de így lehet a legbiztosabban találkozni a kert különös lakóival, a Szikrázóval, a Bódítóval, a Szürkületi Vadásszal és az Éjjellátóval. Közben folyamatosan ébernek kell maradni, hiszen trükkös fejtörők és megtévesztő nyomok teszik próbára a résztvevőket.  Kovács Adriennt, az  Éjszakai Nyomozás – Detektív játék a holdfénynél  című kiállítás egyik szervezőjét kérdezzük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 25-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Liszt Ferenc hangversenyzongorája is hallható lesz a doborjáni Liszt-fesztiválon

A helyreállított hangszer két koncerten is megszólal az október 16. és 26. között zajló doborjáni (Raiding) Liszt-fesztiválon.
Klasszikus videó

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Klasszikus videó

Lebombázott örmény templomban játszik ez a fiatal csellista

Puska helyett hangszert vett a kezébe Sevak Avanesyan, hogy a békét hirdesse a Kaukázus puskaporos hordójában.
Klasszikus ajánló

Ennyire bizarr tárgyakat még biztosan nem hallott!

Kondor Ádám darabjait mutatja be a Metrum Ensemble a BMC-ben. A cím – Bizarr tárgyak – egy pszichoanalitikus szakkifejezés.
Klasszikus ajánló

Interaktív hangszerkiállítást és konferenciát rendeznek Budapesten

Hangforrás címmel interaktív zenei és hangszertörténeti fesztivált, kiállítást és konferenciát rendeznek a budapesti Benczúr Házban november 13. és 15. között.