Klasszikus

Fidelio Klasszik: Káel Csaba és Pintér Béla

2013.12.27. 08:12
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának december 28-i adásában megszólal még Gájer Bálint és Kopeczky Róna is.

A nagy múltra visszatekintő, 2014. március 21. és április 6. között 34. alkalommal megrendezendő Budapesti Tavaszi Fesztivál kinőtte korábbi kereteit, így a jövő évtől több intézmény, valamint a kormány és a főváros operatív együttműködésében valósul meg. Az újítások közé tartozik a tizenöt tagú Fesztivál Tanács, amely októberi létrehozása óta már két szakmai találkozót tartott. A testületet a nagy fővárosi-állami kulturális intézmények képviselői alkotják, javaslataikat megfontolva az Operatív Testület szervezi a programot, amelynek elnöke Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója. A testület állandó tagja Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselője. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal kapcsolatos változások részleteiről Káel Csabát kérdeztük.

15 éves a Pintér Béla és Társulata. A társulat vezetője, a pályáját színészként kezdő Pintér Béla ez idő alatt 19 darabot írt és rendezett. A jubileum alkalmából előadásai közül mind a 16 repertoáron lévőt láthatta a közönség december folyamán. A társulat összetétele sokat változott az évek során, de minden repertoáron lévő produkciót eredeti formájában, eredeti szereposztásban játszanak a mai napig. A magyar kultúra elemeit bátran használó, a komédia és a tragédia eszközeivel egyszerre ható, olykor provokatív előadásaik közül több mérföldkőnek számít. A társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb magyar színházi alkotóműhelyként tartják számon külföldön is. Pintér Béla első drámakötete idén jelent meg; darabjai közül több olvasható idegen nyelven, például németül, lengyelül, kínaiul is. A társulat születésnapja apropóján a színész-zenész-drámaíró-rendezővel beszélgettünk.

Az Eurovíziós Dalfesztivál nézők millióit hozza lázba minden évben, s vélhetően így lesz ez 2014-ben is, amikor immár ötvenkilencedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, ezúttal Dániában. Az első nemzetközi elődöntő május 6-án lesz, ezért a magyar előzsűri decemberben már ki is választotta a rekordszámú, 435 jelentkezőből azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál januárban induló elődöntőin. E harminc dal között szerepel többek között Gájer Bálint és Romhányi Áron közös szerzeménye Gájer Bálint előadásában. A Group „N" Swing zenekar énekese már rutinos versenyzőnek számít, hiszen a zenekar első, 2010 októberében megjelent albuma, a Swing, amíg élek egyik dala különdíjas lett az egyik legismertebb hazai jazz dalversenyen, Gájer Bálint pedig elnyerte a legjobb férfi énekesnek járó díjat. Interjúnkból kiderül, mi ihlette az Eurovíziós Dalfesztiválra írott dalt, illetve hogyan készül a 2013-as év zárására és az új esztendőre Gájer Bálint.

Az idő ölelésében című, a száz éve született Rozsda Endre életművét áttekintő, a művész festményeit, grafikáit és fotográfiáit egyszerre bemutató tárlat 2014 márciusáig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában. A körülbelül száz művet felvonultató kiállítás kronologikus, illetve tematikus egységekben tekint végig Rozsda pályáján, egy kisebb egységben pedig az őt inspiráló művészekre is kitekint. Rozsda számára az idő elsősorban nyersanyag volt, az absztrakció és a figurativitás pedig az ő művészetében két egymást kiegészítő pólus - mondja Kopeczky Róna, a kiállítás kurátora.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

A szaxofon ismeretlen hangja – interjú Szepesi Bencével

A Budapest Saxophone Quartet alapítója úgy véli, van a szaxofonnak egy klasszikus hangja, amelyet alig ismerünk, de szépséggel kecsegtet. Beszélgetésünkben annak eredetéről és komolyzenei szerepéről mesélt, aztán kiderült, hogy még a szaxofonnál is jobban szereti másik hangszerét.
Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.