Klasszikus

Fidelio Klasszik: Haydn Fesztivál, Benkó Sándor, Rost Andrea

2011.07.08. 14:39
Ajánlom
A Fidelio Klasszik július 9-i adásában szó lesz a Művészetek Völgyéről, valamint megszólal Szabó Zoltán Attila és Kerekes Éva színésznő is.

Haydn Trió-Maraton, zenekari koncertek, zongora matinék és délutáni gitármuzsika várja többek között mindazokat, akik ebben az évben is ellátogatnak a Haydn Fesztiválra. A Budapesti Vonósok kamarazenekar 1995-ben életre hívott komolyzenei rendezvénysorozatának koncertjeit azonban a fertődi Eszterházy kastély felújítási munkálatai miatt idén nem a már megszokott helyszínen, hanem Sopronban hallgathatja meg a közönség. A július 14-és 17-e között zajló 17. Haydn Fesztivál programjait Szokolay Orsolya, a Budapesti Vonósok kamarazenekar menedzsere ismertette.

Lassan hagyománnyá válik, hogy júliusban nyári bemutatóra készülnek a Thália Színházban. Ezúttal Neil Simon Ölelj át! című vígjátékát mutatják be július 17-én a budapesti játszóhelyen. A kamaradarab főszereplői egy ötvenes író - Gálffi László -, aki gyászolja a feleségét és egy (színész)nő - Takács Kati -, akit elhagyott a férje. Érthető módon egyikük sem vágyik új kapcsolatra. A két alkalmi kerítő, a férfi öccse - Görög László - és a nő barátnője - Kerekes Éva - mégis mindent elkövet, hogy a szerelemkerülők párra találjanak. S hogy sikerrel járnak-e? - Kerekes Évával erre kereste a választ Hegedűs Claudia.

Még a világ legnívósabb színpadain is otthonosan mozgó Rost Andrea arcán látható volt az izgalom, amikor június 29-én a Brandenburgi kapu előtti színpadra lépett. A magyar uniós elnökség záróünnepségének, a nagyszabású szabadtéri koncertnek nemcsak az egyik húzóneve, hanem ötletgazdája is volt. Európa egyik legpatinásabb és a jelenkori történelem szempontjából majdhogynem legjelentősebb helyszíne fogadta be néhány órára a Kárpát-medence magyar, zsidó és roma népdalait, a Pannon Dalok című produkciót - egy világpolgár énekes, valamint a Budapest Klezmer Band előadásában, Kocsis Zoltán kíséretében. A rendezvényt megelőző próbákon Rost Andreával Orosz Márta beszélgetett.

Az idei Művészetek Völgye alatt a Hello Woodban kilenc hazai és három határon túli egyetemről 55 diák vesz részt a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport által megrendezett idei egyhetes alkotótáborában, ahol három témában indulnak workshopok. A programokról Huszár Andrást Papp Tímea kérdezte.

Kálloy Molnár Péter színész-rendező és Szabó Zoltán Attila, a Nyugat ma című folyóirat szerkesztője és a Pilvax művészeti vezetője portréfilmet forgatott Hetényi Károlyról. A most 90 éves Karcsi bácsi volt inas a New Yorkban, éveket töltött a Royalban, a Gellértben, a Fészek Klubban, a Kulacs Étteremben, de dolgozott malomban és volt keszonos is. Rick Zsófi Szabó Zoltán Attilával beszélgetett a filmről és a mai budapesti kávéházakról.

Idén immár huszadik alkalommal várja látogatóit a Zempléni Fesztivál augusztus 12-és 20-a között. Az összművészeti seregszemle programkínálatában ebben az évben is rangos komolyzenei koncertek, irodalmi-, színházi- és táncos estek, könnyűzenei- és jazz programok, kiállítások kapnak helyet. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendégegyüttes és szólista lép fel évről évre Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein. A jubileumi évben többszörösen is ünnepi estnek ígérkezik augusztus 12-én a Benkó Dixieland Band tokaji koncertje. Ezzel a műsorral a zenekar tagjai a példaképüknek tekintett, 110 éve született és 40 éve elhunyt Louis Armstrong emléke előtt tisztelegnek. A koncertről a Benkó Dixieland Band alapítóját, Benkó Sándort Hegedűs Claudia kérdezte.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.