Klasszikus

Fidelio Klasszik: KLASSZ tehetségek, POSzT, Szent Szaniszló

2011.06.17. 13:17
Ajánlom
Sok zene, interjúk, hírek és érdekességek itthonról és külföldről: többek között a Zene ünnepe, Herczenik Anna és Az elvarázsolt disznó a Fidelio Klasszik június 18-i adásában.

Június 8-án immár harmadik alkalommal mutatkoztak be gálakoncert keretében a Hungarofest KLASSZ Zenei Irodája által felkarolt pályakezdő muzsikus-tehetségek. Idén is öt fiatal zenész: Alpár Balázs, Móga Éva, László Fruzsina, Lajkó István és Madaras Gergely elindulását segítette a nemzetközi karrier felé vezető úton az ösztöndíj, amelynek keretében fél évet tölthettek el a fiatalok az általuk kiválasztott vagy a szervezők által felajánlott külföldi zenei intézményben, ezen felül a program a kedvezményezettek hazatérését követően segítséget nyújt magyarországi koncertek megszervezésében, illetve fellépési lehetőséget biztosít a KLASSZ Iroda rendezvényein. A félév lezárultával a fiatal muzsikusok a június 8-án az Eötvös10 Kulturális Színtérben megrendezett KLASSZ tehetségek gálakoncerten bizonyították, hogy a zsűri nem véletlenül választotta őket. A hangverseny előtt Batta András, a zsűri elnöke az ösztöndíjprogram különlegességeit ismertette és méltatta a fiatal tehetségeket.

Huszka Jenő és Martos Ferenc operettjét, a Lili bárónőt 1919-ben mutatták be. A darab a premier óta a műfaj egyik klasszikusává vált. Legismertebb dalai - a Cigaretta-keringő, a Tündérkirálynő, légy a párom, a Gyere csókolj meg, tubicám, az Egy férfi képe van a szívem közepében - az évtizedek alatt igazi slágerek lettek. A közkedvelt operettet június 24-én láthatják a nézők a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Lili bárónő címszerepét alakító Herczenik Annával Papp Tímea beszélgetett.

Jordán Tamás tíz évig volt a Pécsi Országos Találkozó művészeti vezetője. Tavalyi lemondása után idén egyetlen napra érkezett a fesztiválra mint díszvendég. Életmű-kiállítás nyílt a tiszteletére. A szombathelyi Weöres Sándor igazgatójával a megnyitó után Rick Zsófi beszélgetett.

Világpremiernek számító lemezbemutató koncertre készül a Honvéd Férfikar. A Strausz Kálmán vezette együttes Liszt Ferenc töredékben fennmaradt Szent Szaniszló című oratóriumát június 26-án mutatja be a Szent Imre templomban. Annak ellenére, hogy Liszt nem fejezte be a Szent Szaniszlót, még így is monumentális alkotásról van szó. A lemezen a zeneszerző másik kései remekműve, a Requiem is helyet kapott. A Liszt-albumot a koncert napjától, június 26-tól tudják megvásárolni az érdeklődők. A Fidelio Média gondozásában megjelenő dupla Liszt CD-ről Strausz Kálmán karnaggyal, a Honvéd Férfikar művészeti vezetőjével Hegedűs Claudia beszélgetett.

Újabb rendhagyó bemutatóra készülnek a Halastó Kulturális Egyesület tagjai. Az elsősorban amatőr énekesekből álló társaság egy kortárs angol zeneszerző, Jonathan Dove Az elvarázsolt disznó című meseoperáját viszi színre. Az előadás rendezője Göttinger Pál, zenei vezetője és karmestere Tóth Árpád. A kétrészes meseoperát június 24-én mutatja be a Halastó Kulturális Egyesület és a Bárka Színház a Magyar Szentföld Templomban. A 80 fős kórust megmozgató darabról a Halastó Kórus alapítóját, Tóth Árpád karnagyot kérdezte Hegedűs Claudia.

Június 21-én idén is több mint száz országban, köztük Magyarországon is megrendezik a Zene Ünnepe elnevezésű, egésznapos rendezvénysorozatot, amelyet 1982-ben szerveztek meg először Franciaországban Maurice Fleuret (Morisz Flöré) francia zenetudós javaslatára, aki a nyár első napját a világon mindenütt zenével képzelte el. Először Hollandia csatlakozott a kezdeményezéshez, majd a mozgalom nagy sebességgel terjedni kezdett az egész kontinensen. Azóta Európa több nagyobb városában, minden évben ugyanazon a napon, június 21-én egyszerre kerül megrendezésre a hatalmas utcabál, hogy napkeltétől napnyugtáig zene töltse be minden település összes sarkát, zegzugát. A Zene Ünnepe a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Zeneiskolák, zenei múzeumok nyitják meg Európa-szerte kapuikat, komolyzenei együttesek, jazzisták, népdalénekesek, DJ-k és rockzenészek váltják egymást a szabadtéri és klubszínpadokon. Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a Zene Ünnepe nyilatkozatot, amelyben az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség vezérelveit jelölik meg elsődlegesen követendőként. A cél, hogy egyszerre, egy időben, az egész ország területén és határainkon túl ezen a napon minden a zenéről szóljon. Idén Budapesten hozzávetőlegesen 60 helyszínen, országosan pedig 20 további helyszínen nagyságrendileg 160 produkció látható majd ezen a kivételes napon. Náray Mártonnal, a Zene Ünnepe Alapítvány hazai főkoordinátorával Kádár-Csoboth Judit beszélgetett.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 9-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 19-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja. 

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.