Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hogyan kössük le a gyerekek figyelmét?

2019.01.25. 15:00
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 26-i adásában a Felelős Szülők iskolájával is foglalkozunk.

A műsorban vendégünk lesz Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója és Szarvas József színművész.

Csadi Zoltán

A Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, a nemrégiben Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Csadi Zoltán állítja színpadra Twist Olivér történetét, amely február 1-től látható a Bartók Kamaraszínházban. Az előadás főszereplői dunaújvárosi gyerekek. A rendező számára ez a történet, vagyis a Balassa Eszter dramaturggal közösen írt adaptáció az árulásról szól, arról, hogy mindannyian követünk el kisebb-nagyobb árulásokat. A színész-rendezővel a dickensi történet mélyrétegéről, az előadás látványvilágáról beszélgetünk.

Szarvas József

Színpadra kerül Szarvas József élete, méghozzá a Nemzeti Színházban, ahova gyerekkora óta vágyott. A vallomásszerű önálló est alapjául a Pustol a hó – Könnyű neked, Szarvas Józsi… című, Bérczes Lászlóval közösen írt életregény szolgál. A január 27-én a Bajor Gizi Szalonban debütáló előadás tulajdonképpen a színművész találkozása önmagával, aki valaha tanyasi kisfiú volt, hentesnek készült, majd lett a Csokonai Színház segédszínésze, a Vígszínház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, majd pedig az új Nemzeti Színház színésze, a viszáki Tündérkert és a Kaszás Attila Pajtaszínház életre hívója. Kétrészes interjúnkban a Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész mesél vallomásos önálló estje kihívásairól, a Nemzeti Színház iránti vonzalmáról, álmairól, valamint gyermekkori élményeiről is.

50924370_10156033756388359_1129295250288803840_n-145304.jpg

Szarvas József (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Tibenszky Moni Lisa

Az utóbbi években jellegzetes problémává vált, hogy a gyerekek érdeklődését nagyon nehéz lekötni – a figyelmük néhány perc alatt kimerül, folyamatosan újabb meg újabb intenzív ingereket követelnek, különben elunják magukat. Mi pedig izgatottan visszük a gyereket egyik programról a másikra, szaladgálunk vele gyerekkoncertről játszóházba, onnan esetleg valami 'fejlesztő' programra, ha pedig éppen nem érünk rá, akkor a kezébe nyomjuk a tabletet. Azt hisszük, folyamatosan szórakoztatnunk kell. De miért tüsténkedünk körülötte állandóan, ahelyett, hogy néha kicsit végre békén hagynánk? Mert jó szülők szeretnénk lenni, és attól tartunk, hogy ha épp nincs semmi program, akkor unatkozni fog, magányos lesz, nem tud mit kezdeni magával egyedül. Meg talán mi magunk is úgy vagyunk szocializálva, hogy csak azt érezzük programnak, ami 'program'. Ám azzal, hogy a gyereket egyik programról hurcoljuk a másikra, elvesszük tőle azt az úgyszólván érzéki örömöt, amit az egyszerű, hétköznapi tevékenységekben való elmélyülés nyújt

– mondja Vekerdy Tamás, és ezt képviseli a Felelős Szülők Iskolája is. Különleges helyet foglal el ez a kezdeményezés, közösség az oktatásban, nevelésben, hiszen nem egyszerűen csak alternatív szemléletet képviselnek, nemcsak az elméleti megközelítés jellemzi a közösséget, hanem hiteles szakemberek tartanak előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat a gyereknevelésről, fejlesztésről, módszerekről, a testi és lelki egészségről. Évek óta szerveznek előadássorozatokat, amelyek nagyon népszerűek a szülők, pedagógusok és a kapcsolódó szakterületek képviselői között. Hamarosan újabb sorozatot indít útjára a Felelős Szülők iskolája: ezúttal  Dobos Orsolya pedagógiatanár az alternatív oktatásról tart előadást, de találkozhatunk Kádár Annamária pszichológussal is, aki a személyiségtípusok együttműködéséről mesél, sőt, a férfiak pedagógiában, a napi oktatásban betöltött szerepéről is hallhatunk a meghívott előadóktól. Tibenszky Moni Lisát, a Felelős Szülők Iskolájának alapítóját arról is kérdezzük, hogy mennyire nyitottak a szülők és a szakemberek erre a szemléletre, vagy mennyire tekintik elszigetelt, divatos irányzatnak az alternatív pedagógiát; milyen kritika fogalmazódik meg leggyakrabban a szülőkben, és milyen döntések születnek, amelyek tévútra vihetnek; hogyan épülnek fel az előadások, és mik a visszajelzések?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. január 27-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Fejléckép: Godong /UIG via Getty Images Hungary

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.