Klasszikus

Fidelio Klasszik: Káel Csaba és Pintér Béla

2013.12.27. 08:12
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának december 28-i adásában megszólal még Gájer Bálint és Kopeczky Róna is.

A nagy múltra visszatekintő, 2014. március 21. és április 6. között 34. alkalommal megrendezendő Budapesti Tavaszi Fesztivál kinőtte korábbi kereteit, így a jövő évtől több intézmény, valamint a kormány és a főváros operatív együttműködésében valósul meg. Az újítások közé tartozik a tizenöt tagú Fesztivál Tanács, amely októberi létrehozása óta már két szakmai találkozót tartott. A testületet a nagy fővárosi-állami kulturális intézmények képviselői alkotják, javaslataikat megfontolva az Operatív Testület szervezi a programot, amelynek elnöke Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója. A testület állandó tagja Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselője. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal kapcsolatos változások részleteiről Káel Csabát kérdeztük.

15 éves a Pintér Béla és Társulata. A társulat vezetője, a pályáját színészként kezdő Pintér Béla ez idő alatt 19 darabot írt és rendezett. A jubileum alkalmából előadásai közül mind a 16 repertoáron lévőt láthatta a közönség december folyamán. A társulat összetétele sokat változott az évek során, de minden repertoáron lévő produkciót eredeti formájában, eredeti szereposztásban játszanak a mai napig. A magyar kultúra elemeit bátran használó, a komédia és a tragédia eszközeivel egyszerre ható, olykor provokatív előadásaik közül több mérföldkőnek számít. A társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb magyar színházi alkotóműhelyként tartják számon külföldön is. Pintér Béla első drámakötete idén jelent meg; darabjai közül több olvasható idegen nyelven, például németül, lengyelül, kínaiul is. A társulat születésnapja apropóján a színész-zenész-drámaíró-rendezővel beszélgettünk.

Az Eurovíziós Dalfesztivál nézők millióit hozza lázba minden évben, s vélhetően így lesz ez 2014-ben is, amikor immár ötvenkilencedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, ezúttal Dániában. Az első nemzetközi elődöntő május 6-án lesz, ezért a magyar előzsűri decemberben már ki is választotta a rekordszámú, 435 jelentkezőből azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál januárban induló elődöntőin. E harminc dal között szerepel többek között Gájer Bálint és Romhányi Áron közös szerzeménye Gájer Bálint előadásában. A Group „N" Swing zenekar énekese már rutinos versenyzőnek számít, hiszen a zenekar első, 2010 októberében megjelent albuma, a Swing, amíg élek egyik dala különdíjas lett az egyik legismertebb hazai jazz dalversenyen, Gájer Bálint pedig elnyerte a legjobb férfi énekesnek járó díjat. Interjúnkból kiderül, mi ihlette az Eurovíziós Dalfesztiválra írott dalt, illetve hogyan készül a 2013-as év zárására és az új esztendőre Gájer Bálint.

Az idő ölelésében című, a száz éve született Rozsda Endre életművét áttekintő, a művész festményeit, grafikáit és fotográfiáit egyszerre bemutató tárlat 2014 márciusáig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában. A körülbelül száz művet felvonultató kiállítás kronologikus, illetve tematikus egységekben tekint végig Rozsda pályáján, egy kisebb egységben pedig az őt inspiráló művészekre is kitekint. Rozsda számára az idő elsősorban nyersanyag volt, az absztrakció és a figurativitás pedig az ő művészetében két egymást kiegészítő pólus - mondja Kopeczky Róna, a kiállítás kurátora.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.