Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hollerung Gábor és Vörös Szilvia

2014.10.17. 09:43
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának október 18-i adásában megszólal még Filep Ákos és Kováts Kriszta is.

Classical Discoveries címmel indított új bérletet október elején a Budafoki Dohnányi Zenekar. A négy koncertből álló sorozatnak a Budapest Music Center ad helyet még novemberben, februárban és márciusban. A hangversenyek hangszercsodákat, sztárokat és remekműveket ígérnek. A sorozatról és a következő koncertről a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetője, Hollerung Gábor mesél.

A5FAB9B6-19DC-4043-863C-18F428B74C06

Hollerung Gábor - 2014

A tizenegy döntőbe jutott versenyző közül Vörös Szilvia nyerte az egy hónapja megrendezett I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Nagydíját. Az 1988-ban született Vörös Szilvia a pápai Református Kollégiumot követően a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább magánének szakon. Dobi-Kiss Veronika növendékeként 2008 áprilisában elnyerte a Simándy József Énekverseny első kategóriájának első helyezését, majd felvételt nyert a Zeneakadémiára, Marton Éva osztályába; 2013-ban diplomázott opera szakon. A szopránénekesnő már egyetemi évei alatt fellépett szólistaként Budapest legjelentősebb koncerthelyszínein. 2011-ben Gundel-díjat, 2012-ben Junior Príma-díjat kapott. 2013 júniusában Marton Éva 70. születésnapi gálahangversenyén Eboli áriáját énekelhette a Magyar Állami Operaházban. Az elmúlt évben a Zeneakadémia Solti Termében bemutatott Varázsfuvola-produkció Harmadik dámájaként, az Eötvös Alapítvány által meghirdetett zeneszerzőversenyen az Out at sea című darab Medium szerepében, illetve az Operaházban Strauss Elektrájában szerepelt. A díjról, a versenyhelyzetről és a terveiről Vörös Szilviával beszélgettünk.

Grecsó Zoltán táncelőadásával és a Dancer in the Art összművészeti produkcióval nyílt meg október elején a Gödör Klub Spicc Stúdiója a budapesti Király utcában. A hétéves múltra visszatekintő stúdióban az oktatás mellett rendszeres kamaraszínházi produkciók is várják majd a közönséget. Az új játszóhely programjairól és a Gödör Klub jelenlegi helyzetéről Filep Ákost, a Spicc Stúdió tulajdonosát kérdeztük.

A Madách Színházban láthatja a közönség szeptember 26-a óta a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sikerdarabját, a Mamma Mia!-t., amelynek főszereplője Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színművész. A hajdani Rockszínház sztárénekesnője számára a kihívás mellett a nagy visszatérést jelentette Donna szerepe. A 2014-es év sok szempontból alakult szerencsésen Kriszta számára. Az év elején a Kováts Kriszta Kvintettel Amerikában turnézott, júniusban pedig, az Ünnepi Könyvhéten megjelent Budapest bámészko című könyve Nádasdy Ádám esszéivel és zenekarának CD-mellékletével. Mindezekről Kováts Krisztával beszélgettünk a Madách Színházban a Mammai Mia! egyik előadása után.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 19-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.