Klasszikus

Fidelio Klasszik: Jordán, Záborszky, Zsoldos

2012.11.16. 08:23
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 17-i adásában megszólal még Ember Csaba is.

A Pinceszínház intim terében lesz látható november közepétől Charles Dickens múlhatatlan klasszikusa, a Karácsonyi ének, Jordán Tamással a főszerepben. Ebenezer Srooge megformálója a számtalan feldolgozást megélt mese töretlen népszerűségének titkáról, a készülő előadásról és a szerepformálásról, valamint személyes karácsonyi emlékekről és a csodavárásról is mesél.

Zsoldos Bálint zongoraművész november 29-én Brahms-esttel lép fel a Fesztivál Színházban. A műsorban is elhangzó monumentális f-moll szonáta mind szépségében, mind technikai nehézségeit tekintve a romantikus zongorairodalom egyik csúcsa: szinte hihetetlen, hogy az öttételes művet Brahms mindössze húszévesen komponálta. A nagy Beethoven-szonáták és Schumann személyes hatása alatt született darab az utolsó a zongoraszonáták sorában - Brahms soha többé nem nyúlt ehhez a műfajhoz. A Három intermezzo és a Hat zongoradarab sorozatai az életmű másik végéről valók: a késői romantika legszebb alkotásai között számon tartott karakterdarabok az idős Brahms lebilincselően színes és megkapóan személyes hangú vallomásai.

November 14-én A zeneoktatás megújulásának lehetőségei a köznevelés átalakuló rendszerében címmel zenepedagógiai konferenciát tartottak Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban. A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége által rendezett rendezvényen szó esett a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételének aktuális problémái mellett a művészetoktatás jövőjének tartalmi kérdéseiről, illetve a zeneoktatást érintő különböző reformtörekvésekről is. A résztvevőket leginkább érdeklő témákról, a konferencia eredményeiről és céljáról Ember Csabát, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökét kérdeztük.

Végéhez ért a 22 héten tartó sorozatunk, amelyben hétről hétre neves művészeket kérdeztünk a Művészetek Palotájához fűződő személyes kapcsolatukról. A sorozat utolsó részében Záborszky Kálmán gordonkaművészt, karmestert, a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatóját kérdeztük vendégkarmesterekről, emlékezetes produkciókról, amikben részt vett, illetve amiken hallgatóként volt jelen.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 18-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.