Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kelemen Barnabás, Popova Aleszja

2012.04.13. 09:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának április 14-i adásában megszólal Vitézy Zsófia is.

Szép látogatottságot tudott idén produkálni a Budapesti Tavaszi Fesztivál - összegezte a Fidelio Klassziknak Vitézy Zsófia fesztiváligazgató. A március 26-án zárult programsorozat keretében 18 helyszínen 11 nap alatt 59 program valósult meg 98 százalékos látogatottság mellett. Több mint 40 ezren váltottak belépőt az eseményekre, az eladott jegyek több mint 131 millió forintos bevételt hoztak. Vitézy Zsófiát arra kértük, hogy számoljon be a mögöttünk álló tíznapos rendezvény legizgalmasabb pillanatairól, valamint adjon betekintést a formálódó 2013-as BTF főbb eseményeibe. A 33. Budapesti Tavaszi Fesztivál várhatóan ismét 17 napon keresztül várja majd a látogatókat március 22. és április 7. között.

Március 15-e alkalmából idén is számos állami kitüntetést adtak át. Tiszti-, lovag- és érdemkeresztek, művészeti középdíjak, Érdemes és Kiváló művészi címek találtak új gazdákra. A legnagyobb várakozás azonban a Széchenyi- és Kossuth-díjasok névsorának közzétételét előzte meg. E jeles névsort gazdagítja 2012-től mások mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docenseként is dolgozó, világszerte nagy sikert arató hegedűvirtuóz, Kelemen Barnabás is. A hegedűművészt az elismeréssel járó felelősségről, az általa alapított Kelemen Kvartettről és a vonósnégyesezés kulisszatitkairól és jövőbeli terveiről kérdeztük.

Popova Aleszja, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosnője hirtelen kapott partnerrel kezdte a Don Quijote-sorozatot az Operaházban. Két előadásban táncolta a női főszerepet, április 19-én pedig már a makrancos Katát alakítja a Magyar Állami Operaház színpadán. A műsorban szóló szerepkörről, a partneri viszonyról és a példaképek fontosságáról beszél.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére április 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Megérkezett az előzetes a cannes-i kritikusokat lenyűgöző filmdrámához

Érzelmekkel teli, elsöprő drámának ígérkezik a God's Creatures, amelyben Emily Watson és Paul Mescal anya-fia párost alakít egy apró, írországi halászfaluban. Cikkünkben megtekinthető a film előzetese.
Színház

Felháborodást váltott ki a Globe Színház Jeanne d’Arc-ábrázolása

Elrugaszkodva az eddigi ábrázolásmódoktól, nembináris karakterként jelenik meg Szent Johanna a londoni Globe Színház "I, Joan" című előadásában – adta hírül az Independent.
Vizuál

Sétálj be Klimt világába vagy találkozz Mozarttal! – bécsi kiállításajánlók

Virtuális sétát tehetünk Klimt világában, megnézhetjük, ahogy komornái Sissi hajzuhatagát fésülik vagy éppen bejárhatjuk azt az épületet, ahol Mozart a Varázsfuvolát és a Rekviemet írta. A modern technika és a kultúra találkozása most három nagyon látványos kiállítás formájában nyűgözi le a közönséget Bécsben.
Színház

Utolsó szakaszához érkezett a Radnóti színpadának felújítása

Négy évad után szeptembertől ismét a teljes színpadon játszhat a társulat, a színház pedig betekintést engedett a felújítási folyamatba.
Plusz

Százezren látogattak el a jubileumi, 15. Ördögkatlan Fesztiválra

A Cseh Tamás és Törőcsik Mari védnökségével 2008-ban életre hívott, dél-baranyai eseménysorozat idén minden korábbinál nagyobb látogatószámmal zárult.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.