Klasszikus

Fidelio Klasszik: Jordán, Sárik, Vásáry

2012.09.06. 10:39
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának szeptember 8-i adásában megszólal még Bitskey Tibor és Toroczkay Ilona is.

A Bessenyei Ferenc pályáját megelevenítő kiállítással és gálával nyílt meg Hódmezővásárhely megújult és kibővített, a színészóriás nevét viselő művelődési központja. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló, Janáky István tervei alapján készült épület egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kap helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették. A megnyitó alkalmával összművészeti gálaesttel tisztelegtek Hódmezővásárhelyen a színészlegenda emléke előtt a róla elnevezett művelődési központban. A színházterem előterében Bessenyei Ferenc életművét bemutató kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A Jordán Tamás és Lőrinczy György rendezte gálaműsor minden részletében Bessenyei előtt tisztelgett, de az is bebizonyosodott, hogy a művelődési központ az előadóművészetek bármely ágának képes teret adni. A közönség és a megkérdezett művészek mindannyian egyetértek abban, hogy ez az eklektikusan összeállított műsor tökéletesen tükrözte Bessenyei Ferenc jellemét: nagyszabású volt, mégis barátságos hangulatú, sokoldalú és minden tekintetben nagyon is magyar. Az est legmeghatóbb percei voltak, amikor Bessenyei Ferenccel Jordán Tamás „beszélgetett". A beszélgetés során Jordán Tamás kérdezett, Bessenyei pedig archív felvételekről válaszolt. E beszélgetésről, az est műsorának koncepciójáról és az intézmény jelentőségéről Jordán Tamás mesél, ezt követően az est fellépői közül ketten, az I. Bessenyei-díj birtokosa, Bitskey Tibor, valamint Vásáry Tamás zongoraművész beszél Bessenyei Ferencről, a színészről és barátról, valamint arról, hogyan, mitől kapcsolódhatnak össze az est során is felvonultatott művészeti ágak.

A nyári szünet után folytatjuk a Fidelio Klasszik májusban indított sorozatát, amelyben neves muzsikusokat kérdezünk arról, hogy milyen személyes élmények fűzik a Művészetek Palotájához. A szombati műsorban a magyar jazz egyik legismertebb zongoristája, egyben kiváló zeneszerzője, Sárik Péter mesél a Müpával kapcsolatos érzéseiről, az interjút követően pedig ízelítőül egy dal is elhangzik majd a Jazz-Kívánságműsor című albumról, amelynek bemutatója október5-én lesz a Fesztivál Színházban.

Egy hét múlva, szeptember 14-én kezdődik és 23-áig tart ebben az évben az Ars Sacra Fesztivál, korábbi nevén Szakrális Művészetek Hete. A hatodik éve megrendezett programsorozat keretében számos fővárosi és vidéki helyszínen, így a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig több száz esemény várja az érdeklődőket a kilenc napon át. A rendezvény szokatlan sajátossága, amit a szervezők kezdettől fogva fontosnak tartanak, hogy a programokat - képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekfoglalkozásokat - ingyenesen látogathatja a nagyközönség. Ebben az évben a Kodály-évforduló kapcsán a Templomok Éjszakáján, vagyis szeptember 15-én több felekezet templomában csendül majd fel egy időben egy-egy Kodály-zenemű, határokon innen és túl. A fesztivál további kiemelt zenei programjairól a rendezvénysorozat egyik szervezőjét, az Ars Sacra Alapítvány kurátorát, Toroczkay Ilonát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.
Klasszikus london

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus interjú

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus lemez

Egy orgonista New Yorkban: Megjelent Karosi Bálint új szerzői lemeze

Az albumon Anastasia Razvalyaeva, Szalai András, Környei Miklós és az Anima Musicae játéka is hallható.
Klasszikus hír

Bársony László brácsaművész kapta idén a Weiner Leó-emlékdíjat

Az elismerést azok a kiváló zeneművészek és -tanárok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat.