Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kelemen Barnabás, Popova Aleszja

2012.04.13. 09:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának április 14-i adásában megszólal Vitézy Zsófia is.

Szép látogatottságot tudott idén produkálni a Budapesti Tavaszi Fesztivál - összegezte a Fidelio Klassziknak Vitézy Zsófia fesztiváligazgató. A március 26-án zárult programsorozat keretében 18 helyszínen 11 nap alatt 59 program valósult meg 98 százalékos látogatottság mellett. Több mint 40 ezren váltottak belépőt az eseményekre, az eladott jegyek több mint 131 millió forintos bevételt hoztak. Vitézy Zsófiát arra kértük, hogy számoljon be a mögöttünk álló tíznapos rendezvény legizgalmasabb pillanatairól, valamint adjon betekintést a formálódó 2013-as BTF főbb eseményeibe. A 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál várhatóan ismét 17 napon keresztül várja majd a látogatókat március 22. és április 7. között.

Március 15-e alkalmából idén is számos állami kitüntetést adtak át. Tiszti-, lovag- és érdemkeresztek, művészeti középdíjak, Érdemes és Kiváló művészi címek találtak új gazdákra. A legnagyobb várakozás azonban a Széchenyi- és Kossuth-díjasok névsorának közzétételét előzte meg. E jeles névsort gazdagítja 2012-től mások mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docenseként is dolgozó, világszerte nagy sikert arató hegedűvirtuóz, Kelemen Barnabás is. A hegedűművészt az elismeréssel járó felelősségről, az általa alapított Kelemen Kvartettről és a vonósnégyesezés kulisszatitkairól és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Popova Aleszja, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője hirtelen kapott partnerrel kezdte a Don Quijote-sorozatot az Operaházban. Két előadásban táncolta a női főszerepet, április 19-én pedig már a makrancos Katát alakítja a Magyar Állami Operaház színpadán. A műsorban szóló szerepkörről, a partneri viszonyról és a példaképek fontosságáról beszél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.