Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hungaroton, Penderecki, Piccadilly Circus

2011.05.19. 23:11
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik május 21-i adásában.

Számos hír szólt arról az elmúlt hónapokban, hogy a Hungaroton Records Kft. egy évvel ezelőtt elkezdte az archív és a már forgalomban lévő hangzóanyagainak digitalizálását és azóta már a zenei kínálat internetes értékesítése is zajlik. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hol tart a lemezkiadó cég a munkában, összesen hány felvételről van szó és milyen formában válnak elérhetővé ezek a régi-új hanghordozók. Hegedűs Claudia kérdéseire Hollós Máté, a Hungaroton első embere válaszolt.

Szerdán mutatták be a Szikrában a Piccadilly Circus című darabot, amely Brecht Dobszó az éjszakában című műve alapján készült. Ez lesz az első rendezése Kovács Lehelnek, a Katona József Színház színművészének, akivel Rick Zsófi beszélgetett.

A Liszt-év keretében rendhagyó koncerttel várják a közönséget június 4-én a budapesti Olasz Intézetben. Az esten a Concerto Budapest zenekart a legendás lengyel karmester-zeneszerző, Krzysztof Penderecki dirigálja majd, a vendégszólista pedig az orosz hegedűművész, Maxim Fedotov lesz. Liszt népszerű Les Préludes című szimfonikus költeménye után a 78 esztendős Krzysztof Penderecki II. hegedűversenyét szólaltatja meg Maxim Fedotov. A koncertet Beethoven VII. szimfóniája zárja. A Zene határtalanul elnevezésű koncert címe szó szerint értendő: a budapesti koncertet követően az orosz, lengyel és magyar Moszkvában is fellépnek a műsorral június 17-én. A budapesti és moszkvai koncert részleteiről Balatoni Monikát, a Hungarofest kreatív igazgatóját Hegedűs Claudia kérdezte.

A magyar zenetörténethez szervesen kapcsolódó ritkaságok kerülnek kalapács alá május 26-án délután öt órától Bősze Ádám zenei antikváriumának kamaraárverésén. A hazai zenei aukciók történetéről és a mostani árverés ritkaságairól a budapesti zenei antikvárium tulajdonosával, Bősze Ádámmal Hegedűs Claudia beszélgetett.

A tavasz utolsó hétvégéjén, május 28-án a Hungarofest Nonprofit Kft. által koordinált Szomszédünnep várja mindazokat, akik szívesen főzőcskéznek, beszélgetnek, ismerkednek a lakóközösségükben élőkkel. Az országos rendezvény kapcsán Vásáry André férfiszopránt kérdeztük, mit gondol a jó szomszédságról, valamint arra is kíváncsiak voltunk, vajon részt tud-e venni az eseményen.

Korábbi műsorainkban már hallhattak arról, hogy a hazai és nemzetközi hangversenyélet három kiválósága - Baráti Kristóf hegedűművész, Bársony Péter brácsaművész és Várdai István csellóművész idén először fiatal zenészek számára hirdettek zenei tábort. A tíz-tíz fiatal hegedűs, brácsás és csellista művész július 11-és 17-e között vehet részt a Tihanyi Zenei Napokon. A mesterkurzus kamarazenei koncerttel zárul, amelyet a Starlet Music Management szervezésében a "Trónörökösök a színen" sorozat keretében tartanak meg a tanárok és a résztvevő növendékek részvételével. A Tihanyi Zenei Napokról és a közeljövő művészi teendőiről a kurzus egyik megálmodójával, Várdai István csellóművésszel Hegedűs Claudia beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.