Klasszikus

Fidelio Klasszik: Gőz, Hámori, Kocsis

2015.09.18. 14:55
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának szeptember 19-i adásában hallható lesz még Andrusko Marcella is a Színházak Éjszakája kapcsán.

A magyar fővárosban tartja éves nagyrendezvényét a több mint száz tagszervezetet számláló nonprofit hálózat, a European Jazz Network. Az Európai Jazz Konferencia helyszíne szeptember 24-től 26-ig a Budapest Music Center lesz. A két és fél napon át tartó, angol nyelven zajló plenáris és szekcióüléseken a jazz mint előadóművészet számtalan aspektusa kerül terítékre, elsősorban a koncert- és klubszervezők, művészeti és kulturális menedzserek, impresszáriók, egyesületek, kiadók és oktatók nemzetközi tapasztalatcseréje jegyében. A találkozó legfontosabb magyar vonatkozása, hogy showcase jelleggel, rövidített koncerteken esténként összesen tizenegy magyar zenekar lép fel. A konferencián kívül arról is kérdeztük Gőz Lászlót , a Budapest Music Center igazgatóját, hogy a már megszokott hangversenysorozatok mellett milyen újdonságokkal szolgálnak az új évadban.

Gőz László

Gőz László

Szabadság címmel mutatja be évadnyitó hangversenyét az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémia nagytermében. Az előadás a Gyermekek vagyunk sorozat első állomása. Az előző évek újító kezdeményezését folytatva a zenekar az új évadban is három részből álló zeneszerző-portré sorozatokkal szeretné becsalogatni a művek hátterére és keletkezésük kontextusaira nyitott, javarészt fiatalokból álló közönséget a Budapest Music Centerbe. Az őszi szezonban a sorozat középpontjában Joseph Haydn személye és életműve áll, amelyet nem csupán szimfonikus, de kamarazenei és vokális alkotásokkal is igyekszik közelíteni a hallgatósághoz a sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor. Mindezekről, valamint az elmúlt nyár kiemelkedő eseményeiről Hámori Máté karmesterrel, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetőjével beszélgetünk.

Hámori Máté

Hámori Máté

A Nemzeti Filharmonikusok 2015/16-os évadának egyik kiemelt eseménye lesz a Richard Strauss-sorozat folytatása A béke napja című egyfelvonásos opera bemutatásával, amely a szerző eredeti szándékának megfelelően egy estén kerül színpadra Daphné című operájával. A két darabot október 1-jén szcenírozott előadásként mutatják be a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével, neves hazai és külföldi énekesekkel, Némedi Csaba rendezésében. Az NFZ vendégszólistáinak sorából az új évadban sem hiányzik majd Ránki Dezső és Perényi Miklós, de fellépnek Kelemen Barnabással, a fiatalok közül többek között Pusker Júliával és Celeng Máriával is. A vendégkarmesterek sorában a hazai Kovács János és Halász Péter mellett visszatér Carlo Montanaro és Kobajasi Kenicsiró. Újdonságként a Müpa Fesztiválszínházába invitálják a Virtuózok tehetségkutató verseny ifjú muzsikusait és zsűritagjait. Úton a zene címmel idén új oktatási programot indítottak, amelynek keretében az NFZ tagjai kisebb együtteseket formálva vidéki iskolákba látogatnak, hogy „kis mesterkurzusokat” tartsanak a gyerekeknek. Kocsis Zoltán jelezte, hogy a tervek szerint még idén folytatódik az „adminisztrációs okokból” egy ideje álló Bartók Új Sorozat felvétele a komponista férfi- és vegyes kari műveivel. Mindezekről a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatóját, Kocsis Zoltán karmestert kérdeztük.

Kocsis Zoltán

Kocsis Zoltán

A Színházak Éjszakáját szeptember 19-én rendezik meg a fővárosban. Az eseményen egy karszalaggal huszonöt színház különleges programjaiból válogathatunk. A Radnóti Színház idén a Lengyel Intézettel közösen készül a rendezvényre. Gyerekprogrammal, irodalmi beszélgetéssel és múltidézéssel várják a látogatókat. A Radnóti színpadán a tavaly nagy sikert aratott Vers á la carte után a Libikóka különkiadása lesz látható Krizsó Szilvia vezetésével, majd a Radnóti Bár elnevezésű zenés-táncos produkcióval zárják az estét. A részletekről és személyes élményekről is kérdeztük a Radnóti társulatának tagját, Andrusko Marcellát.

Andruskó Marcella és Adorjáni Bálint A csillagos ég c. előadásban

Andruskó Marcella és Adorjáni Bálint A csillagos ég c. előadásban (Fotó/Forrás: Siklós Péter)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 20-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.
Klasszikus

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Színház

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.
Klasszikus magazin

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus orgona

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Klasszikus ajánló

Nagy zeneszerzők szerelmi életéről szól Bősze Ádám új előadássorozata

Nem a komolyzenét akarja népszerűsíteni, célja csupán, hogy érdekes legyen. Új előadássorozatában a női szemszögre különös figyelmet fordítva beszél nagy zeneszerzők nagy szerelmeiről Bősze Ádám.
Klasszikus kortárs zene

Kurtág operája a negyedik a legjobb 21. századi művek listáján – a Guardian szerint

Habár úgy tűnt, soha nem készül el, végül Kurtág életművének eklatáns darabja lett A játszma vége – írja a Guardian. A tekintélyes brit lap összeszedte a 21. század legjobb kortárs klasszikus zenei alkotásait. Íme a lista.