Klasszikus

Fidelio Klasszik: Juronics, Németh, Nyári

2014.11.07. 11:16
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának november 8-i adásában megszólal még Nemes Attila, és egy hangfelvétellel emlékezünk Margitai Ági színésznőre is.

„A József-legenda előadása ritka alkalom, valódi ünnep" - nyilatkozta Kocsis Zoltán karmester Richard Strauss egyfelvonásos balettjének november 12-i és 13-i ősbemutatójáról, amelyen a Szegedi Kortárs Balett társulata Juronics Tamás új koreográfiájában értelmezi át a darabot a Művészetek Palotájában. A Nemzeti Filharmonikusok Strauss-sorozata már 2011 óta tart, és a szegedi balett-együttessel is több produkcióban dolgoztak már együtt. A legújabb közös munkáról Juronics Tamás táncos-koreogárfussal, rendezővel, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjével beszélgettünk.

Németh Pál fuvolaművész-karmester a magyarországi régi zenei irányzat egyik úttörőjeként több régi zene együttest is alapított, köztük a Savaria Barokk Zenekart. Az együttes november 15-én a Nádor teremben mutatja be Zenélő városok című sorozatának második állomását, Hamburgot Telemann, Bach és Scheibe művein keresztül, korhű hangszereken. Néhány nappal később, november 18-án egy veszprémi iskolában mutatják be Haydn A patikus című ifjúsági kisoperát a Budapesti Kamaraopera produkciójában. A két sorozatról Németh Pált, az előadások karmesterét, a Savaria Barokk Zenekar művészeti vezetőjét kérdeztük.

Ha megismerjük egymást, kevésbé félünk a másiktól. Igaz ez bárkire és bármely népcsoportra - így romákra és nem romákra is egyaránt. Ez az alapgondolata a Karaván Színház Egerek című előadásának, amit a Nemzeti Színház tűzött műsorára, és az évad során a  békéscsabai, a debreceni és a tatabányai színházban is játszani fognak. Az előadás producerével, egyik szereplőjével, a Karaván Művészeti Alapítvány vezetőjével, Nyári Oszkárral beszélgettünk.

341BF7B3-0B9E-469A-AF92-B1A5F1408FA5

A Kaszás Attila-díj idei jelöltjei: Nyári Oszkár, a kitüntetett Borovics Tamás és Vass György - 13. Pécsi Országos Színházi Találkozó - 1. nap

Hetvenhét éves korában elhunyt Margitai Ági Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész; a kiváló és érdemes művészt rövid, súlyos betegség után november 4-én, kedden otthonában, szerettei körében érte a halál. Nyáron a Happy ending című darab hazai ősbemutatójának szereplői között láthattuk őt. A premiert július 25-én tartották a Szentendrei Teátrumban. Az izraeli kortárs dráma 2011-ben elhunyt képviselője, Anat Gov darabja zajos sikert aratott a világ több országában. A történet főhőse egy rajongott színésznő, akit hirtelen próbatétel elé állít az élet. Olyan döntést kell hoznia, amely egészen más természetű, mint hogy melyik szerepet mikor és kivel vállaljon el. Ez a szerep a saját életéről, önérzetéről, bátorságáról szól, és pusztán egy dolog múlik őrajta: hogy milyen legyen a finálé. Arról, hogyan lesz egy ilyen komoly témát feldolgozó előadás mégis szórakoztató, Várhegyi András a darab egyik szereplőjével, Margitai Ági színésznővel beszélgetett július közepén. E felvétellel emlékezünk rá.

Kép és képtelenség címmel nyílik november 17-én a Kitchen Budapest és a Capa Központ közös kiállítása a Nagymező utcai kiállítóhelyen. A projekt arra a jelenségre reflektál, hogy a megfigyeléshez használt eszközök újabb generációja jelent meg a piacon. A kiállítás célja, hogy feltérképezze, rendszerezze és bemutassa az ezen eszközökhöz kapcsolódó felhasználási módokat. A tárlaton játékos és szórakoztató formában mutatják be, milyen meghatározó, a látást és megfigyelést segítő eszközök fogják meghatározni az elkövetkező évtizedet. A részletekről a Capa Központ kiállításának kurátorát, Nemes Attilát kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére november 9-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg.