Klasszikus

Fidelio Klasszik: Helfgott, Orlai, ESZME

2011.04.28. 19:58
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik április 30-i adásában.

Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete május 12. és 15. között első alkalommal rendezi meg az ESZME Fesztivált a Thália Színház Arizona és Új Stúdiójában. A négy nap alatt 13 produkciót láthat a közönség: délelőtt a családokat és az óvodás vagy iskolás csoportokat várják, esténként a felnőttek mehetnek bábszínházba. Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete, vagyis az ESZME 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a magyar kulturális közéletben részt vevő szabadúszó előadóművészeket összefogja. Az egyesület végez műsorszervezési, programközvetítői segítségnyújtást, jogi és gazdasági tanácsadást, segíti a tagok promócióját a hazai és a külföldi kulturális piacon. Mindazonáltal igyekszik többnek lenni ennél: olyan művészi alkotóközösség, mely azonos gondolkodású, minőségi színházi előadásokat létrehozó tagokat tömörít. Az egyesületről és a fesztiválról Csató Kata bábszínésszel, bábrendezővel, az ESZME egyik alapító tagjával és egyben elnökével Papp Tímea beszélgetett.

 A világ legnevesebb koncerttermeinek ünnepelt sztárja, David Helfgott május 8-án Budapesten ad koncertet. Az ausztrál zongoraművész, akit többek között Liszt egyik leghitelesebb előadójaként tartanak számon, a budapesti koncerten Bach, Mendelssohn, Chopin és Rahmanyinov műveket szólaltat meg a Budapesti Kongresszusi Központban. David Helfgott legkedvesebb szólóművét, Liszt b-moll szonátáját a koncert végére tartogatja. A neves előadóművész feleségét ausztráliai otthonukban hívtuk fel és egyebek mellett arra kértük, meséljen nekünk férje magyar kötődéseiről, zenei újjászületéséről, mindennapjairól és kedvteléseiről, valamint idézze fel nekünk, milyen is volt megélni azokat a csaknem 30 évvel ezelőtti pillanatokat, amikor David Helfgott sikerrel tért vissza a koncertéletbe. A következő percekben egy született zongorista feleségét, Gillian Helfgottot hallják.

Az Orlai Produkciós Iroda tavaly június óta játszik a Belvárosi Színházban. Idén nyáron három új előadás is repertoárra kerül olyan alkotókkal mint a napokban a nemzet színészének választott Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós, Szacsvay László, Őze Áron, Fullajtár Andrea, Gálffi László, Ascher Tamás, Udvaros Dorottya és Hernádi Judit. A produkciós iroda vezetőjével, Orlai Tiborral Rick Zsófi beszélgetett az elmúlt egy évről és a nyári bemutatókról.

A csaknem másfél évvel ezelőtt alakult HungarOperett Társulata a nemrégiben véget ért országos koncertturné után sem pihen. Ezúttal a budapesti közönséget szeretnék meghódítani egy fergeteges produkcióval. Május 9-én egy kétfelvonásos anyák napi operettgálával készülnek az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az egész estés gálaműsorról Kollár Péter Eriket, a HungarOperett alapítóját és művészeti vezetőjét Hegedűs Claudia kérdezte.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 1-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Könyv

Íróként saját magam és szereplőim igazságát képviselem - Interjú Légrádi Gergellyel

Ügyvéd, író, de mindezek felett egy gondolkodó, kételyekkel élő ember. Légrádi Gergellyel harmadik, Nélkülem című kötetéről és a gondolkodás, lassítás, valamint a pillanatok megélésének fontosságáról beszélgettünk.
Tánc

Ne maradj le a CAFé Budapest rendkívüli táncbemutatóiról!

Sokszínű tánckínálattal jön a CAFé Budapest: többek között világhírű koreográfusok modern balettdarabjai, szürrealista táncelőadás és nagysikerű újcirkusz produkció közül válogathatunk.
Vizuál

Vincent Van Gogh bőrébe bújik Willem Dafoe ebben az új filmben

A világhírű holland festőről rendezett életrajzi filmet Julia Schnabel. A főszerepben a Krisztus utolsó megkísértése és A szakasz című filmekből ismert Willem Dafoe.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bfz

Arvo Pärt megkönnyezte a Fesztiválzenekar játékát

A klasszikus zene főpapját meghatotta, ahogyan a Budapesti Fesztiválzenekar és a Cantemus Vegyeskar a Te Deum című művét adta elő szeptember 21-én a Müpában.
Klasszikus szemle

Schiff András szerint ez a hangköz jellemzi Magyarországot

Schiff András évek óta nem lép fel Magyarországon, de még interjút sem nagyon ad a hazai sajtónak. Az Indexszel most kivételt tett, de csak írásban volt hajlandó válaszolni.
Klasszikus fesztivál

Rahmanyinov áll az első Orosz Zenei Fesztivál középpontjában

Két évforduló az apropója annak, hogy Szergej Rahmanyinov áll a fókuszában az először megszervezett Orosz Zenei Fesztiválnak szeptember 29-től október 6-ig Budapesten és Debrecenben.
Klasszikus ajánló

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.