Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kepes András, Szirtes Edina Mókus

2016.12.09. 11:15
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának december 10-i adásában hallható lesz Lassányi Gábor kurátor és Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetője is.

Kepes András író, egyetemi tanár az elmúlt évtizedekben nemcsak könyveivel, de televíziós munkáival is emblematikus személyisége lett a magyar kulturális életnek. Rendhagyó életútja, a gyermekkorát meghatározó rengeteg utazás és hogy idegen országokban, idegen kultúrákban és nyelveken, Budapest mellett Bejrútban, illetve Buenos Airesben végezte általános és középiskolai tanulmányait, saját bevallása szerint is meghatározóvá vált későbbi élete szempontjából. Így gyűjthetett közvetlenül tapasztalatot arról, milyen a különböző kultúrák egymáshoz való viszonya és kommunikációja egymással és a világgal, milyen kirekesztettnek lenni és milyen végül eligazodni. Új könyve, a Világkép is erről az eligazodásról, a helykeresésről szól, ahogy a szerző fogalmaz: „Úgy éreztem, nekem is újra végig kell gondolnom mindazt, amit eddig életről és halálról, szeretetről és gyűlöletről, szerelemről és családról, hitről és rítusokról képzeltem. De még a hétköznapokról: evésről, ivásról, öltözködésről, lakókörnyezetünkről is. Humorral, könnyedén persze, nehogy megijesszem magam. Tudom, végső válaszok nincsenek, csak végső kérdések.”

Kepes András

Kepes András (Fotó/Forrás: Ajpek Orsi / Index)

Római kori rontó varázslatokat, valamint az ártó erők távoltartására szolgáló mágikus amuletteket is bemutat az Aquincumi Múzeum új időszaki kiállítása. A  Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban  című, 2017. november 5-ig látható tárlaton egy titkos tudásban jártas varázsló műhelyét is rekonstruálták. A kiállítás további különlegességét Cserkuti Dávid, az egyik legismertebb magyar képregényrajzoló illusztrációi adják, amelyeken egy közel kétezer éves per elevenedik meg. A tárlat kurátorával,  dr. Lassányi Gábor ral beszélgetünk.

Szirtes Edina Mókus

Szirtes Edina Mókus

Tizenkettedik szerzői lemezét mutatja be minden idők talán egyik legvidámabb hegedűs-énekesnője, Szirtes Edina Mókus, aki a Ki viszi át? című looperes albumot egy egyszemélyes koncerttel 2016. december 16-án a MOM Kulturális Központban mutatja be.Az albumon található dalok egytől-egyig a művésznő által megzenésített versek, vagy ahogyan ő nevezi, zenei önvallomások. Annak ellenére, hogy ez egy szólólemez, olyan vendégművészek működtek közre elkészítésében, mint például a Kowalsky meg a Vega zenekar frontembere vagy Fekete János Jammal elismert magyar beatbox előadó. Az irodalmi alkotások megzenésítésének fontosságáról, a Fényes gömböket hosszasan csodálkozva nézegetőknek címet viselő lemezbemutató koncertről, valamint a karácsony lényegéről is beszélgetünk a sokoldalú művésznővel.

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar legelső hangversenye 1927-ben volt, Beethoven halálának 100. évfordulója alkalmából. Majd ötven évvel később, 1965-ben alakult meg a ma is létező Szolnoki Szimfonikus Zenekar, amely Jász-Nagykun-Szolnok egyetlen hivatásos szimfonikus zenekara, amely egyébként a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórussal szoros együttműködésben koncertezik. A zenekar művészeti vezetője nyolcadik esztendeje Izaki Maszahiro japán karmester, akivel a barokktól a kortárs zenéig szinte minden zenei korszakot repertoárjára tűz a zenekar. 2017. január 7-én immár hagyományosan újév köszöntő hangversennyel várják a szimfonikusok a zenerajongókat, ezúttal latinos ritmusokkal, különleges koreográfiákkal. A ma már rangos társadalmi esemény megálmodója a zenekar karmestere, Izaki Masziro, aki induláskor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a komolyzenei hangversenyekre egyébként nem járó közönséget is elérje és megszólítsa a klasszikus zene, de sokak által ismert dallamok, például Piazzola Libertangója, a West Side Story című musical betétdalai vagy Arturo Marquez Danzón című örökzöldje is felcsendül majd az esten. Közel háromszáz zenész és táncos vonul színpadra, köztük a Pécsi Balett és a Budapest Táncszínház művészei. Első alkalommal mutatkoznak be a produkcióban a helyi Szoldance Táncsport Egyesület, valamint a budapesti Latin Carnevál nevű formáció tagjai. A kórusok közül a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus és a váci Vox Humana Kórus énekesei is először szerepelnek az eseményen. Patkós Imrét, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ügyvezetőjét, szakmai igazgatóját arról is kérdeztük, mikor és hogyan kezdenek el készülni egy ilyen nagyformátumú eseményre, amelynek fellépői az ország minden részéből jönnek; mit ad a városnak az Újévi Koncert; és a zenekar tagjai mit játszanak legszívesebben.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére december 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.