Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kálloy Molnár Péter és Lakatos György

2015.04.24. 08:03
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának április 25-i adásában megszólal Oláh Miklós, a 65 éves Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola igazgatója is.

Kálloy Molnár Péter rendkívül sokoldalú művész. A színészet mellett rendszeresen rendez, verseket és dalszövegeket ír, fordít, zenél és énekel. Harmadik szólólemezén van túl, a tervekből pedig szinte kifogyhatatlan. Zenei neveltetése révén korán megismerkedett a komolyzene világával, pályája során pedig több ízben szerepelt már zenés produkciókban, sőt, maga is többet jegyez rendezőként. A Toulouse Lautrec-nek emléket állító Éljen az élet! című musical bemutatója után lehetősége nyílt találkozni a darab zeneszerzőjével, Charles Aznavourral, akivel személyes élményt is őriz. Ez alkalommal a zene szeretetéről, színházról és az opera világába tett kalandozásokról is mesél Kálloy Molnár Péter.

A Zeneakadémia Lakatos György fagottművész által vezetett fúvós tanszékének csapata a legkülönfélébb formációkban: kvartettekben, kvintettekben és egyéb különleges felállásban - például kontrafagott-pikkoló duóban - demonstrálják, hogy mi mindenre képesek ezek a csodálatos hangszerek - a fuvola, az oboa, a klarinét és a fagott. A Zeneakadémia Solti termében április 30-án Lajtha László fafúvós kvartettje, Ránki György nevezetes fúvósötöse és Sáry László nyolc fuvolára írott darabja mellett Mozart- és Händel-klasszikusok is elhangzanak.

Idén ünnepli 65. születésnapját a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola. Az iskola létrehozásában, majd 1980-ban intézeti rangra emelésében komoly érdemei voltak Baross Imrének, az első igazgatónak, akinek a tisztelet jeleként később felvették a nevét. A szakiskola a mai napig a legnagyobb számban foglalkozik intézményrendszerű artistaművész-képzéssel. Lehetőséget teremtenek sok hátrányos helyzetű és tehetséges fiatal karrierjének kibontakoztatásához is. A jubileum alkalmából az artisták képzéséről, a szakiskolába jelentkező gyerekek motivációjáról, valamint a félelem leküzdéséről és a biztonságérzet megteremtéséről is kérdeztük Oláh Miklós igazgatót.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 26-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.