Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hogyan kössük le a gyerekek figyelmét?

2019.01.25. 15:00
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 26-i adásában a Felelős Szülők iskolájával is foglalkozunk.

A műsorban vendégünk lesz Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója és Szarvas József színművész.

Csadi Zoltán

A Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, a nemrégiben Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Csadi Zoltán állítja színpadra Twist Olivér történetét, amely február 1-től látható a Bartók Kamaraszínházban. Az előadás főszereplői dunaújvárosi gyerekek. A rendező számára ez a történet, vagyis a Balassa Eszter dramaturggal közösen írt adaptáció az árulásról szól, arról, hogy mindannyian követünk el kisebb-nagyobb árulásokat. A színész-rendezővel a dickensi történet mélyrétegéről, az előadás látványvilágáról beszélgetünk.

Szarvas József

Színpadra kerül Szarvas József élete, méghozzá a Nemzeti Színházban, ahova gyerekkora óta vágyott. A vallomásszerű önálló est alapjául a Pustol a hó – Könnyű neked, Szarvas Józsi… című, Bérczes Lászlóval közösen írt életregény szolgál. A január 27-én a Bajor Gizi Szalonban debütáló előadás tulajdonképpen a színművész találkozása önmagával, aki valaha tanyasi kisfiú volt, hentesnek készült, majd lett a Csokonai Színház segédszínésze, a Vígszínház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, majd pedig az új Nemzeti Színház színésze, a viszáki Tündérkert és a Kaszás Attila Pajtaszínház életre hívója. Kétrészes interjúnkban a Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész mesél vallomásos önálló estje kihívásairól, a Nemzeti Színház iránti vonzalmáról, álmairól, valamint gyermekkori élményeiről is.

50924370_10156033756388359_1129295250288803840_n-145304.jpg

Szarvas József (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Tibenszky Moni Lisa

Az utóbbi években jellegzetes problémává vált, hogy a gyerekek érdeklődését nagyon nehéz lekötni – a figyelmük néhány perc alatt kimerül, folyamatosan újabb meg újabb intenzív ingereket követelnek, különben elunják magukat. Mi pedig izgatottan visszük a gyereket egyik programról a másikra, szaladgálunk vele gyerekkoncertről játszóházba, onnan esetleg valami 'fejlesztő' programra, ha pedig éppen nem érünk rá, akkor a kezébe nyomjuk a tabletet. Azt hisszük, folyamatosan szórakoztatnunk kell. De miért tüsténkedünk körülötte állandóan, ahelyett, hogy néha kicsit végre békén hagynánk? Mert jó szülők szeretnénk lenni, és attól tartunk, hogy ha épp nincs semmi program, akkor unatkozni fog, magányos lesz, nem tud mit kezdeni magával egyedül. Meg talán mi magunk is úgy vagyunk szocializálva, hogy csak azt érezzük programnak, ami 'program'. Ám azzal, hogy a gyereket egyik programról hurcoljuk a másikra, elvesszük tőle azt az úgyszólván érzéki örömöt, amit az egyszerű, hétköznapi tevékenységekben való elmélyülés nyújt

– mondja Vekerdy Tamás, és ezt képviseli a Felelős Szülők Iskolája is. Különleges helyet foglal el ez a kezdeményezés, közösség az oktatásban, nevelésben, hiszen nem egyszerűen csak alternatív szemléletet képviselnek, nemcsak az elméleti megközelítés jellemzi a közösséget, hanem hiteles szakemberek tartanak előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat a gyereknevelésről, fejlesztésről, módszerekről, a testi és lelki egészségről. Évek óta szerveznek előadássorozatokat, amelyek nagyon népszerűek a szülők, pedagógusok és a kapcsolódó szakterületek képviselői között. Hamarosan újabb sorozatot indít útjára a Felelős Szülők iskolája: ezúttal  Dobos Orsolya pedagógiatanár az alternatív oktatásról tart előadást, de találkozhatunk Kádár Annamária pszichológussal is, aki a személyiségtípusok együttműködéséről mesél, sőt, a férfiak pedagógiában, a napi oktatásban betöltött szerepéről is hallhatunk a meghívott előadóktól. Tibenszky Moni Lisát, a Felelős Szülők Iskolájának alapítóját arról is kérdezzük, hogy mennyire nyitottak a szülők és a szakemberek erre a szemléletre, vagy mennyire tekintik elszigetelt, divatos irányzatnak az alternatív pedagógiát; milyen kritika fogalmazódik meg leggyakrabban a szülőkben, és milyen döntések születnek, amelyek tévútra vihetnek; hogyan épülnek fel az előadások, és mik a visszajelzések?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. január 27-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Fejléckép: Godong /UIG via Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.