Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kálloy Molnár Péter és Lakatos György

2015.04.24. 08:03
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának április 25-i adásában megszólal Oláh Miklós, a 65 éves Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola igazgatója is.

Kálloy Molnár Péter rendkívül sokoldalú művész. A színészet mellett rendszeresen rendez, verseket és dalszövegeket ír, fordít, zenél és énekel. Harmadik szólólemezén van túl, a tervekből pedig szinte kifogyhatatlan. Zenei neveltetése révén korán megismerkedett a komolyzene világával, pályája során pedig több ízben szerepelt már zenés produkciókban, sőt, maga is többet jegyez rendezőként. A Toulouse Lautrec-nek emléket állító Éljen az élet! című musical bemutatója után lehetősége nyílt találkozni a darab zeneszerzőjével, Charles Aznavourral, akivel személyes élményt is őriz. Ez alkalommal a zene szeretetéről, színházról és az opera világába tett kalandozásokról is mesél Kálloy Molnár Péter.

A Zeneakadémia Lakatos György fagottművész által vezetett fúvós tanszékének csapata a legkülönfélébb formációkban: kvartettekben, kvintettekben és egyéb különleges felállásban - például kontrafagott-pikkoló duóban - demonstrálják, hogy mi mindenre képesek ezek a csodálatos hangszerek - a fuvola, az oboa, a klarinét és a fagott. A Zeneakadémia Solti termében április 30-án Lajtha László fafúvós kvartettje, Ránki György nevezetes fúvósötöse és Sáry László nyolc fuvolára írott darabja mellett Mozart- és Händel-klasszikusok is elhangzanak.

Idén ünnepli 65. születésnapját a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola. Az iskola létrehozásában, majd 1980-ban intézeti rangra emelésében komoly érdemei voltak Baross Imrének, az első igazgatónak, akinek a tisztelet jeleként később felvették a nevét. A szakiskola a mai napig a legnagyobb számban foglalkozik intézményrendszerű artistaművész-képzéssel. Lehetőséget teremtenek sok hátrányos helyzetű és tehetséges fiatal karrierjének kibontakoztatásához is. A jubileum alkalmából az artisták képzéséről, a szakiskolába jelentkező gyerekek motivációjáról, valamint a félelem leküzdéséről és a biztonságérzet megteremtéséről is kérdeztük Oláh Miklós igazgatót.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 26-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.
Klasszikus interjú

„A közönség lelkesedése azonnal feledtette az összes problémát” – gondolatok a 6. Klassz a pARTon margójára

A zenei világot tekintve 2020 a lemondott koncertek éve. A fesztiváloknak különösen lesújtó ez az esztendő, mégis van pár szerencsés sorozat, ahol a csillagok együttállása – és persze a vírus két hulláma közti nyári fellélegzés – lehetővé tette, hogy visszacsempéssze az élő klasszikus zenét az emberek életébe. Ilyen volt a Balaton északi partján már hagyományos Klassz a pARTon is, ahol közel félszáz hangverseny szólalhatott meg. A program összeállításáról, a szervezés nehézségeiről, a koncertéletbe való nagy visszatérésről és a legfontosabb élményekről Érdi Mártával és a fesztivál művészeti vezetőjével, Érdi Tamás zongoraművésszel beszélgettünk.
Klasszikus hír

A Magyar Tehetség Nagykövete lett Várdai István

Várdai István a tehetséggondozásban vállalt szerepe miatt idén októberben megkapta a Magyar Tehetség Nagykövete címet.
Klasszikus ajánló

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.
Klasszikus kult50

A zenekar lett életének második fejezete – Keller András a Kult50-ben

Keller András néhány éve főként karmesterként áll színpadon, a vonósnégyesezés után a zenekarról szól élete második fejezete. A Concerto Budapest pedig virágzik a kezei alatt, és már számon tartja őket a nemzetközi szakma.