Klasszikus

Fidelio Klasszik: Káel Csaba és Pintér Béla

2013.12.27. 08:12
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának december 28-i adásában megszólal még Gájer Bálint és Kopeczky Róna is.

A nagy múltra visszatekintő, 2014. március 21. és április 6. között 34. alkalommal megrendezendő Budapesti Tavaszi Fesztivál kinőtte korábbi kereteit, így a jövő évtől több intézmény, valamint a kormány és a főváros operatív együttműködésében valósul meg. Az újítások közé tartozik a tizenöt tagú Fesztivál Tanács, amely októberi létrehozása óta már két szakmai találkozót tartott. A testületet a nagy fővárosi-állami kulturális intézmények képviselői alkotják, javaslataikat megfontolva az Operatív Testület szervezi a programot, amelynek elnöke Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója. A testület állandó tagja Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint a Magyar Turizmus Zrt. képviselője. A Budapesti Tavaszi Fesztivállal kapcsolatos változások részleteiről Káel Csabát kérdeztük.

15 éves a Pintér Béla és Társulata. A társulat vezetője, a pályáját színészként kezdő Pintér Béla ez idő alatt 19 darabot írt és rendezett. A jubileum alkalmából előadásai közül mind a 16 repertoáron lévőt láthatta a közönség december folyamán. A társulat összetétele sokat változott az évek során, de minden repertoáron lévő produkciót eredeti formájában, eredeti szereposztásban játszanak a mai napig. A magyar kultúra elemeit bátran használó, a komédia és a tragédia eszközeivel egyszerre ható, olykor provokatív előadásaik közül több mérföldkőnek számít. A társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb magyar színházi alkotóműhelyként tartják számon külföldön is. Pintér Béla első drámakötete idén jelent meg; darabjai közül több olvasható idegen nyelven, például németül, lengyelül, kínaiul is. A társulat születésnapja apropóján a színész-zenész-drámaíró-rendezővel beszélgettünk.

Az Eurovíziós Dalfesztivál nézők millióit hozza lázba minden évben, s vélhetően így lesz ez 2014-ben is, amikor immár ötvenkilencedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, ezúttal Dániában. Az első nemzetközi elődöntő május 6-án lesz, ezért a magyar előzsűri decemberben már ki is választotta a rekordszámú, 435 jelentkezőből azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál januárban induló elődöntőin. E harminc dal között szerepel többek között Gájer Bálint és Romhányi Áron közös szerzeménye Gájer Bálint előadásában. A Group „N" Swing zenekar énekese már rutinos versenyzőnek számít, hiszen a zenekar első, 2010 októberében megjelent albuma, a Swing, amíg élek egyik dala különdíjas lett az egyik legismertebb hazai jazz dalversenyen, Gájer Bálint pedig elnyerte a legjobb férfi énekesnek járó díjat. Interjúnkból kiderül, mi ihlette az Eurovíziós Dalfesztiválra írott dalt, illetve hogyan készül a 2013-as év zárására és az új esztendőre Gájer Bálint.

Az idő ölelésében című, a száz éve született Rozsda Endre életművét áttekintő, a művész festményeit, grafikáit és fotográfiáit egyszerre bemutató tárlat 2014 márciusáig látogatható a Magyar Nemzeti Galériában. A körülbelül száz művet felvonultató kiállítás kronologikus, illetve tematikus egységekben tekint végig Rozsda pályáján, egy kisebb egységben pedig az őt inspiráló művészekre is kitekint. Rozsda számára az idő elsősorban nyersanyag volt, az absztrakció és a figurativitás pedig az ő művészetében két egymást kiegészítő pólus - mondja Kopeczky Róna, a kiállítás kurátora.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 29-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.