Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kálloy Molnár Péter és Lakatos György

2015.04.24. 08:03
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának április 25-i adásában megszólal Oláh Miklós, a 65 éves Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola igazgatója is.

Kálloy Molnár Péter rendkívül sokoldalú művész. A színészet mellett rendszeresen rendez, verseket és dalszövegeket ír, fordít, zenél és énekel. Harmadik szólólemezén van túl, a tervekből pedig szinte kifogyhatatlan. Zenei neveltetése révén korán megismerkedett a komolyzene világával, pályája során pedig több ízben szerepelt már zenés produkciókban, sőt, maga is többet jegyez rendezőként. A Toulouse Lautrec-nek emléket állító Éljen az élet! című musical bemutatója után lehetősége nyílt találkozni a darab zeneszerzőjével, Charles Aznavourral, akivel személyes élményt is őriz. Ez alkalommal a zene szeretetéről, színházról és az opera világába tett kalandozásokról is mesél Kálloy Molnár Péter.

A Zeneakadémia Lakatos György fagottművész által vezetett fúvós tanszékének csapata a legkülönfélébb formációkban: kvartettekben, kvintettekben és egyéb különleges felállásban - például kontrafagott-pikkoló duóban - demonstrálják, hogy mi mindenre képesek ezek a csodálatos hangszerek - a fuvola, az oboa, a klarinét és a fagott. A Zeneakadémia Solti termében április 30-án Lajtha László fafúvós kvartettje, Ránki György nevezetes fúvósötöse és Sáry László nyolc fuvolára írott darabja mellett Mozart- és Händel-klasszikusok is elhangzanak.

Idén ünnepli 65. születésnapját a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola. Az iskola létrehozásában, majd 1980-ban intézeti rangra emelésében komoly érdemei voltak Baross Imrének, az első igazgatónak, akinek a tisztelet jeleként később felvették a nevét. A szakiskola a mai napig a legnagyobb számban foglalkozik intézményrendszerű artistaművész-képzéssel. Lehetőséget teremtenek sok hátrányos helyzetű és tehetséges fiatal karrierjének kibontakoztatásához is. A jubileum alkalmából az artisták képzéséről, a szakiskolába jelentkező gyerekek motivációjáról, valamint a félelem leküzdéséről és a biztonságérzet megteremtéséről is kérdeztük Oláh Miklós igazgatót.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 26-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

Hét bérletet hirdet meg A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar. Az évad rezidens művésze Rost Andrea lesz.
Klasszikus magazin

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Klasszikus virtuózok

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.