Klasszikus

Fidelio Klasszik: Kerekes, Lévai, Szalai, Tolvaly

2017.01.13. 15:16
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 magazinműsorának következő adása január 14-én hallható.

A versek világa nagyon megosztó lehet minden generáció számára, hiszen valaki imádja hallgatni, olvasni, mondani, valaki pedig kifejezetten kerüli a verseket. A kortárs költészet mégis mintha mást, valami újat, valami különöset adna – legalábbis abban a formában, ahogyan most az Örkény Színház színészei népszerűsítik a kortárs költők verseit az interneten keresztül. Talán sokan emlékeznek még a Vers mindenkinek című, a nyolcvanas években futó műsorra, amelyben ismert színészek csodálatosan mondták el a képernyő előtt egy-egy nagy költőtő versét. Az alapötlet az Élő Költők Társasága programnál is hasonló, hiszen színészek mondanak verset képernyő előtt, azonban a közismert és népszerű színészek mellett kevéssé ismert, fiatalabb művészek is megjelennek, a versek pedig egytől-egyig a kortárs irodalom válogatása. Az Élő Költők Társasága videóit nagyon sokan látták már internetes közösségi oldalakon. Kerekes Éva Jászai Mari-díjas, érdemes művészt, az Örkény Színház színészét arról is kérdezzük, szerinte mi lehet az oka ennek a népszerűségnek. Miért nem ismerjük a kortárs irodalmat; hogyan választották ki a művészek a verseket, és az általa elmondott Rakovszky Zsuzsa-vers, az Űrlény mit ad neki személyesen, továbbá ő maga miért szeret verset mondani, és ki a kedvenc költője.

Az évad egyik legkülönlegesebb előadásának ígérkezik Szalai Kriszta január 17-én a Centrál Színházban bemutatandó, Maradjunk annyiban című monodrámája. A művésznő még októberben vállalkozott arra, hogy egy kölcsönkért parókában, rongyos ruhákban, mobiltelefon nélkül, pár száz forinttal a zsebében négy napon keresztül a budapesti hajléktalanok életét élje azért, hogy aztán saját tapasztalatait és egy 26 éve hajléktalanként élő nő gondolatait, életének történetét vihesse színre. Hogy mi a darab legfontosabb társadalmi üzenete, mire fordítják a jegybevételből befolyt összeget, miként vehetik ki részüket a nézők az előadásból, és milyen „fogadtatásban” részesül az, aki pár napra az utcát választja otthonául, arról Szalai Kriszta színművésznő beszél.

Lévai Balázs

Lévai Balázs (Fotó/Forrás: Stekovics Gáspár)

Az előző év végén került a mozikba a  Sohavégetnemérős  című Wellhello-film, amely  Lévai Balázs  producer és Tiszeker Dániel rendező közös munkája, szereplői pedig a Wellhello zenekar tagjai és az ő korosztályuk, azaz a mostani huszonévesek. Úgynevezett szkeccsfilmről van szó, azaz epizódokból áll, és a Wellhello hat dala inspirálta a történetet. Koncerthelyszíneken, fesztiválok hangulatán keresztül mutatja meg, hogyan buliznak, hogyan ismerkednek a mostani húszasok. Mielőtt azt gondolná bárki, hogy egy egyszerű bulifilmről vagy egy, a fiatal felnőttek mások számára teljesen érdektelen ismerkedési szokásairól van szó, fontos tudni, látni, hogy bár a film nem akart nagy bölcsességeket mondani, mégis olyan életérzéseket közvetít, ami a filmbeli szereplők szüleinek, a mostani negyveneseknek, ötveneseknek is a sajátja volt egykor. A Y generációról, azaz a nyolcvanas években születettekről már könyvtárnyi irodalom született: elveszett, motiválatlan generációnak tartják őket, akik sokszor a suli után is otthon laknak a szüleikkel és nem tudják vagy nem akarják elkezdeni a felnőtt életet. Mindeközben tele vannak vágyakkal, képességekkel, sokféle tehetséggel és érzékenységgel, olykor zavarba ejtően fiatalon mutatnak nagy teljesítményt, felfedezést, vállalkozást. Lévai Balázst, a  Sohavégetnemérős  producere arról is mesél, vajon az a féktelen szabadságvágy, élménykeresés, amelynek a hangulata a filmből is lejön, és amelyet a mostani húszasokhoz kapcsolunk, hogy érinti a negyveneseket, akik még aktívak; a nosztalgiázás, sóvárgás a régi szabadság felé érzékelhető-e az idősebbeken, akik beültek a filmre; mi lehet az oka, hogy a mozilátogatási statisztikák szerint sokkal többen nézték meg ezt a filmet a mozikban néhány hét alatt, mint általában egy magyar filmet szokás; illetve vannak-e a filmben jellegzetes motívumok, dallamok, mondatok, amelyek esetleg önálló életre keltek, és idézik őket.

Nemrég jelent meg Tolvaly Ferenc A Zsolnay kód című könyve, amely egy legendás pécsi família, a porcelánkészítő Zsolnayak családtörténetét kíséri végig a 19. századtól. A Zsolnay manufaktúra fénykorát a századfordulón élte, amikor a Kárpát-medence teljes területére szállított építészeti kerámiát; dísztárgyait és porcelánkészletei pedig (részben a saját fejlesztésű eozinnak köszönhetően) minden világkiállításon díjat nyertek. Vajon hogyan tudott a dinasztiaalapító fazekasmester a kor szegényes eszközei és technológiai hiányosságai ellenére világszínvonalú és a mai napig csodált és nagy értéknek tartott Zsolnay porcelánt megalkotni? Mindez korhű dokumentumok alapján, a három testvér, Júlia, Miklós és Teréz élettörténetén keresztül elevenedik meg, egy személyes hangvételű napló segítségével, amelyet Mattyasovszkyné Zsolnay Teréz oszt meg az olvasókkal. „Nem lesz könnyű feladat hűen ábrázolni a kezdeteket és önarcképet festenem magamról... A gyárral kapcsolatban egyszerűbb lesz a dolgom, hiszen a hivatalos papírok, a könyvelés és az üzleti levelek sokat elárulnak... De ehhez le kell írnom családom történetét. Abban körvonalazódik lényem alapja, a családom által és miatt lettem azzá, aki vagyok... Egy huzamban, egy lélegzettel akarom leírni az életemet – kezdi a történetet Teréz. Tolvaly Ferencet, a könyv szerzőjét arról is kérdezzük, miért éppen a Zsolnay család keltette fel érdeklődését; mivel és hol kezdte a kutatómunkát; mi volt a család erőssége és gyenge pontja vagy személyes tragédiája; illetve miért éppen Teréz meséli el az olvasóknak a dinasztia történetét.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2017. január 15-én, vasárnap este hét órától kerül sor.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.