Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kepes András, Szirtes Edina Mókus

2016.12.09. 11:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának december 10-i adásában hallható lesz Lassányi Gábor kurátor és Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője is.

Kepes András író, egyetemi tanár az elmúlt évtizedekben nemcsak könyveivel, de televíziós munkáival is emblematikus személyisége lett a magyar kulturális életnek. Rendhagyó életútja, a gyermekkorát meghatározó rengeteg utazás és hogy idegen országokban, idegen kultúrákban és nyelveken, Budapest mellett Bejrútban, illetve Buenos Airesben végezte általános és középiskolai tanulmányait, saját bevallása szerint is meghatározóvá vált későbbi élete szempontjából. Így gyűjthetett közvetlenül tapasztalatot arról, milyen a különböző kultúrák egymáshoz való viszonya és kommunikációja egymással és a világgal, milyen kirekesztettnek lenni és milyen végül eligazodni. Új könyve, a Világkép is erről az eligazodásról, a helykeresésről szól, ahogy a szerző fogalmaz: „Úgy éreztem, nekem is újra végig kell gondolnom mindazt, amit eddig életről és halálról, szeretetről és gyűlöletről, szerelemről és családról, hitről és rítusokról képzeltem. De még a hétköznapokról: evésről, ivásról, öltözködésről, lakókörnyezetünkről is. Humorral, könnyedén persze, nehogy megijesszem magam. Tudom, végső válaszok nincsenek, csak végső kérdések.”

Kepes András

Kepes András (Fotó/Forrás: Ajpek Orsi / Index)

Római kori rontó varázslatokat, valamint az ártó erők távoltartására szolgáló mágikus amuletteket is bemutat az Aquincumi Múzeum új időszaki kiállítása. A  Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban  című, 2017. november 5-ig látható tárlaton egy titkos tudásban jártas varázsló műhelyét is rekonstruálták. A kiállítás további különlegességét Cserkuti Dávid, az egyik legismertebb magyar képregényrajzoló illusztrációi adják, amelyeken egy közel kétezer éves per elevenedik meg. A tárlat kurátorával,  dr. Lassányi Gábor ral beszélgetünk.

Szirtes Edina Mókus

Szirtes Edina Mókus

Tizenkettedik szerzői lemezét mutatja be minden idők talán egyik legvidámabb hegedűs-énekesnője, Szirtes Edina Mókus, aki a Ki viszi át? című looperes albumot egy egyszemélyes koncerttel 2016. december 16-án a MOM Kulturális Központban mutatja be.Az albumon található dalok egytől-egyig a művésznő által megzenésített versek, vagy ahogyan ő nevezi, zenei önvallomások. Annak ellenére, hogy ez egy szólólemez, olyan vendégművészek működtek közre elkészítésében, mint például a Kowalsky meg a Vega zenekar frontembere vagy Fekete János Jammal elismert magyar beatbox előadó. Az irodalmi alkotások megzenésítésének fontosságáról, a Fényes gömböket hosszasan csodálkozva nézegetőknek címet viselő lemezbemutató koncertről, valamint a karácsony lényegéről is beszélgetünk a sokoldalú művésznővel.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar legelső hangversenye 1927-ben volt, Beethoven halálának 100. évfordulója alkalmából. Majd ötven évvel később, 1965-ben alakult meg a ma is létező Szolnoki Szimfonikus Zenekar, amely Jász-Nagykun-Szolnok egyetlen hivatásos szimfonikus zenekara, amely egyébként a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórussal szoros együttműködésben koncertezik. A zenekar művészeti vezetője nyolcadik esztendeje Izaki Maszahiro japán karmester, akivel a barokktól a kortárs zenéig szinte minden zenei korszakot repertoárjára tűz a zenekar. 2017. január 7-én immár hagyományosan újév köszöntő hangversennyel várják a szimfonikusok a zenerajongókat, ezúttal latinos ritmusokkal, különleges koreográfiákkal. A ma már rangos társadalmi esemény megálmodója a zenekar karmestere, Izaki Masziro, aki induláskor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a komolyzenei hangversenyekre egyébként nem járó közönséget is elérje és megszólítsa a klasszikus zene, de sokak által ismert dallamok, például Piazzola Libertangója, a West Side Story című musical betétdalai vagy Arturo Marquez Danzón című örökzöldje is felcsendül majd az esten. Közel háromszáz zenész és táncos vonul színpadra, köztük a Pécsi Balett és a Budapest Táncszínház művészei. Első alkalommal mutatkoznak be a produkcióban a helyi Szoldance Táncsport Egyesület, valamint a budapesti Latin Carnevál nevű formáció tagjai. A kórusok közül a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a váci Vox Humana Kórus énekesei is először szerepelnek az eseményen. Patkós Imrét, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjét, szakmai igazgatóját arról is kérdeztük, mikor és hogyan kezdenek el készülni egy ilyen nagyformátumú eseményre, amelynek fellépői az ország minden részéből jönnek; mit ad a városnak az Újévi Koncert; és a zenekar tagjai mit játszanak legszívesebben.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.