Klasszikus

Fidelio Klasszik: Haydn Fesztivál, Benkó Sándor, Rost Andrea

2011.07.08. 14:39
Ajánlom
A Fidelio Klasszik július 9-i adásában szó lesz a Művészetek Völgyéről, valamint megszólal Szabó Zoltán Attila és Kerekes Éva színésznő is.

Haydn Trió-Maraton, zenekari koncertek, zongora matinék és délutáni gitármuzsika várja többek között mindazokat, akik ebben az évben is ellátogatnak a Haydn Fesztiválra. A Budapesti Vonósok kamarazenekar 1995-ben életre hívott komolyzenei rendezvénysorozatának koncertjeit azonban a fertődi Eszterházy kastély felújítási munkálatai miatt idén nem a már megszokott helyszínen, hanem Sopronban hallgathatja meg a közönség. A július 14-és 17-e között zajló 17. Haydn Fesztivál programjait Szokolay Orsolya, a Budapesti Vonósok kamarazenekar menedzsere ismertette.

Lassan hagyománnyá válik, hogy júliusban nyári bemutatóra készülnek a Thália Színházban. Ezúttal Neil Simon Ölelj át! című vígjátékát mutatják be július 17-én a budapesti játszóhelyen. A kamaradarab főszereplői egy ötvenes író - Gálffi László -, aki gyászolja a feleségét és egy (színész)nő - Takács Kati -, akit elhagyott a férje. Érthető módon egyikük sem vágyik új kapcsolatra. A két alkalmi kerítő, a férfi öccse - Görög László - és a nő barátnője - Kerekes Éva - mégis mindent elkövet, hogy a szerelemkerülők párra találjanak. S hogy sikerrel járnak-e? - Kerekes Évával erre kereste a választ Hegedűs Claudia.

Még a világ legnívósabb színpadain is otthonosan mozgó Rost Andrea arcán látható volt az izgalom, amikor június 29-én a Brandenburgi kapu előtti színpadra lépett. A magyar uniós elnökség záróünnepségének, a nagyszabású szabadtéri koncertnek nemcsak az egyik húzóneve, hanem ötletgazdája is volt. Európa egyik legpatinásabb és a jelenkori történelem szempontjából majdhogynem legjelentősebb helyszíne fogadta be néhány órára a Kárpát-medence magyar, zsidó és roma népdalait, a Pannon Dalok című produkciót - egy világpolgár énekes, valamint a Budapest Klezmer Band előadásában, Kocsis Zoltán kíséretében. A rendezvényt megelőző próbákon Rost Andreával Orosz Márta beszélgetett.

Az idei Művészetek Völgye alatt a Hello Woodban kilenc hazai és három határon túli egyetemről 55 diák vesz részt a MOME line - design műhely és az ÚJIRÁNY csoport által megrendezett idei egyhetes alkotótáborában, ahol három témában indulnak workshopok. A programokról Huszár Andrást Papp Tímea kérdezte.

Kálloy Molnár Péter színész-rendező és Szabó Zoltán Attila, a Nyugat ma című folyóirat szerkesztője és a Pilvax művészeti vezetője portréfilmet forgatott Hetényi Károlyról. A most 90 éves Karcsi bácsi volt inas a New Yorkban, éveket töltött a Royalban, a Gellértben, a Fészek Klubban, a Kulacs Étteremben, de dolgozott malomban és volt keszonos is. Rick Zsófi Szabó Zoltán Attilával beszélgetett a filmről és a mai budapesti kávéházakról.

Idén immár huszadik alkalommal várja látogatóit a Zempléni Fesztivál augusztus 12-és 20-a között. Az összművészeti seregszemle programkínálatában ebben az évben is rangos komolyzenei koncertek, irodalmi-, színházi- és táncos estek, könnyűzenei- és jazz programok, kiállítások kapnak helyet. A magyar művészeti élet kiválóságai mellett számos külföldi vendégegyüttes és szólista lép fel évről évre Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein. A jubileumi évben többszörösen is ünnepi estnek ígérkezik augusztus 12-én a Benkó Dixieland Band tokaji koncertje. Ezzel a műsorral a zenekar tagjai a példaképüknek tekintett, 110 éve született és 40 éve elhunyt Louis Armstrong emléke előtt tisztelegnek. A koncertről a Benkó Dixieland Band alapítóját, Benkó Sándort Hegedűs Claudia kérdezte.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére július 10-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.