Klasszikus

Fidelio Klasszik: Horváth Zsolt, Vitézy Zsófia

2012.01.26. 15:37
Ajánlom
A Fidelio Klasszik január 28-i adásában megszólal még Kozmér Alexandra és Ágoston László is.

Lassan egy évtizede vannak markánsan jelen a főváros zenei életében a Pécsi Filharmonikusok, a Művészetek Palotája 2005-ös megnyitása óta pedig minden tavasszal önálló bérletsorozattal várják a budapesti közönséget. A koncertsorozat nyitó hangversenyét január 20-án a zenekar vezető karmestere, Bogányi Tibor vezényelte. A sorozat további hangversenyeiről a Pécsi Filharmonikusok igazgatóját, Horváth Zsoltot kérdeztük.

Új főszerepben mutatkozott be a napokban az Operaház színpadán Kozmér Alexandra.  A Magyar Nemzeti Balett vezető balerináját az Örvényben című kortárs balett-esten ezúttal Roberth North: A halál és a lányka című koreográfiájának női főszerepében láthatta a közönség, először január 22-én. Kozmér Alexandra négy alkalommal kelti életre a már modern klasszikusnak számító remekmű tragikus nőalakját. A Halál szerepét az első két előadásban Liebich Roland, a második kettőben Solti Csaba táncolja majd Kozmér Alexandra partnereként. A csaknem két évvel ezelőtt, 2010-ben bemutatott kortárs balett-esten Kozmér Alexandra a Szerelem és a lány című Myriam Naisy-koreográfia női főszerepét táncolta. A prímabalerina felidézte a 2010-es bemutatót - és természetesen az új szerepéről is mesélt.

A 2011 augusztusának végén megalakult MoltOpera társulat célja nem kevesebb, mint új színt hozni a magyarországi operajátszásba: színházzá és mindenki számára fogyaszthatóvá tenni a műfajok királynőjét. Mindezt szakmai megalkuvás és a „poposítás" helyett tradicionális rendezésben, a zenei anyag átírása nélkül, mégis megszabadulva rengeteg, az operát érintő és az operát megbénító közhelytől. A MoltOpera társulat életkora átlag 24,8 év, de tagjai már így is tapasztalt zenészeknek számítanak, többen komoly szerepekkel a hátuk mögött. A társulat hisz abban, hogy tud közönséget találni és teremteni, főleg olyanok között, akik nem is gondolnák, hogy szeretik az operát. Hogy sikerül-e megvalósítani céljaikat, megtudhatjuk első nyilvános fellépésükön, amely 2012. február 15-én este fél nyolckor kezdődik a Nádor Teremben. Az est első felében operaáriák szerepelnek hangversenyszerű előadásban, a szünet után félig szcenírozott Don Giovanni-jelenetek lesznek műsoron. A társulat igazgatóját, Ágoston László baritont a társulat létrejöttéről, koncepciójáról és tagjairól, illetve arról kérdeztük, miért éppen a Don Giovannival mutatkoznak be. A társulat vezetője mesélt továbbá a rendezés, a zenei megvalósítás kulisszatitkairól is.

A megszokottnál rövidebb ideig tart ebben az évben a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mely idén március 16-26. között várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat 11 napján összesen 15 helyszínen 48 program közül válogathat a közönség - tájékoztattak a szervezők a Budapesti Tavaszi Fesztivál keddi nyitó sajtótájékoztatóján. A fellépők között idén is lesznek nemzetközi sztárok: többek között a hegedűvirtuóz  Maxim Vengerov, a világhírű Mihail Pletnyov Nyikolaj Luganszkij és az Orosz Nemzeti Zenekar kíséretében és az I Musici di Roma (I Muzicsi di Róma) zenészei. Idén is folytatódik a Nemzeti Színház és a BTF közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál. Igazi csemege is várja az ínyenceket a fesztivál ideje alatt: egy rendhagyó produkcióval érkezik Budapestre a világhírű színész, John Malkovich. A Pokoli vígjáték - Egy sorozatgyilkos vallomásai című mű egy operarészletekkel tarkított monológ, melyet a Vígszínházban láthat a közönség. A Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján a 32. alkalommal megrendezett BTF programjairól Vitézy Zsófiát kérdeztük.

A fesztivál idejére időzítik Dubrovay László Tündérszép Ilona és Árgyélus, Zombola Péter Requiem, Orbán Gyula Udvari táncok és Szarka Gyula Toldi című műveinek ősbemutatóit. Adásunkban a fiatal zeneszerzővel, Zombola Péterrel beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére január 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Klasszikus

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.