Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hámori Máté, Horváth Zsolt és Tóth Árpád

2016.05.06. 13:25
Ajánlom
A magazinműsor május 7-i adásában hallható lesz még Szigeti Tamás fotográfus is.

Klasszikus kedvencek 2016 címmel május 15-én harmadik alkalommal hangzik el a Müpában a Klasszik Rádió és az Óbudai Danubia Zenekar nyárköszöntő koncertje. Az esten a Klasszik Rádió repertoárjának legnépszerűbb dallamai csendülnek fel. A friss és könnyed klasszikus zenei műsort énekes és hangszeres szólisták teszik még különlegesebbé. A hangverseny karmesterével, Hámori Mátéval beszélgetünk.

Hámori Máté

Hámori Máté (Fotó/Forrás: Óbudai Danubia Zenekar)

A pécsi Pannon Filharmonikus Zenekar története közel kétszáz éves múltra tekint vissza. A zenekar elődjét 1811-ben alapították Zeneművész Társaság néven, s abban az évben, decemberben adták első koncertjüket a muzsikusok özvegyeinek és árváinak. A következő évtizedekben számos formában és névvel léteztek és alakultak át a pécsi szimfonikus zenekar elődei, többek között volt Szabad Királyi Pécs Városi Zenekar, majd 1871-ben Zeneegylet. Hosszabb ideig működött – 1895-től 1948-ig – a Zenekedvelők Egyesületének Zenekara, végül 1951-ben jött létre az első hivatalos pécsi szimfonikus zenekar. Önálló művészeti intézményként, Pécsi Szimfonikus Zenekar néven működtek; első karmesterük Breitner Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója volt. Időközben Howard Wiiliams, az első Magyarországon dolgozó brit karmester vette át a szakmai irányítást, s végül az együttesből Hamar Zsolt vezetése alatt lett a ma is ismert Pannon Filharmonikus Zenekar. Amikor Horváth Zsolt trombitaművész, közgazdász lett a zenekar vezetője, két együttes jött létre: egy hangversenyzenekar és egy kamara szimfonikus együttes, de nemcsak a szervezeti átalakulások jellemzik ezt a munkát, hanem a mai napig tartó művészeti szemlélet átalakulása is: sok kortárs darab és kreatív projektek sokasága. Horváth Zsoltot kétrészes interjúnkban többek között a szimfonikus zenekarok működéséről, a Pannon Filharmonikusok márkaépítés-menedzsmentjéről, Pécs meghatározó kulturális szerepéről is kérdeztük.

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

Csíkszerda - Csíkosan

Csíkszerda - Csíkosan (Fotó/Forrás: Csíkszerda Együttes)

A Csíkszerda kórus az egyik legérdekesebb, legtöbb tagot számláló és legrendhagyóbb amatőr kórus, akik ma Magyarországon énekelnek. Létrejöttük is szokatlan, az együttes minden szerdán próbált – innen kapta a nevét. Az azóta már több, mint 100 tagot számláló kórus nagyon népszerű, részben a tagok lelkesedése, részben pedig karizmatikus vezetőjük, Tóth Árpád személye okán. A karnagy, aki tanít középiskolásokat is, úgy gondolta, a hagyományos karének nemcsak unalmas, de új kihívásokra, új módszerekre is vár. Ekkor hozta létre a minden elemében formabontó együttest, amely azóta is folyamatosan kísérletezik. A közönség május 13-án, 14-én és 15-én láthatja őket legközelebb Mária története című műsorukkal. Tóth Árpádnak – a Csíkszerda nevű amatőr kórus létrehozásán túl – másik, hasonlóan nagy tömegeket mozgató, eredetileg kísérleti, ma már várt, szervezett, nagy érdeklődéssel kísért projektje a Kórusok éjszakája, amely idén június 4-én, a Palotanegyedben vár az utcára, terekre, zöld udvarokba, eldugott terecskékre minden zenét szeretőt, hogy a több, mint 60 csatlakozó kórus valamelyikének muzsikálásában gyönyörködhessen. A karnagyot arról is kérdeztük, hogyan lehet összetartani ennyi embert; hogyan lehet jól összeállítani egy mindig izgalmas és teljesíthető műsort; mi az erőssége a Csíkszerdának és hogyan készülnek a Kórusok éjszakájára?

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya 34. alkalommal írta ki a Magyar Sajtófotó Pályázatot, amelyre 240 fotográfus hétezernél is több képpel pályázott sikeresen. A magyar sajtófotográfia legrangosabb versenyére beérkező munkákat neves szakemberekből álló, öttagú zsűri bírálta el. A legjobbak közül közel négyszáz képet nézhetünk meg május közepéig a Capa Központban.  Szigeti Tamás  fotográfust, a tárlat rendezőjét az idei év súlypontjairól és a legizgalmasabb sorozatokról is kérdeztük.

Szigeti Tamás

Szigeti Tamás (Fotó/Forrás: Mudra László)

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 8-án, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.