Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hogyan kössük le a gyerekek figyelmét?

2019.01.25. 15:00
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 26-i adásában a Felelős Szülők iskolájával is foglalkozunk.

A műsorban vendégünk lesz Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója és Szarvas József színművész.

Csadi Zoltán

A Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, a nemrégiben Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Csadi Zoltán állítja színpadra Twist Olivér történetét, amely február 1-től látható a Bartók Kamaraszínházban. Az előadás főszereplői dunaújvárosi gyerekek. A rendező számára ez a történet, vagyis a Balassa Eszter dramaturggal közösen írt adaptáció az árulásról szól, arról, hogy mindannyian követünk el kisebb-nagyobb árulásokat. A színész-rendezővel a dickensi történet mélyrétegéről, az előadás látványvilágáról beszélgetünk.

Szarvas József

Színpadra kerül Szarvas József élete, méghozzá a Nemzeti Színházban, ahova gyerekkora óta vágyott. A vallomásszerű önálló est alapjául a Pustol a hó – Könnyű neked, Szarvas Józsi… című, Bérczes Lászlóval közösen írt életregény szolgál. A január 27-én a Bajor Gizi Szalonban debütáló előadás tulajdonképpen a színművész találkozása önmagával, aki valaha tanyasi kisfiú volt, hentesnek készült, majd lett a Csokonai Színház segédszínésze, a Vígszínház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, majd pedig az új Nemzeti Színház színésze, a viszáki Tündérkert és a Kaszás Attila Pajtaszínház életre hívója. Kétrészes interjúnkban a Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész mesél vallomásos önálló estje kihívásairól, a Nemzeti Színház iránti vonzalmáról, álmairól, valamint gyermekkori élményeiről is.

50924370_10156033756388359_1129295250288803840_n-145304.jpg

Szarvas József (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Tibenszky Moni Lisa

Az utóbbi években jellegzetes problémává vált, hogy a gyerekek érdeklődését nagyon nehéz lekötni – a figyelmük néhány perc alatt kimerül, folyamatosan újabb meg újabb intenzív ingereket követelnek, különben elunják magukat. Mi pedig izgatottan visszük a gyereket egyik programról a másikra, szaladgálunk vele gyerekkoncertről játszóházba, onnan esetleg valami 'fejlesztő' programra, ha pedig éppen nem érünk rá, akkor a kezébe nyomjuk a tabletet. Azt hisszük, folyamatosan szórakoztatnunk kell. De miért tüsténkedünk körülötte állandóan, ahelyett, hogy néha kicsit végre békén hagynánk? Mert jó szülők szeretnénk lenni, és attól tartunk, hogy ha épp nincs semmi program, akkor unatkozni fog, magányos lesz, nem tud mit kezdeni magával egyedül. Meg talán mi magunk is úgy vagyunk szocializálva, hogy csak azt érezzük programnak, ami 'program'. Ám azzal, hogy a gyereket egyik programról hurcoljuk a másikra, elvesszük tőle azt az úgyszólván érzéki örömöt, amit az egyszerű, hétköznapi tevékenységekben való elmélyülés nyújt

– mondja Vekerdy Tamás, és ezt képviseli a Felelős Szülők Iskolája is. Különleges helyet foglal el ez a kezdeményezés, közösség az oktatásban, nevelésben, hiszen nem egyszerűen csak alternatív szemléletet képviselnek, nemcsak az elméleti megközelítés jellemzi a közösséget, hanem hiteles szakemberek tartanak előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat a gyereknevelésről, fejlesztésről, módszerekről, a testi és lelki egészségről. Évek óta szerveznek előadássorozatokat, amelyek nagyon népszerűek a szülők, pedagógusok és a kapcsolódó szakterületek képviselői között. Hamarosan újabb sorozatot indít útjára a Felelős Szülők iskolája: ezúttal  Dobos Orsolya pedagógiatanár az alternatív oktatásról tart előadást, de találkozhatunk Kádár Annamária pszichológussal is, aki a személyiségtípusok együttműködéséről mesél, sőt, a férfiak pedagógiában, a napi oktatásban betöltött szerepéről is hallhatunk a meghívott előadóktól. Tibenszky Moni Lisát, a Felelős Szülők Iskolájának alapítóját arról is kérdezzük, hogy mennyire nyitottak a szülők és a szakemberek erre a szemléletre, vagy mennyire tekintik elszigetelt, divatos irányzatnak az alternatív pedagógiát; milyen kritika fogalmazódik meg leggyakrabban a szülőkben, és milyen döntések születnek, amelyek tévútra vihetnek; hogyan épülnek fel az előadások, és mik a visszajelzések?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. január 27-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Fejléckép: Godong /UIG via Getty Images Hungary

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Könyv

Kötött sapka – Tandori Dezső emlékére

A 80 éves korában elhunyt költőre Fáy Miklós emlékezik.
Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus ajánló

Indul a Cziffra Fesztivál

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.
Klasszikus szerelem

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.