Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kepes András, Szirtes Edina Mókus

2016.12.09. 11:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának december 10-i adásában hallható lesz Lassányi Gábor kurátor és Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője is.

Kepes András író, egyetemi tanár az elmúlt évtizedekben nemcsak könyveivel, de televíziós munkáival is emblematikus személyisége lett a magyar kulturális életnek. Rendhagyó életútja, a gyermekkorát meghatározó rengeteg utazás és hogy idegen országokban, idegen kultúrákban és nyelveken, Budapest mellett Bejrútban, illetve Buenos Airesben végezte általános és középiskolai tanulmányait, saját bevallása szerint is meghatározóvá vált későbbi élete szempontjából. Így gyűjthetett közvetlenül tapasztalatot arról, milyen a különböző kultúrák egymáshoz való viszonya és kommunikációja egymással és a világgal, milyen kirekesztettnek lenni és milyen végül eligazodni. Új könyve, a Világkép is erről az eligazodásról, a helykeresésről szól, ahogy a szerző fogalmaz: „Úgy éreztem, nekem is újra végig kell gondolnom mindazt, amit eddig életről és halálról, szeretetről és gyűlöletről, szerelemről és családról, hitről és rítusokról képzeltem. De még a hétköznapokról: evésről, ivásról, öltözködésről, lakókörnyezetünkről is. Humorral, könnyedén persze, nehogy megijesszem magam. Tudom, végső válaszok nincsenek, csak végső kérdések.”

Kepes András

Kepes András (Fotó/Forrás: Ajpek Orsi / Index)

Római kori rontó varázslatokat, valamint az ártó erők távoltartására szolgáló mágikus amuletteket is bemutat az Aquincumi Múzeum új időszaki kiállítása. A  Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban  című, 2017. november 5-ig látható tárlaton egy titkos tudásban jártas varázsló műhelyét is rekonstruálták. A kiállítás további különlegességét Cserkuti Dávid, az egyik legismertebb magyar képregényrajzoló illusztrációi adják, amelyeken egy közel kétezer éves per elevenedik meg. A tárlat kurátorával,  dr. Lassányi Gábor ral beszélgetünk.

Szirtes Edina Mókus

Szirtes Edina Mókus

Tizenkettedik szerzői lemezét mutatja be minden idők talán egyik legvidámabb hegedűs-énekesnője, Szirtes Edina Mókus, aki a Ki viszi át? című looperes albumot egy egyszemélyes koncerttel 2016. december 16-án a MOM Kulturális Központban mutatja be.Az albumon található dalok egytől-egyig a művésznő által megzenésített versek, vagy ahogyan ő nevezi, zenei önvallomások. Annak ellenére, hogy ez egy szólólemez, olyan vendégművészek működtek közre elkészítésében, mint például a Kowalsky meg a Vega zenekar frontembere vagy Fekete János Jammal elismert magyar beatbox előadó. Az irodalmi alkotások megzenésítésének fontosságáról, a Fényes gömböket hosszasan csodálkozva nézegetőknek címet viselő lemezbemutató koncertről, valamint a karácsony lényegéről is beszélgetünk a sokoldalú művésznővel.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar legelső hangversenye 1927-ben volt, Beethoven halálának 100. évfordulója alkalmából. Majd ötven évvel később, 1965-ben alakult meg a ma is létező Szolnoki Szimfonikus Zenekar, amely Jász-Nagykun-Szolnok egyetlen hivatásos szimfonikus zenekara, amely egyébként a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórussal szoros együttműködésben koncertezik. A zenekar művészeti vezetője nyolcadik esztendeje Izaki Maszahiro japán karmester, akivel a barokktól a kortárs zenéig szinte minden zenei korszakot repertoárjára tűz a zenekar. 2017. január 7-én immár hagyományosan újév köszöntő hangversennyel várják a szimfonikusok a zenerajongókat, ezúttal latinos ritmusokkal, különleges koreográfiákkal. A ma már rangos társadalmi esemény megálmodója a zenekar karmestere, Izaki Masziro, aki induláskor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a komolyzenei hangversenyekre egyébként nem járó közönséget is elérje és megszólítsa a klasszikus zene, de sokak által ismert dallamok, például Piazzola Libertangója, a West Side Story című musical betétdalai vagy Arturo Marquez Danzón című örökzöldje is felcsendül majd az esten. Közel háromszáz zenész és táncos vonul színpadra, köztük a Pécsi Balett és a Budapest Táncszínház művészei. Első alkalommal mutatkoznak be a produkcióban a helyi Szoldance Táncsport Egyesület, valamint a budapesti Latin Carnevál nevű formáció tagjai. A kórusok közül a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a váci Vox Humana Kórus énekesei is először szerepelnek az eseményen. Patkós Imrét, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjét, szakmai igazgatóját arról is kérdeztük, mikor és hogyan kezdenek el készülni egy ilyen nagyformátumú eseményre, amelynek fellépői az ország minden részéből jönnek; mit ad a városnak az Újévi Koncert; és a zenekar tagjai mit játszanak legszívesebben.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Klasszikus

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Könyv

Elhunyt Csukás István

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász alkotója 83 éves volt.
Klasszikus

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Zenés színház

A milánói Scala is bezár a koronavírus miatt

Pánikhangulat van Olaszországban, miután száz fölé emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Operaházak is bezárnak, a velencei karnevált félbeszakították.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Klasszikus ajánló

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus hír

Takács-Nagy Gábor és Kovács János kapta meg a Cziffra Fesztivál életműdíját

Vasárnap este, a Cziffra Fesztivál gálakoncertjén átadták a rendezvény díjait. Fiatal tehetségek és
Klasszikus ajánló

Újabb ősbemutatóval vár a Régizene Fesztivál a Müpában

Február 28. és március 8. között várja közönségét a Régizene Fesztivál, amelyen A Felvilágosodás Korának Zenekara, Rohmann Ditta, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar egyaránt fellép.
Klasszikus hír

A Pető Intézetben tartja 350. ifjúsági előadását a Filharmóniai Társaság

A Budapesti Filharmóniai Társaság kilencvenezer fiatalhoz viszi el a zene és a kultúra üzenetét a Lázár Ervin Programban.