Klasszikus

Fidelio Klasszik: Gőz, Hámori, Kocsis

2015.09.18. 14:55
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának szeptember 19-i adásában hallható lesz még Andrusko Marcella is a Színházak Éjszakája kapcsán.

A magyar fővárosban tartja éves nagyrendezvényét a több mint száz tagszervezetet számláló nonprofit hálózat, a European Jazz Network. Az Európai Jazz Konferencia helyszíne szeptember 24-től 26-ig a Budapest Music Center lesz. A két és fél napon át tartó, angol nyelven zajló plenáris és szekcióüléseken a jazz mint előadóművészet számtalan aspektusa kerül terítékre, elsősorban a koncert- és klubszervezők, művészeti és kulturális menedzserek, impresszáriók, egyesületek, kiadók és oktatók nemzetközi tapasztalatcseréje jegyében. A találkozó legfontosabb magyar vonatkozása, hogy showcase jelleggel, rövidített koncerteken esténként összesen tizenegy magyar zenekar lép fel. A konferencián kívül arról is kérdeztük Gőz Lászlót , a Budapest Music Center igazgatóját, hogy a már megszokott hangversenysorozatok mellett milyen újdonságokkal szolgálnak az új évadban.

Gőz László

Gőz László

Szabadság címmel mutatja be évadnyitó hangversenyét az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémia nagytermében. Az előadás a Gyermekek vagyunk sorozat első állomása. Az előző évek újító kezdeményezését folytatva a zenekar az új évadban is három részből álló zeneszerző-portré sorozatokkal szeretné becsalogatni a művek hátterére és keletkezésük kontextusaira nyitott, javarészt fiatalokból álló közönséget a Budapest Music Centerbe. Az őszi szezonban a sorozat középpontjában Joseph Haydn személye és életműve áll, amelyet nem csupán szimfonikus, de kamarazenei és vokális alkotásokkal is igyekszik közelíteni a hallgatósághoz a sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor. Mindezekről, valamint az elmúlt nyár kiemelkedő eseményeiről Hámori Máté karmesterrel, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjével beszélgetünk.

Hámori Máté

Hámori Máté

A Nemzeti Filharmonikusok 2015/16-os évadának egyik kiemelt eseménye lesz a Richard Strauss-sorozat folytatása A béke napja című egyfelvonásos opera bemutatásával, amely a szerző eredeti szándékának megfelelően egy estén kerül színpadra Daphné című operájával. A két darabot október 1-jén szcenírozott előadásként mutatják be a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével, neves hazai és külföldi énekesekkel, Némedi Csaba rendezésében. Az NFZ vendégszólistáinak sorából az új évadban sem hiányzik majd Ránki Dezső és Perényi Miklós, de fellépnek Kelemen Barnabással, a fiatalok közül többek között Pusker Júliával és Celeng Máriával is. A vendégkarmesterek sorában a hazai Kovács János és Halász Péter mellett visszatér Carlo Montanaro és Kobajasi Kenicsiró. Újdonságként a Müpa Fesztiválszínházába invitálják a Virtuózok tehetségkutató verseny ifjú muzsikusait és zsűritagjait. Úton a zene címmel idén új oktatási programot indítottak, amelynek keretében az NFZ tagjai kisebb együtteseket formálva vidéki iskolákba látogatnak, hogy „kis mesterkurzusokat” tartsanak a gyerekeknek. Kocsis Zoltán jelezte, hogy a tervek szerint még idén folytatódik az „adminisztrációs okokból” egy ideje álló Bartók Új Sorozat felvétele a komponista férfi- és vegyes kari műveivel. Mindezekről a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatóját, Kocsis Zoltán karmestert kérdeztük.

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

A Színházak Éjszakáját szeptember 19-én rendezik meg a fővárosban. Az eseményen egy karszalaggal huszonöt színház különleges programjaiból válogathatunk. A Radnóti Színház idén a Lengyel Intézettel közösen készül a rendezvényre. Gyerekprogrammal, irodalmi beszélgetéssel és múltidézéssel várják a látogatókat. A Radnóti színpadán a tavaly nagy sikert aratott Vers á la carte után a Libikóka különkiadása lesz látható Krizsó Szilvia vezetésével, majd a Radnóti Bár elnevezésű zenés-táncos produkcióval zárják az estét. A részletekről és személyes élményekről is kérdeztük a Radnóti társulatának tagját, Andrusko Marcellát.

Andruskó Marcella és Adorjáni Bálint A csillagos ég c. előadásban

Andruskó Marcella és Adorjáni Bálint A csillagos ég c. előadásban (Fotó/Forrás: Siklós Péter)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 20-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Én ezt vittem haza David Helfgott koncertjéről

David Helfgott Budapesten lépett fel, természetesen Rahmanyinov III. zongoraversenyét is előadta. Meg sem próbálunk a koncertkritika keretein belül beszélni az előadásról.
Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.