Klasszikus

Fidelio Klasszik: Juronics, Németh, Nyári

2014.11.07. 11:16
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának november 8-i adásában megszólal még Nemes Attila, és egy hangfelvétellel emlékezünk Margitai Ági színésznőre is.

„A József-legenda előadása ritka alkalom, valódi ünnep" - nyilatkozta Kocsis Zoltán karmester Richard Strauss egyfelvonásos balettjének november 12-i és 13-i ősbemutatójáról, amelyen a Szegedi Kortárs Balett társulata Juronics Tamás új koreográfiájában értelmezi át a darabot a Művészetek Palotájában. A Nemzeti Filharmonikusok Strauss-sorozata már 2011 óta tart, és a szegedi balett-együttessel is több produkcióban dolgoztak már együtt. A legújabb közös munkáról Juronics Tamás táncos-koreogárfussal, rendezővel, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjével beszélgettünk.

Németh Pál fuvolaművész-karmester a magyarországi régi zenei irányzat egyik úttörőjeként több régi zene együttest is alapított, köztük a Savaria Barokk Zenekart. Az együttes november 15-én a Nádor teremben mutatja be Zenélő városok című sorozatának második állomását, Hamburgot Telemann, Bach és Scheibe művein keresztül, korhű hangszereken. Néhány nappal később, november 18-án egy veszprémi iskolában mutatják be Haydn A patikus című ifjúsági kisoperát a Budapesti Kamaraopera produkciójában. A két sorozatról Németh Pált, az előadások karmesterét, a Savaria Barokk Zenekar művészeti vezetőjét kérdeztük.

Ha megismerjük egymást, kevésbé félünk a másiktól. Igaz ez bárkire és bármely népcsoportra - így romákra és nem romákra is egyaránt. Ez az alapgondolata a Karaván Színház Egerek című előadásának, amit a Nemzeti Színház tűzött műsorára, és az évad során a  békéscsabai, a debreceni és a tatabányai színházban is játszani fognak. Az előadás producerével, egyik szereplőjével, a Karaván Művészeti Alapítvány vezetőjével, Nyári Oszkárral beszélgettünk.

341BF7B3-0B9E-469A-AF92-B1A5F1408FA5

A Kaszás Attila-díj idei jelöltjei: Nyári Oszkár, a kitüntetett Borovics Tamás és Vass György - 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó - 1. nap

Hetvenhét éves korában elhunyt Margitai Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész; a kiváló és érdemes művészt rövid, súlyos betegség után november 4-én, kedden otthonában, szerettei körében érte a halál. Nyáron a Happy ending című darab hazai ősbemutatójának szereplői között láthattuk őt. A premiert július 25-én tartották a Szentendrei Teátrumban. Az izraeli kortárs dráma 2011-ben elhunyt képviselője, Anat Gov darabja zajos sikert aratott a világ több országában. A történet főhőse egy rajongott színésznő, akit hirtelen próbatétel elé állít az élet. Olyan döntést kell hoznia, amely egészen más természetű, mint hogy melyik szerepet mikor és kivel vállaljon el. Ez a szerep a saját életéről, önérzetéről, bátorságáról szól, és pusztán egy dolog múlik őrajta: hogy milyen legyen a finálé. Arról, hogyan lesz egy ilyen komoly témát feldolgozó előadás mégis szórakoztató, Várhegyi András a darab egyik szereplőjével, Margitai Ági színésznővel beszélgetett július közepén. E felvétellel emlékezünk rá.

Kép és képtelenség címmel nyílik november 17-én a Kitchen Budapest és a Capa Központ közös kiállítása a Nagymező utcai kiállítóhelyen. A projekt arra a jelenségre reflektál, hogy a megfigyeléshez használt eszközök újabb generációja jelent meg a piacon. A kiállítás célja, hogy feltérképezze, rendszerezze és bemutassa az ezen eszközökhöz kapcsolódó felhasználási módokat. A tárlaton játékos és szórakoztató formában mutatják be, milyen meghatározó, a látást és megfigyelést segítő eszközök fogják meghatározni az elkövetkező évtizedet. A részletekről a Capa Központ kiállításának kurátorát, Nemes Attilát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.