Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hollerung Gábor és Vörös Szilvia

2014.10.17. 09:43
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának október 18-i adásában megszólal még Filep Ákos és Kováts Kriszta is.

Classical Discoveries címmel indított új bérletet október elején a Budafoki Dohnányi Zenekar. A négy koncertből álló sorozatnak a Budapest Music Center ad helyet még novemberben, februárban és márciusban. A hangversenyek hangszercsodákat, sztárokat és remekműveket ígérnek. A sorozatról és a következő koncertről a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetője, Hollerung Gábor mesél.

A5FAB9B6-19DC-4043-863C-18F428B74C06

Hollerung Gábor - 2014

A tizenegy döntőbe jutott versenyző közül Vörös Szilvia nyerte az egy hónapja megrendezett I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Nagydíját. Az 1988-ban született Vörös Szilvia a pápai Református Kollégiumot követően a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább magánének szakon. Dobi-Kiss Veronika növendékeként 2008 áprilisában elnyerte a Simándy József Énekverseny első kategóriájának első helyezését, majd felvételt nyert a Zeneakadémiára, Marton Éva osztályába; 2013-ban diplomázott opera szakon. A szopránénekesnő már egyetemi évei alatt fellépett szólistaként Budapest legjelentősebb koncerthelyszínein. 2011-ben Gundel-díjat, 2012-ben Junior Príma-díjat kapott. 2013 júniusában Marton Éva 70. születésnapi gálahangversenyén Eboli áriáját énekelhette a Magyar Állami Operaházban. Az elmúlt évben a Zeneakadémia Solti Termében bemutatott Varázsfuvola-produkció Harmadik dámájaként, az Eötvös Alapítvány által meghirdetett zeneszerzőversenyen az Out at sea című darab Medium szerepében, illetve az Operaházban Strauss Elektrájában szerepelt. A díjról, a versenyhelyzetről és a terveiről Vörös Szilviával beszélgettünk.

Grecsó Zoltán táncelőadásával és a Dancer in the Art összművészeti produkcióval nyílt meg október elején a Gödör Klub Spicc Stúdiója a budapesti Király utcában. A hétéves múltra visszatekintő stúdióban az oktatás mellett rendszeres kamaraszínházi produkciók is várják majd a közönséget. Az új játszóhely programjairól és a Gödör Klub jelenlegi helyzetéről Filep Ákost, a Spicc Stúdió tulajdonosát kérdeztük.

A Madách Színházban láthatja a közönség szeptember 26-a óta a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sikerdarabját, a Mamma Mia!-t., amelynek főszereplője Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színművész. A hajdani Rockszínház sztárénekesnője számára a kihívás mellett a nagy visszatérést jelentette Donna szerepe. A 2014-es év sok szempontból alakult szerencsésen Kriszta számára. Az év elején a Kováts Kriszta Kvintettel Amerikában turnézott, júniusban pedig, az Ünnepi Könyvhéten megjelent Budapest bámészko című könyve Nádasdy Ádám esszéivel és zenekarának CD-mellékletével. Mindezekről Kováts Krisztával beszélgettünk a Madách Színházban a Mammai Mia! egyik előadása után.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 19-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.