Klasszikus

Fidelio Klasszik: Jordán, Záborszky, Zsoldos

2012.11.16. 08:23
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának november 17-i adásában megszólal még Ember Csaba is.

A Pinceszínház intim terében lesz látható november közepétől Charles Dickens múlhatatlan klasszikusa, a Karácsonyi ének, Jordán Tamással a főszerepben. Ebenezer Srooge megformálója a számtalan feldolgozást megélt mese töretlen népszerűségének titkáról, a készülő előadásról és a szerepformálásról, valamint személyes karácsonyi emlékekről és a csodavárásról is mesél.

Zsoldos Bálint zongoraművész november 29-én Brahms-esttel lép fel a Fesztivál Színházban. A műsorban is elhangzó monumentális f-moll szonáta mind szépségében, mind technikai nehézségeit tekintve a romantikus zongorairodalom egyik csúcsa: szinte hihetetlen, hogy az öttételes művet Brahms mindössze húszévesen komponálta. A nagy Beethoven-szonáták és Schumann személyes hatása alatt született darab az utolsó a zongoraszonáták sorában - Brahms soha többé nem nyúlt ehhez a műfajhoz. A Három intermezzo és a Hat zongoradarab sorozatai az életmű másik végéről valók: a késői romantika legszebb alkotásai között számon tartott karakterdarabok az idős Brahms lebilincselően színes és megkapóan személyes hangú vallomásai.

November 14-én A zeneoktatás megújulásának lehetőségei a köznevelés átalakuló rendszerében címmel zenepedagógiai konferenciát tartottak Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban. A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége által rendezett rendezvényen szó esett a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételének aktuális problémái mellett a művészetoktatás jövőjének tartalmi kérdéseiről, illetve a zeneoktatást érintő különböző reformtörekvésekről is. A résztvevőket leginkább érdeklő témákról, a konferencia eredményeiről és céljáról Ember Csabát, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnökét kérdeztük.

Végéhez ért a 22 héten tartó sorozatunk, amelyben hétről hétre neves művészeket kérdeztünk a Művészetek Palotájához fűződő személyes kapcsolatukról. A sorozat utolsó részében Záborszky Kálmán gordonkaművészt, karmestert, a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatóját kérdeztük vendégkarmesterekről, emlékezetes produkciókról, amikben részt vett, illetve amiken hallgatóként volt jelen.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 18-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.