Klasszikus

Fidelio Klasszik: Jordán, Sárik, Vásáry

2012.09.06. 10:39
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának szeptember 8-i adásában megszólal még Bitskey Tibor és Toroczkay Ilona is.

A Bessenyei Ferenc pályáját megelevenítő kiállítással és gálával nyílt meg Hódmezővásárhely megújult és kibővített, a színészóriás nevét viselő művelődési központja. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló, Janáky István tervei alapján készült épület egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kap helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették. A megnyitó alkalmával összművészeti gálaesttel tisztelegtek Hódmezővásárhelyen a színészlegenda emléke előtt a róla elnevezett művelődési központban. A színházterem előterében Bessenyei Ferenc életművét bemutató kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A Jordán Tamás és Lőrinczy György rendezte gálaműsor minden részletében Bessenyei előtt tisztelgett, de az is bebizonyosodott, hogy a művelődési központ az előadóművészetek bármely ágának képes teret adni. A közönség és a megkérdezett művészek mindannyian egyetértek abban, hogy ez az eklektikusan összeállított műsor tökéletesen tükrözte Bessenyei Ferenc jellemét: nagyszabású volt, mégis barátságos hangulatú, sokoldalú és minden tekintetben nagyon is magyar. Az est legmeghatóbb percei voltak, amikor Bessenyei Ferenccel Jordán Tamás „beszélgetett". A beszélgetés során Jordán Tamás kérdezett, Bessenyei pedig archív felvételekről válaszolt. E beszélgetésről, az est műsorának koncepciójáról és az intézmény jelentőségéről Jordán Tamás mesél, ezt követően az est fellépői közül ketten, az I. Bessenyei-díj birtokosa, Bitskey Tibor, valamint Vásáry Tamás zongoraművész beszél Bessenyei Ferencről, a színészről és barátról, valamint arról, hogyan, mitől kapcsolódhatnak össze az est során is felvonultatott művészeti ágak.

A nyári szünet után folytatjuk a Fidelio Klasszik májusban indított sorozatát, amelyben neves muzsikusokat kérdezünk arról, hogy milyen személyes élmények fűzik a Művészetek Palotájához. A szombati műsorban a magyar jazz egyik legismertebb zongoristája, egyben kiváló zeneszerzője, Sárik Péter mesél a Müpával kapcsolatos érzéseiről, az interjút követően pedig ízelítőül egy dal is elhangzik majd a Jazz-Kívánságműsor című albumról, amelynek bemutatója október5-én lesz a Fesztivál Színházban.

Egy hét múlva, szeptember 14-én kezdődik és 23-áig tart ebben az évben az Ars Sacra Fesztivál, korábbi nevén Szakrális Művészetek Hete. A hatodik éve megrendezett programsorozat keretében számos fővárosi és vidéki helyszínen, így a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig több száz esemény várja az érdeklődőket a kilenc napon át. A rendezvény szokatlan sajátossága, amit a szervezők kezdettől fogva fontosnak tartanak, hogy a programokat - képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekfoglalkozásokat - ingyenesen látogathatja a nagyközönség. Ebben az évben a Kodály-évforduló kapcsán a Templomok Éjszakáján, vagyis szeptember 15-én több felekezet templomában csendül majd fel egy időben egy-egy Kodály-zenemű, határokon innen és túl. A fesztivál további kiemelt zenei programjairól a rendezvénysorozat egyik szervezőjét, az Ars Sacra Alapítvány kurátorát, Toroczkay Ilonát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.