Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hogyan kössük le a gyerekek figyelmét?

2019.01.25. 15:00
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 26-i adásában a Felelős Szülők iskolájával is foglalkozunk.

A műsorban vendégünk lesz Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója és Szarvas József színművész.

Csadi Zoltán

A Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, a nemrégiben Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Csadi Zoltán állítja színpadra Twist Olivér történetét, amely február 1-től látható a Bartók Kamaraszínházban. Az előadás főszereplői dunaújvárosi gyerekek. A rendező számára ez a történet, vagyis a Balassa Eszter dramaturggal közösen írt adaptáció az árulásról szól, arról, hogy mindannyian követünk el kisebb-nagyobb árulásokat. A színész-rendezővel a dickensi történet mélyrétegéről, az előadás látványvilágáról beszélgetünk.

Szarvas József

Színpadra kerül Szarvas József élete, méghozzá a Nemzeti Színházban, ahova gyerekkora óta vágyott. A vallomásszerű önálló est alapjául a Pustol a hó – Könnyű neked, Szarvas Józsi… című, Bérczes Lászlóval közösen írt életregény szolgál. A január 27-én a Bajor Gizi Szalonban debütáló előadás tulajdonképpen a színművész találkozása önmagával, aki valaha tanyasi kisfiú volt, hentesnek készült, majd lett a Csokonai Színház segédszínésze, a Vígszínház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, majd pedig az új Nemzeti Színház színésze, a viszáki Tündérkert és a Kaszás Attila Pajtaszínház életre hívója. Kétrészes interjúnkban a Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész mesél vallomásos önálló estje kihívásairól, a Nemzeti Színház iránti vonzalmáról, álmairól, valamint gyermekkori élményeiről is.

50924370_10156033756388359_1129295250288803840_n-145304.jpg

Szarvas József (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Tibenszky Moni Lisa

Az utóbbi években jellegzetes problémává vált, hogy a gyerekek érdeklődését nagyon nehéz lekötni – a figyelmük néhány perc alatt kimerül, folyamatosan újabb meg újabb intenzív ingereket követelnek, különben elunják magukat. Mi pedig izgatottan visszük a gyereket egyik programról a másikra, szaladgálunk vele gyerekkoncertről játszóházba, onnan esetleg valami 'fejlesztő' programra, ha pedig éppen nem érünk rá, akkor a kezébe nyomjuk a tabletet. Azt hisszük, folyamatosan szórakoztatnunk kell. De miért tüsténkedünk körülötte állandóan, ahelyett, hogy néha kicsit végre békén hagynánk? Mert jó szülők szeretnénk lenni, és attól tartunk, hogy ha épp nincs semmi program, akkor unatkozni fog, magányos lesz, nem tud mit kezdeni magával egyedül. Meg talán mi magunk is úgy vagyunk szocializálva, hogy csak azt érezzük programnak, ami 'program'. Ám azzal, hogy a gyereket egyik programról hurcoljuk a másikra, elvesszük tőle azt az úgyszólván érzéki örömöt, amit az egyszerű, hétköznapi tevékenységekben való elmélyülés nyújt

– mondja Vekerdy Tamás, és ezt képviseli a Felelős Szülők Iskolája is. Különleges helyet foglal el ez a kezdeményezés, közösség az oktatásban, nevelésben, hiszen nem egyszerűen csak alternatív szemléletet képviselnek, nemcsak az elméleti megközelítés jellemzi a közösséget, hanem hiteles szakemberek tartanak előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat a gyereknevelésről, fejlesztésről, módszerekről, a testi és lelki egészségről. Évek óta szerveznek előadássorozatokat, amelyek nagyon népszerűek a szülők, pedagógusok és a kapcsolódó szakterületek képviselői között. Hamarosan újabb sorozatot indít útjára a Felelős Szülők iskolája: ezúttal  Dobos Orsolya pedagógiatanár az alternatív oktatásról tart előadást, de találkozhatunk Kádár Annamária pszichológussal is, aki a személyiségtípusok együttműködéséről mesél, sőt, a férfiak pedagógiában, a napi oktatásban betöltött szerepéről is hallhatunk a meghívott előadóktól. Tibenszky Moni Lisát, a Felelős Szülők Iskolájának alapítóját arról is kérdezzük, hogy mennyire nyitottak a szülők és a szakemberek erre a szemléletre, vagy mennyire tekintik elszigetelt, divatos irányzatnak az alternatív pedagógiát; milyen kritika fogalmazódik meg leggyakrabban a szülőkben, és milyen döntések születnek, amelyek tévútra vihetnek; hogyan épülnek fel az előadások, és mik a visszajelzések?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. január 27-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Fejléckép: Godong /UIG via Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.