Klasszikus

Fidelio Klasszik: Hungaroton, Penderecki, Piccadilly Circus

2011.05.19. 23:11
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről a Fidelio Klasszik május 21-i adásában.

Számos hír szólt arról az elmúlt hónapokban, hogy a Hungaroton Records Kft. egy évvel ezelőtt elkezdte az archív és a már forgalomban lévő hangzóanyagainak digitalizálását és azóta már a zenei kínálat internetes értékesítése is zajlik. Többek között arra voltunk kíváncsiak, hol tart a lemezkiadó cég a munkában, összesen hány felvételről van szó és milyen formában válnak elérhetővé ezek a régi-új hanghordozók. Hegedűs Claudia kérdéseire Hollós Máté, a Hungaroton első embere válaszolt.

Szerdán mutatták be a Szikrában a Piccadilly Circus című darabot, amely Brecht Dobszó az éjszakában című műve alapján készült. Ez lesz az első rendezése Kovács Lehelnek, a Katona József Színház színművészének, akivel Rick Zsófi beszélgetett.

A Liszt-év keretében rendhagyó koncerttel várják a közönséget június 4-én a budapesti Olasz Intézetben. Az esten a Concerto Budapest zenekart a legendás lengyel karmester-zeneszerző, Krzysztof Penderecki dirigálja majd, a vendégszólista pedig az orosz hegedűművész, Maxim Fedotov lesz. Liszt népszerű Les Préludes című szimfonikus költeménye után a 78 esztendős Krzysztof Penderecki II. hegedűversenyét szólaltatja meg Maxim Fedotov. A koncertet Beethoven VII. szimfóniája zárja. A Zene határtalanul elnevezésű koncert címe szó szerint értendő: a budapesti koncertet követően az orosz, lengyel és magyar Moszkvában is fellépnek a műsorral június 17-én. A budapesti és moszkvai koncert részleteiről Balatoni Monikát, a Hungarofest kreatív igazgatóját Hegedűs Claudia kérdezte.

A magyar zenetörténethez szervesen kapcsolódó ritkaságok kerülnek kalapács alá május 26-án délután öt órától Bősze Ádám zenei antikváriumának kamaraárverésén. A hazai zenei aukciók történetéről és a mostani árverés ritkaságairól a budapesti zenei antikvárium tulajdonosával, Bősze Ádámmal Hegedűs Claudia beszélgetett.

A tavasz utolsó hétvégéjén, május 28-án a Hungarofest Nonprofit Kft. által koordinált Szomszédünnep várja mindazokat, akik szívesen főzőcskéznek, beszélgetnek, ismerkednek a lakóközösségükben élőkkel. Az országos rendezvény kapcsán Vásáry André férfiszopránt kérdeztük, mit gondol a jó szomszédságról, valamint arra is kíváncsiak voltunk, vajon részt tud-e venni az eseményen.

Korábbi műsorainkban már hallhattak arról, hogy a hazai és nemzetközi hangversenyélet három kiválósága - Baráti Kristóf hegedűművész, Bársony Péter brácsaművész és Várdai István csellóművész idén először fiatal zenészek számára hirdettek zenei tábort. A tíz-tíz fiatal hegedűs, brácsás és csellista művész július 11-és 17-e között vehet részt a Tihanyi Zenei Napokon. A mesterkurzus kamarazenei koncerttel zárul, amelyet a Starlet Music Management szervezésében a "Trónörökösök a színen" sorozat keretében tartanak meg a tanárok és a résztvevő növendékek részvételével. A Tihanyi Zenei Napokról és a közeljövő művészi teendőiről a kurzus egyik megálmodójával, Várdai István csellóművésszel Hegedűs Claudia beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére május 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus videó

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Klasszikus portré

Henri Vieuxtemps, a belgák Paganinije

Virtuóz hegedűs, zeneszerző és tanár, igazi romantikus művész. Kétszáz éve született Henri Vieuxtemps, akinek zenéje ma is izgalmas felfedezést jelent.
Klasszikus ajánló

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.