Klasszikus

Fidelio Klasszik: Jordán, Sárik, Vásáry

2012.09.06. 10:39
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának szeptember 8-i adásában megszólal még Bitskey Tibor és Toroczkay Ilona is.

A Bessenyei Ferenc pályáját megelevenítő kiállítással és gálával nyílt meg Hódmezővásárhely megújult és kibővített, a színészóriás nevét viselő művelődési központja. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló, Janáky István tervei alapján készült épület egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kap helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették. A megnyitó alkalmával összművészeti gálaesttel tisztelegtek Hódmezővásárhelyen a színészlegenda emléke előtt a róla elnevezett művelődési központban. A színházterem előterében Bessenyei Ferenc életművét bemutató kiállítást is megtekinthettek az érdeklődők. A Jordán Tamás és Lőrinczy György rendezte gálaműsor minden részletében Bessenyei előtt tisztelgett, de az is bebizonyosodott, hogy a művelődési központ az előadóművészetek bármely ágának képes teret adni. A közönség és a megkérdezett művészek mindannyian egyetértek abban, hogy ez az eklektikusan összeállított műsor tökéletesen tükrözte Bessenyei Ferenc jellemét: nagyszabású volt, mégis barátságos hangulatú, sokoldalú és minden tekintetben nagyon is magyar. Az est legmeghatóbb percei voltak, amikor Bessenyei Ferenccel Jordán Tamás „beszélgetett". A beszélgetés során Jordán Tamás kérdezett, Bessenyei pedig archív felvételekről válaszolt. E beszélgetésről, az est műsorának koncepciójáról és az intézmény jelentőségéről Jordán Tamás mesél, ezt követően az est fellépői közül ketten, az I. Bessenyei-díj birtokosa, Bitskey Tibor, valamint Vásáry Tamás zongoraművész beszél Bessenyei Ferencről, a színészről és barátról, valamint arról, hogyan, mitől kapcsolódhatnak össze az est során is felvonultatott művészeti ágak.

A nyári szünet után folytatjuk a Fidelio Klasszik májusban indított sorozatát, amelyben neves muzsikusokat kérdezünk arról, hogy milyen személyes élmények fűzik a Művészetek Palotájához. A szombati műsorban a magyar jazz egyik legismertebb zongoristája, egyben kiváló zeneszerzője, Sárik Péter mesél a Müpával kapcsolatos érzéseiről, az interjút követően pedig ízelítőül egy dal is elhangzik majd a Jazz-Kívánságműsor című albumról, amelynek bemutatója október5-én lesz a Fesztivál Színházban.

Egy hét múlva, szeptember 14-én kezdődik és 23-áig tart ebben az évben az Ars Sacra Fesztivál, korábbi nevén Szakrális Művészetek Hete. A hatodik éve megrendezett programsorozat keretében számos fővárosi és vidéki helyszínen, így a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig több száz esemény várja az érdeklődőket a kilenc napon át. A rendezvény szokatlan sajátossága, amit a szervezők kezdettől fogva fontosnak tartanak, hogy a programokat - képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekfoglalkozásokat - ingyenesen látogathatja a nagyközönség. Ebben az évben a Kodály-évforduló kapcsán a Templomok Éjszakáján, vagyis szeptember 15-én több felekezet templomában csendül majd fel egy időben egy-egy Kodály-zenemű, határokon innen és túl. A fesztivál további kiemelt zenei programjairól a rendezvénysorozat egyik szervezőjét, az Ars Sacra Alapítvány kurátorát, Toroczkay Ilonát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére szeptember 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.